Az utolsó forduló forgatókönyvei a férfi A-csoportban

Elérkeztünk a magyar férfi A-csoport utolsó fordulójához, a rájátszásban pedig összesen két csapat pontos helye van meg egyelőre. Lássuk a különböző forgatókönyveket, ki hol végezhet!

Alsóház

JP Auto - JKSE - Atomerőmű SE
Vasas Budapest - MAFC

11. Atomerőmű SE 13-18
12. JP Auto - JKSE 10-21
13. Vasas Budapest 6-25
14. MAFC 5-26

Az alsóházban borzasztóan egyszerű a helyzet, hiszen a két Play-Outot játszó együttes már több kör óta biztos. A ma este lejátszandó Vasas - MAFC találkozó győztese kezdi pályaelőnyből a kiesés elkerüléséért vívandó párharcot - mivel a MAFC nyerte az első mérkőzést, így egy újabb győzelemmel, azonos mérlegnél ők állnának jobban, ha pedig a Vasas győz, akkor a mérleg miatt egyértelmű a helyzet.


Középház

Sopron KC - KTE-Duna Aszfalt
Kaposvári KK - PVSK-PANNONPOWER

6. PVSK-PANNONPOWER 20-13
7. Kaposvári KK 18-15
8. Naturtex-SZTE-Szedeák  18-16
9. KTE-Duna Aszfalt 17-16
10. Sopron KC 13-20

Itt már jóval bonyolultabb a szituáció. A PVSK hatodik helye biztos, és az is, hogy a Sopron nem jut be a rájátszásba, ők a 10. helyen végeznek majd a középszakasz után. A másik három csapat közül azonban még akármelyik végezhet a PO-ot nem érő 9. pozícióban.

Ha a KTE és a Kaposvár is vereséget szenvednek, akkor a Szedeák a hetedik (18-16), mert az egymás elleniben 154-147-re verik a Kaposvárt (18-16), amely a nyolcadik helyen végez, a Kecskemét pedig mérleggel kicsúszik a legjobb nyolc közül (17-17). Ha a KTE kap ki és a Kaposvár nyer, akkor annyiban módosul a helyzet csak, hogy a somogyiak lesznek a hetedikek mérleggel (19-15), a Szedeák a nyolcadik (18-16), de Forray Gáborék ugyanúgy nem jutnak PO-ba (17-17), az tehát látszik, hogy a KTE győzelemre van ítélve.

A Kecskemét sorsa azonban a saját kezében van, mert ha győznek Sopronban, akkor két eset lehetséges. Vagy nyer a Kaposvár is a Pécs ellen, és ebben az esetben a Szedeák elleni egymás elleni eredmény számít, ami egálra jön ki (147-147), majd a középszakasz összkosáraránya, ami a KTE-nél +32 jelenleg, és soproni győzelemmel ez csak javulni fog, a Szedeáknak pedig csak +11. Így tehát a Kaposvár hetedik (19-16), a KTE nyolcadik (18-16), a Szedeák pedig kilencedik (18-16). Vagy az lehetséges még, hogy a KTE sikere mellett a KKK kikap, ekkor viszont a Kaposvár esik ki a nyolcból, mert a hármas minitabellán neki csak 1-3 a mérlege, így kilencedik lesz, a Szedeáknak 2-2, így 8. helyen végeznek, míg a Hírös Város csapatának 3-1, ezzel ők lennének a hetedikek.

A Szedeák olyan szempontból a legrosszabb helyzetben van, hogy ők csak nézik, mit csinál a két rivális, és ha mindkettő nyer, akkor a kifejezetten pozitív szezon ellenére sem jutnak PO-ba.


Felsőház

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Zalakerámia ZTE KK
Alba Fehérvár-Puebla Plus - Egis Körmend

1. Alba Fehérvár-Puebla Plus 23-10
2. Egis Körmend 22-11
3. Zalakerámia ZTE KK 22-11
4. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 21-12
5. Szolnoki Olaj KK 20-14

Egyetlen csapat helyezése biztos már, a címvédő Szolnoki Olaj KK ötödik helyen kezdi a PO-ot, bármilyen eredmények születnek az utolsó körben. Ezenkívül azonban négy különböző eset lehetséges, négy különböző végkimenetellel.

Amennyiben a ZTE és a Körmend nyernek az utolsó fordulóban, akkor hármas holtverseny alakul ki az élen a két győztes együttes és az Alba Fehérvár szereplésével. Ekkor az Alba (23-11) a harmadik helyen végez, mert a minitabellán csak 0-4-es mérlege lenne, míg a másik két együttesnek 3-1, így Lóránték Budimirékkel néznek farkasszemet az első körben. 39 pontnál kisebb különbségű Körmend-győzelem esetén az első helyet a ZTE (23-11) szerzi meg, mert a minitabellás kosárkülönbségben +29-cel állnak, a Körmend pedig az Alba meccs előtt -9-cel indul neki ennek az összevetésnek. Ha legalább 39 ponttal győz a piros-fekete vasi alakulat, akkor a Körmend az első és a ZTE a második. Az is biztos, hogy a Falco a Szolnokkal kezd ebben a felállásban.

Amennyiben a ZTE és az Alba nyer, akkor egyrészt a fehérváriak mérleggel első helyen végeznek (24-10), másrészt a második a ZTE (23-11) a Körmend elleni egymás elleni mérleg (183-167) miatt. A Körmend (23-11) a harmadik helyről a Péccsel kezdi a rájátszást ebben az esetben, a Falco (21-13) pedig a negyedikről a Szolnokkal.

Ha a Falco legyőzi a ZTE-t és az Alba a Körmendet, akkor az Alba ugyanúgy első (24-10) - a Kecskeméthez hasonlóan a saját kezében van Dzunics Braniszlav csapatának a sorsa. Ebben az esetben a 2-3-4. helyen alakul ki hármas holtverseny, amiből a Falco (22-12) jön a ki legjobban 3-1-es mutatójával (oda-vissza verik ebben a forgatókönyvben a zalaegerszegieket), ők végeznek a második pozícióban, a Körmend (22-12) a harmadik a minitabellás 2-2-es mérleggel, és játszhatja az első kört a Péccsel, a ZTE (22-12) pedig a minitabellás 1-3-ja miatt a negyedik helyre csúszik vissza, és a címvédő ellen kezdi a rájátszást.

Ha a két vasi gárda, a Falco és a Körmend győz, abban az esetben a Körmend (23-11) az első, mert oda-vissza veri az Albát (23-11), amely így lecsúszik a második helyre. A harmadik a Falco (22-12), mert oda-vissza legyőzik Bencze Tamásékat, így Szrecsko Szekulovics gárdája a Péccsel kezdi a PO-ot, míg a negyedik pozícióban a ZTE (22-12) végez, amely a Szolnokkal kénytelen megküzdeni a rájátszás első körében.

Annyi biztos tehát, hogy ha az Alba nyer, akkor első helyen végez, ha a Körmend kikap, akkor a vasi piros-feketék a harmadikak, ha a Falco kikap, akkor negyedik, ha pedig a ZTE vereséget szenved, akkor ők negyedikek.

Foto, slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus