Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 15. forduló

Szombaton a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizenötödik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

MARSO Nyíregyháza (3-10) - Kaposvári KK (5-9)
2016.01.23., szombat, 16:30

A nap első mérkőzésén elég nagy a tét mindkét együttes számára. A Kaposvár hiába javult játékban a korábbiakhoz képest, a győzelmek az utóbbi időben elmaradnak, sorozatban két vereséggel állnak, a Nyíregyháza pedig zsinórban négy zakót gyűjtött be. A hazaiak lehetnek pihentebbek, ők az előző fordulóban nem játszottak - majd februárban pótolják a MAFC elleni találkozót -, de egy hét a KKK számára is elég kellett, hogy legyen a regenerálódásra, ez nem szabad, hogy gondot okozzon ezen a szinten. A somogyiak vendégként eddig 0-6-tal állnak, ezen azonban mindenképpen változtatniuk kell most, ha reális esélyt akarnak a rájátszásra - matematikailag csak egy győzelemmel vannak lemaradva a 8. helytől, de ha Nyíregyházán nem tudnak nyerni, máshol még ennyi esélyük se lesz. Van egy új légiósuk is, így a minőségi rotációjuk bővülhetett - hogy Jazvin mekkora erősítés, azt a meccsen meglátjuk. A hazaiaknak otthon is csak 2-5 a mérlegük, nekik viszont azért lenne kötelező a győzelem, mert a Kaposvár a leggyengébb csapat idegenben a Jászberény mellett, ha nem akarnak Play-outot játszani a szezon végén, ezt a meccset nyerniük kell.

MAFC (3-10) - Zalakerámia ZTE KK (10-4)
2016.01.23., szombat, 17:30

"Megnyitott" a Gabányi, úgyhogy lejátszhatja első ténylegesen hazai környezetben vívott mérkőzését ebben az idényben a MAFC. Nem kapnak könnyű ellenfelet "bemelegítésként", a bajnokság legkellemesebb meglepetése, a ZTE látogat hozzájuk. A fővárosiak biztosan komoly létszámú szurkolósereg előtt játszhatnak majd, de ezen kívül semmi nem szól mellettük. A zalaegerszegi alakulat a legegységesebb gárda az egész NBI/A-ban, a játékukat betéve tudják, ráadásul állományban össze sem hasonlítható a két együttes. Gond lehetne a sérültek száma, de Kinney és Gáspár Dávid is edzettek a héten, mindketten játszani is fognak. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy esetleg könnyelműbb lesz az előrébb rangsorolt, jóval esélyesebb alakulat, ezt az esetleges hibapontot azonban megoldhatja, hogy a ZTE legkínosabb idei vereségét pont a MAFC ellen szenvedte el, a második fordulóban hazai pályán kaptak ki - ez egy olyan csapatnál, amely a Fehérvárt oda-vissza verte, plusz legyőzte a Körmendet, az ASE-t és a Szolnokot is, elég nagy blama. Egyértelmű vendéggyőzelemre lehet számítani, de a MAFC-ot azért hiba lenne teljesen leírni, valószínűleg Bencze Tamásék sem tesznek így.

Atomerõmû SE (11-3) - PVSK-PANNONPOWER (6-8)
2016.01.23., szombat, 18:00

A Pécs esetében az utóbbi időben pozitívumokról beszélhettünk, de ezen a mérkőzésen az ASE az esélyesebb, méghozzá nem is kicsit. Hazai pályán ebben az idényben még nem buktak mérkőzést (8-0), igazoltak egy új játékost Nikola Siladji személyében, aki a MAFC-nál ugyan nem mutatott olyan rengeteget, de most 5-ös helyett négyes poszton akarják kiaknázni a benne rejlő dolgokat, könnyen elképzelhető, hogy ez jobban fog elsülni. Még mindig van (egy kis) hiányérzete az embernek, amikor a Paks játékát látja, mert messze vannak a bennük rejlő maximumtól, de így is hozzák a meccsek jelentős részét. A Pécsnél a már sokszor megénekelt hátvédtrió lehet a nyerő újfent, de az előző körben a Sopron ellen nem sikerült hazai pályán behúzni a győzelmet, a fizikai hátrányt nem sikerült előnnyé kovácsolni a gyorsasággal, kinti dobásokkal, ez a paksi kirándulás pedig még nehezebb feladatnak tűnik. Watkins ugyan még nem léphet pályára, de nélküle is elég komoly meglepetés lenne, ha nem az ASE nyerne.

Falco-Trend Optika KC Szombathely (8-6) - JP-TOP COP Jászberény (1-13)
2016.01.23., szombat, 18:00

A Falco sincs éppen a toppon, legutóbb kikaptak az Alexandert már alig használó Kecskeméttől, de hazai pályán azért teljesen másként játszanak, mint idegenben, hiszen az Arena Savariában 6-1-es mérlegük van ebben az idényben - a nagycsapatok közül is csak a Szolnok tudott nyerni náluk, az ASE-t, a ZTE-t és a Körmendet megverték. Sok jóra nem számíthat az egykori szombathelyi sikeredző, Szrecsko Szekulovics együttese, hiszen a Berény szinte semmit nem változott az edzőváltás után - védekezésük továbbra is kritikán aluli, így a támadójátékuk gyakorlatilag lényegtelen, mert betonbiztosan kapják a 90-100 pontokat. A szombathelyi együttes is hajlamos hátul kiengedni, így adott esetben egy pontzáporos találkozót is láthatunk, de alapvetően hatalmas meglepetés lenne, ha a Falco nem tudná behúzni ezt a kötelező győzelmet.

Naturtex-SZTE-Szedeák (5-9) - KTE-Duna Aszfalt (6-8)
2016.01.23., szombat, 18:00

Ez egy borzasztóan érdekes összecsapás lehet, a rájátszásba jutás szempontjából kulcsjelentőségű, hiszen a 8-11. helyeken egy győzelem csak a különbség a négy gárda között. Jelenleg a KTE a 9., és amennyire kilátástalan volt a támadójátékuk az utóbbi időben, annyira nagy győzelem volt a Falco elleni sikerük az előző körben, az lélektanilag nagyon sokat dobhatott a kecskemétieken. Ha már a lélektan: ebből a szempontból a Szedeák pont az ellenkező helyzetben van, két hatalmas zakóba futottak bele Fehérváron és Körmenden a "restart" óta. Az nyilvánvaló, hogy hazai pályán jobbak lesznek, mint ahogy az is, hogy a Kecskemét nincs az előbb említett élcsapatok szintjén, de ez a két súlyos pofon jó hatással biztosan nem volt Jereminovékra. A vendégeknél van egy új amerikai irányító, ami azonnal visz egy kérdőjelet a mérkőzésbe, de egyébként is hasonló erők küzdelméről van szó - szoros, megjósolhatatlan derbire van kilátás.

Sopron KC (9-5) - Szolnoki Olaj KK (11-3)
2016.01.23., szombat, 18:00

A forduló egyik rangadóját Sopronban játsszák, ahova a bajnoki címvédő látogat. A hazaiak a nemzetközi kupa befejezése óta egyre jobban játszanak és zsinórban 5 sikert arattak, amivel a legjobb formában lévő alakulatnak számítanak az egész bajnokságban. Az Olajnál vannak gondok szép számmal, kisebb-nagyobb sérülések mellett érkezett hozzájuk egy új dobóhátvéd is a tegnapi napon, a EuroCup előző két fordulójában pedig nem sok sikerélmény érte a szolnoki különítményt. A bajnokságban a nemzetközi kupa miatt nagyobb gondjuk még nem akadt, talán csak Körmenden kaptak ki meglehetősen fáradt társaság benyomását keltve, a Sopron ellen azonban többre lesz szükség, mint az előző körben Jászberényben. Kulcskérdés lehet Vojvoda Dávid játéka, a másik oldalról pedig az őrzése, mert azt láthattuk, hogy ha őt ki tudják venni a játékból, akkor lehet gondja Pór Péteréknek támadásban - kérdés, hogy erre az igen kiegyensúlyozott Tiggs képes lesz-e, mert itthon azért nem sokan fogták még meg Vojvodát. A nemzetközi kupa miatt erősen kétesélyes ez a találkozó, a Sopronnak jóval több ideje volt készülni az utóbbi napokban, hetekben, mint ellenfelének, pihentebbek is, ez az Olaj állománybeli előnyét el is tüntetheti - jó kis rangadóra van kilátás.

TLI-Alba Fehérvár (9-5) - Egis Körmend (10-4)
2016.01.23., szombat, 20:00

A legnagyobb derbit ebben a fordulóban Fehérváron játsszák, ahova a Körmend látogat. Az Alba a legjobbak ellen továbbra sem bizonyított még semmit - a Top4 ellen eddig 0-5 a mérlegük, a ZTE-től kétszer, a többiektől egyszer kaptak ki, márpedig ez sok jót nem vetít előre a bajnokság későbbi szakaszára. Játékosállományban a fehérvári gárda a legjobbak között van, sőt, a szolnoki kerethez (talán) ők állnak a legközelebb, ebből azonban játékban még csak a közép- és kiscsapatok ellen láthattunk bármit is, a nagyok, akik felállt védelem elleni játékra tudták kényszeríteni Braniszlav Dzunicsékat, ennyivel meg is ölték a támadásaikat, amik sokszor a helyzet nélküli triplák eldobálására koncentrálódnak - a téli szünetben ebben jottányit nem sikerült előrelépniük. A Körmendnél is vannak gondok, Cole Dickerson az előző fordulót is kihagyta, de mivel hat légiósuk van, így Trey McKinney-Jones beállhatott a helyére, simán ütötték is a Szedeákot. Petty eddig jó fogásnak bizonyult, jóval jobban játszik, mint tette azt rövid szolnoki kitérője alatt, így Perry hiányát látszólag tudják pótolni. Azt is hozzá azért kell tenni, hogy a Falco otthonában két hete kikapott a Körmend, nem ideális a helyzetük a játék kényszerű átformálása és a sérülések, betegségek miatt sem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Körmenden egy ponttal nyertek a hazaiak, így egy ennél nagyobb arányú fehérvári siker már feléjük billenti az egymás elleni eredményt, az Albának azonban az egypontos siker is úgy kellene most, mint egy falat kenyér - ha most is kikapnak, az az eddig is felmerülő kérdéseket még jobban kiemelné.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus