Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 14. forduló

A hétvégén a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizennegyedik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

Kaposvári KK (5-8) - Atomerőmű SE (10-3)
2016.01.15., péntek, 16:30

Az első fordulóban a Tolna megyei alakulat kiütéses győzelmet aratott (91-48), de ez szinte egy teljesen másik Kaposvár már, amely a korábbi évekhez hasonlóan idén is sokkal jobban teljesít hazai parketten. A paksiak főleg mélységben múlják felül ellenfelüket, ott elég nagy a differencia a két gárda között, főleg úgy, hogy a Kaposvár a negyedik légiósa megtalálásával nagyon szenved - Gadson lelépése nem lesz túl nagy érvágás, de ettől még nem lesznek többen a bevethető játékosok. Ezen a faktoron a hazaiak szempontjából sokat javít, hogy Watkins határozatlan ideig távozott a paksiaktól, így azért egy minőségi ember esett ki a vendégek kispadjáról. Az ASE-nél azt nem árt figyelembe venni, hogy a 10-3-as mérlegből 8-0 az otthoni mutató, idegenben tehát eddig negatív (2-3) a csapat összteljesítménye, és Kaposváron nagyon oda kell kocentrálniuk, különben Somogy megyében is ki fognak kapni - ha kicsit is lenézik Kmézics Zorán együttesét a tabellán elfoglalt helyezés vagy a mérleg miatt, az szerintem már végzetes lehet. Alapvetően természetesen a listavezető az esélyesebb, de a hazaiak kifejezetten kemény mérkőzés elé állíthatják Dunnékat.
 

Egis Körmend (9-4) - Naturtex-SZTE-Szedeák (5-8)
2016.01.16., szombat, 18:00

A Körmend vereséggel kezdte az új évet a vasi derbin, de a Szedeák is kikapott az Alba vendégeként, méghozzá elég simán. A hazaiaknál Petty első körmendi meccsén egészen jó produkciót nyújtott, de ő is kevés volt a győzelemhez - az most is nagy kérdés, hogyan állnak a betegek, sérültek, hiszen Dickerson például pályára sem tudott lépni a Falco ellen. A Körmendről éppen ezért nagyon nehéz még bármit mondani, hiszen Pettyt egy meccsen láttuk csak, de voltak hiányzók és nem 100%-os társai is, egyelőre elég homályos továbbra is, hogy mit tudnak összerakni a mostani keretből. Az alföldiek mostani ellenfele azért kevésbé atletikus, mint a székesfehérváriak voltak, így inkább feküdhet a Körmend játéka nekik, mint az előző körben az Albáé, és várhatóan ők a súlyos zakó ellenére sem változtatnak majd. A kettő-kettőiket kell jól védenie a körmendieknek, de ha Dickerson nem játszhat, akkor Csirics szerepe támadásban felértékelődhet még a szokásoshoz képest is. Hazai pályán azért a Körmend az esélyes természetesen.
 

JP-TOP COP Jászberény (1-12) - Szolnoki Olaj KK (10-3)
2016.01.16., szombat, 18:00

Bár az Olaj tegnap nagyon kikapott a CAI Zaragoza vendégeként a EuroCupban, a nagy pofon ellenére sem lehet kérdés, hogy itt behúzzák a megyei derbit - ha nem sikerül nekik, az hatalmas meglepetés lesz. A Jászberény a téli szünet után sem tudta levetkőzni gyermekbetegségeit, 94 pontot kaptak a Pécs vendégeként, és bár most hazai pályán játszanak majd, egy még erősebb ellenfél ellen valószínűleg hasonló forgatókönyv várható. Az Olajnak nem a támadójáték az első számú erőssége, de ha jól védekeznek, akkor még ők is szétfuthatják a Berényt - erre gyakorlatilag minden hátul kicsit is egységes csapat képes ebben az idényben. Nem nagyon kell ragozni, nincs olyan pontja vagy részlete a mérkőzésnek, ami miatt ne lenne egyértelműen a Szolnok a favorit - talán azt leszámítva, hogy jóval kevesebb volt a pihenőidejük, de akkora a különbség egyébként minden másban, hogy így is "1.01-es a vendég".
 

KTE-Duna Aszfalt (5-8) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (8-5)
2016.01.16., szombat, 18:00

A hazaiaknál Alexander megérkezése ideig-óráig dobott a támadójátékon, de újra pocsék formában van a KTE, az utolsó három mérkőzését elvesztette, az utolsó 5-ből 4-et, és átlagban több mint 6-tal szereznek a második leggyengébb támadójátékkal bíró JKSE-nél is kevesebb pontot. A Körmend ellen úgy tűnt, hogy a Falco kijött a gödörből, összekaparták magukat hátul, és bármennyi hiányzója is volt a körmendieknek, még így is sokkal jobban támadó csapat voltak, mint most lesz a Kecskemét. Ha a hazaiaknál nem fog ki jó napot a négy külföldi és magához képest extrát még legalább egy magyar játékos, akkor Kálmán Lászlóék itt is 70 pont alatt tarthatják az ellenfelüket. A Falcónál érdemes megjegyezni, hogy az ASE-hoz hasonlóan finoman szólva sem brillíroznak idegenben - csarnokuktól távol mindössze 2-4 a mérlegük, alig verték meg a MAFC-ot például és a Jászberény egyetlen győzelmét ellenük aratta. Ettől függetlenül jobb az állományuk, hat külföldijük van, tehát forgatni is lehet őket, ha valaki éppen nem lenne 100%-os, úgyhogy a vendégek az esélyesebbek.
 

PVSK-PANNONPOWER (6-7) - Sopron KC (8-5)
2016.01.16., szombat, 18:00

A Sopron az első fordulóban 90-68-ra győzte még le a Pécset, de ahogy a Kaposvár-ASE-nál, úgy itt is elég sokat változott a mostani hazai együttes. Csirke Ferencék a tabella második felének messze legjobb formában lévő alakula, utolsó 5 mérkőzésükből 4-1-et hoztak. Borzasztóan jól működik a három kisemberes felállás náluk, a Jászberény ellen a szerepeket tökéletesen osztották el Walker, Nelson és Popadics között, és Budimir még nincs is formában - hozzá kell tenni, két komolyabb bokasérülése is volt már ebben a szezonban a horvátnak. A Sopron sincs viszont rossz passzban, 4-1-gyel tudták le ők is az előző 5 mérkőzést, állományban pedig (talán) papíron jobbak is, mint vendéglátójuk, annyi biztos, hogy valamivel hosszabb és minőségibb kispaddal rendelkeznek. Rettenetesen érdekes mérkőzés lesz ez, mert amíg a vendégek tradicionálisabb felállásban játszanak, addig a hazaiak nagyon nem.

Budimir és Tóth Gergely párharca miatt például éppen előbbi kulcsszereplő is lehet, ha teljesen egészséges - kizárt dolog, hogy őt Tóth tartani tudja lábon, így ha sülnének Budimir dobásai, ezzel kényszerítve védőjét, hogy "kövesse" a triplavonalig, megnyitva ezzel a betörések előtt is az utat, a soproni magasembert teljesen kivehetné a játékból, a vendégeknek erre muszáj lenne reagálniuk, valószínűleg egy cserével. Az szintén nagy kérdés, hogy a Sopron mit kezd a három kisemberrel védekezésben, itt Rancicnak lehetnek nehéz napjai, akárkit is kap meg, illetve hogy a túloldalon az SKC mire megy a fizikai fölényével, az előző heti MVP, Bavcic mennyire tud például Horti fölé kerekedni, vagy hogy Rancicnak mennyit számít majd a magasságbeli előny - mivel első sorban jó catch-and-shoot kinti dobó, így ez Tiggsen és Laroche-on inkább múlik. Amennyivel jobb az állománya látszólag a Sopronnak, annyira nem fekszik nekik szerintem papíron a Pécs mostani játéka. Hogy ebből a valóságban mi valósul meg, melyik együttes akarata érvényesül, az szombaton kiderül, de a hazai pályával együtt szerintem teljesen 50-50 a mérkőzés. 
 

Zalakerámia ZTE KK (9-4) - TLI-Alba Fehérvár (9-4)
2016.01.16., szombat, 19:00

A Pécs-Sopron a középmezőny rangadója lesz, ez pedig az egész fordulóé, hiszen az eddig parádésan szereplő, az elmúlt fordulóban Nyíregyházán Kinney nélkül is nyerő ZTE fogadja a még tovább erősödő, állományban már szinte hibátlan Albát. Kinney játéka egyelőre kérdéses, miután az előző mérkőzés előtt került kórházba, és rá még akkor is hatalmas szüksége lenne Bencze Tamásnak most, ha a zalaegerszegiek egyértelműen egységességük miatt tartanak ott, ahol. Nagyon egyben van a gárda, mindenki azt és csak azt csinálja, amihez ért, ez pedig úgy is a tabella szinte legelején tartja őket, hogy egy légiósuk szinte minden egyes alkalommal hiányzott - utoljára talán pont az első fordulóban állhattak ki teljes kerettel. Akkor az Albát 91-89-re Székesfehérváron is megverték, Dzunics Braniszlavékat pedig nyilván a visszavágás vágya is fűti.

Az állománya alapján bajnokesélyesnek tekinthető, és nemrég megint erősítő Albánál akkor a mostani 5 légiósból mindössze 2 volt jelen - Cheryt szívprobléma miatt nem engedték játszani, Pearson később, Judge pedig csak nemrég érkezett. A fehérváriaknak nemcsak az első forduló miatt van bizonyítanivalójuk, hanem azért is, mert egyelőre azért még csak a nevek néznek ki pofásan - 9-4-es mérlegükből 9-0 jött a 6-14. helyen állók ellen, a Top5-ben található másik négy együttessel szemben mindössze 0-4-et produkáltak. Nem sokkal kaptak ki Körmenden és a ZTE ellen sem, simán fordíthatják az egymás elleni eredményeket, de a topcsapatok ellen eddig még győzniük nem sikerült egyetlen egyszer sem, ezt a sorozatot - inkább előbb, mint utóbb - meg kell törniük. Ahogyan azt elmondhattuk már Judge igazolása előtt is: a liga legatletikusabb csapatával rendelkeznek, amihez most jött egy kifejezetten kis labdaigényű, de a palánk alatt takarító magasember.

Hosszú és minőségi padjuk van, úgyhogy tényleg pofásan néznek ki papíron, most már csak a pályán kell erejüket bizonyítaniuk a jó csapatok ellen is, különben sokat nem fog érni az állomány erőssége. Az Albának jobb és hosszabb is a kerete, a ZTE viszont bizonyított már idén nem egy alkalommal a legjobbak ellen is, jelenleg még sokkal egységesebbek és a saját szintjükhöz képest kiforrottabb a játékuk is. Kinney azért nagyon kellene nekik, mert hiába tért vissza Gáspár most már és kezdi felvenni a ritmust egyre inkább, nagyon rövidnek tűnnek az amerikai irányító nélkül egy Fehérvár minőségű csapat ellen, 7-8 forgatható ember nélkül egy ilyen rangadót borzasztóan nehéz megnyerni. Ahogy a pécsi meccs, úgy ez is 50-50 szerintem, mert hiába az Alba "elvi" fölénye, a hazaiak eddigi eredményei magukért beszélnek - utóbbitól függetlenül személy szerint a vendégeket egy hajszállal esélyesebbnek érzem.


Foto, Slide - szekesfehervar.hu, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus