A forduló válogatottja - Alapszakasz, 5. forduló

Csütörtökön és szombaton játszották a magyar férfi NBI/A alapszakaszának 5. körét - lássuk a játéknap legjobbjait, a forduló válogatottját!

(Zárójelben található, hogy hanyadik alkalommal szerepel a forduló válogatottjában)
Az 5. forduló mérkőzéseiről ezen a linken olvashattok!

A korábbi körök válogatottjai: 1. forduló, 2. forduló, 3. forduló, 4. forduló

 

Irányító
Váradi Benedek - Falco KC Szombathely (1)

Először került be a forduló válogatottjába ebben az idényben, de már érett, hiszen 5 légiós mellett is a szombathelyi gárda húzóembere, vezére, ezt pedig tegnap is megmutatta. Az egy dolog, hogy szinte hibátlan teljesítményt nyújtott, hiszen 25 pontja (5/7 dupla, 4/6 tripla, 3/4 büntető) mellett volt 8 pattanója, 4 gólpassza, 5 kiharcolt faultja, 2 szerzett és 0 eladott labdája, de akkor lépett elő, amikor a legfontosabb volt, a második félidőben ugyanis az ő, illetve a rengeteget javuló Rundles vezetésével fordított a Falco. Csak a harmadik negyedben három hármast szórt és összesen 11 pontot szerzett, márpedig a vendégek csak ebben a felvonásban múlták felül ellenfelüket, de akkor át is gázoltak a Nyíregyházán. Egy normál fordulóban a 38 perc alatt elért 37 VAL-ja az MVP címre is esélyessé tette volna, most nem lehetett neki odaadni.
 

Dobóhátvéd
Wesley Channels - Egis Körmend (1)

Évtizedekre visszamenő statisztika hiányában nem jelentenénk ki teljes biztonsággal, de minden idők egyik legdominánsabb egyéni teljesítményét nyújtotta Channels a hétvégén, amit valaha a magyar első osztályban látni lehetett. Csapata újfent nagy hátrányból fordított, nem először játszották már el ezt idén, az egész keret tartása példaértékű, de az amerikai dobóhátvéd játékára nincsenek jelzők. 40 pontot szórt szinte hibátlan dobásmutatóval, ráadásul a gyűrűt is támadta, miközben kintről sem lehetett megállítani (6/7 dupla, 6/8 tripla, 10/11 büntető). Volt azonban emellett még 7 gólpassza, 7 pattanója, 6 szerzett labdája mindössze 1 eladott mellett és 14 kiharcolt faultja is. Azt is ki kell emelni, hogy a rendes játékidő utolsó percében például az ő 5 pontjával egalizált a Vas megyei alakulat 5 pontos hátrányból, valamint azt, hogy egy hosszabbításban 6 ponttal megnyert találkozón +18-ban végzett. Végül egészen brutális, 66 VAL-os teljesítményt hozott 38 perc alatt, amivel természetesen a forduló legjobb játékosa is lett, de nem nagy kockázat, ha kijelentjük előre is, hogy a szezon legjobb egyéni teljesítményét nyújtotta.
 

Kiscsatár
Marko Djeraszimovics - KTE-Duna Aszfalt (2)

Második győzelmét is megszerezte a Kecskemét, amelyben újfent kulcsszerepe volt Djeraszimovicsnak, ő már másodjára került be ezzel a forduló válogatottjába. A szerb swingman a Jászberény legyőzésével 19 ponttal (6/10 dupla, 0/1 tripla, 7/11 büntető) vette ki a részét, amivel csapata legeredményesebbje volt, de emellett ő szedte a legtöbb lepattanót is a hazaiaknál, 10-et (ebből 4 volt támadó), volt 2 szerzett labdája, 1 gólpassza és 8 kiharcolt faultja is. Végül 37 perc alatt 31 VAL-t szorgoskodott össze, amivel simán került be ő is a válogatottba - ahogy ezen a héten egyébként nem sok kérdés akadt egyik poszton sem.
 

Erőcsatár
Tristan Spurlock - TLI-Alba Fehérvár (2)

Ha Djeraszimovics bekerül, akkor Spurlock is - a második kör után újra kéz-a-kézben vannak mind a ketten a forduló válogatottjában. Az amerikai erőcsatár borzasztóan jó vételnek tűnik eddig az Albánál, hiszen alapvetően kiegészítő játékosnak szánták ők is, ám eddigi teljesítménye alapján simán meccseldöntő kosaras. Nem most derült azért erre fény, hiszen az Alba 20 pontos győzelmet aratott a Kaposvár ellen, de Spurlock megint nagyon sokoldalúan játszott, egészen biztosan a liga egyik legjobbja ilyen szempontból, ha nem a legjobb. Most 33 perc alatt 30 pontot szórt (7/10 kettes, 5/8 tripla, 1/1 büntető), volt 5 pattanója, 3-3 gólpassza és blokkja, valamint 1-1 szerzett és eladott labdája. 35 VAL-ig jutott végül, amivel Váradihoz hasonlóan neki is lehetett volna esélye akár az MVP-címre is, ha Channels éppen nem most gurít egy történelmi meccset.
 

Center
Djordje Pantelics - Zalakerámia ZTE KK (1)

A forduló legnagyobb meglepetésében játszott főszerepet a zalaegerszegiek centere, hiszen a ZTE a gondokkal sújtott, ettől függetlenül jóval jobb körülmények között dolgozó és papíron erősebb Olaj ellen nyert idegenben, ráadásul Krapic nélkül. Az egykori szombathelyi kedvenc hozott valamit a régi időkből, hiszen a 20/10/5/5-ös statisztikától egyetlen blokkra volt - összességében 38 perc alatt 20 pontig (8/10 dupla, 1/3 tripla, 1/2 büntető), 12 pattanóig (4 támadó), 5 gólpasszig, 4 blokkig, 3 kiharcolt faultig és 2 szerzett labdáig jutott mindössze 1 eladott labda mellett. A ZTE egyébként a harmadik negyedben nyerte meg a találkozót, hiszen ezt a 10 percet 31-11-re hozták egy egál első félidőt követően. Pantelics ebben a szakaszban is kulcsszereplő volt, 9 pontot szerzett a második félidő első három percében, ő indította el azt a rohamot, amit Govens és Kerpel-Fronius vitt tovább, és ami döntőnek bizonyult a meccs kimenetele szempontjából. 38-as VAL-mutatója a Szolnok-veréssel együtt MVP-címet ért volna, csak ugye Channels...


Legjobb hatodik ember
Tóth Gergely - Sopron KC (1)

Kitűnő teljesítményt hozott a Körmend elleni rangadón - bár félig hazai pályán játszott, hiszen körmendi, ettől függetlenül is parádésan dobott, ahogyan egész csapata is. 39 perc alatt 21 egységet termelt, ami tőle közel sem megszokott, tette mindezt kitűnő hatékonysággal (3/4 dupla, 5/8 tripla). Volt 3 gólpassza és 2 pattanója is, amivel összességében 20 VAL-lal végzett. Bár a Sopron kikapott az eddig még hibátlan listavezetőtől hosszabbítás után, szerintem így is messze a legmarkánsabb teljesítményt hozta a cserejátékosok közül az egész fordulóban. Egyedül talán a pécsi Bíró Olivér volt hozzá mérhető, viszont ő a MAFC ellen villogott, míg Tóth Gergelynek egy kicsit más szintű ellenfél ellen kellett produkálnia, ezért került be nálam a soproni játékos.


Foto, Slide - Szendi Péter, vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus