Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 12. forduló

A héten lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának tizenkettedik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Kaposvári KK (4-7, 11.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (5-6, 9.)
2017.12.20., szerda, 18:00

Mindkét gárda borzasztóan nehéz helyzetben van a ma esti összecsapás előtt, hiszen a Kaposvár a Sopronnal holtversenyben a liga leggyengébb formában lévő csapata zsinórban begyűjtött hét vereséggel, a Szedeáknál pedig Juhos biztosan nem játszik, de lehet, hogy Fortune sem. Emiatt és a hazai pálya miatt is nagyobb a nyomás a hazaiakon, akiknél voltak belső feszültségek is, Fekete Ádám is felajánlotta lemondását, szóval elég komoly káosz van - ez az, ami például a Szedeákra abszolút nem jellemző, legalábbis nem nagyon jönnek ki ilyen hírek, és nem is nagyon látni ezt a pályán. A Kaposvárnál legalább a kezdők egészségesek, a vendégekre ez nem igaz, de hogy mennyire lesz előny a hazai pálya, vagy éppen mennyire nyomja össze ez a somogyiakat, az este 18:00-tól kiderül - mindent egybevéve nem nagyon van esélyese a mérkőzésnek, főleg azok után, ami a Kaposvár hét elején kiadott közleményében állt.

KTE-Duna Aszfalt (5-6, 10.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (8-3, 3.)
2017.12.21., csütörtök, 18:00

A Kecskemét nem éppen könnyű sorsolása tovább folytatódik, hiszen négy héten belül a harmadik meccsük lesz a Top3-mal szemben, és egyelőre a ligaelit ellen nem termett számukra babér - kikaptak Szolnokon és Körmenden is, most legalább hazai pályán játszhatnak. A Falco legutóbb a Szolnokot verte hazai pályán, megint megmutatták, mekkora lehetőségek vannak ebben a keretben. A KTE védekezése ugyan legutóbb nagyon jól működött a Kaposvárral szemben, de most merőben más feladat előtt állnak, hiszen a periméternek a Govens-Perl-Váradi-Norfleet négyest kell megállítani, akiknek a védelembontások után még ott vannak a célpontjaik a triplavonalon és a palánk alatt is, ennek a gépezetnek a megállításához nem hasonlítható Dunnék támadópotenciálja. Forray Gáborék legutóbbi meccsen mutatott védekezése ellenére ebben az idényben azért voltak gondjaik hátul, a Szombathely ellen pedig ez különösen nagy problémákat okozhat, úgyhogy papíron a Falco favorit - itt mindig az a kérdés, hogy idegenben mennyit esik Szrecsko Szekulovicsék dobáspontossága, mert egyébként mélyebb (Karahodzsics ellen most várhatóan megint jól játszatható lesz Zsigeranovics is), minőségibb a vendégek kerete, és jó passzban is vannak.

Pécsi VSK-VEOLIA (6-5, 7.) - Zalakerámia ZTE KK (6-5, 6.)
2017.12.21., csütörtök, 18:00

Ez egy borzasztóan szoros találkozó lesz várhatóan, két, nagyjából hasonló erősségű együttes lép majd pályára. A Pécs szép eredményeket ért el az utóbbi hetekben, aztán kikaptak Debrecenben - maga a tény beleférhetne, de annál mindenképpen többet kell mutatniuk védekezésben és támadásban egyaránt, mint amit a DEAC vendégeként hoztak. A ZTE is felfelé ívelő formát mutat, Radic magától is jobb formába került, jobban használja ki a helyzeteit, mint korábban, de Kinney érkezése is sokat dobott a csapaton - egyrészt a centert más helyzetekben is meg tudják játszani, másrészt Vaughn és Benke is sokkal inkább saját szerepét tudja játszani az amerikai irányító mellett. Csirke Ferencéktől hazai pályán most jobb produkció várható azért, saját közönsége előtt mindössze a Szolnoktól, a szezon legelején kapott ki a Pécs, Bencze Tamásék viszont kezdik felvenni a ritmust - esélyes nem igazán van, de hatalmas csata is kialakulhat ebből.

JP Auto - JKSE (1-10, 14.) - Sopron KC (1-9, 13.)
2017.12.22., péntek, 18:00

Lényegében kiesési rangadóra kerül sor az "őszi szezon" utolsó előtti fordulójában, hiszen a két utolsó helyezett találkozik egymással, és mindkét gárda 2-2 győzelemre van az előttük lévő MAFC-tól. A Sopron a Kaposvárral együtt zsinórban hét vereségnél jár, a liga legrosszabb formában lévő együttese, de a Jászberény is nagyon gyenge passzban van azt az egy-két mérkőzést leszámítva, amikor Wallace már megérkezett, de Nelson még nem - abszolút nem sikerült összecsiszolni továbbra sem a játékukat. Az előzmények alapján itt sem nagyon lehet jósolni, mert alapvetően talán egy fokkal erősebb lenne a Sopron kerete, de ahogy korábban, úgy most is érdekes kérdés lesz, hogy védekezésben hogyan állítják meg az ellenfelet - és ebből a szempontból Zagorac hiánya nem kifejezetten mérvadó, ő a védekezésen egészen biztosan nem tudna dobni az eddig mutatott játéka alapján. Pont nélküle is van a Sopronban, de ha hátul nem tudnak jobban zárni, a Jászberény is megverheti őket, főleg Berényben.

MAFC (3-8, 12.) - Alba Fehérvár (7-4, 4.)
2017.12.22., péntek, 18:00

Jó kis meccs lehet ebből, főleg amiatt, hogy az Alba még ma este FIBA Europe Cup mérkőzést játszik, úgyhogy nem lesznek túl pihentek Lóránték - Litvániából kell hazarepülniük, kicsit regenerálódni, majd elutazni Budapestre, amely ugyan nincs messze Fehérvártól, de nem pihentető az odaút sem. A MAFC-ot mostanában egyrészt senki nem tudja kiütni, kifejezetten jól tartja magát a fővárosi alakulat azokon a találkozókon is, amelyeken végül kikap, vannak győzelmei, de azt is hozzá kell tenni, hogy a szigorúan vett elit ellen még nem termett babér számukra, és a címvédő a zsinórban aratott hat győzelmével már egyértelműen ide sorolható. A menetrend, illetve a ma esti nemzetközi kupameccs nehezítheti Dzunics Braniszlavék dolgát, ettől függetlenül a fehérváriak az esélyesebbek - arra nem számíthatnak, hogy a MAFC feltartott kezekkel fog kiállni, a hazaiak ráadásul előszeretettel zónáznak, ezzel nyertek a Szedeák ellen is, és az Alba nem a legvajkezűbb csapat, adott napon simán be is sülhet emiatt a támadójátékuk, de a vendégek is tudnak annyira jól védekezni, hogy ki tudják hozni a két állomány közötti különbséget, még ha ezért talán meg is kell majd szenvedniük.

Egis Körmend (9-1, 1.) - Atomerőmű SE (6-5, 5.)
2017.12.23., szombat, 15:45

A forduló rangadója lehet ebből, de azért vannak kérdőjelek mindkét oldalon. A Körmend ma este játszik még a FIBA Europe Cupban, igaz, ez szombati találkozó, és hazai pályán kell újfent bizonyítaniuk, úgyhogy jobb helyzetben vannak ilyen szempontból, mint az Alba. A válogatott szünet óta azonban ők is kicsit rozsdásak még, és több sérültjük is van (Wright, Horti, de másokról is beszélt Gasper Potocnik a vaol.hu-nak adott interjújában), ami miatt közel sem biztos, hogy tudják hozni, amit november közepéig. Úgy tűnik, hogy az ASE fejben most jobb állapotban van, mint mielőtt elmentek a csapatok a válogatott szünetre, két győzelmet bezsebeltek, de azt is hozzá kell tenni, hogy Jászberényben sikerült nyerniük, utána pedig hazai pályán a MAFC ellen brusztoltak ki egy sikert - annál sokkal-sokkal több kell tőlük, mint az előző két körben, hogy Körmenden is esélyük legyen esetleg meglepetést okozni. Sok függ nagyon attól, hogy Potocnik kire számíthat majd, de az eddigiek alapján azért még Wrighték hiányában és a mai meccs ellenére is esélyesebbek a vasi piros-feketék.

Szolnoki Olaj KK (9-2, 2.) - DEAC (6-5, 8.)
2017.12.23., szombat, 18:00

A Szolnok az Albához és a Körmendhez hasonlóan játszik még ma este, de a Körmenddel egyetemben csak szombaton lép pályára, egy kicsivel több ideje lesz regenerálódni. Alapvetően a két gárda állományát nem lehet összehasonlítani, sem a lehetőségeik, sem a céljaik nincsenek egy lapon még akkor sem, ha Andric a Falco elleni kiállítása miatt most nem fog pályára lépni, de a DEAC továbbra is tartja pazar formáját, legutóbb megverték az utóbbi hetekben szintén kifejezetten jó játékot mutató Pécset, itt pedig semmilyen nyomás nem lesz rajtuk. Berényi Sándor gárdája okozott már több meglepetést, de a Falco-Körmend-Alba triótól kikaptak, méghozzá elég simán, úgyhogy itt is egyértelműen Dragan Alekszicsék felé billen a mérleg nyelve, ha az előzetes esélyeket nézzük - még akkor is, ha Armwood limitálása érdekes feladat lehet, és emiatt eddig nem igazán látott alacsony szerkezetek is előkerülhetnek a Szolnoknál.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus