Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 1. forduló

Ma este kezdetét veszi a magyar férfi A-csoportban a 2017/18-as alapszakasz - az első kör párosításain kívül végignézzük, kitől mire számíthatunk a nyári átalakulás után.

DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák
2017.09.29., péntek, 18:00

A DEAC-ról feljutóként nem sok mindent lehet biztosan tudni. Pont a Szedeáktól szerződtetett Ivan Lilov tűnik a legkisebb kérdőjelnek, bár nála is azért vannak bizonytalan pontok, hogy egy, a tavalyi szegedi együttesnél papíron gyengébb állományban mit tud és fog magából kihozni. Mellette azonban Jahmal Jonesról vagy Isaiah Armwoodról sem tudjuk még, hogyan állják majd meg helyüket (az edzőmeccseken nyújtott produkciók nem igazán mérvadóak, ez azért többször is bebizonyosodott már korábban), mint ahogy az is kérdés, hogy a korábbiakhoz képest várhatóan nagyobb játékidőt és szerepet kapó Velkey János, Bognár Kristóf vagy Fekete Viktor mennyire tud élni a megnövekedett szereppel, mi maradt még a 34 éves Molnár Andrásban, Farkas Attila újabb A-csoportos próbálkozásakor kihozza-e magából a maximumot, vagy hogy a 99-es születésű Fazekas Csaba tud-e faktor lenni első debreceni évében.

A Szedeáknál jóval nyugodtabb volt a nyár, bár náluk edzőcsere történt, hiszen Nikola Lazics helyét Andjelko Mandics vette át. Itt a váz nagy része megmaradt, a Boltics-Csirics-Juhos-Sulovics négyes most is ott lesz a kezdőben, mint ahogy a Wirth-Vágvölgyi-Révész trió is a padról. Itt egyértelműen Josh Fortune a legnagyobb X-faktor, akinek Lilovot kell pótolnia vagy túlszárnyalnia - rajta kívül a Kerpel-Fronius Gáspár, Kovács Ádám kettős megszerzése tűnik még jelentős kérdésnek, utóbbi kettővel ugyanis hosszabb lehet a Szedeák rotációja, és ez volt az egyik gondjuk az előző idényben. A vendégeknek egyértelműen a nyolcba kerülés lehet a céljuk, tavaly lényegében alig maradtak le erről a kupabronzérem mellett - idén is harcban lesznek a PO-ért, ennek megfelelően itt az első fordulóban esélyesebbek tartom őket, be kell gyűjteniük a győzelmet.

Atomerőmű SE - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
2017.09.30., szombat, 18:00

Az ASE-ról sem lehet túl sok biztosat kijelenteni, miután merőben átalakult a keretük a nyár folyamán. A Ruják András, Medve Máté, Eilingsfeld János, Garamvölgyi Ákos magyar mag öt külföldivel alapvetően jónak tűnik, de az is egyértelmű, hogy az eredményességük az öt külföldi minőségétől függ majd. Jabarie Hinds tűnik egyelőre a legjobb vételüknek, bár az előszezonfaktort nála sem lehet kivenni, Troy Barnies már nem az első évét húzza le sem Magyarországon, sem Pakson, de a másik három légiós lutri az eddigiek alapján, Tim Williamst pedig nem is nevezik a Falco ellen, olyan fizikai formában van...  Ha Seth Allen beválik, vele, Hindsszel, Rujákkal, Barnies-zal és Medvével egészen jó lehet a rotáció a periméteren, Eilingsfeld és Garamvölgyi viszont alapvetően kevés lesz a palánk alatt, ha Javion Ogunyemi és Williams sem válik be - az kérdés, hogy mikor, kire és hány játékost cserél az ASE, ha cserél, ez természetesen megkavarhatja bőven az erőviszonyokat.

A Falcónak jóval nyugodtabb nyara volt, mert az előző idényben ezüstéremig jutó csapatból megtartották a magot - a periméteren Medford és Kovács Péter (valamint Simon Kristóf) helyett Perl Zoltán és Julian Norfleet érkezett (Kucsora Csaba mellett), ami több kategória előrelépést jelenthet játékban, és leigazolták Milos Boriszovot is, akinek Bognár Kristófot és Andrew Barhamet kell pótolnia. Szrecsko Szekulovics taktikája egyértelmű volt az előző idényben - Govens szabott fazont a szombathelyiek játékának, és ugyanez a játék Perllel és Norfleettel még hatékonyabb lehet, mindketten jobb kosarasok a távozó Medfordnál, Boriszov pedig egy plusz shooter. Mivel a játékban nem kellett nagyobb átalakítást végrehajtani, így a Falco Top3 esélyes idén - ha össze tudják rakni úgy a támadásokat, hogy mindenki elégedett legyen a kisembereknél, jóval kiegyensúlyozottabbak is lehetnek ezzel a minőségibb kerettel.

Mivel Williams nem játszik az első meccsen, ráadásul jóval kevesebb változtatást kellett eszközülniük a vendégeknek, így nálam még idegenben is esélyesebb papíron a Falco.

JP Auto - JKSE - Egis Körmend
2017.09.30., szombat, 18:00

A Jászberény elég későn, de összeállt végül, és az Uros Lucsics - Ismet Sejfic kettős nem is tűnik rossznak négyes-ötös poszton (Lucsics korábban több évet lehúzott az Adria Ligában, és nem is 2-3 perces kiegészítőként). Miljan Rakicsot is ismerhetjük, de Keron DeShields és Robert Brown egyelőre teljes lutrik, mint ahogy az is, hogy a pad mire lehet képes - itt Kerpel-Fronius Balázsnak és Cseh Györgynek kulcsszerepe lesz Czirbus József sérülése után, de 1-2-es poszton is fel kell nőnie valakinek majd a feladathoz, kérdés, ki lesz az. A Berénynél az előző idényben egyébként a nevekkel nem is volt akkora gond, de csapattá semmilyen szinten nem sikerült formálni a játékosokat - ez Nikola Lazicsnak egy fokkal jobban mehet idén, ez lesz a kulcs ahhoz, hogy az alsóházat elkerüljék.

A Körmend két tétmérkőzésen már túl is van, és annyi biztos, hogy jelentősen hosszabb az állománya, mint holnapi ellenfelének - két nemzetközi sorozatban is indulnak a vasi piros-feketék, így azért ez nem csoda. Hat külfödijükről egyelőre túl sok mindent nem lehet mondani, talán az osztrák válogatott Koch játéka tartalmazza a legkevesebb meglepetést, de nyilvánvalóan az öt észak-amerikai minősége lesz a döntő, akikről egyelőre még a két Boras elleni győzelem után sem nagyon lehet biztos dolgokat kijelenteni. Mellettük ott van Halász Ákos, Ferencz Csaba, Csorvási Milán, Horti Bálint és Németh Ákos is, úgyhogy a mélységgel nem lehet probléma - a felsőház és a rájátszásban a Top4 elérése lehet a Körmend célja, de hogy mennyire lehetnek nagyratörőek a tervek, azt a Wright-Hollins-Fanning-Davis-Tuoyo kvintett dönti el, illetve nyilván a cserék, ha lesznek.

Az mindenesetre biztos, hogy nemzetközi kupa, fáradtabb társaság ide vagy oda, masszív esélyesek az első körben Gasper Potocnikék.

Pécsi VSK-VEOLIA - Szolnoki Olaj KK
2017.09.30., szombat, 18:00

A Pécs a nyáron komolyabb átalakuláson ment keresztül, mert bár a kezdőcsapatból Supola Zoltán és Budimir maradtak, de a Nelson-Sejfic-Smith trió már nem a keret tagja. Durham eddig irányító poszton jónak tűnik, de kicsit más lesz az idei Pécs szerkezetileg is - adott esetben Budimir hármast is játszhat Dukics Nebojsa és Marino Sarlija mellett, de az is elképzelhető, hogy Bíró Olivér kezd, és a padot erősíti majd Dukics Harazin Tamással együtt. Túl sok biztos dolgot a Péccsel kapcsolatban nem lehet kijelenteni, mert játékban nyilván lesz változás náluk, Sarlija más típusú center, mint Sejfic volt, de Bíró is, mint Smith. A kispadon is lesz változás - amellett, hogy Dukiccsal mélyebb lehet a 4-5-ös poszt rotációja, Halász Ákos távozott, és Simon Kristóf érkezett Szombathelyről, akik szintén nem ugyanazt a stílust képviselik. Ez nem feltétlenül jelent egyébként visszaesést, mert Simon védekezésben felülmúlhatja elődjét, a folyamatosan fejlődő Demeter Attila pedig átveheti támadásban Halász szerepét - az előző idény után ezúttal is ott lehet a legjobb nyolc között Csirke Ferenc alakulata.

A Szolnok teljesen átalakult, de az előző szezon betlije után ez kevésbé volt meglepő. Vojvoda Dávid és Andric maradtak Tóth Ádám mellett, az érkező négy külföldiből azonban kettő abszolút nem lutri, Kendrick Perry és Sztrahinja Milosevics is bombaigazolásnak tűnik - utóbbit évekig nézte a szolnoki közönség, előbbi pedig a Trabzonspor elleni meccseken rögtön bizonyított az előző idény Adria Ligás szereplése után. Tarik Phillip és Quincy Ford kicsit zsákbamacskák még, de az európai kupaporondon mindkettejüknek megvolt a két meccsen a fontos szerepük a továbbjutásban. A padra Tóth Zoltán és Kovács Péter visszatért, Polyák László pedig érkezett. Ford és Phillip kérdőjelei ellenére a Szolnok a Perry-Vojvoda-Milosevics-Andric sorral borzasztóan erősnek tűnik. A kérdés az, hogy magas posztokon 1-2 sérülés esetén mit csinálnak, mert a horvát és Tóth Ádám is sokat voltak maródiak, és Eilingsfeld János távozásával 4-5-ös poszton rövidnek tűnik a keret, ha valaki kiesik, még az utánpótlásválogatott Samuel Taiwóval együtt is. A másik kérdés, hogy Dragan Alekszicstől most mit látunk, az előző idényben máshol mutatott dolgokat, vagy a korábbi, EuroChallenge Final Fourt idéző játékot - a kerete utóbbihoz adott. Ettől függetlenül a Szolnok Top3 favorit a bajnokságban.

A Pécs kérdőjelei miatt nem egyszerű erre a meccsre tippelni, de a törökök kiejtése után még fáradtabban is esélyesebb az Olaj.

Zalakerámia ZTE KK - KTE-Duna Aszfalt
2017.09.30., szombat, 18:00

A ZTE-t nem nagyon sikerült egyben tartani az előző szezon után, így most elég nagy mértékben újra kell építeni az együttest. A Bencze Tamás által erőltetett játék az előző két idény során nyilvánvaló volt, Benke Szilárd és Szabó Zsolt maradtak is a keretben, de az Ubilla-Norfleet-Drungilas hármast a Simmons-Vaughn-Radic trió váltotta. Utóbbi hármasról azért vajmi keveset tudunk, és elég nagy mértékben rájuk épül majd a ZTE - Vaughn játszott korábban az ASE-nál, és miatta ez a sor inkább tűnik hasonlónak a két évvel ezelőtti ZTE-hez, ahol Kinney és Govens megosztották az irányítói feladatokat. A padon a Horváth Ákos, Maurice Jeffers duó Kis Raullal és Mohácsi Mátéval egészen jó rotációs lehetőségeket kínálhat - itt Jeffers a kérdés, illetve hogy a Körmendről érkező Doktor Péter mennyi lehetőséget kap, és azt hogyan használja ki. A felsőház megint megcsíphető szerintem a ZTE-nek, de rengeteg még az ismeretlen náluk, a rájátszás viszont ettől függetlenül is egyértelmű céljuk.

A Kecskemétnél nem voltak ekkora változások - a messze legnagyobb távozójuk Ivosev Tomiszlav volt, aki helyett viszont szerződtették az elöl-hátul más típusú Rasztko Dramicanint. Jóval mélyebbnek tűnik Forray Gáborék idei kerete Wittmann Krisztián visszatérésével és azzal, hogy Bernard Thompson jó fogásnak tűnik egyelőre. Az amerikai megítélésével nyilván várni kell még néhány tétmérkőzést, de ha ő beválik, akkor a tavalyi védekezésre és egy jóval potensebb támadójátékra építve a Kecskemét az élmezőny végén, a középmezőny elején végezhet. Horváth Kristófot is megszerezték, aki a B-csoport egyik meghatározó alakja volt - kérdés, hogy ő mennyi lehetőséget kap Kecskeméten a padról beszállva. Tőle függetlenül idén egyértelmű rájátszásesélyesként vág neki az évnek a KTE - amennyiben a ZTE-nél és a Paksnál nem úgy jönnek össze a dolgok a külföldiekkel, akkor nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a felsőházba is bekerüljenek, de a középház elején ott a helyük.

Bár hazai pályán a zalaegerszegiek esélyesebbnek számítanak, itt borulhat szerintem leginkább a papírforma, mert a KTE jelentősen összeszokottabb még egyik vezére, Ivosev távozása ellenére is.

Sopron KC - MAFC
2017.09.30., szombat, 19:00

A Sopron nevekre egyáltalán nem igazolt rosszul, hiszen a MAFC-nál egy ideig (a sérüléséig) elég komoly előrelépést hozó Uros Duvnjak mellett szerződtették a Pardubice egyik legjobbját, Lamb Autrey-t, az Európa-bajnok Sasa Zagoracot, illetve a Paksról jól ismert Ryan Watkinst is. Kérdés, hogy utóbbi kettő egyrészt milyen állapotban van, másrészt hogy a neveket az új vezetőedzőnek, Váradi Kornélnak hogyan sikerül csapattá gyúrnia. A padról távozott Ruják András, de külföldivel pótolták, a nemrég igazolt Josh Greene-nel, a KTE-től érkező Mészáros Máté mellett pedig a magyar magban továbbra is ott van Takács Norbert, Tóth Gergely és Dénes Gábor. A Sopronnak papíron tavaly sem volt rossz csapata, de minimálisat sem sikerült belőlük kihozni - ez a legnagyobb kérdés velük kapcsolatban idén is, mert ha összeállnak, ez a keret a Top8-ra bőven jó lehet.

A MAFC-nak más céljai vannak, nevezetesen a kiesés elkerülése. A Vasas visszalépése után ugyan újra megkapták a jogot, hogy az A-csoportban indulhassanak, de addigra már távozott tőlük Kovács Ádám, Polyák László, Kucsora Csaba és Pápai Máté is az előző idény keretéből, ami óriási érvágás még úgy is, hogy Fodor Mártont sikerült megszerezniük. A légiósaik közül Neighbourról, Hotról és Cvetkovicsról gyakorlatilag semmit nem tudni, de Bennet Davist is évekkel ezelőtt láttuk Magyarországon utoljára. Hozzájuk jön Fodor mellett Misek Levente, Lakits András és Lakosa Zsolt, mint biztos pontok a magyar magban, de itt mennyiségi és minőségi kérdőjelek is adódnak. Érdekes kérdés lehet Bordács Soma szerepeltetése, aki a B-csoportban eddig parádézik, és a MAFC padja idén finoman szólva sem olyan hosszú, hogy ne lehetne aktív rotációtag akár az első osztályban is. A bennmaradás kiharcolása lehet reális céljuk.

Egyértelmű topfavorit ezen a találkozón a Sopron.

Alba Fehérvár - Kaposvári KK

Az Alba kerete mélyült az előző idényhez képest, hiszen a magyar maghoz érkezett vissza kölcsönből Filipovity Márkó és Aleksza Brbaklics, és Paksról Kovács Ákost is megszerezték úgy, hogy Lóránt Péter, a Keller-testvérek, Tóth Péter és Markovics Luka is maradtak. Hat külföldijük van, akikről nem nagyon lehet biztosat kijelenteni - az első meccsek alapján Kasey Hill és Alandise Harris nyerő fogásnak tűnik, ketten sérültek és most már Elijah Macon is, DJ Fenner pedig kiegészítőnek néz ki egyelőre, viszont annyian vannak már a keretben, hogy ez is elég lehet. Talán a legnagyobb kérdés az, hogy szorosabb meccseket ki fogja eldönteni, de Lórántra még mindig lehet támaszkodni ilyen szempontból, úgyhogy a Falco és a Szolnok mellett ők tűnnek a Top3 esélyesnek jelen pillanatban - igaz, a Körmendet még nem nagyon lehet belőni, hogy egy hajszállal mögéjük fér-e be vagy ebből a hármasból négyest csinálnak.

A Kaposvárnak más lehetőségei vannak, de a Dunn-Ivosev-Hendlein-Spica négyes kevés újdonságot nyújhat, mind a négy kosarast elég jól ismerhetjük itthonról, és nagyon masszív társaságot alkothatnak. A kérdés egyrészt Mo Evans, akiről eddig csak edzőmeccs-tapasztalatok vannak. Másrészt az, hogy ez a magas szerkezet milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat - pattanózásban brutális lehet a somogyi alakulat, de Ivosev kezének sülnie kell a legtöbbször, különben beszűkülhet a palánk alatti terület nagyon gyorsan, a három magas játékkapcsolatával egyébként nem nagyon volt gond a felkészülési időszakban. A harmadik kérdés pedig a pad, itt a Baki Gergely, Blaskovits László, Papp Péter, Hock Gergő, Grebenár Péter ötösnek komoly teljesítményt kell nyújtania - igaz, jó eséllyel 2-4 kezdő mindig lesz fent velük, de legalább védekezésben hozniuk kell a szintet, hogy a Kaposvár ne essen vissza a cserélgetés elkezdésével. A rájátszásra jók lehetnek a somogyiak, igaz, komoly harc lesz azért az előző idényben lemaradók várható javulása miatt.

Mivel ezt a találkozót elhalasztották, így egyelőre nem is tippelnénk rá, hiszen sérültekről, formáról semmit nem tudunk.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus