Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 1. forduló

Holnap délután 18:00-tól elkezdődik a magyar férfi NBI/A 2015/16-os idénye - az első forduló beharangozóját olvashatjátok!

Falco KC Szombathely - KTE-Duna Aszfalt
2015.10.02., péntek, 18:00

Rögtön egy elég megjósolhatatlan mérkőzéssel indul a bajnokság. A szombathelyi alakulat finoman szólva sincs még kész, ezt mutatja, hogy irányító poszton folyamatosan rotálnak próbajátékosokat is, a felkészülési mérkőzéseken pedig elég széles skálán mozgott produktumuk. Gyakorlatilag majdnem a teljes aktív rotáció kicserélődött, az 5 külföldi mellett Dobos László is új ember, így főleg a szezon elején lehetnek még összeszokásbeli problémáik. Ez pont a KTE ellen lehet feltűnő, akiknél ugyan volt távozó szintén, ám új játékos nem, sokkal jobban ismerik egymás játékát. Alapvető stílusbeli különbség is van a két gárda között - kevéspontos meccsen szerintem Kálmánék nem tudják lenyomni a Kecskemétet, ebben a műfajban jobbak a vendégek, sok kosárral tarkított összecsapáson pedig a Falco jóval esélyesebb az egyéni képességek, a keretben rejlő potenciál miatt. A KTE az Olaj ellen biztató meccsel hangolt, de hazai környezetben, és azért a felkészülésük nekik sem volt finoman szólva sem veretes az eredményeket tekintve, úgyhogy valamivel a hazaiakat esélyesebbnek tartom.
 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Egis Körmend
2015.10.02., péntek, 18:00

A Körmend a felkészülési időszak legmeggyőzőbb magyar csapata volt, több tornát is nyertek, és úgy tűnik, hogy idén mind a vezetőedző, mind a légiósok kiválasztása hibátlanul sikerült számukra. Egyetlen problémájuk Hujdurovic sérülése volt, de a helyére igazolt Duinker meggyőzően mutatkozott be náluk, úgy tűnik, nem lesz probléma a cserével. A Szedeák is mutatott biztató dolgokat, főleg az előszezon elején, viszont borzasztóan sok sérüléssel küszködtek. Nagy probléma szerintem, hogy Jereminov hetek óta nem bevethető - hiába ismeri Lazics rendszerét, az új társakkal nem nagyon volt ideje összeszokni. Armelin nem sok meccset játszott a csapatban, az utolsó "pillanatban" lesérülő Brkic helyére pedig csak ma igazoltak centert a Tisza-partiak. Amennyire összeszokottnak tűnik a Körmend, annyira lehetnek gondok ezzel a Szedeáknál. A vendégeknél Channels kisebb sérüléssel bajlódik, a hazaiak pedig otthon az előző idényben is sok nagyágyút elkaptak, a mostani körülmények között azonban meglepetés lenne, ha a Körmend vesztesen hagyná el a parkettát ezen a mérkőzésen.
 

Atomerõmû SE - Kaposvári KK
2015.10.03., szombat, 18:00

Volt gond mindkét csapatnál, de azért nagyságrendi különbség van a problémák között. A Paks az egyik legjobb magyar maggal rendelkezik az egész mezőnyben, Barnies és Dunn pedig bizonyították tudásukat. Rakocsevicset ismerhetjük már Körmendről, de sokat volt sérült, a negyedik légióst pedig nem sikerült eddig megtalálniuk, most Robinsonnal próbálkoznak, de azért az még közel sem 100%, hogy ő beválik. A túloldalon sem rossz a magyar kontingens, de nagy különbség van szerintem a bevethető emberek számában, jóval bővebb rotációval dolgozhat Schmidt Béla. A Kaposvár ráadásul csak három légióssal tervez egyelőre, jóval szűkebb keretek között variálhatnak - ha mindehhez hozzávesszük, hogy egyelőre hármas poszton még csak keresik a megfelelő jelöltet, akkor elég egyértelmű, hogy az ASE a mérkőzés esélyese ezen a találkozón.
 

MARSO Nyíregyháza - MAFC
2015.10.03., szombat, 18:00

A Nyíregyháza ügyvezetője rájátszást vár a csapattól - az már más kérdés, hogy a felkészülési mérkőzéseken mutatottak alapján ez a NYKK azért messze van a legjobb nyolctól, ráadásul teljesen új külföldivel, Malcolm Millerrel fognak nekivágni az idénynek. A hazaiak kezdője papíron egész jó nélküle is, Nagy Krisztián a Szavics, Krsztanovics duó mellett simán elviheti a hármas posztot, ahogy a triplákra szakosodott Unruh is. Milleren kívül a pad viszont csak fiatalokból áll, elég vékony ez az állomány azért, ha 1-2 ember nem lép fel a fiatalok közül, ez egyértelműen sebezhető pontjuk lesz. A MAFC-nak se volt túl meggyőző előszezonja, és egyelőre teljesen belőhetetlen, hogy mit tudnak, olyan sokszor még nem láttuk jelenlegi állományukat, hogy nagyon ítéletet lehessen mondani felettük. A padjuk nekik se túl hosszú, de a palánk alatt három külföldit forgatnak, amivel például akár problémát is okozhatnak a nyírségieknek. Meghatározó lesz a csapat eredményességének szempontjából az idén valószínűleg nagyobb szerepet kapó Mócsán Bálint - végeredménytől függetlenül érdekes lesz látni, hogyan bírkózik meg a valószínűleg nagyobb feladatkörrel és mennyit tud fejlődni év közben.
 

Sopron KC - PVSK-PANNONPOWER
2015.10.03., szombat, 18:00

Jelentős a Sopron állományának minőségbeli fölénye szerintem, kezdve ott, hogy még Cliff Tucker elküldésével is 1-gyel több a légiósuk. Csirke Ferenc alakulatától azonban pont tavaly láthattuk, hogy szinte teljesen mindegy, egyénileg milyen játékosok alkotják a keretet, ha egységes és összetartó a gárda, és kifejezetten tudatos játékot képesek nyújtani. A Popadics, Walker, Budimir trió névre nem tűnik annyira erősnek, de egy működő rendszerben mindhárman hasznos tagok lehetnek. Más kérdés, hogy a Pécs játéka egyelőre nagyon nem állt össze, legalábbis a felkészülési meccsek alapján, így pedig egyelőre nem sok jót várhatnak tőlük a drukkerek. A hazaiaknál borzasztóan jó délszláv mag jött össze, ha Rancic és Radulovics fizikálisan is rendben lesznek végig, ők ketten Bavcic-csal kiegészülve az egyik legmeghatározóbb 3-4-5-ös kombót alkothatják az egész idény folyamán. Az SKC egy légióst még keres a három említett és Laroche mellé, de még az utolsó pillanatos változtatással együtt is jóval esélyebbnek tűnnek a nyitányon hazai környezetben.
 

Szolnoki Olaj KK - JP-TOP COP Jászberény
2015.10.03., szombat, 18:00

Nehezen belőhető az Olaj reális szintje, nagyon sokat játszottak külföldi csapatokkal, akiket a magyar bajnokság csapataihoz nem nagyon lehet mi alapján mérni, így azért főleg a EuroCup-szereplés kapcsán adódhatnak kérdések. Ezekre mondjuk nem szombat késő délután kapunk valószínűleg választ, a problémák ellenére is kategória-különbség van a két együttes között még akkor is, ha a Jászberény a felkészülés végén aratott győzelmeket, és természetesen lebecsülni sem szabad őket. Ez az a meccs, amin talán a legkevesebb tárgyalnivaló van, ordas nagy meglepetés lenne, ha a vendégek csak egy kicsit is szorossá tudnák tenni az összecsapást, a Szolnok minőségben, mennyiségben, a magyar és a külföldi játékosokat tekintve is jobban áll.
 

TLI-Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK
2015.10.03., szombat, 19:00

Az Albánál az utóbbi napok rémálomszerűen alakultak - Saundersre ugyan nem tartottak igényt, Chery szívproblémáival viszont nem számolhattak előre, így egyelőre mindössze két külföldivel vágnak neki a szezonnak, már ha az utolsó pillanatban nem igazolnak valakit. A ZTE ezzel szemben négy külföldivel állhat majd ki, akik közül hármat jól ismerhetünk a magyar mezőnyből. A gond az a vendégek szempontjából, hogy szerintem így is jelentősen több embert forgathat majd Dzunics - azt persze hozzá kell tenni, eléggé a bajnokság elején vagyunk még ahhoz, hogy 6-7 emberrel végig lehessen játszani egy meccset, az Alba védekezése pedig finoman szólva sem volt túl stabil a felkészülési meccseken. A kinti dobóformától sok függ a hazaiaknál, pedig alapvetően az állományuk alapján nem kellene ennyire a triplákra támaszkodniuk - hogy sikerült-e ezen változtatnia Dzunicsnak, azt szombaton meglátjuk. Kulcspont lehet, hogy Govens és Kinney mennyire tudja büntetni Simon Balázs védekezését, ugyanez a túloldalon viszont a Spurlock - Kerpel-Fronius/Mohácsi összevetésben lehet érdekes, ha az amerikai hármast játszik majd. Még mindig esélyesebbnek tartom az Albát a két külföldi mínusz ellenére is, de vérszemet kaphat akár az egerszegi csapat, szerintem egészen jó, de legalábbis szoros mérkőzésre van kilátás.

Foto, Slide - szekesfehervar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus