Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 11. forduló

Szerdától vasárnapig rendezik a magyar férfi A-csoport utolsó teljes fordulóját a 2016-os naptári évben - a 11. kör meccseinek beharangozóját olvashatjátok.

Falco KC Szombathely (5-5) - MAFC (2-8)
2016.12.14., szerda, 18:30

Mindkét gárda győzelemből érkezik erre a találkozóra, a Falco a Kaposvárt verte elég könnyedén, a MAFC pedig hosszabbítás után a ZTE-t, ez azonban előzetesen egy elég sima mérkőzésnek tűnik. A szombathelyiek hazai pályán egyelőre borzasztóan jók, otthoni teljesítményük alapján a liga legszűkebb elitjébe is tartozhatnának - más kérdés, hogy idegenben semmilyen babér nem termett nekik eddig, de ez ezen az összecsapáson nem nagyon fog számítani. A fővárosiakkal vigyázni kell azért, Polyák kifejezetten jó igazolásnak tűnik, és talán kezdik megtalálni a megfelelő egyensúlyt az egyéni vállalások és a csapatjáték között, utóbbi két meccsük csak a végjátékban dőlt el egyszer ide, egyszer oda. Ettől függetlenül a Falco jelentősen jobb játékosállománnyal bír, és amíg Szombathelyen ilyen produkciót nyújtanak, addig egyértelmű esélyesek a MAFC-nál jobb csapatok ellen is.

Zalakerámia ZTE KK (6-4) - Sopron KC (5-5)
2016.12.16., péntek, 19:00

A ZTE Drungilas nélkül kikapott a MAFC-tól, ami a Kaposvár elleni leolvadás mellett még nagyon fájhat nekik majd a végelszámolásnál, ráadásul ez is egy megnyert meccs volt számukra - a legvégén egypontos előnynél büntetőzhettek, onnan jött ki egy ráadás és egy vereség. A Sopron a Kecskemét ellen sem parádézott, de a záró felvonásban ezúttal nem ők estek össze, hanem ők darálták be ellenfelüket, így visszaléptek a győzelem ösvényére. Sabáli Balázséknak idegenben nem megy, a Zalaegerszeg pedig kiegészülhet, lejárt litván centerük eltiltása, és legutóbb is jól reagáltak, mikor egy kínos zakót szedtek össze. A két gárda állománya között jelentős különbség nincs, úgyhogy ez egy kifejezetten jó összecsapás lehet, ahol a hazai pálya miatt a ZTE-t valamivel esélyesebbnek látom.

Atomerőmű SE (3-7) - PVSK-PANNONPOWER (6-3)
2016.12.17., szombat, 18:00

Ez is egy jó meccs lehet, amennyiben az ASE az eddig otthon látott dobóformáját idézi támadásban - a paksiak 3-1-re állnak hazai parketten, ami összmérlegüket nézve megsüvegelendő. A Pécs nagyon összeszedett, legutóbb Jászberényben is győzni tudtak Csirke Ferencék. Kifejezetten érdekes párharcok alakulhatnak ki Hill és Nelson, Gilbert és Budimir, valamint Tiby és Sejfic között, de összességében nézve a két gárda közül egyértelműen a mecsekaljaiak járnak előrébb csapatépítésben (is), játékuk jelentősen letisztultabb, és nem kis különbség, hogy amíg az ASE leginkább csak előrefelé működik, addig a Pécs a kifejezetten kulturált támadójátéka mellett jól is védekezik. Gilberték otthoni dobóformája miatt egyáltalán nem egyértelmű ez a mérkőzés, okozhat meglepetést Petrauskas együttese, de a vendégek eddig sokkal többet mutattak, esélyesként léphetnek pályára .

Kaposvári KK (6-4) - Szolnoki Olaj KK (6-3)
2016.12.17., szombat, 18:00

A forduló három kiemelt(ebb) meccse közül ez a második, hiszen két élgárdáról beszélünk, ráadásul azt az előző évekből tudhatjuk, hogy a Kaposvár milyen erőt képvisel hazai parketten, idén is csak az Alba verte őket saját pályájukon. A somogyiak az előző fordulóban elhasaltak a Falco otthonában, de ezt egyrészt sokan tették már meg és fogják is, másrészt Hendlein nélkül kellett pályára lépniük - most is sorsdöntő lehet, hogy tudja-e vállalni a játékot az erőcsatár, mert vele egy nem tökéletes, de alapvetően működő gépezetet alkotnak, nélküle viszont főleg a pattanózása sokkal gyengébb a csapatnak, az pedig nem fog beleférni az Olaj ellen. A Szolnoknak két fronton kell helyt állnia, ez nehezíti dolgukat - a bajnokságban legutóbb kiütötték a Vasast, de az egy kaposvári kirándulás előtt nem túl mérvadó eredmény. Ha Hendlein játszik, akkor a hazai pályát is nézve ez egy kiegyenlített meccs lehet, ha nem, akkor a palánk alatti fölénye miatt a címvédő azért esélyesebb.

Alba Fehérvár (9-1) - Egis Körmend (6-3)
2016.12.17., szombat, 19:30

Itt jön(ne) a forduló rangadója, hiszen a listavezető fogadja a második helyezettet. Mindkét gárda játszik még egy meccset a FIBA Europe Cupban, az Alba ma este, a Körmend holnap este, de óriási különbség, hogy míg előbbi hazai pályán, addig utóbbi Franciaországban. Az idegenbeli meccs, az utazás és az ezzel járó kellemetlenségek mellett természetesen amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy már nem Teo Cizmic a Körmend vezetőedzője, Gasper Potocniknak pedig egy hete sincs, hogy ismerkedjen a csapattal, mielőtt rögtön egy ilyen rangadót kell vívnia, ráadásul Székesfehérváron. Az Alba alapvetően mélyebb csapat, de sok különség az állományok között nincs, a Körmend rotációja is megvan, hogy behúzza akár ezt a rangadót is. Más kérdés, hogy a mellékzöngék, illetve a nemzetközi kupameccs miatti utazás mellett a vasiak formája sem az ő oldalukra billenti a mérleg nyelvét az ASE elleni kiütéses siker ellenére sem, úgyhogy ezúttal Dzunics Braniszlavék tekinthetők egyértelműen a favoritnak - ezen boríthat az a lelki tényező, ha a Nanterre otthonában nyerni tud például a Körmend.

KTE-Duna Aszfalt (3-5) - JP Auto - JKSE (4-6)
2016.12.18., vasárnap, 12:00

Ez is érdekes találkozó lehet, de az alsóbb régiókból. A Kecskemét Djukanovics leigazolása óta masszívabb csapat lett - magabiztos győzelmeket nem nagyon tudnak szerezni, a MAFC és a Körmend ellen is majdnem elszórakozták az előnyüket, de a jó védekezés mellett most átbillentek abba a sávba, hogy pont elég pontot tudnak dobni hazai pályán a győzelmekhez. Legutóbb a Sopron ellen összeestek, de csak a negyedik negyedben - erre egyébként oda kell figyelniük, mert rendszeresen van egy nagyon gyenge periódusuk a mérkőzések második felében. A Berény kikapott a Pécstől az előző fordulóban, de egyrészt Budimirék erősebbek a Kecskemétnél, másrészt Andrija Bojics jó igazolásnak tűnik, nemcsak a neve van meg, harmadrészt Stevan Tot együttese az ilyen jellegű idegenbeli meccseit mind behúzta eddig - a KTE idén inkább a Vasas, a MAFC és az ASE szintje, mint a Kaposváré vagy a Szedeáké. Szenvedős meccsre van kilátás, ahol a Kecskemét hazai pályája miatt nagyjából kiegyenlítettek az esélyek.

Vasas Budapest (1-9) - Naturtex-SZTE-Szedeák (4-4)
2016.12.18., vasárnap, 16:00

A forduló zárómeccsét Pasaréten játsszák, ahol a Vasas fogadja majd a Szedeákot. A hazaiak legutóbb nagy zakót kaptak Szolnokon, de nem ezeken a meccseken kell nagyot alakítaniuk, hanem például az ilyeneken, mint ez lesz majd. A Szedeák is kikapott, őket az Alba verte hazai pályán, mindkét gárda bajnokesélyestől szenvedett tehát vereséget. A tiszaparti együttes méltó ellenfele volt a listavezetőnek is, kifejezetten jól sikerült a légiósválasztásuk, az most már egyértelmű, és a támadójátékuk sokkal előrébb tart, mint a Vasasé. Az eddig a két csapattól látottak alapján a vendégeknek hoznia kell ezt az összecsapást, de ha Nikola Lazicsék kicsit is félvállról veszik a sereghajtó elleni küzdelmet, arra ráfázhatnak - igaz, ehhez az is kell, hogy Ronnie Taylor ezúttal vállalja a játékot, nem úgy, mint a Tiszaligetben.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus