Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 13. forduló

Csütörtökön és pénteken lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának tizenharmadik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

JP Auto - JKSE (2-10, 13.) - MAFC (3-9, 12.)
2017.12.28., csütörtök, 18:00

Az alsóház szempontjából fontos lesz ez az összecsapás, hiszen viszik tovább magukkal a csapatok az alapszakaszban elért eredményeket a középszakaszra is, a MAFC pedig komoly előnyt szerezhet féltávnál az utolsó kettő előtt. A Jászberény legutóbb egy hasonló fontosságú mérkőzésen legyőzte a Sopront, de teljesen más kihívás előtt állnak most Nikola Lazicsék - amíg a Sopronnak nem nagyon volt tartása, védekezése pedig még kevésbé, addig a MAFC ennek pont az ellentettje eddig ebben a szezonban, Sejfic például jóval nehezebb mérkőzésre számíthat majd Davis szorításában. Az is kérdés, hogy mihez kezd majd a Hot-Neighbour duóra épülő támadójátékkal a hazai alakulat (múlt héten Parker megszórta magát az SKC-nél, de akkor, amikor már eldőlt a mérkőzés), a vendégeknek sem lesz azonban egyszerű dolguk - egy-egyekre kellene kényszeríteniük a JKSE-t, de Wallace-ék ihletett napjaikon ezeket a helyzeteket is jó hatásfokkal tudják megoldani. A szezon során a MAFC többet mutatott eddig, a 3 győzelmük mellett több kifejezetten masszív meccsük is volt, a Berény mellett szól azonban a hazai pálya, szoros mérkőzésre lehet számítani.

Zalakerámia ZTE KK (7-5, 6.) - Szolnoki Olaj KK (10-2, 1.)
2017.12.28., csütörtök, 18:00

A hazaiak a gyenge szezonkezdet után kezdenek hasonlítani arra, amit az előző két idényben mutattak - legutóbb Pécsen is győzni tudtak, amit eddig csak a Szolnok mondhatott el magáról rajtuk kívül. Az Olaj összeszedte magát a hullámvölgy után, a Debrecent a második félidőben nagyon simán gyűrték maguk alá Dragan Alekszics fiai, és alapvetően most is igaz az, hogy ők a mérkőzés esélyesei - továbbra is rengeteg az opciójuk támadásban, és mindre szinte lehetetlen egyszerre felkészülni. Az kérdés, hogy a Szolnok mit csinál majd Radic-csal, illetve a Kinney-féle kettő-kettőkkel, mert utóbbi nagyon kell Vaughn, Benke vagy éppen Horváth Ákos eredményes játékához is, és Kinney limitálásával lehet "rontani" a ZTE játékán. Döntő tényező lehet az is, hogy Szabó Zsolt melyik arcát mutatja majd támadásban (egy Szolnok elleni győzelemhez tőle is kellene pár hármas legalább), illetve az is, hogy a vendégek higgadtak tudnak-e maradni - borzasztóan feszültek az elmúlt időszakban, az elmúlt négy meccsüket elvesztették idegenben, utoljára november 11-én, a MAFC otthonában győztek saját pályájuktól távol, és rengeteg kiállítás, eltiltás tarkította az elmúlt másfél hónapjukat. Most nem lesz eltiltottjuk, elvileg mindenki egészséges, úgyhogy valamivel esélyesebbek még idegenben is, de könnyű mérkőzésre biztosan nem számíthatnak, a ZTE a játékbeli és eredményekben mérhető javulása miatt egészen biztosan önbizalommal telve várja majd az összecsapást.

Sopron KC (1-10, 14.) - Pécsi VSK-VEOLIA (6-6, 8.)
2017.12.28., csütörtök, 18:00

Itt nincs nagyon miről beszélgetni, amíg a Sopronnál legalább a szikráját nem látni annak, hogy tudnak/akarnak védekezni - állománybeli gondok is vannak ilyen szempontból, de Sabáli Balázs legutóbbi mérkőzés után adott nyilatkozata alapján a hozzáállással is bőven vannak gondok. A Pécs az előző két mérkőzését elvesztette, de a ZTE ellen az utolsó másodpercben buktak, az azért teljesen más kategória, mint amit a Sopron produkált Jászberényben. A vendégek jóval szervezettebbek, a csapatépítésben előrébb járnak, a soproni sérültek miatt a keretük is mélyebb - ha nem hiszik el előre, hogy ezt a meccset behúzták (ekkora differencia talán nincs is a keretek között), egyértelműen esélyesebbek még akkor is, ha Parker és Watkins egyénileg jól teljesítenek, az ő megállításuk nem lesz egyszerű feladat. A PVSK számára plusz tétje is van az összecsapásnak, hiszen egy győzelemmel bebiztosítják a helyüket a magyar kupa nyolcasdöntőjében - vereséggel is marad még esélyük, de ebben az esetben már nem lesz a saját kezükben a sorsuk.

Alba Fehérvár (8-4, 4.) - Egis Körmend (9-2, 2.)
2017.12.28., csütörtök, 17:45

A forduló rangadóját Székesfehérváron rendezik - a címvédő és zsinórban hét győzelmet arató Alba fogadja az előző kör előtt még listavezető, most második helyen álló Körmendet, amely múlt szombaton vesztette el hazai veretlenségét. Mindkét gárdára igaz, hogy szállítja az eredményeket (mindketten továbbjutottak a FIBA Europe Cup második csoportkörébe, Top4-ben vannak a bajnokságban), de az utóbbi időben a mutatott játékuk egy kicsit visszaesett vagy megrekedt - a válogatott szünet óta a Körmendnél a védekezéssel vannak gondok, az Albánál pedig időszakosan szintén ezzel, míg támadásban mindkét gárdánál vannak periódusok, mikor nem igazán látni, hogy mit is szeretnének pontosan. Ettől függetlenül mindkét együttes rá tudta erőltetni az ellenfeleire akaratát hosszabb ideig, és emiatt lehet ez a mérkőzés érdekes. A körmendieknél Wright hiánya fájó lehet, mert a székesfehérváriak fizikális védekezése ellen minél több helyzetkreáló kellene, Hollinsnak és Fanningnek nem lesz könnyű estéje. A túlololdalon csemege lehet Lóránt és Davis csatája - a vendégek játékosa bárki életét meg tudja keseríteni, és ha nem tud az Alba Lóránt játékára és pontjaira alapozni, sokat esik a hazaiak játékának színvonala, illetve Hillnek, Simpsonnak és Harrisnek kell ilyenkor előrelépni, amit néha meg tudtak tenni, máskor egyáltalán nem. A hazai pálya miatt az Alba valamivel esélyesebb, de két jó csapat nagy rangadójára van kilátás.

DEAC (6-6, 8.) - KTE-Duna Aszfalt (6-6, 6.)
2017.12.28., csütörtök, 18:30

Kiemelt találkozó ez is a héten, miután egy helyet egészen biztosan eldönt ez a találkozó a kupa nyolcasdöntőjében - a győztes bejut, a vesztes pedig jó eséllyel nem (hogy marad-e egyáltalán esélye, az a Sopron-Pécsen, fél órával korábban el is dől). A DEAC legutóbb nagyon kikapott Szolnokon, de a topcsapatok ellen ezt tette korábban is, a középmezőnyből viszont hazai pályán elintézte már az ASE-t és két hete a Pécset, idegenben a Kaposvárt, és saját közönsége előtt csak a Szedeáktól kapott ki. A KTE egyre jobb formában van, Szolnokon is tartották már magukat, Körmenden nagyot harcoltak, aztán idegenben legyőzték a Kaposvárt, majd hazai pályán a Falcót - a korábban sokszor gyengébb védekezés most egyértelműen a jó irányba mozdult, Thompson mellé pedig rendszeresen felnőnek legalább ketten-hárman, ezzel pedig jönnek is az eredmények. A periméteren jobb, illetve mélyebb a kecskeméti keret, az viszont érdekes lehet, hogy az atletikus Armwoodot hogyan állítja meg a teljes más stílusú Dramicanin-Karahodzsics duó - megoldható egyébként a feladat csapatszinten, és Karahodzsics is kihasználhatja fizikai adottságait a palánk alatt, ez egy jó kis csata lehet. Megjósolhatatlan, mi lesz ezen a derbin, mert plusz tét is van, ami összenyomhat vagy még jobban motiválhat bizonyos játékosokat, a két együttes között pedig nincs nagy különbség - a valamivel jobb kecskeméti állományt és formát a hazai pálya ellensúlyozhatja, a DEAC otthon a hasonló kaliberű együttesek ellen eddig kiválóan teljesített, úgyhogy óriási csata várható a kupadöntőért.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (8-4, 3.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (5-7, 10.)
2017.12.29., péntek, 18:00

Ez egy fokkal egyértelműbb mérkőzésnek tűnik, mint a forduló többi összecsapása, miután a Szedeák sok sérüléssel küzd - ha Fortune tud is játszani, Juhos még biztosan nem fog, és ez alapvetően meghatározta az utóbbi heteiket. Az egyértelmű, hogy nem fogja feladni Andjelko Mandics együttese a meccset, de ahhoz rettenetesen szét kellene tördelniük a mérkőzés ritmusát, hogy reális esélyük legyen Szombathelyen, ahova a bajnokesélyesek sem nyerni járnak. A Falco legutóbb kikapott Kecskeméten, idegenben továbbra is botladozik a gárda, hazai pályán azonban egyelőre ellenállhatatlanok Szrecsko Szekulovicsék, 5-0-val állnak - ha Juhos játszhatna, akkor is ők lennének az esélyesebbek saját közönségük előtt, így még egyértelműbb ez a helyzet. A vendégeknek a pécsiek veresége és egy győzelem kellene a kupadöntőhöz, de előzetesen nézve egyik meccsen sem ez a valószínűbb végkimenetel.

Atomerőmű SE (7-5, 5.) - Kaposvári KK (5-7, 11.)
2017.12.29., péntek, 18:45

A Paks láthatóan előrébb lépett a válogatott szünetben, a MAFC és a Berény elleni sikerek után idegenben legyőzték a Körmendet, ami még senkinek nem sikerült ebben az idényben sem hazai, sem nemzetközi fronton. A Kaposvár hét vereség után legutóbb szerkezetet váltott, és győzni tudott, erre alapozhatnak most is - nem valószínű, hogy most visszaváltanak a három magasemberes felállásra. Ivosev és Eilingsfeld igazi csontdaráló csatát vívhatnak majd egymás ellen, de a Kaposvárnak a magas posztokon lehet esélye - az nagy kérdés, hogy Guinn vagy Ogunyemi mennyire tudja majd megfogni Spicát, illetve hogy ha Eilinsgfeldet rá kell rakni Spicára ötösben, akkor Barnies mennyire tudja majd tartani Ivosevet vagy Hendleint. A külső posztokon is nagy csata várható - Dunn és Evans legutóbb kiváló produkciót nyújtottak, de most a Hinds-Allen páros ellen kell majd bizonyítaniuk, ami támadásban nem is biztos, hogy annyira nehéz lesz, a paksiak két kisemberén védekezni viszont nem lesz leányálom, mérkőzést befolyásoló lehet, ha az egyik duó egyértelműen a másik fölé tud nőni. Az ASE a Körmend idegenbeli legyőzése után hazai pályán favorit, de Spicáék csinálhatnak ebből egy kifejezetten szoros mérkőzést. A Kaposvárt még a kupadöntőbejutás is hajthatja, de a győzelmük és a Pécs veresége mellett több más dolognak is teljesülnie kellene ahhoz, hogy a legjobb nyolc között legyenek a forduló után - motivációjuk ettől függetlenül biztosan lesz, hiszen a hetes vereségsorozat után kellenek a bravúrok, és elvileg ki tudják használni vendéglátójuk gyengébb pontjait.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus