A forduló válogatottja - Alapszakasz, 7. forduló

A hétvégén lejátszották a magyar férfi NBI/A alapszakaszának 7. körét - lássuk a játéknap legjobbjait, a forduló válogatottját!

(Zárójelben található, hogy hanyadik alkalommal szerepel a forduló válogatottjában)
A 7. forduló mérkőzéseiről ezen a linken olvashattok!

A korábbi körök válogatottjai: 1. forduló, 2. forduló, 3. forduló, 4. forduló, 5. forduló, 6. forduló

 

Irányító
Emmanuel Ubilla - Kaposvári KK (1)

A Kaposvár "új" irányítója látszólag felemás teljesítményt nyújtott, hiszen hiába volt 29 pontja és 9 gólpassza, pontjait elég sok kísérletből szerezte, nem túl jó százalékkal (7/18 kettes, 3/8 tripla, 6/7 büntető) és volt 5 eladott labdája is. Összességében nézve azonban így is ő nyújtotta a legjobb produkciót az egyes poszton játszók közül, hiszen volt 2 szerzett labdája és 6 kiharcolt faultja, valamint irányítóktól szokatlan módon 12 pattanója (3 támadó) és 1 blokkja is, így végül 33 VAL-lal zárt. Bár a legvégén eladta a labdát, így csapata nem tudott egyenlíteni a hosszabbításban, már a ráadás is neki volt köszönhető - a rendes játékidő utolsó bő egy percében 5 pontos hátrányból az ő két kosarával jöttek vissza a Somogy megyeiek, és az egyenlítő duplát is ő dobta be, ráadásul dudaszóra. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a nagyon szűk rotációval dolgozó KKK majdnem hatalmas meglepetést okozott - a forduló MVP címe hatékonyságán, a legvégén eladott labdáján, illetve csapata vereségén ment el.

Illik kiemelni a 30 pontig jutó William Walkert (6/8 tripla), aki 25 VAL-ig jutott, és aki nagy szerepet játszhatott volna a Pécs székesfehérvári sikerében - így is nagyrészt neki volt köszönhető, hogy 37 percig abszolút partnere volt a PVSK az Albának -, illetve a ZTE egyesét, James Kinney-t (27 VAL), aki Ubilláthoz hasonlóan megtöltötte a statlapot rendesen, minden rubrikában. Ők ketten voltak a kaposvári irányító produkciójának "áldozatai".
 

Dobóhátvéd
Kevin Tiggs - Sopron KC (2)

A dobóhátvéd kezd egyre jobban beilleszkedni csapatába - a hét közben, a Benfica ellen is ő volt a legeredményesebb és most is 20 pont fölé jutott. Összesen 21 egységet termelt kitűnő hatékonysággal (6/9 dupla, 1/1 tripla, 6/7 büntető), emellett volt 6 pattanója (2 támadó), 2-2 gólpassza és szerzett labdája, valamint nem kevesebb, mint 9 kiharcolt faultja. Ezek mellett hiába került 3 eladott labda is a neve mellé, így is 29 VAL-ig jutott, amivel először került be a forduló válogatottjába. Fontos kiemelni, hogy akkor volt igazán elemében, amikor a Sopron kiépítette nagyobb előnyét - az első félidőben már 15 pontnál járt, márpedig az SKC igazából ekkor nőtt ellenfele fölé, utána tartották, némileg növelték fórjukat. Tiggshez hasonló produkciót csak Wesley Channels nyújtott, de egy borzasztóan sima találkozón, nem volt kérdés, hogy ő kerül most be kettes posztra.
 

Kiscsatár
Damir Rancic - Sopron KC (1)

A Sopron másik húzóembere volt a Jászberény elleni első félidőben az egykori horvát válogatott, aki mind az 5 tripláját az első 20 percben dobta, 17 egységnél járt már a nagyszünetben - Tiggszel ketten együtt rendezték a meccset az SKC-nak, majd adták át a stafétát a harmadik felvonásban Tóth Gergelynek. A vajkezű kiscsatár végül 24 ponttal zárt (2/2 dupla, 5/7 tripla, 5/6 büntető), emellett beírhattak mellé a statisztikusok 4 pattanót, 4 gólpasszt, 6 kiharcolt faultot és 1 szerzett labdát is 2 eladott játékszer mellett. Tiggshez hasonlóan ő is egyre inkább kezdi elkapni a fonalat - sérülten kezdett Sopronban, de ahogy nyeri vissza erejét, úgy válik világossá, hogy a bajnokság egyik, ha nem a legjobb kezű játékosát tisztelhetjük benne, aki egyébként alig maradt le a forduló MVP-je címről. Hiába volt vele azonos VAL-lal a nyíregyházi Malcolm Miller, ő egy 34 ponttal elvesztett találkozón parádézott, úgyhogy az itt sem volt kérdés, hogy Rancic lesz ott a forduló válogatottjában.
 

Erőcsatár
Tristan Spurlock - TLI-Alba Fehérvár (3)

Harmadik alkalommal kerül fel a listára az Alba Fehérvár erőcsatára, ezzel ő a "listavezető" nálunk eddig ebben az idényben. A székesfehérváriak három és fél negyedig nem nagyon találtak fogást a Pécsen, aztán Halász Ákos sérülése, Harazin és Horti kipontozódása végül nagyarányú sikert eredményezett számukra, Spurlock azonban nem a végjátékban szórta meg magát az erejével kissé elkészülő ellenfeléllel szemben, hanem az első három felvonásban - sokszor neki volt köszönhető, hogy az Alba lépést tudott tartani a kitűnően dobó PVSK-val. 20 ponttal zárt végül, amelyből egyet sem szerzett a negyedik negyedben (4/7 dupla, 3/6 dupla, 3/4 büntető), emellett pedig a szokásos látványos (alley-oop zsákolás, állandó pörgés) és sokoldalú játékát hozta. 6 lepattanója, 3-3 gólpassza és blokkja, 2 szerzett labdája és 8 kiharcolt faultja volt 3 eladott labda mellett, így végül 31-es VAL-lal zárt. Forduló MVP most sem lett, de az hamar világossá vált, hogy ő a liga (egyik) Jolly Jokere.

Négyes poszton egyébként parádés fordulót zártunk: Hendlein Roland újabb dupla-duplát szállított (18 pont, 10 pattanó, 27 VAL), Tóth Gergely 22 pontot és 5 triplát jegyzett a Jászberény ellen, de ki kell emelni Cole Dickersont is, aki 30 VAL-t szorgoskodott össze úgy, hogy 22 pontját összesen 2 elhibázott hármassal és egy kihagyott büntetővel hozta össze. Utóbbi az 1 VAL lemaradás mellett azért nem került most be, mert Spurlock sokkal élesebb helyzetben teljesített jól, Dickersonnak pedig egy lesimázott meccs jutott.
 

Center
Djordje Pantelics - Zalakerámia ZTE KK (2)

Másodjára került be a ZTE centere a válogatottba, hiszen a Krapicot elveszítő együttes otthon megint diadalmaskodni tudott, nem kis mértékben neki köszönhetően - nem egyedül nyerte meg a meccset, az első félidőben Kinney, a fordulás után pedig Govens és Mohácsi is nagyot játszottak, de ő volt a legkiegyensúlyozottabb az egész mérkőzés során. Borzasztóan hatékonyan dolgozott, hiszen 15 pontjához összesen 9 dobást használt el (3/5 dupla, 3/4 tripla), emellett volt 10 pattanója, tehát dupla-duplát ért el. Felírhattak még mellé 4 szerzett labdát és 3 blokkot is - védekezésben is odatette magát annak ellenére is, hogy a nála atletikusabb Watkins azért megszórta magát rendesen (23 pont, 11/15 mezőny). 1 gólpassza és 5 kiharcolt faultja végül azt jelentette, hogy 33 VAL-lal zárta a Szedeák elleni találkozót. Legutóbb a Szolnok elleni győzelemkor került ide a neve, de akkor Wesley Channels miatt nem lehetett kiemelni, most azonban ezzel a produkcióval övé lett a forduló MVP-je cím is, mert Ubillával ellentétben sokkal kevesebb hiba volt a játékában, nem mellesleg csapata győzött is.

Tóth Ádám és Watkins is nagyon jó teljesítményt nyújtottak ebben a körben, de mindketten vesztes gárdánál, a falcós Ryan Wrightnál pedig ezúttal Pantelics egy hajszállal jobb volt, bár azt is hozzá kell tenni, hogy Wright győztes kosarat dobott a MAFC elleni végjátékban. A fővárosiak magasemberét, Nikola Siladjit sem szabad figyelmen kívül hagyni - a Falco ellen 18 pontos, 10 pattanós dupla-duplát szállított, 27 VAL-lal végzett, és a forduló bombameglepetését szolgáltathatta volna csapata a vezetésével, hiszen mindössze egyetlen ponttal maradtak alul a listavezető szombathelyiekkel szemben. Győzelem esetén szinte biztosan bekerült volna a forduló válogatottjába, VAL-érték ide vagy oda.


Legjobb hatodik ember
Tóth Norbert - Egis Körmend (1)

A játéknap legnagyobb arányú győzelmét szállító Körmendből azért egy játékos mégis helyet kapott a forduló válogatottjában, méghozzá a csereember posztján. Tóth Norbert összesen 16 percet töltött a parketten, ami alatt 17 pontot (4/6 dupla, 2/2 tripla, 3/3 büntető), 3 pattanót, 3 gólpasszt és 3 kiharcolt faultot jegyzett 1 eladott labda mellett, így 22 VAL-lal zárt. Ami ennél is fontosabb, hogy az első negyedben, mikor a Vas megyei alakulat 10 pontos hátrány szedett össze, ő nem került a pályára, amikor azonban beállították, azonnal csapata élére állt, a második 10 perc során 12 ponttal jelentkezett, a Körmend pedig fordított is a nagyszünetre. Természetesen nem egy személyben neki köszönhető a siker, de kivette a részét a fordításból. Rajta kívül Halász Ákos jöhetett volna szóba (19 perc, 15 VAL, 8 pont, 6 gólpassz), ráadásul őt már ebben az idényben valószínűleg nem látjuk többet, de a körmendi magasember teljesítményét ezúttal nem lehetett elismerés nélkül hagyni.


Foto, Slide - ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus