Az alapszakasz utolsó napjának forgatókönyvei

Az utolsó nap előtt még három csapat nem tudja, hogy a felső- vagy a középházban folytathatja - lássuk a forgatókönyveket.

Az alsóház mezőnye kialakult a tegnapi, 25. forduló után, miután a Paks kikapott a Kecskeméttől, így két győzelemnyi különbség nyílt a 10. és a 11. helyezett csapat között. Az Atomerőmű SE, a JP Auto-JKSE, a Vasas Budapest és a MAFC folytatják majd az alsó négyesben, hogy elkerüljék az utolsó két hely valamelyikét, így a Play-outot.

A másik két "ház" egyelőre még nem ismert. Annyi biztos, hogy az Alba Fehérvár nyerte az alapszakaszt, ők, az Egis Körmend és a Szolnoki Olaj KK a felsőházban folytatják, akármilyen eredmények születnek az utolsó körben. Ezeknek a csapatoknak most jön egy bő 5 hétnyi felkészülés a rájátszásra, hiszen biztosan ott vannak a legjobb 8 között is a végelszámolásnál.

Az is eldőlt, hogy a középházban szerepel majd a Sopron KC, a KTE-Duna Aszfalt, a Naturtex-SZTE-Szedeák, illetve a PVSK-PANNONPOWER. Itt a Kecskemét utóbbi hetekben mutatott jó formája miatt óriási csata várható a nyolcadik helyért, de erről majd az alapszakasz után, ha megvan a pontos "kiindulóhelyzet" a középszakaszra.
 

Két felsőházi és egy középházi hely azonban még mindig kiadó, és erre hárman pályáznak, három 16-9-es mutatóval álló csapat: a Kaposvári KK, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, illetve a Zalakerámia ZTE KK. A somogyiak a Szedeák vendégei lesznek, a Falco Jászberénybe utazik, Bencze Tamásék pedig az ASE-nél vizitálnak majd, mindhárom gárda idegenben játszik tehát - igaz, ebből a három meccsből a házigazdák közül igazán csak a Szedeáknak bír majd téttel az utolsó forduló a továbbvitt mérleg és a rájátszás miatt.

1. Ha ebből a három együttesből csak az egyik szenved vereséget, akkor az megy a középházba, a másik kettő a felsőház tagja lesz.

2. Ha a három csapatból kettő szenved vereséget, akkor a következőképp alakul a dolog:

- ZTE és Falco vereségeknél a ZTE a középházban folytatja, a Falco és a Kaposvár a felsőházban (egymás elleni eredményekben 5 ponttal jobb a Falco)
- ZTE és Kaposvár vereségeknél a Kaposvár a középházban folytatja, a Falco és a ZTE a felsőházban (egymás elleni eredményekben 2 ponttal jobb a ZTE)
- Kaposvár és Falco vereségeknél a Kaposvár a középházban folytatja, a Falco és a ZTE a felsőházban (egymás elleni eredményekben 8 ponttal jobb a Falco)

3. Ha mindhárom csapat vereséget szenved, akkor a Kaposvár a középházban folytatja, a Falco és a ZTE a felsőházban (ekkor a hármas minitabellán 2-2 győzelme van mindenkinek, -10-zel áll a Kaposvár, -3-mal a ZTE, +13-mal a Falco)

4. Ha mind a három csapat nyer, akkor két eset lehetséges a Körmend-Szolnok összecsapás végeredményétől függően:

- ha a Körmend kikap a Szolnoktól, akkor a ZTE a középházban folytatja, a Kaposvár és a Falco pedig a felsőházban (a minitabellán a Körmend 4-2-vel zár, mivel oda-vissza megverte a ZTE-t, a Falco és a Kaposvár 3-3-mal, a ZTE 2-4-gyel)

- ha a Szolnok kikap Körmenden, akkor a Kaposvár a középházban folytatja, a ZTE és a Falco pedig a felsőházban (a minitabellán 3-3 győzelme és veresége van mindenkinek, a Falco +11-gyel, a Szolnok +8-cal, a ZTE -5-tel, a Kaposvár pedig -14-gyel zár)


Az látszik tehát, hogy ha a Falco nyer, akkor bent van a felsőházban minden más eredménytől függetlenül, illetve elég nekik a saját meccsüktől függetlenül az is, ha bármelyik csapat kikap a ZTE-Kaposvár kettős közül. A Kaposvárnak van a legkevesebb esélye a legjobb 5-be jutásra, de nekik mindenképpen nyerniük kell (ha kikapnak Szegeden, minden más eredménytől függetlenül a ZTE és a Falco felsőházba jut, ők pedig a középházba). A ZTE viszont adott esetben, a Körmend-Szolnok mérkőzés és a Falco, valamint a Kaposvár meccsének függvényében még egy győzelemmel is kicsúszhat a felsőházból.

Bár semmi nem dől el véglegesen egy felsőházi vagy egy középházi szerepléssel, a rájátszáspárosítások miatt kulcsfontosságú forduló elé nézünk.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus