A középszakasz csapatai

Hétközben véget ért a magyar férfi A-csoport középszakasza, így megnéztük, hogy szerintünk kik alkották a felső- és a középház legjobb ötöseit.

Felsőház

Emmanuel Ubilla (Zalakerámia ZTE KK)
Darrin Govens (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely) - MVP
Váradi Benedek (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Lenzelle Smith (Egis Körmend)
Lóránt Péter (Alba Fehérvár-Puebla Plus)

Ubilla vezetésével 5-3-at ment a ZTE a középszakaszban - az más kérdés, hogy "csak" egy helyet léptek előre, míg kicsivel nagyobb szerencsével hármat is ugorhattak volna felfelé. A zalaegerszegiek irányítója a 8 mérkőzés alatt 20.3 pontot szórt úgy, hogy például 52%-kal triplázott, és volt emellett 9.1 gólpassza és 5.6 pattanója is meccsenként. A ZTE kétszer "beragadt" támadásban, a Falco elleni első találkozón és a szombathelyiek elleni második meccs utolsó negyedében, ettől függetlenül a felsőházi középszakasz második legjobb támadójátékát produkálták, ennek pedig továbbra is Ubilla a központja.

Govens és Váradi a Falcónál játszottak kulcsszerepet - előbbi 23.6 pont (39.3% tripla) mellett 6.8 gólpasszt és 4.1 pattanót (6.1 kiharcolt fault) átlagolt, míg utóbbinak 10.9 pont, 6.4 pattanó és 3.6 gólpassz (mindössze 0.9 eladott labdával) voltak a mutatói. Mindkettejüknél szerepet játszott, hogy a szombathelyiek voltak a felsőházi középszakasz legnagyobb nyertesei, hiszen két helyet léptek előre a negyedikről a másodikra - ez egy olyan gárdánál akár döntőt is érhet, amely ebben a szezonban még nem kapott ki hazai parketten. Váradi emiatt került be, Govens pedig emiatt lett a felsőházi középszakasz legértékesebb játékosa.

A Körmend ugyan visszaesett egy pozíciót a másodikról a harmadikra 4-4-es mérlegével, de rengeteg sérülés hátráltatta őket, így középszakaszbeli legjobbjuk, Smith bekerült ide - azért is kaphatott helyet, mert a magas posztokon csak egy igazán kiemelkedő teljesítmény volt. Az amerikai játékos 16.8 pontos (36.6% tripla), 6.4 pattanós és 3.5 gólpasszos számsort hozott, összességében a leghasznosabb volt a Körmend elmúlt 8 meccse alapján, és rengeteget nyerhetnek azzal Gasper Potocnikék, hogy Petty kiesése miatt nagyobb szerep hárult rá. Ha tudja tartani teljesítményét (nem számokban, de a játékra gyakorolt hatásban), és nem tűnik el megint Petty visszatérésekor, akkor a bajnoki címre is döntő befolyással lehet az, amennyire az elmúlt másfél hónapban ki tudott teljesedni.

Lóránt ugyan csak 3-5-öt hozott az Albával, de a székesfehérváriak megtartották első helyüket a PO-ra, ebben pedig nagy szerepe volt a magyar magasembernek. 18.9 pontot és 9.4 pattanót (5.7 kiharcolt fault) átlagolt, összhatékonyság alapján pedig messze kiemelkedtek a felsőházi mezőnyből Ubillával és Govensszel.


Középház

Marko Boltics (Naturtex-SZTE-Szedeák)
Winsome Frazier (Kaposvári KK)
Chris Smith (PVSK-PANNONPOWER)
Tomiszlav Ivosev (KTE-Duna Aszfalt) - MVP
Kemal Karahodzsics (KTE-Duna Aszfalt)

A Szedeák 5-3-at hozott a középszakaszban, ami jó - az már más kérdés, hogy a Kecskemét még jobb szereplése miatt ez kevés volt a rájátszásra. Boltics 11.4 pont mellett 8.4 gólpasszt és 4.3 pattanót (5.9 kiharcolt fault) átlagolt, most is Nikola Lazics csapatának vezére volt, és ez épphogy nem ért végül PO-ot.

A Kaposvár nem volt meggyőző a középszakaszban, bár a sérültjeik felépülésével egyre jobb játékot mutattak legalább hazai parketten, abban viszont Fraziernek elévülhetetlen érdemei vannak, hogy legalább a PO-ba bejutottak - az utolsó kör előtt még ez is kérdéses volt. Kerek 20 pontot átlagolt (43.8% tripla) 4.9 pattanóval, és az utolsó, mindent eldöntő, Pécs elleni meccsen is vezér volt támadásban.

A Pécs a hetedik helyről előre lépett a hatodikra a középszakasz során, és bár voltak megingásaik, 5-3-at így is lehoztak ebben a periódusban. Egyik legjobbjuk Smith volt, aki az alapszakasz után egy szinttel feljebb kapcsolt, meghatározóbb szerepet vállalt támadásban - 18.1 pontot hozott átlagban (46.2% tripla), 3.9 pattanóval (4.0 kiharcolt fault) karöltve.

A középszakasz legnagyobb nyertese azonban (a Falco mellett) a KTE volt, hiszen a 10. helyről előreléptek a nyolcadikra, így bekerültek a PO-ba. Az egész csapatnak komoly szerepe volt ebben, de két legjobbjuk Karahodzsics (13.1 pont, 9.3 pattanó, 3.3 gólpassz) és Ivosev (19.1 pont, 7.3 pattanó, 7.0 kiharcolt fault) voltak, legalábbis a számok alapján - Djeraszimovics is nyert nekik meccset, Pongó Máté szintet lépett az alapszakaszhoz képest, Djukanovics pedig többször volt hasznos a padról is. Ivosev az eltiltása és visszatérése után nagyon kiegyensúlyozott produkciót nyújtott, a középházban övé volt a legjobb egyéni mutató összességében, ráadásul a Szedeák ellen is ő dobta azt a hármast, amivel végül kialakult a 76-78-as végeredmény. Többek között annak köszönhetően jutott a legjobb 8 közé a KTE, hogy azon a meccsen csak két ponttal kaptak ki (azzal lett egál az egymás elleni eredmény), Ivosev a Szegeden megnyert meccsen is kulcsszerepet játszott, ráadásul a kecskemétiek 6-2-je volt a középszakasz legjobb produkciója, így kérdés sem volt, hogy a középház MVP-je ő lesz.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus