Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 1. forduló

Holnap este elkezdődik a magyar férfi NBI/A 2016/17-es alapszakaszának első fordulója egy Kaposvár-Sopron mérkőzéssel - a heti meccsek beharangozóit olvashatjátok.

1. forduló

Kaposvári KK - Sopron KC
2016.10.06., csütörtök, 18:00

Egyelőre nehezen belőhetőek a csapatok, hiszen még csak most kezdődik a bajnokság, a válogatottból pedig annyit megtanulhattunk, hogy a felkészülési mérkőzések eredményeit zárójelben kell kezelni. A Kaposvár négy légióssal készül az új idényre, Baki, Hendlein és Fodor triójával pedig megvan az a magyar mag, amely egy erős légióskvartettel kiegészülve azért ütőképes lehet majd - kérdés, hogy Stainbrook például mit mutat majd centerben, mert több gyengébb meccs után legutóbb már jó volt, de Grebenár távollétében rá extra feladatok hárulnak. A Sopron 5 légióssal készül, a magyar magjuk pedig egy fokkal hosszabb is, mint a KKK-é (Dénes, Takács, Tóth Gergely, Ruják). Náluk Mills sérülése kavarhat be, az egykori dombóvári és szolnoki dobóhátvéd a felkészülés elején játszott utoljára. Erősebbnek tűnik a Sopron kerete, de a somogyiak a korábbi években is sok elvileg jobb csapatot legyőztek hazai parketten.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Egis Körmend
2016.10.07., péntek, 18:00

A hazaiaknak nem kifejezetten sikerült a felkészülési időszak, de elég későn is álltak össze - érdekes lesz látni, hogy amerikai nélkül, csak délszláv légiósokkal mire megy a gárda. Az első meccsen Szulovicsnak rögtön kulcsszerepe lehet, a Körmendnél ugyanis echte center nem nagyon lesz bevethető - Csorvási Milán a felkészülés végén sérült meg, Horti Bálint pedig a legelején. Öt légiósa van a vasiaknak (plusz a sérült Tyler Larsont sem küldték (még) el), ők ráadásul egyértelműen Amerikára tették le a voksukat, ha külföldiekről volt szó. Alapvetően egyértelműen erősebb a Körmend, de a Szedeáknak nyílt most lehetősége a festékben - ha ki tudják használni a fölényüket 5-ös poszton, nyerhetnek, ha nem, akkor a Körmend még tartalékosan is győzni fog.

MAFC - JP Auto - JKSE
2016.10.08., szombat, 17:30

Egy éve az alsóházban volt nagy küzdelem a két csapat között a play-out elkerülése érdekében, most tiszta lappal nyitnak mindaketten. A Jászberény öt légióssal kezdi meg az idényt, úgyhogy óvatosan kell bánni a jóslásokkal, majd kiderül, mennyire jó a felhozatal náluk - a magyar magjukból Aleksza Brbaklics és Cseh György lehetnek a kulcsszereplők, itt azért borzasztóan vékonynak tűnnek szinte mindegyik NBI/A-s gárdához képest, de az öt légiós sok mindent kozmetikázhat. A MAFC ezzel szemben csak három légióst foglalkoztat, miután próbajátékosukat nem tartották meg, az ő három légiósukat azonban jól ismerjük, Sihota, Poscic és Smith is komoly minőséget képviselnek. Ettől függetlenül lehet gondjuk a darabszám miatt, de a magyarok közül tavaly Lakits, Kovács Ádám és főleg Misek Levente bizonyított - Mócsán távozása mondjuk elég nagy veszteség lehet, talán a palánk alatt Pápai Máté lehet majd idén az a fiatal, aki beverekedheti magát a rotációba. Eléggé hasonló erők küzdelme lesz a szombati.

Szolnoki Olaj KK - PVSK-PANNONPOWER
2016.10.08., szombat, 18:00

A Pécstől hasonló játék várható, mint eddig - Sejfic és Smith új emberek, de Nelson és Budimir már ismerős arcok, ahogy a magyarok közül is mindenki, Supola Zoltánt leszámítva. Vele, Halásszal, Bíróval, Antónival és Harazinnal van egy egész jó 8-9 fős rotációja a pécsieknek, de nagy kérdés, hogy meddig tudnak egészségesek maradni, ez volt a nagy problémájuk tavaly is. A Szolnoknál nagy volt a jövés-menés, Kinney, Boriszov, Barnies, Ryan Wright és Aleksza Popovics alkotják a külföldi kontingenst, Kovács Péter és Keller Ákos helyett pedig másik két válogatott, Tóth Ádám és Eilingsfeld János adottak Sztojan Ivkovicsnak. Az Olaj elég későn kezdett el együtt készülni, de formában és elég nagy pozitív töltettel érkezhettek a válogatottak vissza Szolnokra. Bármennyire is elképzelhető még összeszokásbeli gond a hazaiknál, ezt a meccset azért be kell húzniuk.

Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár
2016.10.09., vasárnap, 12:00

Ez lehet a forduló rangadója, miután a nyáron átalakuló ZTE az idén is erősnek tűnő Fehérvárt fogadja. A hazaiknál csak három légiós van, ráadásul Kinney-t, Govenst és Pantelicset nehezen fogja pótolni Ubilla, Norfleet és Drungilas, a keret viszont mélyebb lett Szabó Zsolt és Benke leigazolásával. Az Albába öt új légiós jött, illetve Keller Ákos is - utóbbi Csorvásit simán kell, hogy pótolja, Supola helyét Markovics veheti át, Simonét pedig Tóth Péter, ha egészséges tud maradni. A ZTE-nél a hazai pályát mindig be kell kalkulálni, elég jó a keret minősége is, az előszezonban is jól teljesítettek, de az Alba idén is igazi nagyágyú lesz - persze megint el kell mondani, rengeteg múlik a légiósokon, akikről még nem tudunk semmit, téthelyzetben milyen teljesítményre képesek. Óriási meccs lehet belőle.

KTE-Duna Aszfalt - Vasas Budapest
2016.10.09., vasárnap, 14:00

A hazaiak gyakorlatilag a tavalyi állománnyal vágnak neki az idei szezonnak, Rod Camphor érkezett még hozzájuk, így ahogyan már évek óta, úgy most is az összeszokottság lehet az előnyük - azért az nagy kérdés, hogy a 4-5 légiósos rendszerben mire elég a vázuk. A Vasas volt a B-csoport bajnoka az előző idényben, és az előszezon alapján a légiósválasztásuk sem sikerült rosszul, Ronnie Taylor, Thompson és Pacher is jó fogásnak tűnnek. Nagy kérdés náluk, hogy Horváth Ákos mikor milyen napot fog ki, meccseket dönthet el a triplázásával, illetve hogy az A-csoportos szinten egyelőre még rutintalan magyarjaik közül ki él a lehetőséggel, ki hogyan tud fejlődni a szezon során. A KTE-nek elvileg nyernie kellene ezt a meccset, de a felkészülés során a Vasas még a vesztes meccsein is kitűnően tartotta magát - vagy ha nagyobb hátrányba került, akkor is vissza tudott jönni a meccsekbe.

A Falco-Trend Optika KC Szombathely - Atomerőmű SE összecsapást október 19-én játsszák le, van azonban egy előrehozott találkozó a harmadik fordulóból:
 

3. forduló

Sopron KC - Atomerőmű SE
2016.10.09., vasárnap, 18:00

A Sopronról írtunk már, ott az első meccs eredménye sem mindegy, illetve Mills játéka. A Paks nagyon későn állt össze jelenlegi formájára. A magyar magjuk meggyengült elég rendesen a két Szolnokra igazoló magasemberrel, így Kovács Ákosra, Medve Mátéra, Will Tamásra és fiatalokra kell támaszkodniuk az 5 légiós mellett. Hill is nemrég érkezett a csapathoz, amelynél látszódott, hogy 4 külföldivel sokkal szerényebb célokat tűzhettek volna ki az utóbbi években megszokottaknál. Most, hogy 5 külföldijük lett, talán egy fokkal jobb esélyeik vannak az élmezőnnyel szemben is, edzőjük egy fiatal, de jó nevű, elismert litván szakember, úgyhogy elvileg ebből lehet főzni - az kérdés, hogy a magyarok hasznos játékkal tudnak-e folyamatosan előrukkolni, mert Medve és Kovács is képesek erre, de most kulcs lenne, hogy meccsről meccsre maximálisan ellássák a feladataikat, mert rövid az ASE kerete.
 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus