Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 10. forduló

A hétvégén játsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszában a 10. fordulót - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

10. forduló

Szolnoki Olaj KK (5-3) - Vasas Budapest (1-8)
2016.12.10., szombat, 16:30

Egyik gárda sincs túl nagy formában, de azt hozzá lehet tenni, hogy a Vasas jól tartja magát a meccsein, a győzelem viszont nem jön össze nekik, az Olaj pedig azért pár kategóriával magasabb megmérettetésben játssza el gyakorlatilag többé-kevésbé ugyanazt a szerepet. Azt nem nagyon kell részletezni, hogy a két gárda állománya között milyen különbség van, úgyhogy sérülések és kettős terhelés ide vagy oda, ezt a találkozót be kell húznia a Szolnoknak, egyébként is nagyon kell nekik legalább a hazai pontvadászatban a sikerélmény, és nem is nagyon bukhatják el az ilyen mérkőzéseket, még ha csak az alapszakaszról is van szó.

Falco KC Szombathely (4-5) - Kaposvári KK (6-3)
2016.12.10., szombat, 18:00

Ez egy kifejezetten jó mérkőzés is lehet, bár sok az ismeretlen tényező. Egyrészt a Falco hiába szenvedett vereséget legutóbb a ZTE otthonában, azt tudja mindenki, hogy otthon sokkal jobban megy nekik a játék, kifejezetten jó meccseket hoztak hazai környezetben, de így a formát náluk szinte fölösleges nézni, az eddigiek során az volt. Másrészt a Kaposvár idén egyelőre egyáltalán nem "féloldalas" csapat, idegenben is 2-2-re állnak, többek között pont a Zalaegerszegen bemutatott emlékezetes fordításukkal. Hendlein Roland játéka kérdéses a somogyiaknál legutóbb elszenvedett bokasérülése miatt - ha játszani tud, akkor ez egy ki-ki meccs nagyjából hasonló mélységű és minőségű keretek között (a hazai pálya a Falcónak, az eddigi játék a Kaposvárnak kedvez), ha viszont nem játszik Hendlein, akkor bár nem lehet leírni Fekete Ádám legénységét, azért a Falco esélyesebbnek tűnik.

JP Auto - JKSE (4-5) - PVSK-PANNONPOWER (5-3)
2016.12.10., szombat, 18:00

Ez is egy jó meccs lehet, miután a Jászberény legutóbb megtörte a hazai nyeretlenségét is, 21 pontos hátrányból fordítottak a Körmend ellen, az pedig biztos, hogy ez nem kis önbizalommal és lelki plusszal töltötte fel a játékban egyébként sem rossz JKSE-t. A Pécs is kiválóan játszik, náluk sem maradnak el az eredmények, de saját pályájuktól távol a MAFC legyőzése mellett a Szedeáktól, a Szolnoktól és a Körmendtől is kikaptak - azért ez elég komoly névsor. A két gárda közül a vendégek tűnnek mélyebbnek, és annyi biztos, hogy készebb a játékuk, mint a hazaiaké, akiknél Barker legutóbb már pályára sem lépett, Williams és Arrington viszont bármikor nyerőemberek lehetnek Stevan Tot együttesében. Kifejezetten szoros találkozóra van kilátás, ahol az összeszokottság miatt szerintem egy fokkal esélyesebb Csirke Ferenc legénysége.

Naturtex-SZTE-Szedeák (4-3) - Alba Fehérvár (8-1)
2016.12.10., szombat, 18:00

Sok pénzt nem tettünk volna rá a szezon előtt, de a 10. körben ez bizony a forduló rangadója, hiszen a listavezető fehérváriak az otthon 4-1-gyel álló Szedeákhoz látogatnak. A vendéglátók hazai környezetben egészen pazarul játszottak eddig a szezonnyitó, Körmend elleni meccsüket leszámítva, hiszen a 4 győzelem alkalmával 92.25 dobott pontot átlagoltak - mivel az Alba is hajlamos a nagy tempóra és a sok labdabirtkolással tarkított meccsekre, így ha hozni tudják Bolticsék az eddigi hatékonyságukat, akkor pontzáporos találkozóra van kilátás. Azt is hozzá kell tenni, hogy Dzunics Braniszlavék is 4-1-gyel állnak Fehérvártól távol, csak Sopronban kaptak ki, de még október végén, azóta pedig nyertek már többek között Berényben és Kaposváron is. A tabellaelső természetesen esélyesebb, ötmeccses győzelmi sorozatban vannak, még a kettős terhelés sem hátráltatja őket, legutóbb pedig nagy rangadót nyertek az Olaj ellen, de oda kell figyelniük, mert Szegeden könnyen elcsúszhatnak.

Sopron KC (4-5) - KTE-Duna Aszfalt (3-4)
2016.12.10., szombat, 18:00

Merőben ellentétes formában érkeznek az összecsapásra a felek, hiszen a KTE a gyenge szezonkezdet után legutóbbi két mérkőzését megnyerte, Djukanovics pedig komoly fogásnak tűnik az eddigi mag mellé. A Sopron ezzel szemben három meccset bukott sorozatban, ami még akkor is problémás egy ilyen játékoskerettel rendelkező csapatnál, ha ez a három zakó az akkor még listavezető Körmend ellen, illetve a Pécs és a Szedeák otthonában érkezett. Sabáli Balázs alapvetően jobb állománnyal dolgozhat, de ezt most már eredményes és főként kiegyensúlyozott játékra is kell váltani, főleg hazai parketten - óriási gond volt eddig a soproniaknál, hogy egy-egy periódusban minden addigi jó megmozdulásukat le tudták nullázni. A Kecskemét kezd egyre inkább összeállni, nagyon kellett nekik még egy húzóember a rotációba, és talán meg is találták, úgyhogy veszélyesek lehetnek az SKC-re, de most szerintem nincs mese, ezt be kell húznia a Sopronnak.

MAFC (1-8) - Zalakerámia ZTE KK (6-3)
2016.12.11., vasárnap, 16:00

Itt is igaz, amit az előbb írtunk, teljesen más sorozatból jönnek a felek: a vendégek három mérkőzést nyertek zsinórban, lassan feledtetni fogják a Kaposvár elleni leolvadást, és 6-3-mal már ott toporognak az Alba mögötti pozíciók egyikén. A MAFC ezzel szemben 4 mérkőzést bukott egyhuzamban, ráadásul a játékuk is sokszor volt nagyon egyénieskedő, ami konkrétan semmilyen eredményre nem vezetett. Legutóbb a Kecskemét otthonában felálltak nagy hátrányból, de nyerni nem tudtak, erre alapozhatnak talán, de a vendégeknél 6-7 olyan ember is van, aki képes adott napon nyerő lenni (Ubilla mellett Drungilasnak, Szabónak is voltak nagy meccsei, Benke kiegyensúlyozott, legutóbb pedig a Mohácsi, Kerpel-Fronius kettős is kitűnően játszott), ebben mindenképpen jobban állnak. Ha nem hiszik el előre, hogy megvan a győzelem, akkor Bencze Tamásék jó esélyekkel indulnak a győzelemért.

Egis Körmend (6-3) - Atomerőmű SE (3-6)
2016.12.11., vasárnap, 18:00

Zsinórban három zakóval Teo Cizmicék már nemhogy elsők, de még egy vereséggel a sűrűjébe kerülhetnek. Az ASE az utóbbi időben kezdi magát összeszedni (igaz, leginkább azért csak hazai pályán), Gilbert jó igazolásnak tűnik, Petrauskas elképzeléseiből pedig egyre több mindent látni a pályán. Úgy tűnik, hogy a vasiak teljesen kifulladtak a nemzetközi kupában, a sérülésekben és a rövidebb rotációban, az előző 5 meccsükből egyet tudtak megnyerni. Most már egy ideje nincs FIBA Europe Cup (jövő héten kezdődik újra), a játékuk azonban nem lett stabilabb, egy-egy jó, de túl rövid szakaszt leszámítva szenvednek támadásban. Most annyi előnyük lesz, hogy a Paks nem a védekezéséről híres, viszont ha nem sikerült egy kicsit pihenni, akkor a vendégek rohanós stílusa sokba kerülhet például a végjátékban (bár ha valami fekszik a körmendieknek, akkor inkább ez, mint statikusabb játék). Ettől függetlenül nyerniük kell a meccset hazai pályán, az már talán a fáradtságnál komolyabb gondokat is előrevetítene, ha az ASE legyőzné őket.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus