A forduló válogatottja - Alapszakasz, 1. forduló

A hétvégén lezajlott a magyar férfi NBI/A csoport alapszakaszának első fordulója - lássuk a forduló válogatottját!

Irányító
Deville Smith (MAFC)

22 pont mellett (5/7 dupla, 3/4 tripla, 3/6 büntető) 5 gólpasszt, 8 kiharcolt faultot és mindössze 2 eladott labdát jegyzett 34 perc alatt, a NYKK ellen 95-91-re elveszített találkozó során. Igaz, hogy mindkét eladott labdája a negyedik negyedben volt, de így is nagyban neki volt köszönhető, hogy 9 pontos hátrányból az utolsó 4 percben majdnem felállt a MAFC - 3 kiharcolt faultja mellett mindössze egy rontott dobása és 8 pontja (2/3 hármas, 1/1 dupla) volt az utolsó 10 perc során. Az utolsó minutumban az ő hármasával lett mindössze egy pont a különbség (92-91), innen viszont már nem tudott fordítani a fővárosi együttes, ez azonban legkevésbé rajta múlt - Mócsán Bálint (+13) mellett az egyetlen vendég játékos volt, akinek a +/- mutatója pozitív volt (+6).


Dobóhátvéd
Darrin Govens (Zalakerámia ZTE KK)

Govens érdekes meccset zárt az Alba ellen, hiszen nem dobott jól mezőnyből (2/5 dupla, 2/6 tripla), volt 5 eladott labdája is, ennek ellenére 37 perc alatt dobott 21 pontját hatékonyan hozta büntetőzésének köszönhetően (11/13 büntető), és nyerőemberré is vált ennek köszönhetően. 9 kiharcolt faultja volt ugyanis, ebből pedig kettő a hosszabbítás végén - a TLI-Alba Fehérvár még 88-87-re vezetett az utolsó perc kezdetén, Govens azonban két faultot is kiharcolt, mind a négy egypontost a helyére rakta, 88-91-ről pedig a székesfehérváriak már nem tudtak fordítani. Nem egyedül nyerte meg az összecsapást, de elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a ZTE győzelemmel kezdte az idényt, kettes poszton pedig senki nem hozott rajta kívül 24 VAL-t, így nem nagyon volt kérdés, hogy helye van a forduló legjobb ötösében.
 

Kiscsatár
Andrija Csirics (Naturtex-SZTE-Szedeák)

Az első kör pontkirálya lett 27 egységgel - ha nem is egyedül neki köszönhető, hogy csapata kisebb meglepetésre az első félidőben megszorongatta a Körmendet, sőt, vezetett is a vasi együttes ellen, de a legnagyobb szerepet ő játszotta ebben, hiszen az első negyedben is 9-et szerzett már a 21 szegedi pontból, és ekkor játszott jobban a Tisza-parti alakulat ellenfelénél. 27 pontja (7/8 dupla, 3/7 tripla, 4/4 büntető) mellett volt 5 pattanója és 5 kiharcolt faultja is 2-2 szerzett és eladott labda mellett. Nem elsősorban azért nem ő lett a forduló legértékesebb játékosa nálunk, mert 32 VAL-ját 40 perc alatt hozta, Krsztanovics pedig 36 perc alatt, hanem mert a Nyíregyháza játékosa győzelemre vezette csapatát, ő pedig a második félidőben már csak 10-20 pont között tudta tartani a hátrányt - az is igaz persze, hogy egy jóval keményebb ellenféllel kellett szembenéznie.
 

Erőcsatár
Zoran Krsztanovics (Marso NYKK)

A Nyíregyháza magasembere igazolta, hogy bombaformában van, nagy erősítés Sitku Ernőék számára, hiszen azonnal nyerőember lett a MAFC elleni mérkőzésen. 36 perc alatt 24 pontot (5/10 dupla, 3/4 tripla, 5/5 büntető), 10 pattanót, 1 blokkot és 7 kiharcolt faultot jegyzett - emellett volt még 1 gólpassza és 2 eladott labdája is. A száraz statisztikánál azonban fontosabb, hogy 24 pontjából a végére is tartogatott, az utolsó negyedben 8 egységet szerzett csapatának, ráadásul amikor a MAFC 92-91-re feljött, és időt kért a NYKK, ő volt az, aki az ezt követő támadásból triplát dobott, így lezárta az összecsapást. Bár Csirics is 32 VAL-ig jutott, mivel Krisztanovics győztes csapatban szerepelt, ráadásul a sikerben a legmeghatározóbb szerepet játszotta, így nálunk ő a forduló MVP-je az alapszakasz első körében.
 

Center
Josh Duinker (Egis Körmend)

Az első kör talán legmeggyőzőbb játékát a holland-ausztrál center nyújtotta, aki szinte hibátlan játékkal mutatkozott be a magyar élvonalban. 24 perc alatt jutott el 28 VAL-ig (ezzel a legjobb volt időarányosan azok közül, akik legalább 15-20 percet a pályán töltöttek). 22 pontját 11/13-as mezőnypontossággal érte el, és a Szedeák elleni meccsen egy magasember teljes arzenálját felvonultatta - palánknak háttal végzett mozgásból dobott horgot, középtávoli tempót, de védőjét megverve sima ziccereket is - amellett, hogy jól is védekezett. Feltűnés nélkül végezte munkáját, amelybe 6 lepattanó, közte 4 támadópattanó is belefért, volt 5 kiharcolt faultja és 1 blokkja is 2 eladott labda mellett.


Legjobb hatodik ember
Halász Ákos (PVSK-PANNONPOWER)

A Pécs ugyan súlyos vereséget szenvedett a Sopron otthonában (90-68), ám Halász az előző idény után újfent bizonyította, hogy a magyar bajnokság egyik legjobb hatodik embere, Horti Bálinttal együtt kiemelkedett a mecsekaljai együttesből. A forduló legtöbb pontját hozta a padról (19/9), és csak Vojvoda Dávid előzte meg a VAL tekintetében, ebben 19-cel végzett a Pécs hátvédje 24 perc alatt (19 pont, 5/9 dupla, 3/3 tripla, 4 pattanó, 3 szerzett labda, 1-1 eladott labda és assziszt). Csirke Ferencnek lesz még munkája ezzel az új Péccsel, de Halász egyelőre biztos pontnak tűnik a padról.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus