Az NBI leghatékonyabb dobói

Elsőként jártunk utána, hogy a magyar férfi NBI játékosai milyen valós dobószázalékkal is játszanak - sok meglepő eredmény a listán.

Az NBA-ben már megszokhattuk, hogy a hagyományos statisztikai mutatók mellett számtalan egyéb, sokkal összetettebb számításokat követően is mérhető a játékosok teljesítménye.

Az egyik ilyen mára már bejáratott és fontos mutató a True Shooting Percentage, amelyet mondjuk „valós dobószázaléknak” lehetne egyszerűen magyarra fordítani. Mindez egy (a többi advanced statisztikához képest) nem túl bonyolult képlettel kiszámítható, az egyszerűség kedvéért röviden: egy játékos dobott pontjait elosztjuk mezőnyrádobásai kétszeresének és a büntetőrádobásai 0,88%-ának összegével, majd a kapott értéket megszorozzuk 100-zal. Az így kapott dobószázalék a TS%.


MIRE JÓ EZ?

Ez a mutató sokkal pontosabb képet tud adni egy-egy játékos dobóteljesítményeiről, mintha csak csupán a mezőny-, a tripla- vagy a büntetőszázalékait nézzük. A TS% mindezeknél jóval inkább hivatottabb a játékosok hatékonyságát jelezni. Hiszen tegyük fel, hiába lehet valakinek ránézésre jó pontátlaga, ha mindezt elképesztően pocsék TS%-kal éri. Ebből a mutatóból természetesen jól mérhető, hogy mely játékosok azok, akik az átlagnál jobb hatékonysággal szerzik pontjaikat.

A magyar férfi NBI-ben ezt a mutatót eddig egyáltalán nem számolták, így komolyan kíváncsi voltam, hogy milyen eredményeket kaphatunk. Azt az olvasók is látni fogják, hogy az eredmények olykor döbbenetesek lettek, hiszen akadnak jóval az átlag feletti mutatók és bizony rengeteg olyan játékost találhatunk, akik meglehetősen pocsék TS%-kal érik el pontjaikat – itt jegyezném meg, hogy mindkét végletre el is lehet mondani ellenkező előjellel, hogy meg is látszik csapataik teljesítményén.


MIRE KÖVETKEZTETHETÜNK?

Természetesen a True Shooting Percentage is csak egy statisztika, ahol szintén érdemes figyelembe venni, hogy a játékosok milyen posztokon szerepelnek: alapvetően itt is a magasabb játékosok hatékonysága „várható”, míg a mezőnyjátékosok valamelyest gyengébb mutatóval rendelkezhetnek. Továbbá a játékosok csapaton belüli szerepköre is befolyásoló tényező, hiszen vannak olyan játékosok, akik leosztásokból, könnyű befejezésekből operálnak, míg olyanok is, akiknek adott szituációban a nehéz, kiszorított dobásokat kell magukra vállalniuk.

A játékosonkénti számítás végén elsőként meg kellett tekinteni, hogy nagyjából hol is van a liga középátlaga. Hiszen ott az NBA TS% listája, ám természetesen nem ehhez kell mérni az NBI-es játékosokét, hanem a saját ligához. Ez alapján megállapítható, hogy a határ valahol az 57%-nál húzódik, ez alatt már átlag alatti mutatónak számít. (60% felett kifejezetten jónak, 50% alatti rendkívül rossznak.)


A LEGJOBBAK

Az NBI-ben magasan, egészen döbbenetes mutatóval áll az élen a Sopron centere, Matija Poscic. A horvát center 81 TS%-kal dob, amely még magasemberektől is extra. Főleg annak tekintetében, hogy Poscic tavaly még Nyíregyházán 64,2 TS%-kal dobott, amely önmagában szintén jónak számít.
Őt követi a listán a pécsi Harazin Tamás 76,9 TS%-kal. A centerre abszolút igaz, hogy a klasszikus befejező játékos, az NBA-ben nagyjából Brandan Wright megfelelője lehetne, szinte csak a biztos helyzetekből vállalkozik.
A harmadik helyen egy felettébb említésre méltó játékos következik: Dustin Ware Jászberényből. Hátvédtől extraklasszisnak mondható a 75,1 TS%, még akkor is, ha ezt a többieknél kevesebb mérkőzésen érte el sérülése miatt, de amikor játszik rendkívül hatékony, hiszen 20.7 pontot átlagol ilyen magas százalékkal.
A 4. a kecskeméti Filip Barovics (73,3 TS%). A montenegrói center tavaly (61 TS%) és tavalyelőtt is (59,6 TS%) is jól teljesített, de idén Kecskeméten sokkal hatékonyabban játszik szerepkörében.
Ötödik helyen egy újabb remeklőt kell megemlíteni Kerpel-Fronius Balázs (71,3 TS%) személyében. A berényi bedobóra tipikusan igaz, hogy nemcsak a „hagyományos” statisztikai mutatói pofásak, de mindezt sokakkal ellentétben jó dobásválasztásokkal is éri el.
A 6. helyezett a szombathelyi Will Tamás (70,6 TS%), a jó támadógépezettel rendelkező Falcóban is kiemelkedik ezzel a mutatóval. Őt követi a 7. helyen Kiss Zsolt (70,3 TS%), aki tökéletesen jelzi, hogy rutinjával már sokkal jobban megválogatja a dobásait.
A 8. helyen egy olyan center áll, aki brutális szezont produkál, mindezt pedig a TS% tovább erősíti. A nyíregyházi Nermin Hujdurovics 69,6 TS%-a különösen úgy hat szenzációsan, hogy 21.4 pontot átlagol (amellyel mellékesen ligaelső).
A 9. pozícióban holtversenyben áll a kaposvári Nik Raivio, a paksi Eilingsfeld János és az Albás Csorvási Milán (69,5 TS%). Raivio helyezése ismét csak klasszis teljesítményt mutat, hiszen kereken 20 pontot átlagol ezzel a százalékkal, amely swingmaneknél elképesztően ritka. Eilingsfeld a Paks, míg Csorvási a fehérváriak legjobbja ebben a mutatóban.


AZ ÉLMEZŐNY MÖGÖTT

A közvetlen élmezőny mögött érdemes megemlíteni a Falco hátvédpárosát: Bam Doyne 67,6%-os, míg Goran Martinic 65,8%-os TS-sel hoz 14,5-es, illetve 19,8-es pontátlagot.
Kiváló példa a ponterős játékot hatékony mutatókkal elérőkre a Kaposvár, a Kecskemét, a Sopron és a Paks vezére: Hendlein Roland 65,7, Marko Djeraszimovics 65,4, Milos Boriszov 63,8, míg Jarrod Jones 62,7 TS%-kot hoz.


EZT NEM TEHETIK KI AZ ABLAKBA

A jól teljesítők után jöjjenek azok, akiknek a mutatói az NBI átlaga alatt vannak, különösen kiemelve néhány extrém gyenge teljesítményt.
A Kaposvár visszatérő center Marko Spica csupán 54,4 TS%-kal átlagol 11,5 pontot, amely főleg úgy halvány, hogy két éve 68,8 TS%-ot hozott (amellyel idén is az élmezőnyben lenne). Nála is nagyobb a kontraszt korábbi teljesítményéhez mérve Brandon Wood játéka: a fehérvári hátvéd idén csupán 51,9 TS%-ot hoz, amely posztját tekintve különösen erőtlen, kiváltképp két évvel ezelőtti 67,2 TS%-hoz képest.
Legutóbb 40-et dobott, mégis sokan kritizálják Ryan Richardsot; a körmendi magasember ugyan 18,8 pontot átlagol, de csak 52,1 TS%-kal, amely egyértelműen gyenge mutató. Jóval az átlag alatt produkál a svéd válogatott Martin Pahlmblad, a pécsiek bedobója alig múlja felül az 50 TS%-ot.
Még úgy is egészen rossznak számít a 42,4 TS% Tóth Norberttől, hogy tudjuk, a körmendi magasember valószínűleg karrierje leggyengébb szezonját futja. Tavaly még 56,3 TS%-ot hozott Fehérváron, ahhoz mérve is jókora a visszaesés, de az idei mutatójánál alig akad gyengébb a bajnokságban. Két irányító is itt található viszont, hiszen a sérülése után láthatóan teljesen formán kívül játszó Simon Balázs elképesztően gyengének mondható 42,2 TS%-ot hoz, míg a soproni Ruják András 39,7 TS% főleg csapata idei produkcióját tekintve borzasztóan gyenge, kiváltképp úgy, hogy társai közül mindenki legalább 54%-ot hoz. A lista végére kívánkozik két légiós is: a ZTE-s Nemanja Ilics és a nyíregyházi Jarvis Garner is katasztrofális (42,2 és 39,5 TS%) idényt fut. A sereghajtó a MAFC centere, Timkó Norbert lett, aki 1,9 pontját értékelhetetlennek mondható 32,3 TS%-kal éri el.


AKIK KEVESET JÁTSZOTTAK EDDIG

Az eddig nem értékelhető merítési mérkőzést játszók között is akadnak érdekességek. A szegedi fiatal Révész Ádám ugyanis 85,9 TS%-kal dob, amely brutálisan magasnak számít. Jól kezdett az Albában Ernests Kalve (81,2 TS%) és Kaposváron Branden Frazier (65,4 TS%), de az 1 meccsükkel még óvatosan kell bánni. Ugyancsak igen hatékony a fehérvári Blaskovits László (71,7 TS%).
A másik végletet is érdemes is azért megjegyezni: a zetés Rade Dzambics (37,1 TS%) és Fekete Stefan (32,2 TS%) eddigi mutatóik a vállalhatatlan kategóriát jelentik, de eddig ők is kevés mérkőzésen léptek pályára.


Végezetül a teljes listát ITT érhetitek el.

Foto, Slide - Tóth Zsombor (sakc.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus