Bemelegítés - A csoport, alapszakasz - második forduló

Pénteken kezdődik, majd szerdán zárul a magyar férfi élvonal alapszakaszának második fordulója, nézzük, hogy mit érdemes tudni a találkozók előtt.

 

2. forduló

 

Pécsi VSK-VEOLIA - Sopron KC
2018. 10. 05., péntek 18:00 

Mindkét csapat remekül kezdte a bajnokságot, hiszen a PVSK a tavalyi bronzérmes Albát verte 17 ponttal idegenben, míg a Sopron saját közönsége előtt győzte le az elmúlt két szezon ezüstérmesét, a Falcót. A baranyaiaknál ezúttal tovább erősödik és bővül a keret, hiszen pályára léphet a múlt héten még hiányzó szerb center, Igor Kesar, valamint Simon Kristóf visszatérésével irányító poszton is helyreállhat a rotáció - Sopronban is bevethető mindenki, ott a hírek szerint nem lesz változás. Csirke Ferenc úgy fogalmazott a klub honlapjának, hogy a vendégek három ponterős légióssal rendelkeznek és jelenleg vannak olyan jók, mint az Alba, míg Sabáli Balázs az egyéni védekezésre hívta fel a figyelmet. Otthon azért az eddigiek fényében valamivel esélyesebbnek tűnik a felsőházat megcélzó PVSK, de ha a Falco elleni első félidőben látott agressziót és gördülékeny támadójátékot képes hozni idegenben is az SKC, akkor bármi elképzelhető - tegyük hozzá, hogy a hazaiaknál Pongó és Taylor is kifejezetten jó védő 1-2-es poszton, ha ők lassítani tudják Warnert és Lemart, abból jól jöhetnek ki.

 

KTE-Duna Aszfalt - DEAC
2018. 10. 05., péntek 18:00

A Kecskemét zalaegerszegi vereséggel, a DEAC viszont Körmend elleni hazai győzelemmel nyitott, így a hazaiak javítani, a vendégek pedig lendületben maradni szeretnének. Az biztos, hogy a rutinos, összeszokott, teljesen más stílusú KTE ellen egészen más lesz játszani Berényi Sándor csapatának, mint az új amerikai légiósokkal felálló Körmend ellen, meglátjuk, hogy hogyan alkalmazkodnak ehhez a vendégek. Forray Gáborék játéka elsőre nem működött, főleg a kinti dobások hiányoztak támadásban, ha ezen tudnak javítani otthon, akkor jó esélyeik lehetnek, de nyilván az is kulcsfontosságú lesz, hogy a Körmend ellen parádézó (és a felkészülés során is nagy formában lévő) Boriszovval mihez kezdenek Djeraszimovicsék. Mindkét együttes a playoffért megy, egyik oldalon sincsenek jelen állás szerint hiányzók, nehéz megjósolni, hogy mire mennek majd egymással, de otthon a nyomás inkább a Kecskeméten lesz.

 

Szolnoki Olaj KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 
2018. 10. 06., szombat 18:00

Ez lesz a forduló egyik kiemelt rangadója, hiszen a tavalyi bajnoki döntő visszavágójáról beszélünk az aranyérmes otthonában. Az Olaj a BL-kiesés után szegedi győzelemmel nyitotta a bajnokságot, de Rowsey és Airington továbbra sem kapta el a fonalat, alapvetően a Vojvoda-Milosevics-Andric trióra kell építeniük támadásban, de azt elmondták a legutóbbi meccs után a szolnokiak, hogy nem volt még az igazi a játék. A Falco egy soproni vereséggel rajtolt, ahol elsősorban a védekezés nem volt a helyén az első félidőben, idegenben pedig évek óta kérdéses a szombathelyiek szereplése, meglátjuk, hogy jelen helyzetükben bennük van-e egy vendégként megnyert rangadó. Váradi Benedek ugyan már 100%-os edzésmunkát végez, de még nincs csúcsformában, elsőre Julian Norfleet sem villogott, a Sopronban 34 pontot szerző Evan Bruinsmának pedig fel lesz adva a lecke Sztrahinja Milosevics személyében. A Tiszaligetben mindig nagyon nehéz nyerni, az új edzővel, új irányítóval és új rendszerben játszó Falcónak pedig sokat kell javulnia egy hét alatt, hogy reális győzelmi esélyei legyenek - a Szolnoknál sincs még mindenki a csúcson, de az alapkövek igen és a hazai pálya is Vojvodáékat segíti.

 

Egis Körmend - Alba Fehérvár 
2018. 10. 06. szombat 18:00

Ez lesz a másik kiemelt rangadó, hiszen a tavalyi bronzcsata két résztvevőjéről beszélünk, de mindenképpen ki kell emelnünk, hogy mindkét csapat vereséggel kezdte a szezont - a Körmend Debrecenben kapott ki, az Alba pedig a Pécstől, ráadásul otthon. A vasiak rendkívül agresszív védekezése már az edzőmeccsek során is látszott, Debrecenben is ezt húzták elő, ebből pedig rengeteg fault született, meglátjuk, hogy otthon tudnak-e ennél pontosabbak lenni hátul - az biztosan nem segít nekik, hogy a vezetőedző, Antonis Constantinides nem lehet majd ott a kispadon. Az Albánál is voltak gondok az első bajnokin, azóta Ukrajnában 94 pontot kaptak Lóránték a FIBA EC selejtezőjében, hiába kezdték jól azt a meccset, a 16 pontos vereség nem adhatott nekik túl sok önbizalmat, ráadásul a hosszú túra és a hétközi meccs miatt fáradtabbak is lehetnek, mint a Körmend. Döntő lesz, hogy melyik oldalon mennyire lesz kontrollált és eredményes a légiósok játéka, mindkét csapatnál vannak extra képességek, meglátjuk, hogy ki tud kifogni esetleg egy extra estét - csapatszinten van hova javulni mindkét együttesnél és persze mikor máskor sikerüljön "robbantani", ha nem egy ilyen rangadón.

 

Kaposvári KK - Naturtex-SZTE-Szedeák 
2018. 10. 06., szombat 18:00

Érdekes meccs lehet, mert a két csapat évek óta jó csatákat vív oda-vissza, bár tavaly mind a négy egymás elleni meccsüket megnyerte a Kaposvár - a felkészülés során is találkoztak kétszer, akkor is a somogyiak nyerték mindkettőt, de Juhos Levente egyik alkalommal sem játszott a Szedeáknál. Legutóbb két hete ebben a csarnokban is kiegyenlített találkozót vívtak három negyeden keresztül és most is hasonlóra lehet számítani: a Szedeák egy ideig jól helytállt a Szolnok elleni hazai nyitányon, míg a KKK ugyan 39 pontos győzelemmel rajtolt, de az ellenfél az a TF volt, amelynek helyét és játékerejét egyelőre nehéz pontosan megítélni. A hazaiak kerete és rotációja annyival bővülhet, hogy Luka Markovics már pályára léphet, Fekete Ádámnak így már egy jól variálható és a szegedinél mélyebbnek tűnő keretet kell menedzselnie, ráadásul a felkészüléshez képest előző héten a csapatjáték is jobban nézett ki. A Szegednél letisztult, kemény játékot láthatunk továbbra is, amelyhez pluszt tehet hozzá Davis és Green, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég - a KKK mindenképpen szeretne ott lenni a playoffban, így otthon inkább talán Hendleinéket nyomhatja az esélyesség terhe.

 

Atomerőmű SE - Serco - TF-BP 
2018. 10. 06., szombat 18:00

Az újonc TF-nek ugyan voltak jobb periódusai az első meccsen Kaposváron, de összességében sima vereséget szenvedtek Buzásék, kérdés, hogy mit tudtak tanulni ebből, miben tudnak javulni egy hét alatt. A Paks szeretne élcsapattá válni és az első fordulóban Jászberényben elszenvedett vereség után ez most kötelező győzelemnek tűnik előzetesen Eilingsfeld Jánosék számára - javulni nekik is van miben, bár Berényben is volt olyan időszakuk, amikor nagyon működött a játék. Akárhogy is, a paksi szurkolók nyilván magabiztos győzelmet várnak csapatuktól, ennek kell megfelelniük Szrecsko Szekulovics tanítványainak, a fővárosiaknál pedig a védekezésben jól működő időszakaikat kellene elnyújtani.

 

Zalakerámia ZTE KK - JP Auto - JKSE 
2018. 10. 10., szerda 18:00

Az eredeti vasárnapi időponthoz képest elhalasztották a találkozót szerdára, meglátjuk, hogy ez kinek jön jól, de a ZTE alighanem többet nyer a néhány nap plusz pihenővel, hiszen kedden még az Alpok Adria Kupában szerepelt az együttes. Alapvetően mindkét csapatnál jónak tűnő légiósokkal lehet dolgozni, viszont a szűkebb rotáció, a rövidebb kispad és a fiatal magyar játékosok is megtalálhatók az Egerszegnél épp úgy, mint a Jászberénynél - éppen ezért döntő lehet, hogy a kezdőcsapatban ki betlizik, ki kerül komolyabb faultgondokba, vagy éppen a cserék közül ki fog ki igazán jó napot. Bencze Tamás és Dustin Ware sem ismeretlen Jászberényben, ahogy Kerpel-Fronius Balázs és Djordje Pantelics sem Zalában, utóbbi két játékost jól ismerheti a hazaiak trénere, érdekes lesz látni, hogy ezt melyik oldal tudja jobban hasznosítani.

 

A mérkőzéseket a sport.mindigo.hu-n nézhetitek élőben!

 

fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus