Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 12. forduló

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 12. körét - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

 

12. forduló

MAFC (2-9) - Kaposvári KK (7-4)
2017.01.07., szombat, 17:30

A fővárosiak az utóbbi időben elkezdtek csapatjátékot játszani, ennek pedig meg is lett az eredménye - a Kaposvárhoz hasonlóan elhasaltak ugyan Szombathelyen, de vállalható vereségbe futottak bele, Kecskeméten majdnem sikerült fordítaniuk, a ZTE-t pedig meg is verték még december 11-én. A Kaposvár sincs azonban rossz passzban, ők a szünet előtti utolsó körben a bajnokot kapták el hazai pályán, és 7-4-es mérlegük mutatja, hogy jó első 11 fordulót zártak. Két és fél hete pihenhet, készülhet mindkét gárda, ami nyilván mindkét csapat számára segítség, de ha a Kaposvárnál a kisebb sérüléseket rendbe tudták hozni, akkor ez egy kötelező győzelem számukra. Persze óvatosan kell bánni a MAFC-cal, Hendleinnek nem is lesz könnyű estéje Sihota ellen, de jóval mélyebb és tapasztaltabb a vendégek kerete, ezt pedig ki kell tudniuk használni.

Atomerőmű SE (3-8) - KTE-Duna Aszfalt (5-6)
2017.01.07., szombat, 18:00

Ez egy érdekes meccs lehet, mert a Paksnak a védekezéssel vannak hatalmas gondjai, de a Kecskemét nem a támadójátékáról híres - cserébe a hazaiak egészen kreatív támadójátékra képesek, ha sülnek a kinti dobásaik a kidolgozott helyzetek után, ezt viszont a KTE ellen nehéz megtenni, kiválóan zárnak hátul Forray Gáborék. A Kecskemét az Olaj elleni győzelem után a Szedeák vendégeként kikapott, idegenben pedig még nyeretlen a gárda, de arra azért elég jó esély van, hogy ez most megváltozzon. Ha a Paks továbbra is átjáróház lesz hátul, akkor a Djukanovics, Djeraszimovics, Karahodzsics, Ivosev négyes támadásban elég is lehet ellenük - idegenbeli nyeretlenségük ellenére az utóbbi időben látott forma miatt a KTE-t valamivel esélyesebbnek tartom.

JP Auto - JKSE (4-7) - Zalakerámia ZTE KK (7-4)
2017.01.07., szombat, 18:00

Ez is egy jó meccs lehet, bár itt azért egyértelműen a vendégek számítanak favoritnak. A ZTE-nek becsúszott már két olyan zakó, mint az utolsó 5 percben elveszített Kaposvár elleni blama, vagy a Drungilas nélkül elbukott MAFC elleni összecsapás, de alapvetően játékban nagyon erős az idei csapatuk (is). Ubillával nem nagyon lehet mit kezdeni, csak saját magát tudja "levédekezni" egy esetleges rossz dobóformával, az utóbbi időben pedig egyrészt Drungilas miatt van mélységi játéka is az együttesnek, másrészt a tripladobók is egyre jobb formába lendülnek körülöttük - az nem csoda, hogy az egyik legjobb támadójátékuk van az egész mezőnyben. Védekezésben vannak gondjaik, és egy pontpárbajban legyőzheti őket a JKSE is, de ahhoz a hazai légióssorból legalább 3 átlagon bőven felüli dobóteljesítménynek kell érkeznie, és nem sok ilyen meccset láttunk még tőlük. Nem számíthat egyszerű mérkőzésre Bencze Tamás legénysége, de papíron nekik áll a zászló. 

Naturtex-SZTE-Szedeák (5-6) - Szolnoki Olaj KK (6-5)
2017.01.07., szombat, 18:00

A szezon elején azért kevesen gondolták volna, hogy ez a meccs a legjobb 8 közé jutásért és a magyar kupáért lesz kulcsfontosságú, de ez a helyzet - az Olaj zsinórban két vereséget szedett be, ennek köszönhetően borzasztóan forró a talaj a lábuk alatt, főleg hogy az utolsó "őszi" fordulóban a bombaformában lévő Körmendet fogadják. A Szedeák legutóbb hosszú idő után nyert a KTE ellen, de ez megint bizonyította, hogy otthon veszélyesek a szegediek, a támadójátékuk nagyon működik hazai környezetben - a Szedeák otthonában egyelőre csak a két listavezető és a két legnagyobb bajnokesélyes, az Alba és a Körmend tudott nyerni. Az látszódott a hétközi BL-meccsen, hogy Luksa Andriccsal előrébb lépett a társaság, van mélységi játék is, a horvát pedig megoldja a palánk alatt nehéz helyzetből is (Szulovics hosszú este elé néz), de a védekezéssel továbbra is vannak gondok, az pedig még mindig fenn áll, hogy egyszerre nagyon kevesen tudnak jól játszani/dobni az Olajnál. A bajnokot sosem lehet leírni, ráadásul bármilyen gondjaik is vannak, az állományuk alapvetően jóval erősebb a Szedeákénál, de a formát és a hazai pályát is beleszámítva egy fokkal nem esélyesebbek jelenleg Nikola Lazics csapatánál.

PVSK-PANNONPOWER (8-3) - Alba Fehérvár (9-2)
2017.01.07., szombat, 18:00

A kör rangadóját a harmadik Pécs és a listavezető Alba játssza. A székesfehérváriaknak a Pau-Orthez otthonában volt egy biztató és három gyenge negyedük, nem úgy tűnt, hogy sokkal frissebbek lennének, mint voltak december végén, amikor a játékuk egyértelműen visszaesett a korábbiakhoz képest. A hazaiak az évek óta látott fegyelmezett játékot hozzák, de ezúttal egészségesebbek és egy fokkal mélyebb, jobb is az állományuk, az eredmények jönnek is. Ha csak a két keretet vizsgáljuk, akkor a vendégek egyértelműen előrébb járnak, a magas posztokon például elég komoly gondokat okozhat Sejficnek a Lóránt-Keller-Farr hármas, de szerkezeti előnye akár a Pécsnek is lehet, mert Budimir ellen sem feltétlenül jó egyik magasember sem - ha a horvát játékos elkapja az elején a fonalat, könnyen rákényszerítheti Dzunics Braniszlavot az alacsony szerkezetre. Kulcspárharc lehet a Nelson-Taylor csata is, ha valamelyikük egyértelműen a másik fölé kerekedik, illetve az, hogy a vendégek legjobbját, Edwardsot mennyire tudja lassítani a tavaly még az Albánál játszó Supola. A Pécs annyira fegyelmezett, pontos, hatékony és eredményes játékot játszott eddig otthon (5-0 a hazai mérlegük), hogy a keretekbeli különbség ellenére sem mondanám őket esélytelenebbnek, ráadásul az Albának utaznia is kellett a hét közben, nemcsak játszania.

Sopron KC (5-6) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (6-5)
2017.01.07., szombat, 20:30

Tele lesz érdekes találkozókkal ez a kör, mivel ez megint egy ilyen összecsapás. A Sopron egyrészt a játékosállományához képest gyenge első 11 fordulót zárt, ezt nem túlzás kijelenteni, most viszont van két új játékosuk is, Anthony Myles és Brandon Johnson, szóval nagyjából semmit nem lehet arról tudni, mi várható tőlük - Johnson teljesítménye meghatározó lesz, hiszen egyrészt Medforddal kell farkasszemet néznie, másrészt a horvát élvonalból pazar statisztikákkal érkezik, nyilván valami hasonlót várnak tőle itt is. Ahogy a Sopronnál vannak kérdőjelek, úgy az új névadó szponzorral rendelkező Falcónál is. A szombathelyi gárdánál korábban is leírtuk már, hogy formától, ellenféltől függetlenül idegenben egy teljesen más csapat képét mutatták idén (is), egész egyszerűen képtelenek megközelíteni azt a produkciót, amit hazai pályán tudnak. A Sopron irányítócseréje miatt elég vad erre a meccsre tippelni, de amíg a Falcónál akkora teljesítmény-visszaesés van az idegenbeli meccseken, amekkorát eddig lehetett tapasztalni az esetükben, addig senki ellen nem lehet kihozni őket esélyesként.

Egis Körmend (8-3) - Vasas Budapest (2-9)
2017.01.08., vasárnap, 18:00

A forduló zárómeccsén nincs nagyon mit elemezni - a Körmend Gasper Potocnik irányítása alatt pazar formában kosárlabdázik, védekezésben és támadásban bőven nemzetközi szintet hoznak, ahogyan azt a FIBA Europe Cup eredményeik vagy a székesfehérvári diadaluk mutatja. A kérdés az, hogy egy kötelezőre mennyire tudnak felpörögni, lesz-e tavalyi MAFC-meccs feelingje a dolognak vagy simán behúzzák ezt a meccset. Ha egy kicsit is megközelítik legjobbjukat, arra a Vasasnak nincs válasza - a pasarétiek egy szoros meccset is nagy sikernek könyvelhetnének el.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus