Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 13. forduló

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 13. körét, amelyben többek között lesz egy Szolnok-Körmend rangadó, és eldől, hogy mely 8 csapat jut be a Magyar Kupa idei nyolcasdöntőjébe. A forduló beharangozóját olvashatjátok.

 

MAFC (2-10, 13.) - Sopron KC (5-7, 10.)
2017.01.14., szombat, 16:00

A soproniak nagy átalakulása miatt túl sok mindent erről a meccsről nem lehet mondani, hiszen nem elég, hogy két új amerikai hátvédjük van, Sabáli Balázs helyére Dragan Alekszics került az előző, Falco ellen beszedett vereség után. Johnson egészen jól mutatkozott be elsőre, tőle meghatározó játék várható most is, de a Sopronnál egyéni villanásokon kívül sok mindent nem láthattunk egy hete, a MAFC pedig hiába kapott ki a Kaposvártól az előző fordulóban, egységesebbnek tűnik jelenleg. Ez és a hazai pálya is a fővárosi együttes mellett szól, a játékerősség pedig a vendégek oldalára billenti a mérleg nyelvét - azt is hozzá kell tenni, hogy általában egy edzőváltás rövidtávon mindenkit felráz, plusz a Sopron számára nagyon komoly tétje van a találkozónak.

+16 a kosárkülönbségük, az előttük 6-6-tal álló trióból pedig a Szolnoknak +51, a Szedeáknak +23, a Kecskemétnek pedig -9 (szezon közben ez a mérvadó, nem az egymás elleni). Ez azt jelenti, hogy három meccset kell a sajátjuk mellett figyelniük. Az első, hogy a Szolnok esetleges vereségének és az ő esetleges győzelmük nagyságának összesen 35 pontnál többnek kell lenni. A Szedeák esetleges vereségének és az ő esetleges győzelmük nagyságának összesen 7 pontnál nagyobbnak kell lennie. A Kecskemétnek pedig elég simán kikapnia, ha ők nyernek. Ebből a három feltételből kell kettőnek teljesülnie, hogy az SKC az eddigi gyenge szereplése ellenére is ott legyen a legjobb 8 között, így indulhasson a kupadöntőn, és a KTE, valamint a Szedeák igen nehéz idegenbeli meccsek elé néz. Nem nagyon lehet mit mondani az esélyekről, mert önmagához képest sokkal jobb állapotban van a MAFC, még ha az állományban rejlő lehetőség nagyobb is a vendégeknél, így pedig könnyen kikaphatnak Alekszicsék a Gabányiban.

Vasas Budapest (2-10, 14.) - PVSK-PANNONPOWER (8-4, 3.)
2017.01.14., szombat, 16:00

Itt egyértelműek az esélyek. A Vasas hatalmas pofonba szaladt bele Körmenden, de az borítékolható volt azért, a vasiak nemcsak hozzájuk képest képviselnek teljesen más szintet, most azonban már játszhat náluk Ryan Wright is, ő pedig komoly erősítés lesz várhatóan - Szolnokon egyáltalán nem nyújtott jó produkciót, de tavaly a Falcóban azért láthattunk tőle ennél sokkal többet is. A Pécs egy félidőn keresztül vezetett a listavezető Alba ellen az előző fordulóban, aztán a második félidőben fizikálisan felőrölte őket Dzunics Braniszlav csapata, ennek ellenére szégyent nem vallottak ott sem. A vendégek eddig borzasztóan magabiztosan hozzák az ilyen jellegű meccseiket, szakadéknyi különbség lehet a két gárda önbizalmában is, és játékosállományban is egyértelműen Csirke Ferencék felé billen a mérleg nyelve, de érdekes kérdés lesz Wright szerepe - Pacher és Sejfic egymásról igazi All-Star gálát rendezhettek volna, Wrighttal azért jobban megszenvedhet a vendégek egyik legjobbja.

Alba Fehérvár (10-2, 1.) - KTE-Duna Aszfalt (6-6, 9.)
2017.01.14., szombat, 18:00

Az Alba mostanában nem sziporkázik, viszont nehéz idegenbeli meccsből nyert kettőt is egy héten belül, ezek a kiszenvedett sikerek pedig borzasztóan sokat érhetnek még a későbbiekben, hiszen az látszik, hogy ha nem minden tökéletes, akkor is tudnak szoros végjátékokat nyerni, és ez a korábbi években többször is probléma volt Fehérváron. A Pécs elleni meccs után ráadásul Kolozsvárott sikerült győznie Lóránt Péteréknek, amivel a nemzetközi kupában abszolút reális esélyük nyílt a továbbjutásra. Ha fizikailag fáradtabbak is a Kecskemétnél, érzelmileg olyan szinten lehetnek feltöltődve, amivel bőven kompenzálhatják ezt. A vendégek sincsenek rossz formában, legutóbb, a Paks elleni idegenbeli összecsapáson megszerezték első győzelmüket saját pályájuktól távol. Fegyelmezett kosárlabdát játszanak, amiben Djukanovics érkezése óta mindenki a helyén van támadásban is, de az Alba egy másik teljesen szint állományban, bombameglepetés lenne az esetleges győzelmük még akkor is, ha nekik a kupa miatt kulcskérdés lenne a siker. Vereség esetén csak akkor juthatnak a legjobb 8-ba, ha a Sopron is kikap, és vagy a Szolnok kap ki 60 ponttal jobban, mint amekkora vereséget ők szenvednek, vagy a Szedeák 32 ponttal nagyobb zakót kap Kaposváron, mint ők itt - egyik sem reális.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (7-5, 6.) - JP Auto - JKSE (4-8, 11.)
2017.01.14., szombat, 18:00

Ez is egy egyértelmű meccsnek tűnik, miután úgy néz ki az előző kör alapján, hogy a Falco át tudta lépni saját árnyékát, és hazai pályán már ezelőtt is verhetetlen volt ebben az idényben. A szombathelyiek majdnem elszórakozták a Sopron elleni végjátékot, de végül behúzták a meccset, és játékban a mérkőzés nagy részében ellenfelük fölé kerekedtek - most azt nyújtották támadásban és védekezésben is, amit otthon láthattunk eddig tőlük. Hazai pályán eddig 6-0 a mérlegük, és bár a JKSE öt légióssal érkezik Szombathelyre, idegenben pedig már 3 mérkőzést is nyertek Stevan Tot fiai, talán a forduló legmasszív favoritja Szrecsko Szekulovics együttese - sem azt nem látni, hogy ki fogja meg a vendégektől Zsigeranovicsot, sem azt, hogy mit kezdenek a Medford-Govend-Váradi trióval, túldobni pedig Szombathelyen a Falcót nagy vállalkozás.

Kaposvári KK (8-4, 5.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (6-6, 8.)
2017.01.14., szombat, 18:00

Az egyik legérdekesebb összecsapás lesz ez a kör folyamán, hiszen az otthon kiváló (5-1), összességében is a bajnokság élmezőnyébe tartozó Kaposvár fogadja azt a Szedeákot, amely a Szolnok elleni hosszabbításos győzelemből érkezik erre a találkozóra, ráadásul még reális kupaesélyekkel. A KKK legutóbb nagyon megszenvedett a MAFC otthonában, de a legtöbb esetben megtalálják a módját annak, hogy nyerni tudjanak, otthon pedig eddig kifejezetten jól is játszanak, és a padjukon nyerőemberek találhatóak - ennyivel biztos, hogy jobban állnak, mint mostani ellenfelük. A Szedeáknál rettenetesen jó a kezdőcsapat, és főleg a két kezdő hátvéd, de talán túlságosan is rájuk épül a támadójáték, és idegenben ezt egyelőre nem is tudták megoldani, 0-4-es mérlegük van Szegedtől távol. A tabellán elfogalt helyeztéstől függetlenül a valamivel hosszabb keret, illetve a két gárda hazai és idegenbeli produkciói miatt a Kaposvár az esélyesebb, de Nikola Lazicséknál van plusz motiváció is.

A Sopronnál már leírt adatok szerint kell számolni: a Szolnok a 7. jelenleg 6-6-tal és +51-es kosárkülönbséggel, ők a 8-ok 6-6-tal és +23-mal, a Kecskemét a 9. 6-6-tal és -9-cel, a Sopron pedig a 10. 5-7-tel és +16-tal. Ha kikapnak, már nincs a saját kezükben a sorsuk, mert az SKC könnyedén megelőzheti őket, ha viszont nyernek, ezreléknyi esélye van annak, hogy ne jussanak be a kupadöntőbe - akkor a Szolnoknak is nyernie kellene, plusz a KTE-nek több mint 32 ponttal jobban kellene megvernie az Albát, mint nekik a Kaposvárt.

Szolnoki Olaj KK (6-6, 7.) - Egis Körmend (9-3, 2.)
2017.01.14., szombat, 18:00

A forduló rangadóját Szolnokon játsszák, ahova a bajnokság legjobb formában lévő gárdája, a Körmend látogat. A címvédőnél az edzőváltás rövidtávon meghozta a gyümölcsét, támadásban egy teljesen másik Szolnokot láthattunk a Zielona Gora ellen, mint az eddig pár hónap során. A meccs kulcsa szolnoki részről Andric lesz, akit 2-2-k után is szépen hoztak helyzetbe a társak a lengyelek ellen, és a palánk alatt egyébként is van olyan képzett, hogy megoldja a helyzeteit. Vele és a jó külső dobásokkal nyerheti az Olaj ezt a találkozót, mert annyi biztosnak tűnik, hogy ha Vojvoda hoz csak extrát, az most kevés lesz - szerdán Pavlicsevics is kiválóan dobott kintről, Barnies nagyon hasznosan kosarazott, ezek a teljesítmények most is kivétel nélkül kellenek majd, ha a hazaiak nyerni akarnak.

A vendégek ugyanis jelenleg gyakorlatilag azt csapják csak meg legalább 15-20 ponttal, aki szembe jön, egészen elképesztő formában játszanak Gasper Potocnik kinevezése óta. Petty és Allen nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő produkciót nyújtanak, ráadásul hol Smith, hol Ferencz Csaba nő fel melléjük, a padról Gibbs és Loveridge plusz lendületet tud hozni, kintről pedig lényegében mindenkit szétdobtak az utóbbi időben, és nem úgy tűnik, hogy ez véletlen - kiválóan bontanak védelmet, amikből borzasztóan tiszta dobóhelyzeteik vannak, ezeket hosszútávon is értékesíthetik 40% környéki mutatóval. Csorvásinak és Hortinak ezúttal hátul lesz kulcsfeladata Andric miatt, elöl pedig az lesz a kérdés, hogy a Szolnok mit tud kezdeni Pettyvel, aki a Körmend motorja idén is.

Ha őt tudja lassítani Kmézics Zorán gárdája, vagy rossz döntésekbe tudják sodorni - egyelőre kiválóan találta meg az amerikai hátvéd az egyensúlyt a többiek kiszolgálása és a pontszerzés között, de ha ezt megborítja egy csapat, akkor lehet esélye -, akkor nehéz dolga lesz a vasiaknak, de ha Pettyt nem tudja kordában tartani a bajnok, akkor várhatóan most is azt a fesztivált rendezi majd a Körmend, amit az előző 4-5 meccsen láttunk tőlük. A Szolnok szerdai győzelme és állománya ellenére jelenleg olyan formában vannak a vendégek, hogy ők az esélyesebbek, de ebből egy nagy meccs lehet, ha át tudott menteni valamit a szerdaiból az Olaj. A Szolnok egyébként még kicsúszhat a 8-ból, de ehhez az kell, hogy a saját vereségük mellett nyerjen a KTE és a Szedeák is (vagy hatalmas zakót kapjanak a Körmendtől, a Sopron pedig kiüsse a MAFC-ot, és a Szedeák-KTE kettősből az egyik győzzön), vajmi kevés esély mutatkozik erre.

Zalakerámia ZTE KK (8-4, 4.) - Atomerőmű SE (3-9, 12.)
2017.01.15., vasárnap, 17:00

Egyértelműnek tűnik ez a találkozó, hiszen hiába cserélt edzőt az ASE, és hiába mutatkozott be kiválóan Magyarországon Teo Cizmic a Körmendnél, a paksiak állománya továbbra is ugyanaz, mint eddig, és ez idén kevésnek tűnik. A ZTE legutóbb Jászberényben aratott győzelmet, a szezon első 2-3 meccse óta pedig a liga egyik legjobb támadójátékát mutatják be Ubilla szervezésében, egyre jobb formába lendül a 3-4-es poszt, a shooterek is, Drungilas pedig most már megbízhatóan szállítja a jó teljesítményt center poszton. Az ASE-nek a gyorsabb játék feküdt volna eddig, hiszen ők is a run&gunt erőltették Petrauskasnál, de így, hogy Cizmic irányítja őket, nem igazán tudni, hol és miben akar és fog változtatni a horvát tréner ilyen rövid idő alatt. A ZTE a három légiósa ellenére is jelentősen mélyebb kerettel rendelkezik, jóval összeszokottabb gárdát alkotnak (Watkins még csak az előző körben tért vissza a Paksnál), úgyhogy ez most egy kötelező számukra - ha ezt nem gondolják már a feldobás előtt is így, hanem érvényesítik a papírformát a pályán, nem nagyon lehet gondjuk.


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus