A forduló válogatottja - 14.

A 14. fordulóban több olyan kosaras teljesítmény is volt, amikor a csapat nem profitált végül a jó játékból, de az illető annak ellenére is kiemelést érdemel, sőt, forduló-válogatott tagságot, hogy nem győzött együttese. A körmendi Rakocsevics lassan a régi nagy kedvencek szintjére lép alig pár hónap alatt, olyan jól megy neki a játék (most is ő lett a forduló centere), de Ruják vagy Chism sem először kerül oda a legjobbak közé, akárcsak Budimir.

Irányító:

Ruják András (Sopron)

Azt lassan megszokhatjuk, hogy aki a Kecskeméttel játszik, általában kevés pontot dob. Magyarán, ha le akarja győzni valaki az Ivkovics-alakulatot, minimum jól kell védekeznie, hogy ő is keveset kapjon. Ez most teljes mértékben sikerült az otthon játszó soproniaknak (66-60-ra nyertek), viszont ebben az esetben egy 20 pontos irányító több, mint átlagon felülinek számít. Főleg, ha 4 triplát is behint, és egyértelmű vezére csapatának fontos pillanatokban szerzett kosaraival, passzaival. Ruják András volt már többször legjobb hatodik játékos, mivel csereként került pályára és akkor is hasznosan kosarazott, ám most, hogy kezdő lett, ismét megmutatta, hogy ő az egyik legjobb magyar karmester a jelenlegi aktív "A" csoportos dirigensek közül. Apró megjegyzés: ha még több gólpasszt is ad majd, akkor lesz igazán "karaj" a játéka.

Dobóhátvéd:

Rodney McGruder (Paks)

A fiatal amerikai hátvéd nagyot játszott, ám együttese kikapott. Ez nem éppen pozitív adalék a többi mellé, de a 27 pontos, 2 triplát szóró, 7/7 büntetőt bedobó, 5 lepattanós, 6 kierőszakolt faultos és végső érvként 37 VAL-lal büszkélkedő McGruder mégis sokat tett azért, hogy idegenben vezesse sikerre az ASE gárdáját. Bár több alkalommal is vezére volt a paksi felzárkózásnak, ez végül nem sikerült neki.

Alacsonybedobó:

Veljko Budimir (Pécs)

Éppen a pécsiek ellen nyerő alakulatban volt egy bizonyos Kusnyer, aki most, hogy kezdő lett, akár a legjobb bedobója is lehetne ennek a fordulónak, hiszen 6 alkalommal betalált távolról (ráadásul ehhez csak 8-szor kellett kísérleteznie), ám ő igazából ezt tudja. Budimir viszont mást is. Például a centerfölényben lévő Körmend ellen (egyébként nem először) ő brusztolt sokat a palánkhoz közelebb, mint szokott. Szedett is a horvát kosaras 8 lepattanót, s emellett 21 pontot termelt, kiharcolt 6 faultot, s 26-os VAL mutatója is remek. Ami talán érdekes lehet, annak ellenére is rá voksoltam a 14. forduló kapcsán, hogy 5 tripla-kísérletéből "sikerült" nullát bedobnia... Erre azt mondom, mi van, ha az erőt kivevő palánk közeli hadakozás mellett még a szokásos hármasait is bepakolja a helyére? Netán nagy meglepetésre nyer a Pécs? Könnyen lehet...

Magasbedobó:

Wayne Chism (Kaposvár)

A centerből erőcsatár lett! Amúgy nem, de aki ötből négy hármast bedob egy ilyen meccsen, amelyen a listavezetőt győzi le az illető csapata, az nyugodtan lehet erőcsatár besorolású is. Azért a centererényeket csillogtatva a 11 lepattanó is összejött az amerikainak, a 34 pontja pedig messze átlagon felüli. Összesen 45 VAL érték: nincs miről beszélni. Főleg, hogy a valóban erőcsatár csapattárs Hendleinnel karöltve ismét sikerre vezette Chism az övéit, méghozzá a jelenleg legjobb magyar együttes ellen. A hab az volt a tortán, hogy hármasait olykor az utolsó pillanatra hagyta (ettől kap agyvérzést az ellenfél), emellett védőmunkája is hatékony, hasznos volt.

Center:

Zsarko Rakocsevics (Körmend)

Somogyi Gergely az Albából nagyon jó meccset játszott a Nyíregyháza ellen, és 24 ponttal, 12 lepattanóval, emellett az első negyedbeli palánk alatti hengerelésével kiérdemelhette volna a tagságot, de Rakocsevicset nem lehetett überelni ezen a héten. A 33 pontja mellé 17 lepattanót szedett, 72%-kal dobott akcióból (poén: jobban, mint a bünetőtvonalról: 7/10 - 70%), 6 faultot kiharcolt, adott 3 gólpasszt, 8 alkalommal sapkázott (!!!) és egyáltalán 58 (!!!) VAL-t ért el. Ugyanakkor a centergondokkal küszködő Pécsnek csapatként érdeme, hogy még így is nagyon komolyan helytállt Körmenden, és végig nyílt meccset vívott a hazaiak ellen. Nem a kákán is csomót keresve, de azért jegyezzük meg, hogy Rakocsevicsnek nem volt nehéz dolga a baranyai centersor ellen, hiszen nincs is centersora Csirke Ferencnek (Bödör Bence önmagában véve kevés, ő a nem igazán ötös posztú Nagy Krisztiánnal kiegészülve sem tud annyit nyújtani, mint egy klasszis center - ez az igazság). Mégis, a számok előtt hajoljunk meg, Rakocsevicsen múlt, hogy ez a meccs sikerrel zárult a Körmend számára. S lehet itt adomázni össze-vissza, úgyis az eredmény számít.

Legjobb hatodik ember:

Cseh György (Nyíregyháza)

Csapata kikapott, de a bajnok Alba ellen, egy végül csak tízzel elvesztett derbin sikerült úgy beszállnia a játékba Csehnek, hogy dicséretet kapjon. Más kérdés, hogy a fehérváriak ennél már sokkal többel is vezettek a találkozó folyamán, de a jászberényi születésű magasbedobó ettől még szépen hozta magát. Mindössze 18 perc alatt 19 VAL-t hozott össze. Nagyon pontosan (75%) dobott mezőnyből, szedett 6 lepattanót, s végül 15 ponttal együttese egyik húzóemberévé vált.

Fotó 2: delfinek.hu (Wayne Chism)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus