Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 11. forduló

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának tizenegyedik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

DEAC (5-5, 9.) - Pécsi VSK-VEOLIA (6-4, 5.)
2017.12.15., péntek, 18:00

Kifejezetten jó meccsnek ígérkezik a forduló nyitó összecsapása, hiszen két, eddigi igencsak pozitív kicsengésű szezont futó együttes találkozik. A DEAC legutóbb kikapott Zalaegerszegen, de az önbizalmuk továbbra is nagyon a helyén lehet, ugyanez igaz viszont a Pécsre is, hiszen a válogatott szünet előtt Kaposváron diadalmaskodtak, legutóbb pedig kétszeri hosszabbítás után verték az egyik bajnokesélyest, a Falcót. Érdekes szegmens lesz Armwood játéka, illetve hogy a Zsigeranovics-Tóth-Boriszov-Pustahvar négyes után mihez kezdenek egy jóval atletikusabb, a gyűrűvel szemben jóval többet és dinamikusabban dolgozó magasemberrel a pécsiek. Armwoodot eddig nem sok mindenkinek sikerült megfognia, de lehet még egy döntő csata, mégpedig az irányítók védése. Supola Perl 19 pontja ellenére is jól dolgozott a szombathelyiek sztárján, kérdés, hogy most Lilovot vagy Jonest bízzák rá, illetve hogy a másik limitálását hogyan próbálja megoldani majd a Pécs - a mecsekaljaiaknál Durham nagy formában van, őt mindenképpen csapatszinten kellene a DEAC-nak kordában tartani. Budimir nyerőember lehet ezúttal is a vendégeknél (bár Farkas Attilával nem lesz egyszerű dolga), akik hosszabb paddal is rendelkeznek, főleg ha Dukics állapota is javult az elmúlt egy hétben. Esélyesebbek talán egy fokkal a pécsiek, de szoros küzdelemre lehet számítani, a hajdúságiak (is) nem egy, nem két alkalommal bizonyítottak már, úgyhogy egy jó mérkőzésre van kilátás.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (7-3, 3.) - Szolnoki Olaj KK (9-1, 1.)
2017.12.15., péntek, 19:30

A két együttes harmadjára találkozik idén, és eddig 1-1-et hoztak egymás ellen a FIBA Europe Cupban - mindkét gárda megnyerte a hazai meccseit. A Szolnok legutóbb a Kaposvárt verte a szünet utáni összeszedett játékának köszönhetően, a Falco pedig kétszeri hosszabbítás után szenvedett vereséget Pécsen, majd Jászberényben nyert kedden a második félidőt uralva. A fáradtsági faktor a Szolnok irányába billenti a mérleg nyelvét, de mivel mindkét gárda játszott a nemzetközi kupában, így a Falco is hozzá lehet szokva ahhoz, hogy háromnaponta játszik. A két együttes erőssége között nincs nagy különbség, ha egyáltalán van, úgyhogy az adott napi forma fog dönteni - megint az a kérdés, mint minden szombathelyi mérkőzés esetén, hogy mennyire tudja megfogni az ellenfél a Govens-Perl párost, illetve hogy ha ez meg is történik, akkor Norfleeték mennyire tudják átvenni a pontszerzést tőlük, mennyire tudják a védelem figyelmét kicsit jobban elosztani, és így mennyivel tudják megkönnyíteni két vezérük életét. A Szolnoktól láttunk már olyan védekezést, ami elég lehet Szekulovicsék ellen, az első idei egymás elleni találkozót is jó ideig kezükben tartották, de a végén pár rossz döntésnek és egy 3-4 perces kihagyásnak köszönhetően kicsúszott a kezükből a mérkőzés - Szolnokon jóval simább volt az ütközet, de a Falco hazai pályán sokkal erősebb az elmúlt szűk másfél évben. Annyi biztos, hogy nagy rangadó lesz, eltiltott és elvileg sérült sincs egyik oldalon sem, úgyhogy jöhet a csata harmadik felvonása, amely előre megtippelhetetlen.

Alba Fehérvár (6-4, 4.) - JP Auto - JKSE (1-9, 14.)
2017.12.16., szombat, 18:00

Ez egy teljesen egyértelmű mérkőzésnek tűnik, hiszen a bombaformában lévő, előző öt bajnokiját megnyerő Alba fogadja a ligautolsó Jászberényt. Mindkét csapat játszott kedden, de ez egyértelműen a hosszabb kispaddal rendelkező Albának kedvezhet - még Markovics és Kovács Ákos sérülésével is bővebb rotációval dolgozhat Dzunics Braniszlav, Alhaji Mohammed is bemutatkozott régi-új csapatában. A Berény kitűnően kezdett a Falco ellen, aztán kijött a szombathelyiek erőfölénye, és papíron itt sem várható más. A kezdőktől egytől-egyig legjobbjuk kell ahhoz, hogy itt is hosszabb ideig versenyben legyenek, de a hazaiak védekezése ellen nagyon nehéz lesz kibontakozni, és nincsenek is jó passzban a jászberényiek a Kecskemét elleni győzelem óta - topfavorit az Alba.

Atomerőmű SE (5-5, 7.) - MAFC (3-7, 12.)
2017.12.16., szombat, 18:00

Mindkét alakulat nyert a hétvégén, az ASE Jászberényben diadalmaskodott, a MAFC pedig a Szedeákot győzte le. A vendégek rendkívül szervezettek, jól védekeznek, támadásban pedig a Hot-Neighbour-Davis trióra építve megvan a játékuk ahhoz, hogy legyőzzenek gyakorlatilag bárkit. Az érdekes kérdés lesz, hogy Hotot például ki fogja megállítani, mert Hinds és Allen sem a védőmunkájáról híres, márpedig a montenegrói egyelőre borzasztóan meggyőző és megbízható teljesítményt nyújt, és ha őt nem sikerül limitálni, az az egész MAFC-nak ritmust adhat elöl. A paksiak legutóbb nem hibáztak, és alapvetően jobb, mélyebb állománnyal bírnak, Allen keze bármikor elsülhet, ami a Szedeák ellen működő fővárosi zónát át is dobhatja, Eilingsfeld pedig az egész szezon során kiváló formát mutat. Az irányítók játéka és a mélység mellett döntő lehet, hogy az ő csatája hogyan alakul Davisszel, aki csendben teszi a dolgát, de az egész liga egyik legjobb négyese, ha nemcsak a statisztikát, hanem a védőmunkát is nézzük - aki közülük a másik fölé tud kerekedni, az eldöntheti a mérkőzést saját csapata javára. Az ASE hazai pályán esélyesebb, de ebből is nagy csata lehet.

Kaposvári KK (4-6, 11.) - KTE-Duna Aszfalt (4-6, 10.)
2017.12.16., szombat, 18:00

Ez meg egy még nagyobb ütközet lesz, főleg azért, mert a vesztes nagyon nehéz helyzetbe kerül. A Kaposvár zsinórban hat vereségből jön, a KTE-nek pedig a sorsolása nem volt éppen baráti az utóbbi időben (Szolnok, Körmend idegenben), de ők is buktak már hozható, hazai vagy/és rivális ellen játszott találkozókat, nem egyet, így mindkét gárdának úgy kell a győzelem, mint egy falat kenyér. A hazaiaknál továbbra is adott a helyzet, hogy a kezdőcsapat rengeteget játszik - Tóth Péter érkezése segíthet ezen, de a 7 fős rotáció sem ideális még, főleg úgy, hogy nekik kedden is volt meccsük, így fáradtabbak, mint a Körmenden vasárnap kikapó KTE. A vendégek legutóbb nagyot harcoltak a vasi piros-feketék otthonában, arra a játékra alapozhatnak. Mivel Forray Gáborék rotációja sem sokkal hosszabb, mint a Kaposváré, így a kezdők csatája döntő lesz - kérdés, hogy a papíron fizikálisabb Ivosevvel mihez kezd akár Djeraszimovics, akár Dramicanin, illetve hogy a hazaiak pattanózásával fel tudja-e venni a versenyt a vendég gárda. Az is döntő lehet, hogy Dunnt meg tudja-e fogni Pongó vagy bárki a kecskemétiektől, de a túloldalon Thompson és Djeraszimovics is tud nyerőember lenni, Wittmann pedig jobb napjain akár csereként is billenheti a mérleg nyelvét a vendégek javára. Hasonló erők küzdelme ez, egyik gárda sincs éppen jó formában, mindkettőnek nagyon kell a győzelem - talán a somogyiak a hazai pálya miatt egy fokkal jobb pozícióból indulnak, viszont akkora nyomás lehet már rajtuk, hogy közel sem biztos, hogy ez előny lesz.

Naturtex-SZTE-Szedeák (5-5, 6.) - Egis Körmend (8-1, 2.)
2017.12.16., szombat, 18:00

A hazaiak bajban vannak, miután kiderült, hogy Juhos Levente két hónapig nem játszhat műtétjét követően, márpedig a Szedeák egyik, ha nem a legjobb embere volt ő idén. A MAFC ellen Sulovics sem lépett pályára, Fortune a mérkőzésen sérült meg, úgyhogy az eddigi jó szezon ellenére most nagyon össze kell kapnia magát a második sornak - még ha a két légiós fel is épült, Juhost nagyon nehéz lesz pótolnia a többieknek. A Körmend a Kecskemétet verte vasárnap, egy kicsit felforgatott felállásban, de kedden is győzni tudott az Alpok Adria Kupában, és szakadéknyi különbség van a két gárda merítési lehetőségei között. Gasper Potocnik nem volt elégedett a válogatott szünet utáni két mérkőzéssel, illetve az ott nyújtott teljesítménnyel, de a Szedeák problémáit látva így is egyértelmű favorit a vasi gárda ezen a találkozón.

Sopron KC (1-8, 13.) - Zalakerámia ZTE KK (5-5, 8.)
2017.12.16., szombat, 19:00

A kör zárómeccsén a továbbra is mindössze egy meccset nyerő Sopron a ZTE-vel találkozik. A nagy kérdés az, hogy Sabáli Balázsnak mire volt elég az elmúlt egy hét, főleg a védekezést tekintve, mert ott tűnik borzasztóan lyukasnak ez a keret - a pontszerzéssel nem nagyon van gondjuk alapvetően, miután Parker is egészen jól mutatkozott be, El-Amint ismerjük, Zagorac és Watkins is tud termelni, de hogy kivel és hogyan lehet védekezést szervezni ezzel a maggal, az még egyelőre kérdés. A ZTE-nél is kell még persze idő, mire az új csapatot készre csiszolják, Kinney nem annyira rég érkezett (vissza) Bencze Tamásékhoz, de vele már a DEAC ellen is jól muzsikált a támadójáték, ez pedig a Sopron ellen főleg jó jel - Radic a lassabb idénykezdet után kifejezetten jó formában van, ugyanez igaz Vaughnra, Horváth Ákosra és az elmúlt találkozókon Benke Szilárdra is, úgyhogy itt a lehetőség a zalaegerszegiek számára, hogy az idény során először pozitívba forduljon a mérlegük. Hazai pályán persze nem lehet leírni a Sopront se, az Alba ellen másfél negyedig egészen jól játszottak még idegenben is, de egy teljes mérkőzés erejéig nem nagyon láttuk még működni őket, és a Kecskemétet leszámítva mindenki kihasználta ezt.

Foto, Slide - fiba.com, Unger Tamás

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus