A forduló válogatottja - 9.

A 9. forduló mérkőzésein több alkalommal komoly csapatmunka eredményezett sikert, és nem feltétlenül egy-egy kosaras messze átlagon felüli játéka volt a győzelem kulcsa. Ám azért akadtak olyanok így is szép számmal, akik akkor és ott kiemelkedő produkciójukkal segítették együttesüket. Csak a Dunától Nyugatra lévő klubokból válogattunk be ezúttal kosárlabdázókat.

Irányító

Fodor Márton (Kaposvár)

Igazából ő megérdemelte már, hogy bekerüljön a forduló csapatába, hiszen egyenletesen hasznos, jó teljesítményt nyújtott több mecsen is. Igazából azt lehet rá mondani, hogy irányító erényeket csillogtat sok esetben, még amikor éppen nem ő a karmester, olykor akkor is. Ezen a mérkőzésen is adott 4 gólpasszt, és 17 pontjából 9-et három triplából pont olyankor szerzett, amikor nagy szükség volt rá, mert a Körmend veszélyeztette a Kaposvár esetleges sikerét. 23 VAL értéket szorgoskodott össze Marci, amivel sokat tett azért, hogy sorozatban hatodszor is nyerjen a KKK.

Dobóhátvéd

Chad Timberlake (Falco)

A formába lendülő Falco vezére volt idegenben, az úgynevezett "hatpontos" meccsen a Nyíregyháza ellen. Terhet lehetett rá pakolni, és amikor ontotta a kosarakat, az mindig az ellenfél visszaesését is eredményezte egyúttal. Az pedig elég egyértelmű, hogy Timberlake az a kosarasa a szombathelyieknek, akinek jól kell játszania, ha győzelemben reménykedik együttese. S ha ez önmagában nem is elég, de fél siker általában. Most 18 pontjával nem ő vállalta magára a Falco-pontok tetemes részét, de ez talán nem is baj, hiszen maga a csapat - vele együtt ő is - remekelt. Az, hogy 10 lepattanót szedett (ezzel megvan a dupla-duplája), illetve 4 gólpasszt is adott, egyúttal 33 VAL értékre volt jó.

Alacsonybedobó

Ferencz Csaba (Körmend)

Nagy meccset bukott el hajszálnyival a Körmend a Kaposvár ellen, amely részben Ferenczről szólt, hiszen a kevés jó távoli dobásból ő bőven kivette a részét (3 tripla), ráadásul akadtak extra dobásai is, ami sokszor meccset dönthet el - most nem így történt. Ugyanakkor a Körmend vezére volt, nélküle simábban nyert volna a Kaposvár. 23 pontja, 4 lepattanója, 26 VAL értéke átlagon felüli.

Magasbedobó

Wayne Chism (Kapsovár)

Azért lett belőle ezúttal erőcsatár, mert egy klasszikus center követelt helyet magának az ötös poszton. Emellett Chism betalált egyszer messziről is, ami annyira nem jellemző rá. Ráadásul négy hibával játszott a 27. perctől kezdve (már amikor nem pihent kényszerűségből), mégis végül az ő kosara döntötte el a meccset a Kaposvár javára. 27 pontja, 8 lepattanója, 31 VAL értéke remek.

Center

Somogyi Gergely (Alba)

Megszokott a Frade-csapatnál, hogy nem feltétlenül egy-két extra kosaras 35-40 perces "kizsigerelésére" építi a meccseket, hanem 20-25 perceket játszanak a kulcsemberek. És kulcsemberből nála van több is. Somogyi még mindig nem a magyar mezőny egyszeri és utánozhatatlan egyénisége, ám tény, egyre jobban használja őt az Alba, és ez most is így volt. A tartalékos ZTE ellen 17 ponttal jelezte, hatékonyan képes kosarazni, ha jól játsszák meg, s neki főleg csak fel kell tennie az i-re a pontot. 5 lepattanója (főleg ezzel a magassággal) nem kolosszális, ám a 7 (!) blokkja igen. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag dominálta a festéken belüli területet csapata védekezése alkalmával. Emellett 28 VAL értéke is pompás.

Legjobb hatodik ember

Takács Norbert (Sopron)

A Jászberény felett nagy győzelmet arató Sopronból éppen egy csereembert emeltem ki ebben a rovatban, ám ez egyáltalán nem érdemtelen. A padról beszállva jelentős érdemei voltak a bedobónak abban, hogy az otthon egyelőre verhetetlen SKC meglepő különbséggel utasítsa maga mögé a JKSE-t. Ráadásul Takács nemcsak 4 hármast szórt, de ezek között volt bravúros is, emellett vele a pályán húzott el úgy a Sopron ellenfelétől, ahonnan már nem volt visszaút a vendégek számára. 17 pont, 3 lepattanó, 16 VAL érték fűződik a nevéhez.


Egy kis érdekesség a végére. Az ASE együtteséből 6 ember is két számjegyű VAL értéket hozott össze ebben a fordulóban (nyertek is Szegeden). Ugyanez igaz a Kecskemét együttesére (ők is diadalmaskodtak). Igaz, hogy ebből a két gárdából most nem került be a forduló csapatába senki sem, de talán nem véletlen, hogy ez a két gárda áll az első két helyen a tabellán. Kicsit a tavalyi Alba juthat erről eszünkbe, amelyben sokszor voltak kiemelkedő telejsítmények, de általában ritkábban láthattunk konkrétan extra egyéni statisztikákat, mégis, a csapat ment előre, s mindent nyert végül. A Paks, illetve a KTE valahol ezt az utat járja idén, s egyelőre 1-1 vereségük van csupán, a többi 8-8 meccsüket megnyerték.

Fotók: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus