Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 16. forduló

Szombaton a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizenhatodik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok

 

MAFC (3-11) - TLI-Alba Fehérvár (10-5)
2016.01.30., szombat, 17:30

Múlt héten a MAFC megszorongatta a ZTE-t a felújított csarnok "nyitómeccsén", de a győzelem nem jött össze, most pedig a szoros csata is hatalmas meglepetés lenne. A zalaegerszegiek szépen kihozzák magukból idén a maximumot, de a fehérvári együttes sokkal atletikusabb és fizikálisabb csapat, ez a fővárosiaknak szerintem jóval kevésbé fekszik - ilyen szempontból egészen biztosan nem tudják felvenni Dzunics Braniszlavékkal a versenyt, így borzasztóan nehéz dolguk lesz akár abban, hogy felállt védelem elleni játékra kényszerítsék a vendégeket, akár abban, hogy ott megállítsák őket. Az Albának a Top5 másik négy csapata ellen nem ment, ettől lejjebb helyet foglaló gárdák ellen viszont eddig még hibátlanok, az elmúlt héten ráadásul egy rangadót is sikerült megnyerniük a Körmend ellen, így toronymagas esélyesek természetesen.

JP-TOP COP Jászberény (1-14) - Naturtex-SZTE-Szedeák (6-9)
2016.01.30., szombat, 18:00

Mindkét együttesnek égető szüksége lenne a győzelemre, hiszen ha a Szedeák kikap az utolsó otthonában, komoly lépéshátrányba kerül a 8. helyért vívott küzdelemben, míg a Berény számára ez az egyik legjobb alkalom arra, hogy elinduljanak felfelé - ha nem sikerül most sem begyűjteni egy sikert, jó eséllyel utolsóként várják majd a középszakaszt. A hazaiak védekezése továbbra sem működik, bár most nem idegenben vagy otthon a Szolnok ellen kell helyt állni, de ha nem rakják össze hátul a dolgokat, a Szedeák is meg fogja ezt büntetni. Alapvetően talán nincs akkora különbség a két állomány között, de a vendégek játéka még a két hatalmas, ebben a naptári évben elszenvedett zakójukat nézve is sokkal világosabb, rendezettebb, így ők az esélyesek. A hazaiak azonban "most vagy soha" hozzáállás léphetnek pályára, ezért egy szoros találkozóra van kilátás.

Kaposvári KK (6-9) - Zalakerámia ZTE KK (11-4)
2016.01.30., szombat, 18:00

A játéknap egyik legérdekesebb összecsapása lesz ez, a tabellán jelenleg holtversenyben második ZTE az otthon mindig veszélyes Kaposvárhoz látogat. A vendégeknél elvileg mindenki bevethető már az aktív rotációból, ez szinte egyetlen egyszer sem fordult még velük elő ebben az idényben, és bár a MAFC ellen a végén kicsit szenvedtek, összességében nézve kifogástalanul teljesítenek eddig. A Kaposvárnál Puljko érkezése után előbb a játék kezdett egyre jobban festeni, az előző körben pedig nyerniük is sikerült Nyíregyházán, így pozitív hangulatban várhatják ők is az összecsapást. Az előző években megszokhattuk, hogy a somogyiak hazai parketten jóval veszélyesebbek, mint idegenben vagy úgy egyébként papíron, viszont a ZTE-nek saját pályájától távol ugyanúgy 5-3 a mérlege, mint a hazaiaknak otthon. Ez is szoros mérkőzés lehet, ahol szerintem Bencze Tamás legénysége esélyesebb valamivel - annyit bizonyítottak már idén, hogy egy szoros találkozót szerintem ők bírnak jobban fejben. A hazaiaknál több sérült és beteg játékos is van, a kezdő ötösből csak Benke Szilárd egészséges teljesen, Ubilla, Hendlein és Jazvin influenzával, Spica térdfájdalmakkal, Puljko pedig combizom-húzódással bajlódott a héten. 

KTE-Duna Aszfalt (6-9) - Egis Körmend (10-5)
2016.01.30., szombat, 18:00

A Körmendnél Perry kényszerű cseréje mellett Dickerson kiesése sem könnyíti a helyzetet, és hiába van hat légiósa most Teo Cizmicéknek, így is visszaesett a játékuk - kettőből két rangadót vesztettek idegenben 2016-ban. A KTE-nél légióscsere volt az előző forduló előtt, egyelőre még nem nagyon lehet megmondani, hogy Harrisszel jobban jártak-e, mint Alexanderrel - az új hátvéd bemutatkozása pocsékul sikerült (1 pont, -3 VAL 16 perc alatt), de most volt egy hete együtt edzeni a csapattal. A Kecskemét két fordulóval ezelőtt már megverte a másik vasi együttest hazai pályán - elég nehéz megmondani, hogy mire lehetnek képesek, de a támadójátékuk előrelépett a legutóbbi mérkőzéseken. A Körmend alapvetően esélyesebb persze Dickersonnal és nélküle is, hiába állnak negatív mérleggel (3-4) saját pályájuktól távol. A KTE Falco elleni mérkőzése azonban intő jel lehet számukra - nem érdemes könnyű meccsre számítaniuk.

Sopron KC (10-5) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (9-6)
2016.01.30., szombat, 18:00

A Sopron a bajnokság legjobb formában lévő együttese zsinórban 6 sikerrel, és ebben a szakaszban már volt egy ZTE elleni hosszabbításos siker mellett egy Szolnok elleni diadal is - a 12 pontos differencia a végén nagyon hízelgő volt a címvédőre nézve. Ez az Olaj elleni győzelem komoly önbizalmat adhatott a gárdának, hiszen EuroCup ide, sérülések oda, mégiscsak a bajnokság legnagyobb esélyesét mosták le a pályáról. A Falco is győzött az előző körben, de egyrészt a Jászberényt sikerült megverniük, az rajtuk kívül eddig mindenkinek ment (a JKSE egyetlen győzelmét ellenük aratta a második fordulóban), másrészt idegenben csak 2-5 Kálmán Lászlóék mérlege - legutóbb a KTE a második félidőben fordított ellenük, de abból a kettőből is egy győzelmet a MAFC ellen hoztak le 1 ponttal, még Székesfehérváron. A jelenlegi formákat is nézve Sabáli Balázsék annak ellenére is masszív esélyesek szerintem, hogy egy győzelem van csak a csapatok között a tabellán.

PVSK-PANNONPOWER (6-9) - MARSO Nyíregyháza (3-11)
2016.01.30., szombat, 19:00

Az Alba budapesti vendégjátéka mellett ez a forduló másik kötelező győzelme, itt Csirke Ferencék nem hibázhatnak a liga leggyengébb formában (5 vereség zsinórban) lévő gárdája, az idegenben mindössze 1-5-ös mutatóval rendelkező Nyíregyháza ellen. A Pécs is begyűjtött most sorozatban két zakót, de az elsőt a jelenleg a tabella közvetlen élmezőnye felé robogó Sopron ellen, a múlt héten pedig borzasztóan jól tartották magukat a listavezető otthonában is, mindössze hosszabbításban kaptak ki az ASE-tól. A Nyíregyházánál semmi nem működik, vagy legalábbis egyszerre egy mérkőzés erejéig biztosan nem, maximum rövidebb periódusaik vannak Sitku Ernőéknek, nem több. A Pécs ezen a mérkőzésen szerintem minőségbeli fölényben is van, jóval rendezettebb a játékuk is, mint ellenfelüké - mindenképpen be kell gyűjteniük a sikert, mert a 8. helyért vívott csatában egy Nyíregyháza elleni hazai vereség végzetes is lehet.

Szolnoki Olaj KK (11-4) - Atomerõmû SE (12-3)
2016.01.30., szombat, 19:30

A kör szuperrangadója az első és a második összecsapása lesz utóbbi otthonában, a címvédő Szolnok fogadja a Paksot. Sokáig emlékezetes, három hosszabbításos mérkőzést játszottak a felek a harmadik fordulóban, ahol az ASE 21 pontos első negyedbeli hátrányából tudott a végére egyenlíteni, majd az utolsó ráadásban fordítani. Most is ők vannak jobb passzban zsinórban három győzelemmel, bár az előző fordulóban a Pécs ellen hazai pályán is nagyon megszenvedtek, előtte pedig Kaposváron hozták vissza a sírból a meccset. Visszatért azonban a kerethez Watkins, Siladji a kecskeméti Harrishez hasonlóan most egy héttel többet edzhetett új társaival, úgyhogy a paksiaktól komolyabb produkcióra számíthatunk - kell is tőlük, ha nyerni akarnak, mert idegenben a Falco és a ZTE is könnyedén verte őket a rangadókon, és összességében is csak 3-3 a mérlegük saját pályájuktól távol.

Nagyobb kérdés azonban, hogy mi lesz a Szolnokkal, ők ugyanis kifejezetten rossz passzban vannak - miután az óév végét nagyon megnyomták, az újévben a EuroCup már soknak tűnik számukra a Sassari legyőzését követően. Az elmúlt két és fél hétben csak Jászberényben nyertek, egyébként komoly vereségekbe futottak bele nemzetközi szinten és Sopronban is. Az Olaj számára a Galatasaray elleni első három negyed lehet egy kis kapaszkodó kifelé a gödörből, a törökökkel ugyanis 30 percig teljesen pariban tudott lenni Pór Péter gárdája, ami nagy szó. Érdekes kérdés lesz, hogy sikerül-e támadásban összerakniuk valamit, mert az utóbbi időben kezdtek elöl teljesen szétesni - Burrell átment önző üzemmódba, Vojvodának (főleg a EuroCup meccseken) nem ment a játék és Boriszovnak se nagyon, márpedig ha közülük senkinek vagy csak egy embernek megy a játék, az nem elég a győzelemhez, Milosevics nélkül nagyon össze kellene kapnia magát mindhárom érintettnek.

Összességében nézve szerintem két hasonló képességű állomány fog összecsapni, az ASE mennyiségben, bevethető emberek számában nincs lemaradva az Olajhoz képest és a minőségen is lehet vitatkozni pro és kontra. A paksiak játéka még mindig rendkívül hektikus, ráadásul idegenbeli teljesítményük eddig finoman szólva sem volt meggyőző. A Szolnoknál nagy kérdés, hogy a folyamatos zakók mennyire "ölik" fejben a társaságot - most a fáradtság talán kevésbé játszik be, mint az előző hetekben, mert bár játszottak szerdán, utazniuk nem kellett. Milosevics játékán sok múlhat és elég sok forgatókönyv elképzelhető - Sopronban láttuk az Olajt teljesen esélytelenül is játszani, az ASE-t Zalaegerszegen és Szombathelyen ugyanígy, ettől függetlenül a tabella első két helyezettjéről van szó, az egymás elleni mérkőzésük pedig igazi klasszikus lett.
 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus