Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 13. forduló

A hétvégén a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizenharmadik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

 

Szolnoki Olaj KK (9-3) - KTE-Duna Aszfalt (5-7)
2016.01.08., péntek, 18:00

Az Olaj a keddi, Sassari elleni győzelem után a Kecskemétet fogadja, és természetesen a mérkőzés masszív esélyese. A téli szünetben kipihenték magukat a Szolnok játékosai, és bár a három nappal korábbi ütközet miatt nyilván kevésbé frissek, mint a KTE, az állományokban hatalmas különbség van a két fél között. A Kecskemét egyébként is vérszegény, egysíkú támadójátéka ellen a Szolnok védekezése még hatékonyabb lehet, mint szokott, de magasabban jegyzett játékosai is vannak Pór Péteréknek, minőségibb a padjuk is, úgyhogy bombameglepetés lenne egy vendég győzelem - a kecskemétiek sem rosszak hátul, így azért a kiütést elkerülhetik. 

Falco-Trend Optika KC Szombathely (7-5) - Egis Körmend (9-3)
2016.01.08., péntek, 18:00

Vasi rangadót is rendeznek péntek este, amelyen a Falco a Körmendet fogadja. Gyakorlatilag semmi biztosat nem tudni a derbi előtt, hiszen a Körmendnél irányítót cseréltek, a Falcóhoz érkezett idő közben Rakics és mindkét együttes 6 külföldivel a keretében készül a találkozóra, nem tudni, ki marad ki. A vendégeknél érdekes lesz látni, hogy a Perry - Petty csere milyen következményekkel fog járni a pályán, illetve hogy McKinney-Jones kap-e bizonyítási lehetősége (ha igen, valószínűleg Katura kárára). A szombathelyieknek a védekezést nagyon össze kell rántaniuk, hátul teljesen szétestek decemberre - ez döntő faktor lehet most is. Nem nagyon lehet jósolni, hiszen ezeknek a találkozóknak mindig olyan érzelmi töltetük van, hogy bármi elképzelhető a tabellán elfoglalt helyezéstől, formától függetlenül. Most volt három hét szünet ráadásul, úgyhogy formáról nm beszélhetünk, új igazolások is vannak mindkét együttesnél, nincs is nagy differencia a tabellán - megtippelhetetlen, mi lesz.

Atomerőmû SE (9-3) - MAFC (3-9)
2016.01.09., szombat, 18:00

Kötelező feladat előtt a listavezető ASE, de azért nagyon oda kell figyelniük, a MAFC idén több nagycsapatot is idegenben kapott el, többet pedig megszorongatott már. Mócsánéknak eddig azokon a meccseken elég jól ment (legalábbis legtöbbször), ahol papíron nem sok esélyük volt, leginkább most is ebben bízhatnak, mert állomány alapján azért van 1-2 kategória előnye a Paksnak. Schmidt Béláéknak figyelni kell, hogy ne becsüljék le az ellenfelet, de ha ezt elkerülik, akkor elvileg simán kell nyerniük ezt a mérkőzést.

MARSO Nyíregyháza (3-9) - Zalakerámia ZTE KK (8-4)
2016.01.09., szombat, 18:00

Az őszi szezon szerintem legpozitívabb csalódása újabb győzelmet gyűjthet be, de azért a Nyíregyházával vigyázni kell, főleg a Nyírségben. A két állomány között talán akkora különbség nincs is - bár a két légióskontigens közül Pantelicsék sokkal jobb évet futnak -, de Bencze Tamásék igazi ereje az egységben van, ebben szerintem ég és föld a különbség a két társaság között - a ZTE a saját játékát majdnem a szezon legelejétől fogva szinte teljes mértékben megcsinálja, a Nyíregyháza pedig erre maximum rövid periódusokra képes. Óriási fölényben lehet például papíron a Zalaegerszeg 1-2-es posztokon, ahol Kinney-t és Govenst Savic és Unruh fogja majd, ez nem tűnik egyenlő erők küzdelmének (Savic például egyikőjükkel se tudja tartani az iramot), és mivel a két amerikain sok múlik a ZTE-nél, az ő jó játékukkal el is intézhetik a találkozót a vendégek. Esélyesebbek Kerpel-Froniusék, és az eddigi idényük alapján azért elég meglepő lenne, ha elhasalnának Nyíregyházán.

PVSK-PANNONPOWER (5-7) - JP-TOP COP Jászberény (1-11)
2016.01.09., szombat, 18:00

A Pécs kezében a Magyar Kupa indulásuk, hiszen ha nyernek, akkor ők állnak majd a 8. helyen féltávnál, ellenfelük pedig a csontutolsó Jászberény. A hazai alakulat Nelson érkezése óta egy fokkal jobb szintet képvisel, és Csirke Ferenc szisztematikus munkájának az ilyen háromhetes szünetek például kifejezetten jót is tesznek szerintem, sok mindent helyre lehet tenni ennyi idő alatt - a Pécsnél általában folyamatosan szokott javulni a játék, várhatóan még jobbak lesznek, mint decemberben. A jászságiaknál edzőváltás volt, Szrecsko Szekulovics az új mester, így leírni nem szabad őket egyáltalán, de az eddigi játékuk teljesen széteső volt nagyon sokszor. Érdekesség, hogy a Pécs szerezte a második legkevesebb pontot, a Jászberény pedig a második legtöbbet kapta - valamelyikük gyengesége szombaton kevésbé lesz hangsúlyos. A PVSK szerintem esélyesebb hazai parketten, de Szekulovics érkezése miatt azért van egy elég komoly kérdőjel a találkozón.

Sopron KC (7-5) - Kaposvári KK (5-7)
2016.01.09., szombat, 18:00

A forduló egyik legérdekesebb mérkőzése lehet ebből, Puljko visszatérése óta a Somogy megyei alakulat előrelépett, főleg támadójátékban - igaz, a sorsolás is kellemesen alakult a legutóbbi két fordulóban. A Sopronnak kifejezetten jól jött ez a téli szünet, mert rendezni kellett a sorokat a finoman szólva is hektikus első félszezonjuk után. Nagyon érdekes párosítások lesznek, hiszen Laroche és Ubilla néznek farkasszemet egymással, Puljko Tiggsszel fog várhatóan szenvedni, a palánk alatt pedig Bavcic Spicával találkozik majd - elég nagy kérdés, hogy itt hogyan alakulnak az egyes párharcok. A Kaposvár kezdője talán egy fokkal jobb, viszont a hazaiak hosszabb állománnyal dolgozhatnak még Radulovics távozása után is. Idegenben nem ment eddig a KKK-nak, az SKC pedig elkezdte már összeszedni magát decemberben is, így szerintem az esélyesek Sabáli Balázsék, de a Vasi derbi mellett talán a legkiszámíthatatlanabb összecsapás ez lesz.

TLI-Alba Fehérvár (8-4) - Naturtex-SZTE-Szedeák (5-7)
2016.01.09., szombat, 19:00

Az Alba újabb légióssal erősített, aki viszont még nem lép majd pályára - az utolsó két őszi fordulóban láthattuk, hogy azért Judge nélkül is elindultak a jó irányba Dzunics Braniszlavék. A Szedeáknál elvileg mindenki egészséges, ami nem sokszor fordult elő náluk még ebben az idényben, de azért az állományuk egy fokkal gyengébb, mint a hazaiaké. A Fehérvárnak, mint mindenkinek, Jereminov 2-2-ire, illetve Csiricsre kell odafigyelni - előbbire fizikálisan megvannak az embereik, kérdés, hogy a csapatvédekezés miként működik majd, utóbbi feladatot pedig Spurlock egészen jól megoldhatja. A vendégeknek muszáj lesz lassítaniuk a játékot, az teljesen egyértelmű, hogy rohanásban nem tudják lenyomni az Albát, és a visszarendeződéseket hibátlanul kell megoldaniuk, mert egy-egy elhibázott dobás után könyörtelenül jönni fognak a gyorsindítások a túloldalon. Sokkal jobb atlétái vannak a fehérváriaknak, úgyhogy a nagyobb iramból egyértelműen ők jönnek ki jobban - ha folyamatosan felállt védelem elleni támadójátékra tudja kényszeríteni ellenfelét Nikola Lazics legénysége, lehet esélye, de egyébként az Alba a favorit.
 

Foto, Slide - Jene Sándor, kezdo5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus