Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 16. forduló

Szombaton lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának teljes tizenhatodik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

DEAC (6-9, 11.) - Alba Fehérvár (10-5, 4.)
2018.01.20., szombat, 17:00

A DEAC-nál elvileg minden légiós bevethető lesz, először játszanak majd ebben a felállásban, kérdés, hogy az eddigi stabilitás mennyire borul majd meg - az ASE elleni nagy zakóból kár kiindulni, miután ott csak Lilov volt bevethető a külföldiek közül. Az Alba ugyanakkor jól reagált a Kaposvár elleni meglepő zakóra, a Falcót legyőzték az előző körben hazai pályán, majd Körmenden három negyedig megint jól működött a védekezésük - amennyiben hátul azt a teljesítményt hozzák, amit a körmendi meccs első 30 percében, csak ihletett támadójátékkal maradhat látótávolságon belül a DEAC. Az utolsó felvonások leolvadásai idegenben aggasztóak lehetnek még a jövőben, de a hajdúságiak a vártnál jobb szereplésük ellenére a bajnokesélyesektől rendre nagyarányú zakókat kaptak még hazai pályán is - ha már szoros meccset tudnak játszani, az is pozitívum lesz a papírforma alapján.

Atomerőmű SE (9-6, 6.) - Zalakerámia ZTE KK (8-7, 7.)
2018.01.20., szombat, 18:00

Ez egy borzasztóan érdekes meccs lehet még, két nagyon hasonló erősségű csapat csap majd össze egymással. Pár hete a ZTE Kecskeméten próbálta javítani hazai pályán elszenvedett vereségét, azt 15 percnyi kiemelkedő jó játék ellenére sem sikerült megtenniük - itt is benne van minden, nagy hullámzások, szoros mérkőzés, bármi. Mint mindig, most is kulcs lesz az ASE védekezése, amit biztos nem a DEAC elleni mérkőzésen lehetett igazán tesztelni - a szombathelyi hozzáállással simán fog nyerni Bencze Tamás együttese, az előtte mutatott játékkal viszont talán egy fokkal esélyesebb a hazai alakulat. Az nagy kérdés, hogy mihez kezdenek a csapatok egymás legjobb támadóival, mert papíron nem sok jó opció van se Radicra (itt az utóbbi hetekben egyre stabilabb Ogunyemi azért kulcsszereplő lehet), se a paksiak kinti dobóira, de ha fizikalitásról van szó, akkor Eilingsfeld is fölényben van Szabó Zsolttal szemben. Megjósolhatatlan a mérkőzés, tényleg bármi elképzelhető ettől a két alakulattól az elmúlt hetek alapján.

Egis Körmend (11-4, 2.) - Sopron KC (3-12, 14.)
2018.01.20., szombat, 18:00

A Sopron a pocsék szezonkezdést követően nagyon összeszedte magát - sziporkázó játékot talán pont csak a Körmend ellen nyújtottak, egyébként viszont a legnagyobb erényük mostanában az, hogy van tartásuk, ezt a fővárosban és legutóbb egy jóval erősebb ellenféllel szemben, a Szolnok ellen is bizonyították. Mészáros kifejezetten jó formában van, Watkins tartja a szezon első felében mutatott játékát, de mostanában mindenki teszi a magáét, rögtön sokkal veszélyesebb gárdát alkotnak. A Körmend nagyon felemás produkciót nyújt mostanában, lényegében megmondhatatlan, mit látunk majd tőlük - náluk Halász nyújt egészen jó játékot (az Alba elleni kupameccsen nem brillírozott, előtte viszont két kiemelkedő teljesítményt is lehozott), viszont tőle függetlenül is borzasztóan hiányzott egy irányító, ami most elvileg meglesz Dillard bemutatkozásával. Kiderül, hogy mennyire sikerült beilleszkednie, illetve hogy Hollins hatékonyságán mennyit javít majd, hogy eredeti posztján játszhat újra, végig. Alapvetően természetesen a Körmend esélyesebb hazai pályán, de nagyobb a terhelésük jóval, mint a Soproné, és szerdán nem mozogtak túl frissen, ez most is visszaüthet akár.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (10-5, 3.) - JP Auto - JKSE (4-11, 12.)
2018.01.20., szombat, 18:00

Itt nem nagyon van mit magyarázni annak ellenére sem, hogy a Jászberény egyre stabilabban tudja hozni a saját játékát - a Falco állománya sokkal jobb, mint a vendégeké, a palánk alatt ugyan vékonyabbak valamivel, de alapvetően a rotációk mélysége között is jelentős különbség van a hazaiak javára, és ha Perlék hozzák a saját pályájukon általában tőlük látott védekezést, akkor szinte lehetetlen elképzelni, hogy fel tudja venni az ő tempójukat a Berény. Gondban akkor lehet a Szombathely, ha ezt a nyilvánvalóan meglévő fölényt már előre elhiszi, és ennek megfelelően lép pályára - Nikola Lazicsék ebben az esetben okozhatnak meglepetést, egyébként viszont a Falco magabiztos győzelmére van a legnagyobb esély.

Kaposvári KK (6-9, 10.) - MAFC (3-12, 13.)
2018.01.20., szombat, 18:00

Ez már közel sem olyan egyértelmű találkozó, tekintve hogy a MAFC-nál hiányzik majd Hot a Körmend elleni kiállítása miatt, a Kaposvár pedig tele van sérülttel, Spica és Dunn sem lesz teljesen egészséges akkor sem, ha pályára tudnak lépni. Ha a center hiányzik, akkor például Davis nagyon szépen elbírkózhat Ivosevvel, és ebben az esetben a Dunn-Gibbs duón múlna lényegében minden, ami a hazai támadójátékot illeti. Ettől függetlenül a somogyiaknak ezt a találkozót hozni kell, nincs mese - egyrészt azért, mert egy MAFC elleni hazai vereség egyértelmű lépéshátrányt jelent a riválisokkal szemben, másrészt pedig Hot hiányzása óriási érvágás lesz a budapesti együttesnek. Ha Jovica Arsicsék meg is tudják oldani a védekezést, amit eddig is elég jól megoldottak, a támadójátékuk az első számú irányító hiányában hatalmas kérdőjel, és az amúgy sem túl bő rotációjukból esett ki egy ember ezzel, ez se sokat segít számukra. A Kaposvár minden gondja ellenére a favorit.

Naturtex-SZTE-Szedeák (6-9, 9.) - Pécsi VSK-VEOLIA (7-8, 8.)
2018.01.20., szombat, 18:00

Alapvetően Juhos és Csirics hiányzása miatt a Pécs lenne az esélyesebb, de ez sem egy ennyire egyértelmű összecsapás, tekintve hogy a Szedeák a legutóbbi hazai meccsén a DEAC-ot is két vállra tudta fektetni. Az nagy kérdés a hazaiaknál, hogy Petrovicsot mennyire sikerült beépíteni a rendszerbe a legutóbbi mérkőzés óta, mert Zalaegerszegen nem sok köszönet volt a játékában, és most nagy szükség lenne arra, hogy 1-gyel több forgatható embere legyen Andjelko Mandicsnak a palánk alatt. A másik kérdés, hogy a Wirth-Kovács Ádám duó tud-e még egyszer úgy játszani, mint a DEAC ellen, vagy Révészből kijön-e egy hasonló teljesítmény, mint a ZTE ellen, mert ezek mind nagyon kellenének a hazaiaknak egyszerre. A Pécs beszedett két vereséget, de Szolnokon és a mostani Kecskemét ellen nem szégyen kikapni - ettől függetlenül utóbbi mérkőzést megnyerhették volna, kicsit stabilizálni kell a játékot. Nagy kérdés, hogy mennyire tudják kihasználni Csirke Ferencék Juhosék hiányát kettő-kettőkkel, esetleg Budimir egymaga. Mélyebb keretet forgathatnak, ennyi biztos, Mandicsnak túl sok variálási lehetősége nincs, viszont a Boltics-Sulovics játékkapcsolat miatt még a sérülések ellenére sem lehet kijelenteni, hogy a vendégek egyértelműen esélyesebbek lennének - jó kis ki-ki meccs várható, amin például az is dönthet, hogy Fortune a ZTE-n kívül más ellen is képes-e extra produkcióra vagy sem.

KTE-Duna Aszfalt (9-6, 5.) - Szolnoki Olaj KK (13-2, 1.)
2018.01.20., szombat, 20:00

Ez lesz a kör rangadója, hiszen a bajnokság két legjobb formában lévő gárdája mérkőzik meg egymással, az 5 győzelemből érkező KTE fogadja a zsinórban 4 győzelmet begyűjtő listavezetőt. A Kecskemét legnagyobb erénye mostanában a magabiztossága - nem brillíroznak annyira, mint ahogy a szezon néhány egészen szenzációs teljesítmény alkalmával, de a szoros meccseik végjátékában borzasztóan higgadtak tudnak maradni, így nyertek Debrecenben a kupadöntőért, majd legutóbb Pécsett is, közte pedig 21 pontos hátrányból fordítva verték a Zalaegerszeget. A jó sorozatuk ellenére semmiféle teher nincs rajtuk, hiszen a bajnoki cím egyik, ha nem a legnagyobb esélyese látogat hozzájuk - ilyen helyzetből könnyedén kijöhet egy nagy eredmény számukra. Úgy nézett ki az elmúlt hetekben, hogy a Szolnok éppen stabilizálja a játékát, idegenben is nyertek két mérkőzést, de a Bakken Bears ellen lényegében megszűnt a védekezésük, azzal a teljesítménnyel most sem biztos, hogy nyerni tudnak. Azt is hozzá kell tenni azért, hogy a hazaiak abszolút nem a gyors lerohanásokra, tempóra építenek, ahogy a dánok, teljesen más típusú meccs vár az Olajra, és ez a stílus jobban fekszik Dragan Alekszics gárdájának. A vendégek állománya természetesen jobb, így papíron még idegenben, a sorozatterhelés ellenére is esélyesebb a Szolnok, de abszolút nem lehet kijelenteni, hogy ebben a helyzetben a KTE-nek csak a tisztes helytállás lehet a célja - minden körülményt figyelembe véve (plusz meccsek, utazás, idegen pálya) a vendégek nagyon megszenvedhetnek ezen a találkozón.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus