Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 15. forduló (2)

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi élvonal alapszakaszának tizenötödik fordulójából hátralévő hat mérkőzést - nézzük, hogy mit érdemes tudni a találkozók előtt.

Sopron KC (6-8, 10.) - Pécsi VSK-VEOLIA (8-6, 6.)
2019. január 12., szombat, 18:00

A Sopron nincs jó formában, az előző három mérkőzését elveszítette, igaz, az előző körben épphogy kikapott a Falco otthonában (75-74). Nagyobb baj ennél, hogy Warner bokasérüléséről nem sokat tudni, márpedig ha ő nem tud játszani, nagyban csökkennek Sabáli Balázs csapatának esélyei. A vendégek épp az előző körben törték meg rossz szériájukat az Alba elleni sikerrel - itt az a kérdés, hogy idegenben mennyire tudják hozni azt a játékot, amit Pécsen, illetve hogy a pad ezúttal többet tud-e hozzátenni, mint az előző találkozón. A Sopron a hazai pályában bízhat, a Pécs pedig abban, hogy még a saját korábbi hullámvölgye ellenére is stabilabb - Warner esetleges hiányzása és egészségi állapota meghatározó lehet az esélyek szempontjából.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (9-5, 4.) - Szolnoki Olaj KK (13-1, 1.)
2019. január 12., szombat, 18:00

A bajnokság egyik legnagyobb rangadója következik szombat este, hiszen az egyre jobb formában és állapotban lévő Falco a címvédő listavezetőt fogadja. A szombathelyiek legutóbb majdnem megégtek hazai pályán a Sopron ellen, és vannak hullámvölgyek a játékukban, Bruinsma és Govens visszatérése azonban egyértelműen pozitív fejlemény - a zsinórban aratott három győzelemnél a sérüléséből visszatérő és az újra leigazolt két amerikai jóval nagyobb tényezőnek számít. A Szolnok ezzel szemben több sérüléssel is küzd, a hét közben játszott (és utazott, így fáradtabb), ráadásul 47 ponttal kapott ki Németországban, az sokat biztos nem segített az együttesen. Ha Sztrahinja Milosevics nem tud játszani, akkor a Falco még az Olaj ellen is favoritnak számít. Ha a szerb játszik, akkor kiegyenlítettek az esélyek, de a Szolnok az utóbbi időben nem volt meggyőző a sorozatos bajnoki győzelmek ellenére sem (zsinórban 11-nél jár Dragan Alekszics együttese), a würzburgi megsemmisítő vereség pedig nyomot hagyhatott mindenkiben - nagy kérdés, hogy erre hogyan reagál akár a szakmai stáb, akár a játékosok.

Alba Fehérvár (5-9, 11.) - Egis Körmend (11-3, 2.)
2019. január 12., szombat, 18:00

Ez lesz a másik nagy rangadó, igaz, az Alba borzasztóan nehezen "olvasható" csapat. A  fehérváriak a nemzetközi kupában tükörsimán verték az addig csoportelső izraeli ellenfelüket, gyakorlatilag megerőltetés nélkül nyertek, a bajnokságban viszont az egyetlen soproni sikert leszámítva szenvednek Lóránt Péterék, legutóbb Pécsen kaptak ki. A Körmend jóval kiegyensúlyozottabb, az év eleji hullámzást már bőven letudták Ferencz Csabáék, Matthias Zollner gárdája sorozatban négy győzelemből érkezik Fehérvárra, és idegenben is 3-3-ra áll - ugyanolyan a mérlege Körmendtől távol, mint otthon az Albának (3-3). A jelenlegi bajnoki formák alapján még idegenben is a vasiak számítanának az esélyesnek, a hazaiakban azonban több van, mint amit eddig mutattak, ez a hét közben megint megmutatkozott, úgyhogy még az utazásuk ellenére is kétesélyes az összecsapás.

JP Auto - JKSE (9-5, 3.) - Zalakerámia ZTE KK (8-6, 5.)
2019. január 12., szombat, 18:00

A bajnokság két legnagyobb pozitív meglepetése csap össze egymással, hiszen a már harmadik helyen álló Jászberény az ötödik ZTE-t fogadja. A vendégek kikaptak Kecskeméten, előtte pedig a Körmendtől, ami egyáltalán nem nevezhető könnyű sorsolásnak, de most sem lesz könnyebb dolguk. Alapvetően a Berény sem rendelkezik hosszabb aktív rotációval, viszont Bencze Tamásnak most csak három külföldi áll a rendelkezésére, miután Fuller már, Alandise Harris pedig még nincs a keretben - igaz, ez Pécsen nem okozott gondot, ott három külföldivel is nyert a ZTE. A Berény idén kiválóan választott légiósokat, Pantelics mellett Pitts, Coleman és Alekszandrov is rendkívül hasznos játékosok, ez pedig meg is látszik a jászságiak mérlegén - legutóbb Pakson tudott győzni a csapatV (71-72), sorozatban két győzelmet számlál. A JKSE otthon 6-2-re áll, csak két szoros mérkőzést vesztett el - az most sem lenne meglepetés, ha 5 ponton belül dőlne el az összecsapás. A hazai pálya miatt esélyesebb Nikola Lazics gárdája, de a ZTE annyi meglepetést okozott már idén, hogy semmiképp nem lehet leírni.

Serco - TF-BP (1-13, 14.) - Atomerőmű SE (7-7, 7.)
2019. január 12., szombat, 18:30

A TF a kezdeti nehézségek után összeszedte magát, most már hónapok óta tisztességes eredményeket szállít egy győzelemmel, és azokon a találkozókon, ahol várható volt a szoros meccs és esetleg a győzelmi esély, sikerült is győzni vagy legalább hosszabbítást kicsikarni, mint legutóbb a Kaposvár ellen (79-81). Budapesten nem is lehet leírni Beákékat, de az ASE az edzőváltás óta más szintet képvisel még akkor is, ha legutóbb hazai pályán kikapott a Jászberénytől. Nagy kérdés, hogy mennyire tudnak felpörögni a vendégek, mert ha nem, komoly pofont kaphatnak. Az sem mindegy, hogy a hivatalosan egyelőre be nem jelentett Ales Pipan mennyit tudott foglalkozni a gárdával, de rövid idő alatt azért csodákat kár várni. Annyit lehet, hogy a TF ezúttal is kihozza magából a maximumot, és ez, amennyiben a paksiak nem figyelnek oda, könnyen elég lehet egy szoros mérkőzéshez is - ettől függetlenül masszív favorit az ASe.

DEAC (7-7, 9.) - KTE-Duna Aszfalt (7-7, 8.)
2019. január 13., vasárnap, 17:00

A két gárda nagyon hasonló erőt képvisel, és nemcsak a mérlege miatt: a két állomány között játékerősségre nem sok különbség mutatkozik az eddig látottak alapján. Döntő lehet ezen a találkozón, hogy Debrecenben rendezik a mérkőzést, mert mindkét csapat gyenge saját pályájától távol: a DEAC még nem nyert meccset idegenben, otthon viszont 7-1-gyel áll, míg a KTE csak a TF-et és a Kaposvárt tudta két vállra fektetni idegenben. Ez alapján a DEAC esélyesebbnek számít, a Kecskemétnél viszont mindig el kell mondani, hogy rengeteg szoros összecsapást játszik a gárda, és az ilyeneken lehetetlen megjósolni, hogy merre fog billenni a mérleg nyelve - ezúttal azért papíron esélyesebbek a hajdúságiak.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus