Tripla-dupla Terminátorok III.

Tripla-duplának számít a 10 pont-10 lepattanó-10 gólpassz kombináció is - vannak azonban különleges esetek, amikor magán a tripla-duplán kívül egy-egy statisztikai mutatóban (vagy többen) kiemelkedőt nyújtottak a játékosok. Extraklasszis teljesítmények következnek.

Tripla-dupla Terminátorok III. - részrekordok

1. Legalább 50 pont - 6 alkalommal


alt


A Chamberlain-gépezet megállíthatatlan volt, jó néhány hasonló estéje volt. Csapatai a Russell-korszakban mégis sokat szenvedtek a bajnoki cím eléréséig. Baylor és Guerin gyűrű nélkül vonult vissza - előbbi szomorú rekordot tart: kilenc (!) vesztes nagydöntőben lépett pályára a Lakers színeiben, majd fél évvel azelőtt volt kénytelen visszavonulni, hogy csapata végre behúzta a bajnoki címet.

2. Legalább 40 pont - 50 alkalommal


Larry Bird (49 pont & 14 lepattanó & 12 gólpassz)

3. Legalább 30 lepattanó - 9 alkalommal







4. Legalább 20 lepattanó - 125 alkalommal


5. Legalább 10 blokk - 80 alkalommal


alt
Megjegyzés: a *-al jelölt teljesítmény négyes-dupla részlet

Érdekesség, hogy a táblázatban szereplők közül Shaq, McGee, Sampson és Thurmond egyetlen szezonban sem volt blokk-király.

Shaquille O’Neal (24 pont & 28 lepattanó & 15 blokk)


6. Legalább 20 gólpassz - 14 alkalommal

alt


Wilt Chamberlain neve hatalmas kakukktojás. Kevésbé ismert, mégis tény: az 1967-68-as szezonban ő osztotta ki a legtöbb asszisztot a ligában (702), átlagban 8,6-ot. Előtte lévő szezonban 603 darabbal a harmadik helyig jutott, ekkor 7,8-as átlagot produkált. Fat Lever nem annyira ismert játékos - pedig az irányító 1988-ban és 1990-ben All-Star is volt, 1987-ben pedig az NBA második legjobb ötösébe választották. Rajon Rondo-nak komoly esélye van tovább növelni statisztikáit: 5 szezonon van túl, és még csak 25 éves.


Jamaal Tinsley (19 pont & 11 lepattanó & 23 gólpassz)

7. Cserejátékos - 14 alkalommal


alt

Schrempf Dallasban töltött kezdeti éveiben nem igazán tudott kibontakozni, ez annak is köszönhető volt, hogy 15-20 perc játékidőt kapott a kispadról beszállva. A Pacershöz kerülése maga volt a mennyország, 32-38 perc között továbbra is csereként játszott a Bob Hill vezette sárgáknál. Hihetetlen fejlődésnek indult: egyszer All-Star válogatott lett, kétszer pedig a legjobb hatodik ember. 4 és fél szezon után a Sonicsba került, ahol tovább kamatoztatta tehetségét - 1996-ban nagydöntőt is játszhatott.

8. A négyes-dupla lemaradói


alt

Olajuwon rövid ideig négyes-duplázónak érezhette magát. A houstoni tévések nem tudtak belenyugodni az egy egységnyi lemaradásba, így a mérkőzés után visszanézték a videófelvételt, és észrevettek egy bejegyzetlen gólpasszt: így szerintük megszületett a liga harmadik négyes-duplája. Igen ám, de Rod Thorn (az NBA akkori műveleti igazgatója) is visszanézette a felvételt, és végül elvette a pluszban beírt gólpasszt. Olajuwon nem szomorkodott, 16 nap múlva sikerült egy teljesen szabályos négyes-duplát összehoznia. Michael Ray Richardson NBA-karrierjét a kokain iránti szenvedélye törte meg, rengeteg látványtól fosztotta meg a kosárlabda kedvelőit - persze azt sem szabad elfelejteni, hogy példát akartak vele statuálni. Később Európában is nagyszerű karriert futott be.

-Folytatása következik-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus