A hét csapata - 1. (középszakasz)

Az alapszakasz utáni középső bajnoki időszak során mindig a "hét csapata" lesz kihírdetve, s nem a fordulóé. Magyarán nem várjuk meg, hogy akár több héten át is elhúzódva befejeződjön az adott kör, hanem az aktuális héten lejátszott meccseken keresgélünk a remélhetően minél több magas szintű produkció között. Ez viszont azt is eredményezi olykor, hogy mint például most (a ZTE vagy a Pécs) lesz, aki két mérkőzést is játszik az adott héten, míg más esetleg egyet sem.

Irányító:

Deonta Vaughn (Paks)/Wittmann Krisztián (Kecskemét)

Egy komplett csapat kijönne a jó irányítókból ezen a héten. Boston a ZTE-ből vezére volt csapatának a Körmend otthonában, majd otthon a Szeged ellen is. Vaughn az ASE-ból és Wittmann a KTE-ből pedig ugyanúgy remekelt, mint ahogy Szavics is megmutatta Jászberényben, hogy milyen az, amikor ő régi tudásához közelít. Ám a szolnokiak új embere, Pilcsevics produkciója is megér egy misét, hiszen azon frissiben, első meccsén rögvest kiosztott 8 gólpasszt a 17 pontja mellé, sőt, távolról 3/3-mal mutatta meg, hogy egy jó kezű kosarasnak nem kell sokáig szoknia az új gyűrűt - ráadásul mindössze 22 perc alatt tette mindezt. (Amúgy akár az Olaj elleni vesztes - nem is kicsit vesztes - Sopron karmestere, Thomas is pompásan kosarazott, főleg ő és Boriszov tartotta egyáltalán látóválolságban az SKC-t.) Végül Vaughn és Wittmann mellett döntöttem, méghozzá azért, mert egyaránt nagy rangadón nyert csapatuk, nem kis mértékben az ő remek dirigálásuk miatt. Vaughn a Paksot idegenben vezette sikerre a Kaposvár otthonában, s 22 pontja (2 tripla közte) mellé adott 7 gólpasszt, s 26 VAL értéket szedett össze. Wittmann csapata, a Kecskemét ugyanakkor otthon nyert a bajnoki címvédő Alba ellen. Ebből Wittmann jó százalékkal dobva (63%) 18 pontottal vette ki a részét, 3 triplája is jó helyen ült meg, adott 7 asszisztot és kierőszakolt 8 faultot (32 VAL a hasznossági mutatója).

Dobóhátvéd:

Marko Djeraszimovics (Kecskemét)

Djeraszimovics sok labdát adott el (mint még néhány társa ezen a poszton, más csapatokból), de szinte ugyanannyit szerzett is, ráadásul az ő eredményessége a csapatának győzelmet hozott, ami nem mindegy. Voltak olyan hátvédek, akik a csapat szempontjából nézve nem voltak ilyen hasznosak, hiszen kikaptak. Djeraszimovics 21 pontja elég nagy labdaigénnyel született meg, de ne felejtsük hogy centerben és csatárban ezen a napon - az Alba ellen - nagyon kevés volt a KTE, így a mezőnyemberekre nagy feladat hárult - akik meg is oldották ezt. A 3 triplája, 7 lepattanója, 6 kierőszakolt faultja és 22 VAL értéke mind lényeges és komoly adatok.

Alacsonybedobó:

Veljko Budimir (Pécs)

Budimir, aki 3-as, 4-es poszton erősködött ismét, ahogy általában, ezúttal a Jászberény vesztét okozta Pécsen. 28 pont, közte 6 tripla, ráadásul 8 kísérletből, ami kiváló adat. 7 lepattanója, 3 gólpassza és összességében 34 VAL-ja is volt a bedobónak. Budimir ráadásul ezután Nyíregyházán is az egyik nyerő embere volt a pécsieknek (21 pont, 10 lepattanó), így kell ő a hét válogatottjába mindenképpen!

Magasbedobó:

Justin Safford (ZTE)

Nem először mutatja meg, hogy távolról is jól dob Safford. Amikor nyert csapata Körmenden, 2/2 hármast is bevágott 23 pontján belül. Ekkor érdekes módon a lepattanókkal fukarul bánt, de a másik heti meccsen, a Szeged legyőzésekor még összejött a dupla-dupla is neki (17 pont, 11 lepattanó). Az, hogy az egerszegiek két sikerrel indultak el a középszakaszban, Boston és Lekli mellett talán leginkább Saffordnak köszönhető.

Center:

Somogyi Gergely (Alba)/Báder Márton (Szolnok)

A berényiek Sundovja akár jó is lenne erre a címre (21 pont, 10 lepattanó amikor legyőzte a JKSE a Körmendet), de nekem kicsit gyengének tűnik egy ekkora toronytól az 50%-os mutató közelről. Ennek ellentéte Somogyi Gergely, aki az Albában - bár együttese ismét kikapott Kecskeméten - nem tudott hibázni mezőnyből. A két hórihorgas center közül tehát nálam egyértelműen a magyar fiú a befutó az elmúlt héten. Somogyi 22 pontját 8/8 közeli kettesből, 1/1 középtávoli duplából, és 4/8 büntetőből (ez azért nem valami fényes) érte el. Lekapott 9 lepattanót, s bár 3 eladott labdája is volt az 1 szerzett mellett, 31 VAL-t hozott össze. Báder is nagyon megérdemli a hét centere titulust, még ha megosztva is Somogyival. A Szolnok rutinos középjátékosa uralta a palánk előtti teret a Sopron ellen. Nem utolsósorban említsük meg, hogy az SKC komoly centerteljesítményt nem tudott felmutatni, ami többek között Báder érdeme is. Marci 16 pontot dobott, leszedett 9 lepattanót, hibátlanul büntetőzött (6/6) és 24 VAL értéke azért is mgsüvegelendő, mert nem játszott egy fél félidőnyit sem (18 perc). Egyébként a szegedi Csorvási Milán vagy a zalai Lekli József is ott "topogott" a fenti két center mögött...

Legjobb hatodik ember:

Zsarko Rakocsevics (Körmend)

Rakocsevics a körmendiektől, amíg időnként csereként lép pályára, jó eséllyel sokszor nyeri el ezt a címet, hiszen papíron kispados, és a cserék között meg nehéz találni olyan jó kis produkciót, mint amit most is nyújtott Zsarko (23 pont, 6 lepattanó, 4 assziszt 37 VAL 31 perc alatt) a vendég ZTE még sok vitára okot adó idegenbeli sikere alkalmával.

Fotó 1: digisport.hu (Vaughn)

Fotó 2: pvsk-panthers.hu (Budimir)

Fotó 3: kezdo5.hu (Somogyi)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus