A hét csapata - 2. (középszakasz)

Csupa alsóházi meccsből válogathattunk a héten (összesen hatból), hiszen a felsőház nem játszott. A zalegerszegi Saffordé vagy a nyíregyházi Walkeré mellett is voltak "leborulós" teljesítmények a találkozókon március 10-16. között. A döntés pedig - ki kerüljön be a hét csapatába - időnként ismét nehéznek bizonyult.

Irányító:

William Walker (Nyíregyháza)

Itt tele voltunk nagy alakításokkal ezen a héten. Jereminov Szegedről, Nelson Pécsről, Boston a ZTE gárdájából például említhető. Sőt, a körmendi Wisseh is extrán kosarazott az NYKK legyőzése alkalmával (21 pont, 100%-.os mezőnymutató, 5 gólpassz, s bár eladott 3 labdát, de 29 VAL a hasznossági mutatója). A szombathelyi Vlahovicsról nem is beszélve (18 pont, 4 lepattanó, 11 kiharcolt fault és 5 gólpassz, meg 29 VAL a JKSE otthonában). Ám amit Walker "bűvészkedett" egy amúgy vesztes meccsen a Körmend ellen, az a többiek fölé emeli őt. 36 pont, 64%-os mezőnymutató, ami ennyi kísérletnél remek (14/22). 3 tripla, 4 lepattanó, 5 gólpassz, s bár volt 3 eladott labdája, de 6-ot szerzett is. 7 kiharcolt faultja, 46 VAL értéke kiváló (utóbbi a legmagasabb a héten). Ő amit lehetett megtett, hogy mezőnyben pótolja az NYKK a centerben ezúttal meglévő foghíjat, s ez arra jó volt, hogy vállalható vereséggel búcsúzzon együttese Körmendtől (a hazaiak motivációjához kétség nem fért, hiszen első tényleges sikerükre hajtottak a középszakaszban).

Dobóhátvéd:

Chad Timberlake (Falco)

A ZTE ellen várható volt, hogy a Falco nagyon összekapja magát. Egyfelől ez az első középszakaszi derbije volt a szombathelyieknek, másfelől a ZTE már két sikerrrel érkezett a szomszédos megyébe, vagyis mind a szükségesség (versenyben maradjon a Falco), mind a motiváció (legyőzni a remek formában lévő lokális riválist) megvolt. A két csapat szerkezete hasonló volt eleinte, hiszen három tipikus, gyakorlatilag bármelyik mezőnyposzton bevethető "kicsivel" kezdtek. A Falco azonban robbantott már az elején, köszönhetően például Timberlake-nek, aki kedvére zsákolgatott és bontotta meg a zalaiak védelmét. A derék Chad később is vezére volt csapatának energikus játékával, s nem mellesleg 23 dobott pontjával, amit egészen jó, 59%-os mezőnydobási pontossággal ért el. 7 lepattanója szintén fontos volt, ahogyan 5 kiharcolt faultja is. Végül 33 VAL-lal zárt. A körmendi El-Amin (22/9, 6 gólpassz, 25 VAL) is ott volt a szeren ezen a héten, ám Timberlake nálam kicsit jobban teljesített.

Alacsonybedobó:

Mirza Ahmetbasics (Jászberény)

Nem mondhatjuk, hogy a JKSE egyik új (náluk szinte egész szezonban használható volt ez a kifejezés, mert hol ez jött, hol az a csapathoz) kosarasa olyat alkotott, amihez hasonlót tíz évente produkál valaki. Mégis, mivel egy vitatott, de egyelőre úgy fest, hogy győztes kosár - egy különleges kosár - fűződik a nevéhez, s emellett még hasznosan, hatékonyan is játszott, legyen Ahmetbasicsé a hét bedobója cím. Ahogy több más csapatnál, úgy a berényieknél is az volt a kezdő felállás, hogy három egyértelműen hátvédnek (vagy irányítónak) minősülő, labdabiztos, gyors, de viszonylag alacsonyabb emberrel fussanak ki a parkettre. Ahmetbasics és két "-icses" társa, Szavics és Mladenovics mellett általában bedobót játszott. 33 perc alatt 33 VAL értéket érően tette ezt, ami messze átlagon felüli. 18 pont és egy tripla fűződik a nevéhez. Az az egy azonban különleges volt. A Falco kezében érezhette már az idegenbeli sikert, amikor kettőből egy büntetőt bedobott Ahmetbasics. A második után kiment a labda, s bár hezitáltak rajta a sporik, ismét a JKSE jöhetett. A maradék néhány pillanat alatt a bosnyák játékos még beleállt egy távoli tempóba, ami bement. Hazai örömünnep, szombathelyi letargia - majd óvás. Mindenesetre Ahmetbasics a jelek szerint győztes kosara(ka)t szerzett és kritikus szituációban sem remegett meg a keze. Ezt pedig ennél a rovatnál díjazzuk.

Magasbedobó:

Justin Safford (ZTE)

Csapatként játszott a ZTE ismét, hiszen úgy verte meg a Pécset, hogy 29 perces volt a legtöbbet játszó kosarasuk, ugyanakkor 9 (!) játékos is pályán töltött legalább 14 percet. Ezzel a rotációval még Plumb hatalmas nullás teljesítménye is belefért, mégis simán intézték el a zalaiak a mostanában jól játszó Pécset. Safford minden volt ezen a meccsen csak akasztott ember nem. Utolsó másodperces tripla a derbi felénél, egyáltalán egy csomó távoli dobás erőcsatárkáént, belső pontok, büntetők, lepattanók és 40 VAL 29 perc alatt. Brutális. Rádaásul az ő brillírozása is kellett ahhoz, hogy az első félidőben szinte már eldöntse a meccset a ZTE, aztán később, amikor felzárkózott a PVSK (53-42), akkor is ő adott új lendületet együttesének. Ez Safford meccse, sőt, talán hete volt. Főleg úgy, hogy a másik találkozón, a Falco ellen, bár kikapott a ZTE, de Safford szintén átlag felettit játszott (21 pont, 22 VAL). Ezen a Falco-ZTE derbin amúgy Mitchell a hazaiaktól pompás napot fogott ki hasonló poszton (25 pont, 35 VAL), de ha az egész hetet nézzük Saffordé a "pont".

Center:

Csorvási Milán (Szeged)

Ha csak a Nyíregyháza elleni amúgy sikeres meccs lett volna, nem ő lenne itt ebben a rovatban. Érdekes ugyanis,  hogy a Szedeák úgy verte meg idegenben a Nyíregyházát, hogy egyértelmű palánk alatti fölényben volt a hazai Poscic kiesése miatt, mégis, Williams és az idősebb Csorvási együtt 16 pontot termelt csak 4-es és 5-ös poszton (ebből Csorvási 12-t), s inkább a mezőnyben jeleskedtek a vendégek Levy vagy éppen Horváth és Jereminov révén. Csorvási lekapott azért 17 lepattanót, ami extra pont a neve mellett, de ebben a leosztásban valami hasonló várható is volt, mivel az NYKKK a kezdőjében mindösszesen egy centerrel (Hall) állt fel, a cseresorban meg még az inkább magasbedobó, mint középjátékos Cseh jelentett variációs lehetőséget és slussz. Így viszont az 50-50%-os (Csorvási és Williams) dobási mutató a szegedi centerektől nálam kevéske, közelről egy centerfölyénben lévő alakulat magas embereinek hatékonyabban kéne értékesítenie helyzeteit... Persze a sikert - főleg idegenben - nem kell megmagyarázni, ám a fent ecseteltek miatt szegedi belső posztos kosaras nem került (volna) a hét csapatába ezúttal, hiába van egészen jó VAL például Csori neve mellett a statisztikában. Ám Csorvási Milánnak volt még egy meccse ezen a héten. S a kettő együtt már szép "csomagot" tesz ki. Érdekes, hogy a Szedeák 84-77-re és 85-77-re nyert (először a JKSE, majd az NYKK ellen), vagyis egy pont híján lemásolta egyik bajnokijával a másikat. Csorvási későbbi meccséről már írtam, de előtte otthon, a nagy rivális Jászberény ellen inkább remekelt a magyar center (pontosabban dobott, holott ezúttal összessségében véve keményebb centerekkel találkozott, mint pár nappal később). A szintén nagyot alakító berényi gólemmel, Sundovval találta szemben magát többnyire (na, meg a most keveset játszó Dukiccsal és a csereként viszont nagyon hasznos Hortival), s bár ellenfele is kiemelkedően kosarazott, Csorvási állta a sarat, ráadásul csapata a héten kettőből kettőt nyert, ami emeli produkciója értékét. Itt, a JKSE ellen 15 pontra és 8 lepattanóra volt jó Milán, valamint 23 VAL értékre 28 perc alatt. A center poszton amúgy többek mellett még a körmendi Rakocsevics (20 pont, 9 lepattanó, 30 VAL) is nagyon képben volt, de ezúttal a teljes egészet, illetve az ellenfeleket is nézve Csorira adom a voksomat.

Legjobb csere (hatodik ember):

Horti Bálint (Jászberény)/Cseh György (Nyíregyháza)

Ezen a héten pontokban kevesebbet mutattak a cserék, mint előzőleg. A körmendi Kusnyer ismét tripláival jelentkezett a kispadról, s vette ki a részét a sikerből a Nyíregyháza ellen, de Horti produkciója még egyértelműbb - szintén a padról beszállva. A JKSE centere (olykor csatára) 17 perc alatt kis híján dupla-duplát ért el. 15 VAL értéke is mutatja, hogy a neki szánt időben rendkívül hasznosan kosarazott. Dobott 9 pontot és leszedett ugyancsak 9 lepattanót. Kimondottan jól lépett be a mérkőzésbe Szegeden, s talán kijelenthetjük, hogy a jászságban remélt idegenbeli diadal nem miatta maradt el. Ezzel azt is jelezte a még mindig csak 24 éves Horti, hogy talán több terhet is lehetrá pakolni, vélhetően elbírja. A másik emberünk Cseh György, aki 18 VAL-t szorgoskodott össze 18 perc alatt az NYKK színeiben, ráadásul nehéz feladata volt, hiszen Hallal gyakorlatilag ketten jelentették a nyírségiek teljes centersorát. Ki is kaptak a veretesebb kerettel érkező Szedeáktól, ám Cseh nagyon hatékonyan (7 lepattanót és 9 pontot is elért, amivel együttese legjobbja volt ebben a műfajban) játszott. Érdekesség hogy fő fegyverét, a hármasokat meg se próbálta ezen a napon, elsősorban centermunkát végzett - kimondottan ügyesen.

Fotó 1: kelet.hu (Walker)

Fotó 2: zaol.hu (Safford)

Fotó 3: Gémesi Balázs jaszberenyonline.hu (Horti)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus