Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 14. forduló

Pénteken és szombaton lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának tizennegyedik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

KTE-Duna Aszfalt (7-6, 6.) - Zalakerámia ZTE KK (8., 7-6, 8.)
2018.01.05., péntek, 18:00

Kifejezetten jó mérkőzés lehet ebből, hiszen a ZTE ugyan kikapott az Olajtól legutóbb, de az előző hat meccséből csak ezt és a szombathelyi fellépését vesztette el, míg a Kecskemét az előző hat ütközetéből csak Körmenden és Szolnokon bukott, az előző három találkozóját azonban megnyerte Forray Gábor együttese, ráadásul teljesen egyértelműen előreléptek védekezésben és fejben is - Kaposváron hosszabbításban győztek, Debrecenben pedig 7 pontos hátrányból fordítottak az utolsó három percben. Nagyjából hasonló erők küzdelme ez a találkozó, a két együttes állománya között jelentős különbség nincs - a ZTE elküldte Jefferst a héten, de sok vizet nem zavart az amerikai magasember addig sem, amíg Magyarországon tartózkodott. Kulcskérdés lesz természetesen, hogy a Kecskemét mihez kezd Radic-csal, illetve a Kinney védelemmegbontásaival. A túloldalon a Thompson-Djeraszimovics duót nem lesz egyszerű megállítani, de a hazaiak támadójátéka is többtényezős, ahogy a vendégeké, mindkét oldalon vannak többen is, akik elő tudnak lépni pontszerzésben (Kinney egyébként is a többiek kiszolgálásával van eddig elfoglalva inkább). Nagy csata várható, ahol a hazai pálya miatt talán egy fokkal esélyesebb a KTE, de bármi elképzelhető.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (9-4, 2.) - Atomerőmű SE (8-5, 5.)
2018.01.05., péntek, 19:00

Ez lesz a forduló rangadója, hiszen két Top5-ös csapat találkozik majd Szombathelyen - a válogatott szünet után bombaformába lendülő, sorozatban négy győzelmet begyűjtő ASE a hazai pályán még ebben az idényben is veretlen Falco vendége lesz. Teo Cizmicék nagyon összekapták magukat, most már nemcsak Eilingsfeld János iparkodik, hanem a Hinds-Allen hátvédpáros is megtalálta magát, ráadásul a feljavuló védekezés miatt jóval jobb ritmusban támadnak, így pedig mindenki jobb teljesítményt nyújt - a Kaposvár elleni gálaelőadásból kár kiindulni, de Körmenden is kifiejezetten látványos és hatékony előrejátékot mutattak be, Ruják Andrásnál például szembetűnő a formajavulás. A Falco továbbra is hektikus egy kicsit, de saját pályájuktól távol vannak gondjaik leginkább - legutóbb az Arena Savariában is megszenvedtek a tartalékos Szedeákkal, de végül nyertek, és hazai pályán a legjobbak ellen is mindig megtalálták az ellenszert. Ha Hindsék tartják az előző meccseken látott formájukat, nagy meccset vívhatnak a Perl-Govens duóval, és mivel mindkét gárda támadójátékában kulcsszerepe van a hátvédeknek, itt el is dőlhet a meccs. Az ASE ellen most még hazai pályán sem számíthat könnyű meccsre a Falco, de az eddigi hazai teljesítményeik és eredményeik miatt ők az esélyesebbek.

Egis Körmend (9-4, 4.) - JP Auto - JKSE (3-10, 13.)
2018.01.06., szombat, 18:00

A Körmend teljes zuhanórepülésben van, az előző három találkozóját elvesztette a vasi gárda, az előző két mérkőzésen pedig kilátástalan és lélektelen is volt a játéka, egy 40 meg egy 25 pontos vereségből érkeznek, utóbbit a ligautolsó otthonában sikerült beszedniük. A Berény ezzel szemben zsinórban két győzelmet aratott - hozzá kell tenni, hogy a még gyenge formában lévő Sopron és a MAFC ellen, mindkettőt hazait pályán, de úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni az egyensúlyt az öt kezdőjátékos között. Alapvetően nem lenne kérdés, hogy a mélyebb rotációval, jobb játékosállománnyal rendelekző Körmend hazai pályán az esélyesebb, de az előző két találkozón sem képességbeli gondok miatt kapott ki Gasper Potocnik együttese - a fáradtságra sem igazán lehet fogni azt a védekezést, amit Székesfehérváron és Sopronban bemutattak. Azt gondolta volna az ember, hogy az Albától kapott hatalmas pofonból felébrednek, de nem tették - ha ez így marad, nagyon könnyedén kikaphatnak a Jászberénytől is minden más, számukra papíron kedvező faktortól függetlenül.

Kaposvári KK (5-8, 11.) - Alba Fehérvár (9-4, 3.)
2018.01.06., szombat, 18:00

Itt a legegyértelműbbek az erőviszonyok ebben a fordulóban - az Alba zsinórban 8 győzelemből érkezik erre a meccsre, legutóbb 40 ponttal verték a Körmendet, gáláztak, és ha nem is biztos, hogy mindig ilyen támadójátékra lesznek képesek, védekezésben a mérkőzések nagy részében jól pörögnek most már hónapok óta. A Kaposvár a Szedeák ellen megállította a nagy zuhanását, de Pakson megint beleszaladtak egy hatalmas zakóba, úgyhogy továbbra sem egyértelmű, hogy kijöttek-e a gödörből, vagy csak kihasználták egy olyan együttes nehézségeit, amely két kezdőjátékosát nélkülözte. Mindkét gárda elküldött egy-egy embert, az Alba Fennertől, a Kaposvár Evanstől vált meg, de ez is egyértelműen a vendégek felé billenti a mérleg nyelvét, hiszen Dzunics Braniszlavéknál így is lesz öt légiós, Evans pedig az amúgy sem túl bő kaposvári rotációból esett ki. Gyakorlatilag a hazai pályán kívül nincs olyan faktor, ami alapján a somogyiaknak lehetnének esélyeik, topfavorit az Alba.

MAFC (3-10, 12.) - Sopron KC (2-11, 14.)
2018.01.06., szombat, 18:00

Pár napja ez a meccs még elég egyértelmű lett volna, hiszen a MAFC jóval összeszedettebben kosárlabdázik a Sopronnál az egész szezont figyelembe véve, főleg hazai pályán vannak kiváló eredményeik és nyújtanak olyan teljesítményeket, amely alapján még a közép- és néha az élcsapatokra is veszélyesek, míg az SKC-nál hatalmas gondok voltak. Utóbbi változását elkiabálni még nem szabad, egy egészen pocsék mentális állapotban lévő Körmendet ütöttek ki legutóbb, de annyi biztos, hogy Sabáli Balázs együttesének nagyon kellett önbizalom szempontjából a győzelem és az is, hogy végig sikerült jól védekezniük - másfél hónap után nyertek újra. Óriási kérdés, hogy Watkinst mennyire sikerül Davisnek megfognia, mert a vendégek centere betonbiztosan hozza a 25-30 pontját és a 10-15 pattanóját meccsenként, most viszont egy védőspecialistával találhatja magát szemben. Kulcskérdés lesz még ezenkívül, hogy mennyire sülnek a soproni triplák idegenben - a Körmend ellen Parker és Takács jól dobtak, de lehet, hogy ennél több kell majd most, mert a MAFC előszeretettel zónázik. A hazaiaknak stabilabb a támadójátékuk, azon múlik majd a mérkőzés, hogy a Sopront mennyire tudják megállítani - a hazai pálya miatt esélyesebb a fővárosi alakulat, de a feltüzelt SKC előtt ott az esély, hogy felkapaszkodjon ellenfelére, és egyben javítsa őszi, hazai zakóját. 

Naturtex-SZTE-Szedeák (5-8, 10.) - DEAC (6-7, 9.)
2018.01.06., szombat, 18:00

A Szedeáknál most már "csak" Juhos nem játszott legutóbb, Szombathelyen ráadásul nagyon jól tartotta magát Andjelko Mandics legénysége, de a tény ettől még tény marad, hogy az erőcsatár kiesése óta négyből négy összecsapást elbukott a hazai együttes. Az sem biztos viszont, hogy a vendégek fejben most vannak a legjobb állapotban - az eredetileg a kiesés elkerülését megcélzó DEAC továbbra is a bajnokság legnagyobb pozitív meglepetése, de legutóbb 7 pontos előnyt adtak le az utolsó három percben a Kecskemét ellen, ezzel pedig elbukták annak a lehetőséget, hogy a hazai rendezásű kupadöntőn részt vehessenek. Hogy ez mennyire borította meg fejben az együttest, az most kiderül. Nagyjából hasonló erők küzdelme lesz ez (attól függetlenül, hogy például Sulovics és Armwood homlokegyenest más típusú játékosok, az a párharc emiatt is érdekes lehet), egy plusz ízt ad viszont a találkozónak, hogy  Lilov visszatér előző csapatához - ez őt és a volt csapattársakat is külön motiválhatja. A Szedeák hazai pályája ellenére sincs nagyon lényegi különbség az esélyek között.

Szolnoki Olaj KK (11-2, 1.) - Pécsi VSK-VEOLIA (7-6, 7.)
2018.01.06., szombat, 18:00

A Szolnoknál voltak ugyan problémák az utóbbi hetekben, de szép csendben két győzelemnyi előnyt szereztek az alapszakasz féltávjára, ez elég komoly különbségnek tűnik a második 13 mérkőzésre főleg úgy, hogy a Top4 másik három tagját majd saját pályájukon fogadják Dragan Alekszicsék. Az Olaj az előző két mérkőzését behúzta, a Pécs pedig a Falco legyőzése, majd két vereség után Sopronban tudott nyerni legutóbb, de a két gárda játékosállománya közötti különbséget nem kell ecsetelni - Csirke Ferencék azért bizonyították idén többször is, hogy nagyon egységes csapatmunkával, illetve legjobb játékukkal még a bajnoki éllovasokat is el tudják kapni, de erre leginkább hazai pályán került sor, a Szolnok pedig a Tiszaligetben veretlen még ebben a szezonban. Amellett, hogy nem biztos, hogy nagyon könnyű mérkőzés lesz ez a hazaiak számára, egyértelműen ők az esélyesebbek.
 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus