Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 10. forduló

A héten a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizedik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

Zalakerámia ZTE KK (6-3) - JP-TOP COP Jászberény (1-8)
2015.12.02., szerda, 19:00

A ZTE kifejezetten jó sorozatban van, hiszen 4 győzelmet szereztek zsinórban, így a Szolnokkal együtt a legjobb formában lévő együttesnek számítanak a bajnokságban, míg a Berény 7 vereséggel a háta mögött érkezik erre a találkozóra, 1-8-as mérleggel pedig csontutolsók jelenleg. Két dolog zavarhat be igazán, mert az erőviszonyok azért elég szépen kirajzolódnak, a ZTE még Krapic nélkül is sokkal egységesebb csapat jelenleg, mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei alakulat. Az egyik dolog, hogy volt egy kéthetes szünet, amely azért hozhat komoly változásokat, Forray Gábor két új légióst is beépítethetett - Cohn sem túl rég érkezett -, ez pedig jelentős erősítést jelenthet, ha sikerült stabilizálni a néha kifejezetten jó, de nagyon sok hibával tarkított és sokszor széteső játékot. A másik dolog az, hogy a ZTE egyszer már megégett egy ilyen kötelező hazainál, a második fordulóban kikaptak a MAFC-tól otthon. Ettől függetlenül ők a találkozó esélyesei.

MAFC (2-7) - KTE-Duna Aszfalt (4-5)
2015.12.03., csütörtök, 16:15

Két egész jó formában lendülő együttes találkozik majd egymással, újfent Székesfehérváron, a MAFC budapesti csarnoka ugyanis továbbra sem alkalmas még A-csoportos meccsre. A fővárosiak az előző három meccsükből kétszer kifejezetten jól játszottak, a Falcót épp Fehérváron még csak megszorongatták, de a Körmendet idegenben is legyőzték bombameglepetésre. A Kecskemétnél Alexander érkezése tette némileg helyre a dolgokat, jóval egészségesebb egyensúly van vele támadásban. A MAFC elküldte Gadley-t, de sok vizet eddig sem zavart az amerikai játékos, Sihota pedig bombaformában játszik az utóbbi fordulókban. A KTE papíron masszívabb csapat, ráadásul az idegenbeli meccsüket is semleges pályán játszhatják - őket tartom valamivel esélyesebbnek, mert az állományuk azért jobbnak tűnik, de kifejezetten szoros mérkőzésre számítok, a Kecskemét nem az a csapat, amelyik kiüti az ellenfeleit, a MAFC pedig szívós társaság képét mutatta.

Atomerõmû SE (7-2) - TLI-Alba Fehérvár (6-3)
2015.12.04., péntek, 19:00

A forduló egyik kiemelt rangadóját rendezik pénteken, a Paks az Albát fogadja. A két gárda papíron erős állománnyal bír, de mindkét együttesnél van jócskán kérdőjel a jó mérleg és az eredmények ellenére is. A Paksnál nagyon sok változás volt a szezon kezdete óta, főleg a magasembereknél, és 1-1 mérkőzésre talán láthattuk már igazi erejüket, finoman szólva is hullámzó azonban a teljesítményük. Mellettük szól mindenképpen, hogy hazai parketten idén még nem szenvedtek vereséget, 5-0 a mérlegük Pakson, otthon pedig a nagy rangadókra nagyon felszívták magukat (Körmend, Szolnok). Kérdés, hogy Watkinst mennyire sikerült beépíteni, vele erősödhetnek tovább. Az Alba jó játékosokat szedett össze erre az idényre, de a csapatjátékot még nagyon össze kellene tenni náluk, mert az egyénieskedésből nem mindig jöttek ki jól. Idegenben ugyan 3-1 a mérlegük, de rangadót még csak a Sopron ellen nyertek, a ZTE és az Olaj otthon, a Körmend pedig idegenben verte őket. Náluk Pearson szerepe érdekes, hiszen az amerikai múltja elég jó, de sérült volt, és eddig ez meg is látszik rajta - kérdés, meddig. Chery elvileg megúszta a Szolnok elleni bokasérülését egy szaladhúzódással, de az is érdekes lehet, hogy ő milyen állapotban van. A két együttes szerintem nagyon hasonló játékerőt képvisel, mindkettőnél vannak komoly kérdőjelek és több meccset eldönteni képes kosaras is - ez utóbbi szerintem jóval nagyobb súllyal nyom a latba, mint mondjuk a hazai pálya, úgyhogy teljesen kétesélyes mérkőzés lesz ez.

MARSO Nyíregyháza (3-6) - Sopron KC (4-5)
2015.12.06., vasárnap, 18:00

Sitku Ernő fiai legutóbb nyerni tudtak idegenben a Jászberény ellen, ami nagyon fontos volt az önbizalom szempontjából, kezdtek teljesen leszakadni a mezőny első feléről zsinórban öt vereségükkel. Hazai parketten ők általában azért jobbak szoktak játszani, ettől függetlenül most egyértelműen nem ők a találkozó esélyesei, a vendég soproniak jóval jobb állománnyal rendelkeznek és elég komoly győzelmi kényszer alatt játszanak szerintem az utóbbi hetek fiaskói miatt - az SKC egyébként még a mai napon (szerda) fogadja a Cibonát, de ezzel be is fejezi a nemzetközi kupasorozatot. Jóval inkább játékban lehetnek, mint a Nyíregy, és ez a kéthetes pihenő miatt nem biztos, hogy fizikálisan hátrányt jelent. Ettől függetlenül Sabáli Balázséknak zsinórban két bajnoki és 5(?) európai kupaporondon elszenvedett vereség után meg kell kezdeni a felfelé lépkedést - szerintem ez az összecsapás inkább róluk (a motivációról, az esetleges fáradtságról) fog szólni, mint a hazaiakról. 

Egis Körmend (6-3) - Kaposvári KK (3-6)
2015.12.06., vasárnap, 18:00

A Körmend tegnap befejezte a nemzetközi szereplést erre a szezonra, amely szerintem egyáltalán nem sikerült rosszul, de a bajnokságban nyújtott teljesítményükre nem kis hatással volt. Kérdés, hogy az ASVEL elleni mérkőzést mennyire tudták kipihenni, mert ha nem, akkor a MAFC és a ZTE ellen láthattuk, hogy elfogyhatnak fizikálisan és/vagy fejben is. A Kaposvár a Jászberényhez hasonlóan kicsit sötét ló, hiszen Szekulovicsot Kmézics mester váltotta a kispadon - bár Hawley távozása nem rengeti meg őket valószínűleg, a tréner és a várható stílusváltás elég komoly kérdőjelet tesz mögéjük. Alapvetően jóval erősebb csapat a hazai, a Kaposvárnak idegenben eddig semmilyen babér nem termett, de a MAFC elleni zakó után biztosra azért nem lehet kijelenteni Teo Cizmicék sikerét.

Falco-Trend Optika KC Szombathely (7-2) - Szolnoki Olaj KK (7-2)
2015.12.06., vasárnap, 18:00

A forduló másik szuperrangadóját Szombathelyen rendezik, ahova a címvédő Szolnok látogat, és borzasztóan nagy meccsre van kilátás. A Falco a Sopronhoz hasonlóan ma zárja a csoportkört, igaz, nekik még van esélyük a továbbjutásra is akár. Az mindenképpen kedvez nekik, hogy a Szolnok is ma játszik a Zenit Szentpétervár vendégeként, nekik tehát az utazás miatt jóval megterhelőbb lesz ez a kupaforduló. Kálmán Lászlóék idén védekezésben léptek előre az előző szezonhoz képest, jóval stabilabbak hátul, mint azt megszokhattuk, erre építve hozták eddigi eredményeiket. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a kettősterhelés eléggé meglátszódott rajtuk, már a MAFC és a Kaposvár ellen is épphogy diadalmaskodtak, a Pécstől pedig ki is kaptak. Hazai pályán még veretlenek (5-0), de Pór Péter csapata az utóbbi hetek legmeggyőzőbb magyar alakulata, hiszen a védekezés rendbetételével nemcsak az Albát gyűrték le Székesfehérváron, de zsinórban három győzelmet arattak a EuroCupban is, legutóbb a Lietuvos Rytas otthonában győztek egy ponttal. Az Olajnak jobb az állománya és az utóbbi hetekben mutatott játéka is, de a hosszú utazásuk és a hazai pálya a Falco mellett szól - esélyesebb szerintem a Szolnok, de nem kell Kálmánnak bemutatni, mit jelent egy Olaj elleni derbi, valószínűleg ennek megfelelő hőfokra pörgeti fel játékosait is.

Naturtex-SZTE-Szedeák (4-5) - PVSK-PANNONPOWER (3-6)
2015.12.06., vasárnap, 18:00

A mérlegektől függetlenül a forduló egyik legérdekesebb mérkőzése lesz ez szerintem. Mindkét gárdának nagyon jól jött szerintem a szünet, mert a folyamatos sérülések, változások miatt egyik csapat játéka sem volt még kész, ezen sokat dolgozhattak az elmúlt két hétben. A kulcs pécsi szempontból Jereminov kikapcsolása lehet, mert igazán akkor játszott eddig eredményesen a Szedeák, ha a szerb irányítónak ment a játék - ha őt limitálták vagy sérülése miatt nem játszott/haloványabb volt, jelentősen visszaesett a tiszapartiak teljesítménye, Csirics egyedül már nem tudja megoldani a támadójátékot, Budimirrel való csatája pedig kifejezetten érdekes lesz önmagában is. A pécsieknél Nelson beépítése lehet a kulcs, mert vele, Popadiccsal és Walkerrel egy olyan hármas rotáció áll Csirke Ferenc rendelkezésére hátvéd posztokon, akik közül mindenki tud nyerőember lenni. A Pécsnek még nincs győzelme idegenben, de Nelson beépítésétől függően ennyire erős állománya sem biztos, hogy volt - hiába küldték el Csabay Ádámot. A Szedeáknál is rengeteg volt a sérülés, és elvileg náluk is egészséges most mindenki, ők is legjobb idei felállásukat küldhetik pályára - két nyolcba igyekvő együttes kifejezetten jó meccsére számítok, egyértelmű esélyes nélkül.


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus