A forduló válogatottja - Alapszakasz - 22. forduló

Véget ért a magyar férfi NBI/A alapszakaszának 22. köre - lássuk a játéknap legjobbjait, a forduló válogatottját.

(Zárójelben található, hogy hanyadik alkalommal szerepel a forduló válogatottjában)
A 22. forduló mérkőzéseiről ezen a linken olvashattok!

A korábbi forduló válogatottak: 1. forduló2. forduló3. forduló4. forduló5. forduló6. forduló7. forduló8. forduló9. forduló10. forduló11. forduló12. forduló13. forduló15. forduló16. forduló17. forduló19. forduló14. forduló18. forduló20. forduló, 21. forduló

 

Irányító
Miljan Rakics - JP-TOP COP Jászberény (1)

A Jászberény nagyon fontos meccset nyert a Nyíregyháza otthonában, a sikerben pedig Rakics kulcsszerepet játszott. A Falcótól érkező hátvéd majdnem végigjátszotta az egész mérkőzést, több mint 39 percet töltött a parketten, amely alatt 17 pontot szórt (4/6 dupla, 2/3 tripla, 3/4 büntető) 5 kiharcolt faulttal, 4 gólpasszal, 3 pattanóval, 2 blokkal és 1 szerzett labdával megtámogatva, eladott labda nélkül. Rakics a végjátékban is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hiszen Cohn meccsvégi zsákolását leszámítva ő szerzett egyedül pontot Szrecsko Szekulovics legénységéből az utolsó két percben: 65-67-nél duplával jelenkezett, 67-69-nél egy, 69-70-nél pedig két jó büntetővel járult hozzá a mérkőzés alakulásához - a vendégek nagyban neki köszönhetően hozták le a meccs végét. Rakics összességében 25 VAL-t szállított, ezzel lett a legjobb egyes.

(Kenny Chery 19 VAL-t hozott a Szolnok ellen, Hernst Laroche pedig 20-at az ASE vendégeként, de egyikőjük csapata sem tudott nyerni, a Sopron ráadásul hatalmas leolvadást produkált. A Szedeák amerikai játékmesterét, Anthony Tucker lehet leginkább kiemelni Rakics mellett, de Tucker 21 VAL-nál megállt, így 13 gólpasszos meccse sem ért most forduló válogatott tagságot.)


Dobóhátvéd
Wesley Channels - Egis Körmend (4)
Darrin Govens - Zalakerámia ZTE KK (4)

A Körmend ugyan "csak" 5 ponttal nyert a MAFC vendégeként, de azt már láthattuk fordulók óta, hogy alapvetően nyerni sem egyszerű a fővárosiak otthonában. Channelsnek a külső dobás nem ment, de 23 pontot így is összeszorgoskodott (7/11 dupla, 6/8 büntető), 4 eladott labdáját pedig 7 pattanóval, 6 kiharcolt faulttal, 5 gólpasszal és 1 szerzett labdával kompenzálta - a körmendiek harmadik negyedbeli fordításából többek között 8 ponttal vette ki a részét. 38 perc alatt 26 VAL-t hozott. A ZTE-nél Darrin Govens 21 pontot (7/9 dupla, 2/6 tripla, 1/1 büntető), 8 gólpasszt, 4 pattanót, 1 kiharcolt faultot és mindössze 1 eladott labdát jegyzett. Bár 35 perc alatt csak 25 VAL-ig jutott, tehát 1-gyel rosszabb volt, mint Channels, de a mostanában masszív KTE-t rögtön az első negyedben kiütötte Bencze Tamás legénysége (31-14) - nemrég az ASE sokkal jobban megszenvedett velük -, ebből pedig oroszlánrészt vállalt Govens első 10 percben hozott 9 pontjával és 4 gólpasszával, ezért került be ő is.

(Megint egy Szedeák-játékost lehet leginkább kiemelni, Molnár András 18 ponttal és 23 VAL-lal ott volt Channelsék közelében, de a másik két játékos teljesítménye most markánsabb volt valamivel saját csapatuk szempontjából. A Szedeáknál egyébként mind az 5 kezdő 20 VAL fölé került, ilyet sem sokszor látni, de igazán kiemelkedni senki nem tudott.)


Kiscsatár
Rashad Anderson - MAFC (1)
Trey McKinney-Jones - Egis Körmend (2)

Anderson rengeteg dobásból hozott 26 pontot (5/11 dupla, 4/10 tripla, 4/4 büntető), 2 eladott labdája mellett azonban volt 6 pattanója, 4 gólpassza, 3 kiharcolt faultja, 1-1 szerzett labdája, valamint blokkja, így 38 perc alatt 25 VAL-t írtak fel a neve mellé. A túloldalon Trey McKinney-Jones hatékonyan dobálta össze 18 pontját (5/9 dupla, 2/4 tripla, 2/2 büntető), 11 pattanójának köszönhetően pedig dupla-duplát ért el. 2 eladott labdájára 3 gólpassz és 4 kiharcolt fault jutott, így 36 perc alatt 23 VAL-ig jutott. Anderson a MAFC legjobbja volt összességében, és az újabb bravúr "majdnem bemutatásában" kulcsszerepe volt, míg McKinney-Jones az utolsó negyedben 10 pontot szórt, 67-67 után pedig az ő két hármasával lépett el a Körmend - ezt követően már nem tudott fordítani a hazai csapat. Mivel a 2 VAL különbség kettejük között abból adódik, hogy Anderson kettővel kevesebb faultot ütött be, ezért kerültek be mindketten.

(A Szedeáktól megint meg kell említeni egy embert, ezúttal Gerald Armelint, aki 17 pontja mellett nagyon hasznos mezőnymunkát végzett, de 23 VAL-ja most így sem volt elég Andersonék mellett.)


Erőcsatár
Andrija Csirics - Naturtex-SZTE-Szedeák (2)

A szinte minden poszton jól teljesítő, ám eddig mindenhol "lecsúszó" Szedeákból Csirics helyet kapott a válogatottban, köszönhetően a négyesek visszafogott teljesítményének a játéknapon. A szerb játékos 20 pontot szállított (4/8 dupla, 4/9 tripla) 8 pattanóval, 4 szerzett labdával, 2-2 gólpasszal és kiharcolt faulttal, és mindössze egyetlen eladott labdával karöltve. Nikola Lazics legénysége simán verte a Puljko nélküli, ellenfelének a Falco után újra 100 pont körül engedő Kaposvárt, ebből pedig Csirics 40 perccel és összesen 22 VAL-lal vette ki a részét.

(A Falcónál Bradford Burgess 21 pontot és 22 VAL-t szerzett, de a nagyon tartalékos Pécs ellen - ezt még úgy sem értékeltük annyira, mint a Kaposvár legyőzésében Csirics szerepét, hogy a KKK sem tudta bevetni összes emberét.)
 

Center
Ryan Watkins - Atomerőmű SE (3)

A Paks amerikai centeréből újra kiszakadt valami a szezon elején többször látottakból, hiszen a Sopron elleni rangadó főszereplőjévé vált. 20 pontot szerzett (7/9 dupla, 6/9 büntető) 13 pattanóval, ami közül 7-et a soproniak éppen aktuális palánkja alatt szedett össze. Volt még emellett 3 blokkja, 8 kiharcolt faultja, 4 szerzett labdája és 1 gólpassza eladott labda nélkül, így 26 perc alatt 43 VAL-t hozott +15-ös +/- mutatóval. Alapvetően a számai is elegendőek lettek volna a kiemelt helyhez, de ha azt is hozzávesszük, hogy az ASE -25-ről fordított az SKC ellen, Watkins pedig ennek a fordításnak a vezére volt, akkor teljesen egyértelmű, miért lett ő a forduló MVP-je, kérdés nélkül.

(A Jászberény centerét, Garrick Shermant lehet kiemelni 29 pontjával és ugyanennyi VAL-jával, illetve a Körmendtől a 21 pontos, 16 pattanós dupla-duplát elérő, 25 VAL-ig jutó Josh Duinkert, de igazából ezen a héten Watkins közelében nem volt senki, sem itt, sem más posztokon.)
 

Legjobb Hatodik Ember
Alexander Fomin - Atomerőmű SE (1)

A paksiak "új" orosz játékosának első igazán jó mérkőzése volt ez, de épp a legjobbkor hozta. Fomin 10 pontos (4/6 dupla, 0/2 tripla, 2/2 büntető), 11 pattanós dupla-duplát szállított, és Watkinshoz hasonlóan ő is sok támadópattanót szedett, számszerint 5-öt. 2 kiharcolt faultjával és 1 gólpasszával 24 perc alatt 16 VAL-t produkált, de emellett egészen kiválóan irányította az ASE zónáját is - hogy mennyire jó volt hátul is, azt jól mutatja a 3 ponttal megnyert mérkőzésen elért +23-as +/- mutatója, ez is fontos szempont volt, hogy ő került be most a legjobb cserének.

(Marko Spica 24 VAL-ig jutott a Kaposvárnál, Marcus Relphorde pedig 20-ig a Falcóban, ám utóbbi egy borzasztóan sima meccsen hozta számait, Spica csapata pedig szintén simán kapott ki a Szedeák otthonában, így hiába a sokkal jobb VAL mutató, ennél most markánsabbnak ítéltük meg az orosz teljesítményét.)
 

Foto, Slide - kosarlabda.ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus