Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 11. forduló

A hétvégén a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizenegyedik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

TLI-Alba Fehérvár (6-4) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (7-3)
2015.12.11., péntek, 17:00

Rögtön a forduló legnagyobb rangadójával indul a kör. Az Alba két vereség után ugyan begyűjtött sorozatban 6 győzelmet, de az utóbbi két fordulóban újra elveszített két rangadót, ezekből még csak a Sopron ellenit sikerült behúznia Braniszlav Dzunics együttesének, úgyhogy eljutottunk oda, hogy lassan bizonyítaniuk kell. A Falco a nemzetközi kupázás alatt kissé visszább vett jó kezdéséből, az előző fordulóban pedig ők is vereséget szenvedtek, de a mostani Szolnoktól nem szégyen kikapni (ez egyébként az Albára is igaz egy fordulóval korábbról), és sokkal stabilabb, egységesebb összképet mutatnak a szombathelyiek eddig. A hazai pálya Lóránték mellett szól, talán az egyéni képességek is, bár a Falco 1-gyel több külföldivel dolgozik, de Dzunicséknak alapvetően muszáj lesz összjátékban is fejlődni, mert Kálmán Lászlóék védekezésben nagyon szervezetettek, felállt védelem ellen pedig az egy passz utáni, vagy passz nélkül eldobott hármasok vagy bejönnek vagy nem, erre hosszútávon nem építhet az Alba. Abszolút kétesélyes mérkőzés.

PVSK-PANNONPOWER (4-6) - Egis Körmend (7-3)
2015.12.11., péntek, 18:30

A Körmend a mérleg alapján gyengébb Pécshez látogat, de azt valószínűleg a Vas megyei klubnál is tudják, hogy borzasztóan nehéz dolguk lesz a már négy külföldivel felálló Pécs otthonában. Csirke Ferencék az előző körben nagyon magabiztosan nyertek Szegeden, úgy tűnt, hogy a kéthetes szünet jót tett nekik, sikerült összecsiszolni a játékot, be tudták építeni Nelsont. A Körmend egy nehezebb falatnak ígérkezik, mint volt a Tisza-parti együttes, de ezúttal a hazai pálya is őket segíti. Teo Cizmic csapata a vártnál nehezebben nyert talán a Kaposvár ellen, ami nem túl jó előjel egy pécsi "kirándulás" előtt. Kicsit szétesett a Körmend játéka az utóbbi időben, de az elmúlt 5-6 héthez képest jóval kipihentebbek lehetnek Channelsék, hiszen már nem kell nemzetközi kupázniuk. A periméteren igazi amerikai "közelharc" lehet Walkerrel, Nelsonnal, Perryvel és Channelsszel, és azt se feledjük, hogy Walker, valamint Popadics volt a vendégek játékosa is, valószínűleg bennük kettőzött a bizonyítási vágy volt kenyéradójuk ellen. A Pécs annyira felszálló ágban van az utóbbi időben, hogy szerintem ez a mérkőzés is teljesen kétesélyes, hiába jobb papíron a Körmend.

Atomerõmû SE (8-2) - MARSO Nyíregyháza (3-7)
2015.12.12., szombat, 18:00

A paksiak szempontjából ennek sima találkozónak kell lenni, a Nyíregyháza sem állományban, sem mutatott játékban, sem eredményekben nem az ASE szintje (eddig). A hazaiak az Alba elleni rangadót nyerték meg legutóbb, míg Sitku Ernőék a Soprontól kaptak ki hazai pályán, és az sem sokat segít nekik, hogy idegenben eddig jelentősen gyengébb teljesítményt nyújtottak. Óvva intheti Schmidt Béla együttesét, hogy az eddigi nagy sikereik (Szolnok, Körmend legyőzése) után rendre zakóztak, a Falcótól és a Kecskeméttől szenvedték el vereségeiket egy-egy fordulóval a két nagy győzelmet követően - harmadjára nem eshetnek ugyanabba a hibába, és ha nem teszik, akkor ez egy fix 1-es.

Kaposvári KK (3-7) - KTE-Duna Aszfalt (5-5)
2015.12.12., szombat, 18:00

Nem úgy ez a találkozó. A KKK-nál edzőváltás történt az elmúlt időszakban és légióst is cseréltek, ebben a fordulóban már Gadson is bemutatkozhat a somogyiaknál, ami azonnal kérdőjelet is tesz a mérkőzés mögé, hiszen nem tudni, mire számíthatunk majd az amerikaitól. A vendéglátók egyébként nincsenek túl nagy formában, zsinórban négy vereséget szenvedtek el, ezzel a Jászberényt leszámítva a bajnokság leggyengébb formában lévő együttesének számítanak. A Kecskemét ezzel szemben a Kovács Péter - Alexander "csere" óta szárnyal, a stabil játékuk végre elfogadható, vagy ennél még jobb támadást is jelent egyben. Sokkal magabiztosabb jelen formájában a KTE, még idegenben is esélyesebbek szerintem, de egyrészt a Kaposvár otthon már sokszor bizonyított, másrészt Kmézics Zorán munkájáról túl sok következtetést még nem vonhattunk le az egy körmendi mérkőzésen, harmadrészt pedig új játékosuk is van, így az ő várható teljesítményük szinte teljes homály. 

Szolnoki Olaj KK (8-2) - Naturtex-SZTE-Szedeák (4-6)
2015.12.12., szombat, 18:00

Az Olaj a hét közben továbbjutott a EuroCupban, ez egészen biztosan nem kis pozitív töltetet ad nekik, bár nem tudni, meddig ünnepelték ezt a többek között Pór Péter által is történelmi jelentőségűnek aposztrofált diadalt és továbbjutást. Nagyon másban nem bízhat a Szedeák, mint abban, hogy túlságosan hosszúra nyúlik az EC-meccsnek a hatása, a Szolnok ugyanis játékban borzasztóan stabil lett, legalábbis ami a védekezését illeti, támadásban pedig mindig van 2-3 ember, aki fel tud lépni, és ennyivel el is szokták dönteni a meccseket a maguk javára. Az Olaj két rangadót húzott be egymás után, mindkettőt idegenben, ötös győzelmi sorozata van, amivel a ZTE-vel holtversenyben a legjobb, az utóbbi 5 hétben pedig 10 mérkőzéséből 9-et megnyert a EuroCupot is figyelembe véve, egészen brutális bő egy hónapja van tehát a Szolnoknak. A Szedeák a Pécstől kikapott otthon, itt most az esélytelenek nyugalmában bízhatnak - nincs rossz állományuk, de a Tiszaligetben (is) egyértelműen sokkal esélyesebb az Olaj.

Sopron KC (5-5) - Zalakerámia ZTE KK (7-3)
2015.12.12., szombat, 19:00

Az Alba-Falco mellett ez a forduló másik rangadója. Sopronban komoly gondok adódtak a nemzetközi kupaszereplés alatt, de a Cibonát simán elintézték az utolsó körben, majd ha nehézségek árán is, de megverték a Nyíregyházát idegenben. A ZTE ezzel szemben eléggé hullámvölgyszerűen kezdte az idényt, de 2-3 óta öt mérkőzést nyertek zsinórban (ahogy említettük már a Szolnoknál, a legjobb formában lévő együttes a zalaegerszegi és az Olaj jelenleg), ráadásul ezek között voltak olyan sikerek, mint a Körmend hazai vagy a bajnok idegenbeli legyűrése. Rendkívül egységes gárdát alkot Bencze Tamás együttese, ahol a külföldiek kivétel nélkül húzóemberek tudnak lenni, melléjük pedig Mohácsi és/vagy Kerpel-Fronius is felnő egy-egy meccsre vagy időszakra. Az egyértelmű, hogy meggyőzőbb volt a ZTE az elmúlt egy hónapban, de a Sopron hazai pályája szerintem nagyjából kiegyenlíti az erőviszonyokat. Papíron hasonló erők küzdelméről van szó, bár a hazaiak állományát még úgy is hosszabbnak tartom valamivel, hogy Radulovicstól elköszöntek. A mutatott játék alapján viszont a vendégeket egy hajszállal esélyesebbnek tartom a győzelemre még a Hűség Városában is.

JP-TOP COP Jászberény (1-9) - MAFC (2-8)
2015.12.13., vasárnap, 18:00

Igazi kiesési rangadó lesz ez, ami főleg a vendéglátóknak hatalmas csalódás. A Jászberény zsinórban 8 mérkőzést veszített el, de idő közben azért erősítettek két külföldivel. Ennek a hatása talán a későbbiek folyamán érezhető lehet majd, mert eddig nem volt az - hiába játszik megbízhatóan továbbra is Dramicsanyin, és hiába teljesít élete formájában Horváth Ákos, ennek sok eredménye még nem volt. A MAFC az utóbbi időben kezdte összeszedni magát, de elég nagy hullámzásokra képesek, nagyon sima zakók után jöttek meglepően szoros vereségek (Falco) vagy éppen megnyert meccsek (Körmend) is. Bármilyen meglepő ez, de a fővárosiak, ha jól játszanak, masszívabb és sokkal kevesebbet hibázó alakulatot alkotnak, mint a jászberényiek - utóbbiaknak talán az állománya jobb, de olyan náluk ebben a szezonban még nem volt, hogy fejben végig tudtak volna koncentrálni egy mérkőzést, míg a MAFC-nál ezzel sokkal kevesebb gond van. Kétesélyes meccs ez ettől függetlenül, az eddigiek alapján egyik csapatra sem nagyon lehetne fogadni.
 

Foto, Slide - albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus