A férfi NBI/A alapszakaszának ötösei

Vége a magyar férfi NBI/A-csoport alapszakaszának - lássuk a 26 forduló alapján összeállított három legjobb ötöst.

Kis magyarázat előre: TS = pontok száma/(2*(mezőnykísérlet + 0.44*büntetőkísérlet)). Ez az NBA-ben elfogadott formula egy játékos pontszerzési hatékonyságára, hiszen súlyozza a triplákat és egy hatékonysági mutatóba veszi a mezőnydobásokat és a büntetőket is.

Nemzetközileg is a két hátvéd (guard), két csatár (forward), egy center felállás az elfogadott az ilyen díjazásoknál, úgyhogy nálunk is ez maradt a formula. Az ez alapján felállított ötösök szerintünk:

 

Első csapat
Wesley Channels (Egis Körmend) - Darrin Govens (Zalakerámia ZTE KK) - Tristan Spurlock (TLI-Alba Fehérvár) - Hendlein Roland (Kaposvári KK) - Djordje Pantelics (Zalakerámia ZTE KK)

Véleményem szerint Channels a magyar bajnokság legjobb játékosa, mert megvan benne a rutin, az atletizmus, a vajkéz és a kosár IQ is, és gyakorlatilag minden lehetséges módon képes segíteni csapatát - ha kell, irányít, és nagyon sokszor ő az ész a pályán a Körmendben, hiába Pettynél van a labda, ha kell piócavédekezést húz elő, ha pedig kell, pontokat dob. Kiváló hatékonysággal (61.1% TS) hozott eddig 29.7 perc alatt 16.5 pontot majdnem 40%-os triplával, 5.5 pattanóval és 4.0 gólpasszal. Egyedül 3.0 eladott labdája ront az összképen, de mindent egybevetve szerintem szinte hibátlan játékos.

Govens a legnagyobb meglepetést okozó ZTE legjobb játékosa volt támadásban, hiszen 34.7 perc alatt 18.9 pontot átlagolt, amivel második lett a pontlistán, ezt ráadásul 60.8%-os TS-mutatóval hozta össze, ami nagyon jónak számít itthon is (Magyarországon kicsit magasabbak az értékek, nem érdemes összehasonlítani az NBA-vel egy-egyben). Ehhez volt még 4.2 pattanója és 3.9 gólpassza, nála ráadásul csak 2.5 eladott labda "csúfította" az összképet. Ő és Channels is 5-5 alkalommal voltak egyébként a forduló válogatottjában, Kevin Tiggs mögött a legjobb dobóhátvédek lettek ezzel.

A két csatár közül Spurlock volt az egyértelműbb választás, mivel Top20-ban végzett minden kategóriában az Alba Jolly Jokere - blokkban és szerzett labdában Top3 lett egyébként. 16.1 pontját Govenshez hasonlóan 60.8%-os TS-sel hozta, ráadásul 60 bedobott hármassal és 40.8%-os mutatóval nemcsak az Alba legjobb triplázójának számított eddig, de az egész ligában is az elitbe tartozik ezzel. 6.2 pattanó, 3.2 gólpassz, 2.1 szerzett labda és 1.0 blokk voltak még a mutatói - igazi gyengéje a betörések mellett talán a büntetők voltak, ott csak 60.8%-os mutatót produkált. 6-szor volt ott a forduló válogatottjában.

Hendlein 36 perc alatt dobott 14.3 pontja nem annyira kiemelkedő statisztika, viszont a 61.1%-os TS kifejezetten jó, főleg úgy, hogy 28.3%-kal dobta a triplákat és 65%-kal dobta a büntetőket. Második lett blokkokban (1.1), bár a Kaposvár összvédekezését nézve ezt azért túlmisztifikálni hiba lenne, második lett azonban a lepattanókat nézve is (10.65), második a védőpattanókat nézve (6.0, a már Németországban játszó Sihotát nem számítva), és ő volt a liga legjobb támadópattanózója (4.65). Négyszer volt összesen a forduló válogatottjának tagja.

A center poszton nem volt kérdés Pantelics. 10.0 pontját 58.8%-os TS-mutatóval hozza, ettől még nem dobnánk hátast - főleg mivel centerről van szó -, viszont a lényeg nála nem a támadásban, hanem a védekezésben rejlett - hogy mennyire hasznos volt ezzel is, azt 6 forduló válogatott tagsága is mutatja többek között. A Szolnok mögött a ZTE kapta a második legkevesebb pontot, és a borzasztóan precíz és a keretből mindent kihozó játék alapja a hátul mutatott teljesítmény volt, ennek pedig legfontosabb láncszemét tisztelhetjük benne. 10.8-es átlaggal nyerte a lepattanólistát - 8.0-val a védőpattanókat, a közelében nem volt senki -, 2.7-es blokkátlagával pedig utcahosszal hozta ezt a kategóriát is az előbb említett Hendlein előtt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Pantelics nem mindig blokkolt, de rengeteg alkalommal hozta zavarba a támadókat, változtatták meg miatta az előre elgondolt dobást, akkor szerintem kijelenthető, hogy a legfontosabb védőjátékos a ligában, és összességében nálunk ő lett az alapszakasz MVP-je.

 

Második csapat
Emmanuel Ubilla (Kaposvári KK) - Parrish Petty (Egis Körmend) - Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj KK) - Tomiszlav Ivosev (KTE-Duna Aszfalt) - Garrick Sherman (JP-TOP COP Jászberény)

A két hátvéd közül Petty csak azért lehet szerintem necces, mert 14 mérkőzést játszott, alig több mint az alapszakasz felét, de játéka alapján simán be kellett kerülnie. Sokszor tűnhetett úgy, hogy túlpörög, de összességében borzasztóan hasznosan játszott, 31.5 perc alatt 15.4 pontot hozott, ráadásul még Channelsnél is jobb hatékonysággal (62.2% TS). Rengeteget mozog a pályán, rendkívül atletikus, így ha odateszi magát - ez nem mindig fordul elő -, védekezésben is jó. 3.1 eladott labdája neki is van, de ahogy Channelsnél, úgy nála is ez az egyetlen gyenge pont eddig - 5.0 pattanó, 5.0 gólpassz(, 5.1 kiharcolt fault) és 2.4 szerzett labda van még statlapján (utóbbi kategóriát nyerte), nagyjából Spurlock szinten sokoldalú - kicsit a "helyi Russell Westbrookra" hasonlít.

Ubillát szerintem nagyon nehéz belőni, ami alapvetően ott kezdődik, hogy védekezésben egy szalmaszálat nem szokott arrébbrakni, így legit vita tárgya szerintem az, hogy a soproni Tiggst elé lehet-e tenni. Megnyerte a VAL-listát, de az idény elején támadásban kifejezetten statpadding ment a részéről, sok köszönet nem is volt a KKK játékában, aztán Puljko és Jazvin érkezésével ez megváltozott - azóta ha ki is kapnak, Ubilla akkor sem gyakran kozmetikázza a statisztikáit, inkább fordult elő az, hogy az ő nagy meccse is éppen kevés volt. Megnyerte a gólpasszlistát 7.9 assziszttal, ami még 3.3 eladott labdája mellett is egészen kiemelkedő mutató, meccsenként 35 perc alatt pedig 17.6 pontját 59.9%-os TS-sel hozza, hatékony scorer is tehát. Támadásban egyértelműen ligaelit (5-ször volt forduló válogatott), a többit hagyjuk...

Vojvoda 31.4 perc alatt 16.9 pontot hozott meccsenként, 61.1%-os TS mutatója mellett pedig 63 bedobott hármasa és 42.3%-os triplamutatója is kiemelendő, amivel ligaelit a magyar válogatott bedobója. Meg lehet említeni 4.3 gólpasszát is, ami egy nem annyira irányító típusú játékostól nagyon jó statisztika, mellé a mindössze 1.5 eladott labda pláne. Egyrészt azonban védekezésben ő sem mindig szaggatta szét az istrángot, másrészt hiába lett alapszakaszgyőztes az Olaj, két edzőt azért megbuktatott ez a csapat, az nem annyira mutat jól. Ettől függetlenül a kétszeres címvédő legjobb játékosáról és a liga egyik legjobb scoreréről van szó, úgyhogy a második ötösben szerintem helye van.

Ivosev mindössze 9. helyen végzett a Kecskeméttel az alapszakaszban, de a középház is nagyrészt annak köszönhető, hogy ő feljavult az idény második felére, az ő jó játékával hozták otthoni győzelmeiket - a 20., a 21., a 23. és a 24. forduló válogatottjában is ott volt, összesen 6 ilyen jelölése volt a szezon során. 12. lett a pontlistán 16.9-es átlagával, igaz, valamivel kevésbé hatékony volt, mint eddig említett társai, de nem számottevően (58.3 TS%) - ez ahhoz képest nem rossz, hogy 24.1%-kal triplázott és a büntetőket is csak 64.9%-kal dobta, ez jelzi, közelről mennyire hatékony volt. Kicsit kevesebb mint 8 pattanót szedett, ezzel 7. lett a ligában, a védőpattanóknál pedig 5.9-del harmadik, ha Sihotát már nem nézzük.

A center posztra Sherman került, akinek Panteliccsel pechje volt. A Jászberény centere nyerte 19.1 ponttal a pontlistát, ráadásul úgy, hogy mindössze 29.4 percet játszott és 64.9%-os TS mutatója volt, az egészen kiemelkedő. Összlepattanókat nézve és Sihotát már nem számítva harmadik lett 9.0-val, védőpattanóknál 4. 5.75-tel, támadópattanóknál pedig harmadik 3.25-tel. Ami miatt nem lehetett Pantelics elé betenni, az a védekezés, ebben nem játszik egy ligában a ZTE légiósával - nem egy, nem két alkalommal majdnem, vagy legalább ugyanannyi pontot kaptak róla, mint amennyit szórt, így második hely a VAL listán ide vagy oda, csak második csapattag lett, ahogy a listavezető Ubilla is csak ide fért be, szintén a védekezése miatt.

 

Harmadik csapat
Deville Smith (MAFC) - Kevin Tiggs (Sopron KC) - Marko Djeraszimovics (KTE-Duna Aszfalt) - Andrija Csirics (Naturtex-SZTE-Szedeák) - Lóránt Péter (TLI-Alba Fehérvár)

A MAFC amerikai irányító a liga egyik, ha nem a legfontosabb játékosa saját csapata szempontjából - a Sopron ellen láthattuk, hogy nélküle teljesen elveszíti a fővárosi együttes azt az egy emberét, aki képes védelmet bontani, de másokat is helyzetbe hoz, nemcsak saját magát. Smith 34.2 perc alatt 18.3 pontot átlagolt (Sihotát nem nézve 3. lett ezzel) 58.7%-os TS-mutatóval - neki egyértelműen a triplák nem mennek, 30.7%-kal dobja ezeket eddig. 5.3 gólpasszal is harmadik lett a vonatkozó listán, bár emellé jön 3.3 eladott labda is, ami nem mutat jól, van azonban 3.9 pattanója és 5.3 kiharcolt faultja is találkozónként. A MAFC a ZTE mellett a másik meglepetéscsapat, 8 megszerzett győzelmükben pedig kulcsszerepe volt Smith-nek, ezért (is) kapott itt helyet - 7-szer került egyébként a forduló válogatottjába, ezzel a legjobb volt a teljes mezőnyt tekintve.

A Sopron amerikai kettese Sabáli Balázsék legsokoldalúbb játékosa, hiszen 26.7 perc alatt szerzett 13.2 pontjával a csapaton belül második a pontlistán, de 65.8%-os TS mutatója egészen brutális, kategóriákat ver ebben Laroche-ra. Tiggs igazi erénye emellett az, hogy 5.3 pattanót, 3.0 gólpasszt és 2.3 szerzett labdát is átlagolt meccsenként, utóbbiban például Petty mögött a második helyen végzett. Alapvetően jó védő, de nem mindig sikerült betartania a taktikai utasításokat, ettől függetlenül szerintem ő vált be leginkább az SKC-nél - a többieknek van egy középszakaszuk összekapni magukat.

Djeraszimovics a liga legjobb scorere jelenleg szerintem - 35.4 perc alatt 18.2 pontot hozott az alapszakaszban, amivel "csak" az ötödik lett Sihotát kivéve a sorból, viszont 64.3%-os TS mutatója a periméterjátékosokat nézve messze a legjobb - kintről (38.5%), bentről is hatékony, ráadásul rengeteg büntetőt harcol ki, 155 elvállalt és 123 bedobott egypontosa is ligaelső pozíciót ért számára. 5.1 kiharcolt faultja van is ennek megfelelően, de másban azért olyan nagyon nem jeleskedik, 4.2 pattanóját lehet még leginkább kiemelni.

Csiricsnek borzasztóan nehéz szezonja volt a Szedeákkal, folyamatosan sérülések hátráltatták, így ő hiába hozta magát, a csapat csak az alsóházban folytathatja. 37.4 perc alatt hozott 17.8 pontot, ráadásul 58.3%-os TS-mutatóval, az ilyen idősen még kifejezetten jó tőle - főleg ha azt is nézzük, hogy az állandóan sérült kulcsemberek miatt rá jobban oda lehetett koncentrálni. 57 bedobott triplája és 40.4%-os hármasmutatója is a legjobbak közé emeli. 6.0 pattanó, 1.8 szerzett labda és 5.0 kiharcolt fault színesítette még a statlapját - nem rajta múlt, hogy a Szedeáknak most már csak a kiesés elkerülése a célja.

Nem volt egyszerű harmadik centert találni, a szezon teljes egésze miatt lett Lóránt végül - az utóbbi időben azért finoman szólva is haloványabb az Alba magasemebere, de ez betudható annak is talán, hogy körülötte erősödött az együttes, év elején még egyértelműen az Alba legjobbja volt Spurlock mellett. Mindössze 24.8 percet átlagol, de így is hoz 14.3 pontot mérkőzésenként 61.3%-os TS-sel, pedig a triplák nem is igazán mennek neki (33.9%). Támadópattanókban 3.0-val a 6., míg a VAL-listán 15. helyen végzett - annyira nagyon nem volt kiemelkedő, de most így is befért a harmadik ötösbe.

 

Említésre méltók:

Tate Unruh (MARSO Nyíregyháza), Hrvoje Puljko (Kaposvári KK) - ők ketten a liga legjobb tripladobói, Unruh 92 bedobott hármassal és 46.7%-kal egészen magasan, de másban nem igazán jeleskedik egyikőjük sem -, Marko Popadics (PVSK PANNONPOWER) - meglepő módon ő is a scoringból veszi ki inkább a részét (17.7 pont, 62.6% TS, 45.4% tripla 64 bedobott hármassal, 90.6% büntető), viszont hátvéd posztokra ez kevés volt neki is most -, James Kinney (Zalakerámia ZTE KK) - fontos szerepe van a ZTE-ben, de 16.8 pontját 55.6%-os TS-sel hozza, az most a mezőny többi tagjához viszonyítva kevés volt -, Chris Dunn (Atomerőmű SE) - az ASE legjobb embere volt, de talán a legbővebb állomány mellett ez olyan meghatározó játékot szerintem nem jelentett most, mint a bekerülők esetében -, Marko Spica (Kaposvári KK), Ryan Wright (Falco-Trend Optika KC Szombathely), Sztrahinja Milosevics (Szolnoki Olaj KK), Ryan Pearson (TLI-Alba Fehérvár), Travis Cohn (JP-TOP COP Jászberény) - a Berény szezonjának másik megmentője Sherman mellett -, Cole Dickerson (Egis Körmend) - parédás képességek, de a sok sérülés kicsit megfogta.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus