Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 10. forduló

Ma elkezdik és a hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának tizedik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Vojvoda György tippjeit a Fogadni Mernék c. rovatunkban megtaláljátok!


Zalakerámia ZTE KK (4-5, 11.) - DEAC (5-4, 6.)
2017.12.06., szerda, 19:00

Érdekes meccsel kezdődik a forduló, hiszen nem kis meglepetésre a DEAC egyelőre előzi a ZTE-t. A hosszú szünet miatt nagyon nehéz belőni ilyenkor, hogy ki milyen formában tud újra pályára lépni - a hazaiak legyőzték ugyan a Kaposvárt, de edzőmeccsen, viszont James Kinney várhatóan jóval jobb formában van, és sokkal jobban össze tudták csiszolni a játékot már vele a fedélzeten, ami a támadójátékon sokat dobhat Bencze Tamáséknál. A vendégeknek sem jött annyira rosszul a pihenő, mert a legutóbbi fordulókban voltak hiányzóik a kezdőcsapatból is, ők felépülhettek - Kósa Tamás még nem. A hajdúságiaknak megvan az az előnyük, hogy az eddigi eredményeik és mutatott játékuk miatt semmiféle nyomás nincs rajtuk, viszont elég önbizalmuk lehet ahhoz, hogy elhiggyék, Zalaegerszegen is győzhetnek - ha a ZTE kicsit rágörcsöl, hogy ezt a meccset egy közvetlen riválisa ellen hoznia kellene, akkor bőven elképzelhető egy vendég győzelem is, de Kinney-vel elvileg erősödött annyit a hazai alakulat, hogy ők az esélyesek.

Szolnoki Olaj KK (8-1, 1.) - Kaposvári KK (4-4, 7.)
2017.12.09., szombat, 16:00

Ez a mérkőzés alapvetően teljesen egyértelmű 1-es lenne, hiszen a listavezető azt a Kaposvárt fogadja, amely zsinórban négy zakót gyűjtött be, így a Sopron után a bajnokság legrosszabb formában lévő alakulata. A vendégeknek (is) jól jöhetett a pihenő, és Tóth Péterrel egy fokkal mélyebb lett a keretük és a rotációjuk, de még mindig kérdés, hogy elég hosszú-e ahhoz a padjuk, hogy ne fáradjanak el a meccsek végére fejben és/vagy fizikálisan. A legnagyobb problémájuk az, hogy a Szolnok azon kevés csapatok közé tartozik, amely papíron fel tudja venni a versenyt az Ivosev-Hendlein-Spica sorral a Ford-Milosevics-Andric triónak köszönhetően. Az boríthatja a papírformát, hogy többezer kilométert kell utaznia a Szolnoknak Novgorodba, majd vissza, illetve hogy Vojvoda Dávidnak van egy kisebb sérülése - ha ő esetleg nem tudja vállalni a játékot szombaton sem, a csapat pedig valamivel tompább lesz az utazás miatt, akkor születhet meglepetés, egyébként jobb csapat is az Olaj, és többet is mutatott eddig.

Alba Fehérvár (4-4, 8.) - Sopron KC (1-7, 14.)
2017.12.09., szombat, 18:00

Ez még egyértelműbb hazaianak tűnik, gyakorlatilag ugyanazokkal a lehetséges buktatókkal a favorit számára. A Sopronnál edzőváltás is történt, új irányítójuk is van, de hogy Sabáli Balázsnak mikorra sikerült összeraknia a játékot, az azért nagy kérdés - meg az is, hogy a védekezéssel mihez kezd. Az Alba a szünet előtt nagy formában volt, zsinórban hat mérkőzést nyertek a nemzetközi kupát is nézve, majd a szünet alatt kétszer legyőzték az ASE-t. Ahogy a Szolnoknak, nekik is utazniuk kell Minszkbe, illetve vannak sérültjeik Kovács Ákos és Markovics Luka személyében, de annyi a különbség az Olajjal szemben, hogy ha Kovácsék nem tudják vállalni a játékot szombaton sem, akkor is elég komoly meglepetés lenne, ha kikapnának az SKC-tól, egyértelmű favoritok állomány, mutatott játék, forma, szóval lényegében minden alapján.

JP Auto - JKSE (1-7, 13.) - Atomerõmû SE (4-5, 10.)
2017.12.09., szombat, 18:00

Ez már közel sem lesz annyira egyértelmű összecsapás, hiába van elvileg jobb kerete a vendégeknek, és hiába van jobb mérlegük is. Annyira hullámzó produkciót nyújtott eddig az ASE, hogy abszolút megmondhatatlan, hogy éppen melyik arcukat mutatják, lesz-e kedve játszani és csapatjátékot játszani a Hinds-Allen duónak, vagy megint jön a Kecskemét és a Szedeák elleni produkció. Teo Cizmicnek volt ideje most egy kicsit csiszolni a játékon, de a hozzáállást ettől függetlenül is nehéz megtippelni. A Jászberénynél Wallace leigazolásával elindultak a jó irányba, de Nelson érkezése óta megint kikaptak kétszer, méghozzá mindkétszer elég simán, és mintha megint nem lenne elég labdája a húzóembereknek. Most először lépnek pályára hazai környezetben az új kerettel, ami nyilván előny lesz az eddigiekhez képest, de legyen bármilyen hullámzó is a Paks, csak a legegységesebb játékukkal, az öt légiós egyszerre nyújtott jó teljesítményével van esélyük az ASE ellen, és ebből Pécsett is csak akkor láttunk tőlünk valamit, amikor már 20 pontos hátrányban voltak.

MAFC (2-7, 12.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (5-4, 4.)
2017.12.09., szombat, 18:00

Kifejezetten jó és szórakoztató összecsapásra lehet számítani Budapesten - a MAFC a kiváló szezonkezdet után pár fordulóra elfáradt, az elmúlt körökben azonban újra felszívták magukat, a Pécs elleni győzelem mellett megszorongatták a Szolnokot és idegenben a Kecskemétet is, márpedig azzal a játékukkal a Szedeák ellen sem lesznek esélytelenek. A vendégek az Alba otthonában nagyon leolvadtak a meccs végére, egyébként viszont az elmúlt négy meccsükből hármat megnyertek, és ott vannak a tabellát vezető bajnokesélyes trió mögött a negyedik pozícióban. Több kulcspárharc is lesz ezen az összecsapáson, kezdve a Hot-Boltics irányítócsatával, ami alapjában véve határozhatja meg a két gárda ritmusát. Külön ki kell emelni Davis és Juhos párosát - előbbi egészen parádés védőmunkát végez egész idényben, utóbbi pedig élete szezonját futja, szintet lépett az eddigi teljesítményéhez képest, és a Szedeák egyik vezére lett pontszerzésben is. Szoros meccsre van kilátás, és a Gabányiban nincs is kifejezett esélyese az összecsapásnak, nincs akkora különbség a keretek erősségét tekintve a vendégek javára.

Pécsi VSK-VEOLIA (5-4, 5.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (6-2, 3.)
2017.12.09., szombat, 18:00

Ez is egy nagyon jó mérkőzés lehet. A Pécs azt az egy MAFC elleni kisiklást leszámítva eddig kiválóan szerepel, hiszen Körmenden, a Szolnoktól és a Paks otthonában kaptak ki, ezeket várhatóan elmondhatja majd magáról elég sok együttes, viszont több olyan mérkőzést is behúztak, amelyet közvetlen riválissal játszottak (KTE, Szedeák, legutóbb pedig Kaposvár idegenben). A Falcót sem nagyon kell bemutatni, négy mérkőzés óta veretlenek a hazai bajnokságban, és az egyik, ha nem a legerősebb külső sorral rendelkeznek. A Pécs előtt adott a feladat: Perlt és/vagy Govenst kell megállítani. Ha őket nem sikerül, ritmusban van az egész Falco, és lényegében lehetetlen őket túldobni. Ha legalább az egyiket limitálni tudnák valamilyen szinten, akkor is kikaphatnak, mert Norfleettől, Boriszovtól és Pustahvartól is láttunk már kiugró mérkőzést, de ha Govensék nem tudnak olyan fazont szabni a játéknak, (talán Norfleetet leszámítva) ők is nehezebben kapják el a fonalat. Még idegenben is esélyesebb a Falco, mert a két ász kikapcsolását borzasztóan nehéz egyszerre megoldani, de nem lenne óriási meglepetés a Pécs győzelme sem - ehhez azért közel a maximumot kell nyújtania a hazai gárdának védekezésben és támadásban egyaránt. A vendégek játszanak egyébként még hét közben, és az utazás okozhat nekik fáradalmakat, de annyi könnyebbségük van, hogy a Szokoli ificsapatával kell majd megmérkőzniük.

Egis Körmend (7-1, 2.) - KTE-Duna Aszfalt (4-5, 9.)
2017.12.10., vasárnap, 18:00

A Körmend még Fanning kiesése ellenére is folyamatosan szállította az eredményeket, egy-egy zakójuk volt eddig a bajnokságban és a FIBA Europe Cupban is, úgyhogy ennek a mérkőzésnek egyértelműen az esélyesei. A hétközi nemzetközi kupameccs és az utazás lehet nagy ellenfelük (bár azért érdemes megjegyezni, hogy ez a találkozó vasárnap kerül megrendezésre, tehát egy nappal később, mint a Szolnok, az Alba és a Falco összecsapásai), a KTE pedig az Olaj ellen is sokáig szépen kapaszkodott esélyesebb riválisára. Amennyiben ezt most is meg tudja tenni Forray Gábor alakulata, akkor elképzelhető, hogy meg tudja lepni a mai kupameccs miatt talán valamivel fáradtabb körmendieket (ehhez mondjuk markánsabb teljesítmény kellene a három pontfelelőstől, Djeraszimovicstól, Thompsontól és Dramicanintól, mint a múlt héten), de egyébként egységesebb, jobb és legfőképpen kiegyensúlyozottabb játékot mutatott a hosszabb kispaddal rendelkező vasi piros-fekete alakulat. 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus