A forduló válogatottja - 20.

Centerek csúcsteljesítménye és elképesztő triplaparádé! Ez jellemezte többek között a magyar férfi bajnokság 20. körét. A döntés így még nehezebb volt, mint máskor, de vélhetően senki sem fog ódzkodni az alábbi névsortól, amely a legutóbbi forduló "szerintem" válogatottját tartalmazza.

Irányító:

Anthony Nelson (Pécs)

Nem volt könnyű a választás Nelson és Perl Zoltán között. Utóbbi pompásan teljesített kezdőként a Falco soraiban, dobott 17 pontot, benne 3 hármassal, 4 gólpasszt is adott, s 29 VAL lett a teljesítménye, ami nagyon magas érték. Ugyanakkor Anthony Nelson a mezőnyemberek terén (is) igen erős Kecskemét ellen villogott, vezette sikerre a Pécset (21 pont, 6 gólpassz, 2 tripla, 7 kierőszakolt fault, 29 VAL 40 perc alatt), s nem a haloványabb Nyíregyháza ellen, ezért nagy hezitálás után mellette döntöttem - csupán az ellenfél erőssége miatt.

Dobóhátvéd:

Ramone Moore (Alba)

Walker - de nem a texasi kopó -, aki a Nyíregyháza soraiban mindent megpróbált, hogy eredményesebb legyen idegenben is együttese, 27 pontos, 33 VAL-os produkciója erős is, de hasznosságát tekintve a másik esélyes, Ramone Moore előtte járt bőven. Utóbbi kosaras egy csapata számára pompás meccsen a masszív ZTE ellen nagyon simán nyerő Alba egyik kulcsembere volt. 18 pontja, 3 triplája, 4 lepattanója mellett 6 gólpasszt is adott, s 24 játékperc alatt 24 VAL lett a hasznossági mutatója. Sokrétű, jó teljesítménye mezőnyben kellett a fehérvári centerek (lásd lejjebb) fakításához is, hiszen a fal megbontása is többek között az ő feladata volt. A meccs eleji nagy fehérvári attakból is bőven kivette a részét, később volt fontos dudaszavas középtávolija (az sose rossz), amit megkoronázott a félidő vége előtti triplával. Összességében a nyerőemberek egyike volt.

Alacsonybedobó:

Milos Boriszov (Sopron)

Statisztikája: 22 pont, benne 4 triplával, aztán 10 lepattanó, 3 kierőszakolt fault és 30 VAL 37 perc alatt. Nyerő igazolásnak tűnik Boriszov, aki ismét csapata legeredményesebbje volt, ráadásul nagyon kellett ahhoz, hogy Jászberényben kézben tartsa a mérkőzést az SKC. A meccs közepe táján ugyanis volt rá esélye a hazaiaknak, hogy a maguk javára fordítsák a derbit, de Boriszov és társai végül nem engedték ezt. A találkozó elejét meghatározó soproni rohamok egyik vezére volt, s hamar megszórta magát a bedobó, a hajrába fordulva pedig ugyancsak ő volt az, aki végleg a vereség útjára terelte a JKSE-t. Vele a soraiban joggal célozhatja meg a legjobb négyet az SKC.

Magasbedobó:

Hendlein Roland (Kaposvár)/Veljko Budimir (Pécs)

Vetítsük előre, hogy - mint több esetben is már ebben az idényben - a 4-es és 5-ös posztot oda lehetett volna adni (részben meg is történt) most is a Kaposvár két játékosának, Hendleinnek és Chismnek. Arról a statisztikáról és hasznosságról, amit hoztak ismét a meccsbe - egy fontos mérkőzésbe - a Körmend ellen, csak nagyon pozitívan lehet beszélni. Ám ott van akkor például Will Tamás a Falcóból, akinek nem feltétlenül a 4-es a fő posztja, mégis, olyan szép dupla-duplát rittyentett többnyire csatárként a Nyíregyháza ellen (23 pont, 12 lepattanó) 5 triplával és 34 VAL-lal fűszerezve hogy ihaj. Veljko Budimir meg akkor mi volt ezen a héten, ha nem kimagasló? 23 pont, 5 tripla, 12 lepattanó, 32 VAL a produkciója. Hendlein viszont statisztika terén szinte utolérhetetlen volt, s nem győzzük hangsúlyozni, egy rangadón, a szintén a felsőházra éhes Körmend ellen: 31 pont, 8 lepattanó, 48 VAL, 8 kierőszakolt fault. A két kiválasztott, Budimir és Hendlein, egyaránt nagy hasznot hajtott nyertes együttesének. A pécsiek a Kecskemét két vállra fektetésével komoly tettet hajtottak végre, míg a KKK a Körmend ellen konkrétan úgynevezett "hatpontos" derbin aratott diadalt. S a két fent említett úriember nélkül ez talán nem ment volna végbe.

Center:

Wayne Chism (Kaposvár)/Somogyi Gergely (Alba)

Nemt tudtam, s végül nem is akartam dönteni itt sem. Somogyi rém egyszerűen játszott, s tette azt, ami egy ekkora ember dolga: bedobált szinte mindent (80% mezőnyből, 89% a büntetővonalról), amit kellett, illetve amit a társai a kezébe nyomtak. Dupla-duplája (24 pont, 11 lepattanó) 6 kierőszakolt faulttal színesedett, a 41 VAL pedig messze átlagon felüli adat. Talán jót tett neki, hogy Barone személyében vetélytársat kapott a gyűrűk alatt, mindenesetre hasznossága elvitathatatlan volt a ZTE ellen, s azt se feledjük, hogy a máskor kiváló Lekli és Safford odaátról kevésbé brillírozott Somogyiék mellett, mint szokott. Ami Chismet illeti, ő idővel megkaphatná a "Hunbasket Postás", kissé erőltetett melléknevet - ha nem lenne szentségtörés az egykori NBA-ikon Karl Malone-nal szemben ez a tett. Mindenesetre a picikét talán még fejre is a nagy elődhöz hasonlító, de megbízhatóságban - szállítja a tuti kosarakat és lepattanókat minden meccsen: ezért postás - mindenképpen rá hajazó Chism sokadjára volt alappillére a Kaposvárnak. Dobott 21 pontot, letépett 11 lepattanót, szerzett 7 (!!!) labdát - ez őrületes adat -, így a 42-es VAL értéke egyáltalán nem meglepő. Láthatjuk, eredményessége mellett figyelt hátul is, és amire csak lehetett lecsapott, legyen szó gyűrűről lecsorgó vagy akár ember kezéből kicsúszó lasztiról.

Legjobb csereember (eddigi legjobb hatodik ember):

Kyle Barone (Alba)

Ez a rovat most elbírt volna egy újabb csapatnyi kosarast - szerencsére, hisz ez azt jelenti, hogy sokan nagyon jól szálltak be a meccsbe a kispadról több együttesnél is. A pécsiek 17 triplát számláló, szezoncsúcs-gyanús találkozója a Kecskemét ellen például Halász Ákos és Nagy Krisztián nagyon hatékony cserejátékát hozta (előbbinél 11 pont, 3 tripla, 3 gólpassz, 3 lepattanó és 15 VAL 21 perc alatt, utóbbinál ugyancsak 21 perc alatt szintén 3 tripla, valamint megint csak 11 pont (talán összebeszéltek előtte), s 13 VAL, illetve 5 lepattanó volt "műsoron"). Aztán Ruják András szokásosan ennek a "legjobb hatodik ember" menünek a potenciális résztvevője, most például az idegenben fontos meccset nyerő Sopron soraiban tüzelt remekül messziről: 12/12 pont, 5 lepattanó (!) 4 gólpassz 24 perc alatt és 19 VAL, valamint irányította kiválóan csapatát. Ám ne feledjük a Berényből Szombathelyre igazoló Alekszandar Vlahovicsot sem, aki csereként mutatta meg a Falcónál, hogy egy jó dirigens főleg gólpasszairól híres (9-ig jutott, messze a legtöbbet szerezve új csapatában), ami mellé 10 pontot is termelt, s 23 VAL-ig menetelt. Ám most az Albában némi huzavona és engedély ramazuri után bevetett 208 centis centert tettem ide, Kyle Barone-t, aki már a kupában is jelezte egy rövidebb időszak alatt, hogy bármikor képes hatékonyan bekapcsolódni a meccsbe, s most is végül 24 perc alatt érte el a legminimálisabb dupla-duplát (10-10 pont és lepattanó). Bár voltak rontott dobásai, büntetői, de ez olyan produkció, ami egy centerben amúgy is erős csapatnál olyan pluszt adhat, ami majd a kiélezett rangadókon is jól jöhet. S nem utolsó sorban az, hogy 53-20-ra (!!!) nyerte az Alba a lepattanóharcot, Somogyi mellett leginkább Barone-nak volt köszönhető.

Fotó 1: eurocupbasketball.com - Ramone Moore

Fotó 2: kaposvarmost.hu - Wayne Chism

Fotó 3: kosarsport.hu (fotógaléria) - Kyle Barone

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus