Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 12. forduló

A hétvégén a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizenkettedik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

KTE-Duna Aszfalt (5-6) - PVSK-PANNONPOWER (4-7)
2015.12.18., péntek, 18:00

A legjobb 8 közé jutás szempontjából borzasztóan fontos találkozó lesz ez, hiszen a Kecskemét jelenleg 8., a Pécs pedig 9. jelenleg, nagyon hasonló erők küzdelméről van szó. A KTE a jó formáját Kaposvárra nem tudta átmenteni, viszonylag simán elhasaltak Somogy megyében, Csirke Ferencék pedig a Körmendtől kaptak ki az előző fordulóban, hazai parketten. Meccsdöntő lehet, hogy az előző találkozón Budimir megint bokasérülést szenvedett, így nem léphet pályára, Ivosev ellen így sokkal nehezebb dolga lesz a pécsi együttesnek. Összességében nézve nagyon kiegyenlített küzdelmet vártam volna, és így sem hiszem, hogy simán nyer a Kecskemét (a Walker-Nelson-Popadics trió még mindig gyilkos lehet bárki ellen), de Budimir kiesésével most úgy tűnik, hogy feléjük billen a mérleg nyelve.

Zalakerámia ZTE KK (7-4) - Atomerõmû SE (9-2)
2015.12.18., péntek, 19:00

A forduló egyik rangadóját Zalegerszegen rendezik, ahova a listavezető látogat. Bencze Tamásék nagy, 5-ös győzelmi sorozata az előző fordulóban, Sopronban megszakadt egy hosszabbításos vereséggel, míg az ASE a Nyíregyházát verte az előző körben. Sorozatban négy győztes meccsnél járnak már Schmidt Béla tanítványai, ráadásul Watkins kezd egyre jobban beilleszkedni. A Paks 9-2-es mérlegéhez tartozik, hogy idegenben azért mindössze 2-2 eddig a mutatójuk, a rangadók közül pedig csak egyet buktak, de azt a Falco ellen Szombathelyen - igaz, mindkét vereségüket egy-egy nagy győzelem előzte meg, itt most az a veszély biztos nem fenyegeti őket, hogy a Nyíregyháza elleni sikertől elkényelmesedtek volna. A vendégek hosszabb játékosállománnyal rendelkeznek, náluk azért egy Robinsont és egy Watkinst is be lehet dobni a padról, ami hatalmas előny, de még úgy is valamivel egységesebbnek tartom a ZTE-t, ha ebben lépett előre az ASE is az utóbbi időben - szerintem kétesélyes találkozó, mert papíron erősebb a Paks, de a Zalaegerszeg a lehetőségeiből eddig többet hozott ki.

Egis Körmend (8-3) - Szolnoki Olaj KK (9-2)
2015.12.19., szombat, 18:00

A forduló másik nagy rangadója ez lesz, a két piros-fekete alakulat csap majd össze Körmenden. A hazaiak Kendrick Perryt búcsúztatják, aki egészen biztosan nem tér vissza a csapathoz a téli szünet után térdműtétje miatt, míg a vendégektől Kyryl Natyazhko már távozott is, igaz, őt egyébként sem sokszor nevezte a magyar bajnokikra Pór Péter. A hazaiaknál az irányító várhatóan extra motivált lesz, szépen akar búcsúzni ettől az idénytől és a körmendi közönségtől is, de az egész Körmend híres arról, hogy az éppen aktuális nagyágyú ellen felszívják magukat. Vojvodáék a két Oroszországban elszenvedett vereséget leszámítva nagyon stabilan játszanak, a magyar bajnokságban hozták a rangadóikat idegenben is (Alba, Falco), úgyhogy önbizalommal telve várhatják ezt az összecsapást is. Biztosan nem mellettük szól, hogy szerdán még "a világ másik végén" játszottak, ettől függetlenül még Körmenden is esélyesebbnek tartom az Olajt, de simán elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a hazaiak megtréfálják a címvédőt - ha nem is huzamosabb ideig, de láttunk már olyan fellángolásokat tőlük, amikkel felvehetik a versenyt a Szolnokkal, ha képesek a találkozó nagy részében legjobbjukat nyújtani.

Kaposvári KK (4-7) - JP-TOP COP Jászberény (1-10)
2015.12.19., szombat, 18:00

Ez egy erősen országos egyes találkozónak tűnik. A Kaposvár a kéthetes szünet óta masszívabbnak tűnik, amit okozhatott az edzőváltás, vagy az is lehet, hogy csak így jött ki nekik az előző két mérkőzés, de Körmenden is tartani tudták magukat egész sokáig, a KTE ellen pedig nagyon fontos találkozót nyertek meg. Puljko kitűnő formában tért vissza a gárdához, és úgy győzték le a Kecskemétet, hogy Gadson nem sokat mutatott, ő még valószínűleg tud ennél többet is. A Jászberény vezetősége a hét közben leváltotta Forray Gábort, Lo Elhadji Malick ül most le a kispadra, de ettől valószínűleg nem fognak egyik pillanatról a másikra gyökeres változások végbe menni az együttesnél, amely legutóbb a MAFC-tól is kikapott hazai pályán, és amely így sorozatban 10 vereségnél jár. Borzasztóan sok a hiba a Berénynél, így papíron hiába nem mutat rosszul a gárda állománya, hatalmas meglepetés lenne, ha éppen Kaposváron tudnák megszakítani pocsék sorozatukat - a hazaiak pedig nem hibázhatnak a PO-ért folytatott küzdelem miatt.

Sopron KC (6-5) - MAFC (3-8)
2015.12.19., szombat, 18:00

Az előző félmondat itt is igaz: a Sopron nem hibázhat ezen a találkozón, ha még bele akar szólni a legjobb helyek sorsába. Nincs rossz formában Sabáli Balázs csapata, hiszen a Cibona ellen lendületet vettek a FIBA Europe Cup utolsó körében, amit egy Nyíregyháza elleni idegenbeli, illetve egy ZTE elleni hazai, hosszabbításos győzelemre váltottak - egyik diadal sem volt magabiztos, de a siker ténye volt most leginkább fontos, ráadásul a ZTE ellen rangadót tudtak nyerni, ott a körülmények teljesen lényegtelenek a végeredmény szempontjából. A MAFC az elmúlt fordulóban legyőzte a Jászberényt, de azt már megtanulhattuk náluk, hogy nem nagyon lehet kiindulni az előző fordulókban mutatott teljesítményükből, nagyon hektikusan játszanak. Annyira mindenképpen jó volt az előző 11 forduló, hogy ha a Sopron figyelte az eddig történteket, tudhatja, hogy nem veheti félvállról a fővárosi együttest, de a két gárda állománya között azért van egy kategória különbség, az SKC-nek hoznia kell ezt az összecsapást.

MARSO Nyíregyháza (3-8) - TLI-Alba Fehérvár (7-4)
2015.12.19., szombat, 18:00

A hazaiaknak nem volt egyszerű a kisebb szünet utáni időszak, hiszen a Sopront kellett fogadniuk, majd a Pakshoz látogattak, most pedig a Fehérvár ellen kellene helyt állniuk Nyíregyházán, három élcsapatot kaptak meg így a naptári év végére. Az Albánál már éppen kezdtek kérdések felmerülni a csapattal kapcsolatban, a rangadókon nem ment nekik a játék, aztán a Falcóval felmosták a parkettát az előző fordulóban, komoly erődemonstrációt tartottak. Hiába játsszák ezt a találkozót idegenben, így is teljesen egyértelmű esélyese az összecsapásnak Dzunics Braniszlav együttese - sokkal jobb és mélyebb állománnyal dolgozhatnak, egyénileg sokkal minőségibb játékosok alkotják a keretüket, ráadásul múlt héten azt is bemutatták, hogy ha kell, tudnak egységesen is kosarazni, csapatként működni. Ha Sitku Ernőék megszorongatják őket, ahogy tették ezt például a Sopronnal, szerintem már az is nagy tett lesz - egyértelmű vendég siker várható.

Naturtex-SZTE-Szedeák (4-7) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (7-4)
2015.12.20., vasárnap, 18:00

A Falco zsinórban három vereség után próbálja meg megtörni rossz sorozatát Szegeden. Azt is hozzá kell azért tenni, hogy az utóbbi két mérkőzésen a Szedeáknál jóval erősebb csapatoktól kapott ki a Falco (az Olaj ellen egy küzdelmes meccsen, az Albától tükörsimán), és azt is, hogy a vendéglátók sincsenek nagy formában, a kéthetes szünet óta eltelt két fordulóban ők is kikaptak mindkétszer - a Pécs elleni otthoni vereség még nagyon fájhat a végén, de Szolnokon nagyon szépen tartották magukat végig meccsben. A vendégek ugyan jobb állománnyal, plusz egy külföldivel rendelkeznek, de mivel egyik gárda sincs igazán jó formában, így ennek szerintem most kevesebb lesz a jelentősége. A Szedeák valamivel közelebb áll szerintem a megoldáshoz, de ha Váradi Benedekék tudják hozni szezon elején látott fegyelmezett játékukat - védekezésben és támadásban egyaránt, mert mindkettővel vannak gondok -, akkor erőből szerintem lenyomják a hazaiakat. A hazai pálya természetesen a Szedeák mellett van, a Falco idegenben negatív mérleggel bír (2-3), úgyhogy annyi biztos, hogy érdekes meccs lesz.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus