Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 15. forduló

A héten lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának tizenötödik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Zsoldos András tippjeit a Fogadni Mernék c. rovatunkban elolvashatjátok!


Atomerőmű SE (8-6, 6.) - DEAC (6-8, 11.)
2018.01.11., csütörtök, 18:00

Az ASE felépített egy egészen jó sorozatot az elmúlt egy hónapban, volt zsinórban négy győzelmük, Körmenden is diadalt arattak, aztán Szombathelyen megint teljesen szétestek, ez a Kecskemét és a Szedeák elleni játékra hasonlított tőlük még akkor is, ha egy bajnokesélyes otthonában léptek fel. Megtorpant a DEAC is, sorozatban beszedett három vereségének köszönhetően visszcsúszott a hajdúsági gárda a 11. helyre, ami a 3 győzelemnyi előnyük miatt még így is jó, csak az első 11 fordulóhoz képest visszalépés. Igazoltak is egyet Berényi Sándorék, de Keron DeShields az ASE ellen még nem lesz bevethető. A hazai pálya miatt esélyesebb lenne a paksi együttes, a palánk alatt nem nagyon van olyan fizikai erő a vendégeknél, ami meg tudja állítani a kitűnő formában lévő Eilingsfeldet, de megint ott tartunk a vendéglátó esetében, hogy nem tudni, mi várható tőlük, mert a szombathelyi meccshez hasonló hozzáállással Eilinsgfeld egyedül biztosan kevés lesz - a DEAC van annyira összeszedett, hogy ha megérzi a vérszagot, rettenetesen nehéz mérkőzést tudnak csinálni ebből a Paks számára.

Pécsi VSK-VEOLIA (7-7, 8.) - KTE-Duna Aszfalt (8-6, 5.)
2018.01.12., péntek, 18:00

Borzasztóan fontos mérkőzés lesz ez a két együttes között, mivel közvetlen riválisokról van szó, és várhatóan a bajnokság további szakaszában is egymással fognak küzdeni a minél jobb helyekért. A vendégek az elmúlt időszakban láthatóan egyre jobb formában vannak, levetkőzték azt, ami a szezon elején jellemző volt rájuk - egy-egy elképesztően jó meccsük után megmagyarázhatatlanul gyenge teljesítmények érkeztek, most viszont a védekezés stabil már hosszú hetek óta, jött is sorozatban négy győzelem. A Pécs ennél egy fokkal hektikusabb, viszont pont hazai pályán kitűnően teljesítettek eddig, megverték már otthon az Albát és a Falcót is. A két állomány erősségében lényegében nincs különbség - az egyik oldalon az lesz a feladat, hogy Durhamet minél jobban limitálják, a másikon pedig a Thompson-Djeraszimovics kettőst kellene első körben megállítani, de mindkét oldal tud B opciókhoz is nyúlni, és az eddigi teljesítmények alapján a bajnokság legjobb cseréi közül kettő, Simon és Wittmann is ott vannak a padokon. Kulcsfontosságú lehet ez a találkozó akár majd később a PO-ba jutás szempontjából is - a Kecskemét javíthatja az első egymás elleni meccsen, hazai pályán beszedett zakóját, a Pécs viszont az esetleges egál mérleg ellenére is lépéselőnybe kerülhet a KTE-vel szemben.

Alba Fehérvár (9-5, 4.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (10-4, 3.)
2018.01.12., péntek, 18:00

Egyértelműen ez lesz a kör rangadója, ahol a bajnokság legjobban védekező együttese fogadja a legjobban támadó alakulatot. Az Alba október elején nagyon csúnya, 28 pontos verésbe szaladt bele Szombathelyen, de azon a találkozón hiányzott a csapatból Lóránt, Horton, Simpson és az akkor még a keretben sem lévő Mohammed - bár Markovics és Fenner akkor pályára léphettek, ez a "négy-a-kettőre" csere finoman szólva is minőségi váltás. Amiatt is érdemes elfelejteni az akkori összecsapást, mert a Falco eddig idén is hozza, amit a tavalyi alapszakaszban: otthon mindig nyernek, legtöbbször hengerelnek, idegenben viszont rendesen botladozik a társaság, ott mindössze 3-4-re áll, míg az Alba otthon csak a Szolnoktól kapott ki eddig.

Nincs nagy kérdés abban, hogy az fog dönteni, hogy melyik gárda tudja a másikra erőltetni az akaratát. A keddi FIBA Europe Cup meccsen látszódott, hogy a címvédő kifejezetten gyenge teljesítményt tud nyújtani, ha nincs védekezés, mert felállt védelem ellen sokszor ad hoc a támadójátéka, amikor viszont jól védekeznek, akkor le tudnak dózerolni bárkit, nagy hátrányból, fél meccsek alatt is. Nyilván a Falco is jobb, amikor jobban védekezik, de náluk a felállt védelem darabokra bontásához is megvan az állomány, úgyhogy azon várhatóan el is fog dőlni a mérkőzés, hogy a Govens-Perl-Váradi-Norfleet négyes milyen hatékonysággal tud támadni (persze az ő helyzetkreálásaik után fontos lesz a Pustahvar-Boriszov-Zsigeranovics-Tóth négyes eredményessége is, de az ő helyzeteiket is az első négy fogja kialakítani). Ha menni fog a támadás, és vissza tudnak időben rendeződni hátul, nyerhetnek idegenben is, ha viszont az Alba rohanni tud, nem nagyon fogják őket megállítani a szombathelyiek sem - a bajnok valamivel esélyesebb, mivel Székesfehérváron rendezik a meccset, de az is kérdés, hogy például mennyit fog számítani, hogy nekik csak három napjuk van az előző mérkőzésük után, a Falcónak pedig majdnem egy hét.

JP Auto - JKSE (3-11, 12.) - Kaposvári KK (6-8, 10.)
2018.01.13., szombat, 18:00

A Berény két győzelem után kikapott Körmenden, előtte két közvetlen riválisát győzte le - nagyon nem lettünk okosabbak, hogy vajon az elég sűrű és nagy létszámú középhaddal mihez tudnak kezdeni. A Kaposvár otthon most már másodjára is kiváló teljesítményt hozott főleg védekezésben, a tartalékos Szedeák után a zsinórban nyolc győzelemmel Kaposvárra érkező Albát is legyőzték. Fekete Ádáméknál is van kérdés, méghozzá az, hogy idegenben is tudja-e hozni az otthon látott pörgést a gárda, mert egészen elképesztő különbség volt a címvédő és egy héttel korábban, az ASE elleni védekezésük, mentalitásuk között. Támadásban otthon sem sziporkáztak három negyedig, de ha hasonlóan kaparnak most Jászberényben is, mint a székesfehérváriak ellen, akkor győzhetnek - ha nem, akkor viszont a hazaiak előtt nagy esély adódik. Érdekes lesz az összecsapás, mert a Lucsics-Sejfic duó fizikálisan felveheti a versenyt Spicáékkal, és mindkét gárda elég rövid rotációval dolgozik - esélyesebbek Ivosevék, akiknél ráadásul Gibbs is bemutatkozik minden valószínűség szerint, így mélyül a hátvédrotációjuk, de az elmúlt hetek tükrében itt sem lehet atombiztos papírformáról beszélni.

MAFC (3-11, 14.) - Egis Körmend (10-4, 2.)
2018.01.13., szombat, 18:00

Itt az erőviszonyok egyértelműek, hiszen a Körmend más lehetőségekkel, más mélységű állománnyal dolgozik. Az egyik kérdés velük kapcsolatban az, hogy a hazai pályán most már kétszer is mutatott nem tökéletes, de a hárommeccses vereségsorozatuk alatt látott játékukhoz képest sokkal jobb teljesítményt hozzák-e idegenben is - a szezon korábbi szakaszában nem volt ezzel gond, de finoman szólva is más helyzetben vannak most. A másik kérdés az, hogy fizikálisan hogyan állnak, miután ez lesz a harmadik mérkőzésük a héten - még Wright nélkül is megvan az állomány mélysége ahhoz, hogy ezzel ne legyen gond, és nem is tűntek fáradtnak a Nevezis ellen tegnap, úgyhogy talán ez sem lesz akkora faktor. A MAFC egy kis gödörben van - bajban még nincs, ott van azonos mérleggel a Sopronnal és a Jászberénnyel, de mindkét riválisától kikapott a közelmúltban. Reálisan nézve a Körmend a favorit - a fővárosiak nyilván megpróbálják kihasználni majd a vendégek mostanában meglévő hibáit Hot vezetésével, kaparni fognak, ahogy eddig is, de még a Körmend problémái ellenére is meglepetés lenne egy budapesti siker.

Zalakerámia ZTE KK (7-7, 7.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (6-8, 9.)
2018.01.13., szombat, 18:00

A hazaiak zsinórban két vereséget szedtek be a jó periódusuk után, de otthon az Olajtól, idegenben pedig Kecskeméten buktak - ez két olyan vereség volt, amelyek után kár még vészharangokat kongatni, még akkor is, ha 21 pontos fórból zakóztak a KTE ellen, ami nagyon fájó lehet még később. A Szedeák legutóbb bedarálta a DEAC-ot, ami hatalmas teljesítmény volt úgy, hogy Juhos mellett most már Csirics is kidőlt a sorból, nem is csak 1-2 mérkőzésre. Kovács Ádámék nagyon szépen kihasználták a megnövekedett lehetőséget, de Bencze Tamásék azért Zalaegerszegen teljesen más színvonalat képviselnek, mint a DEAC Szegeden - parázs kis meccs lehetne ebből teljes keretekkel, Andjelko Mandicsék valószínűleg nem is adják majd olcsón a bőrüket, az előző forduló MVP-inek választott Boltics-Sulovics duót így sem lesz egyszerű megállítani, de a sérülések miatt itt egyértelmű favoritnak számítanak a hazaiak.

Sopron KC (3-11, 13.) - Szolnoki Olaj KK (12-2, 1.)
2018.01.14., vasárnap, 18:00

Itt is egyértelműek az erőviszonyok a MAFC-Körmend meccsel egyetemben. Annyival másabb a helyzet, hogy a Sopron a MAFC-cal ellentétben kifejezetten jó formába lendült, két sikert is arattak, a fővárosi gárda mellett a Körmendet is legyőzték - tőlük idén még nem látott védekezést produkálnak az utóbbi időszakban, és ettől a két győzelemtől megjöhetett az önbizalmuk is, látható eredménye van a munkájuknak és a változtatásoknak is. Lesz is szükség az önbizalomra, mert az Olaj kezd megint egyre jobban felpörögni, tegnap a Minszk bánta ezt, az ő védekezésük pedig szintén egészen pazar volt a fehéroroszok ellen, támadásban és a keret mélységében pedig nincs egy szinten a két keret. Nem nagyon van teher a Sopronon, ez lehet az esélyük, mert egyébként a Szolnok teljesen egyértelműen a mérkőzés esélyese még a szerda-vasárnap ritmus ellenére is.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus