Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 17. forduló

A héten a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizenhetedik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

 

Zalakerámia ZTE KK (11-5) - PVSK-PANNONPOWER (7-9)
2016.02.04., csütörtök, 19:00

A forduló nyitómeccsén a Pécs a ZTE-hez látogat. A hazaiak kikaptak az előző fordulóban Kaposváron, de az utolsó 5 meccsükből csak ezt az egyet vesztették el. Otthon ráadásul 6-1-re állnak (csak a MAFC-tól kaptak ki), legutolsó két hazai meccsükön pedig az ASE-t és az Albát verték - nem kifejezetten nyerni járnak a vendégcsapatok Zalaegerszegre. A Pécs szépen összekapta magát a kezdeti bukdácsolás után, de az élcsapatok ellen vannak problémáik, a jelenlegi Top6-ból egyedül pont a ZTE ellen tudott nyerni a PVSK, 81-62-re diadalmaskodtak otthon - a Nyíregyháza elleni múlt hétvégi győzelmük előtt a Sopron Pécsett, az ASE pedig Pakson győzte le őket. Az a Paks elleni találkozó azért megmutatta, hogy még a tabella első felének sem szabad félvállról venni a Baranya megyei alakulatot, de a ZTE még Krapic gyengélkedése ellenére is sokkal inkább egyben van, mint volt Schmidt Béla együttese. A Pécs 2-6-ra áll idegenben, úgyhogy a mérkőzés esélyese mindenképpen a Zalaegerszeg, de a vendégekben mindig benne van a szoros meccs a legjobbak ellen is.

Atomerõmû SE (12-4) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (9-7)
2016.02.06., szombat, 16:00

Ez lesz papíron a forduló rangadója, de nagy kérdés, hogy melyik alakulat tudja magát felszívni ehhez mérten. A Paks kiváló állománya mellett nagyon ritkán játszik egyelőre tudatos, az erősségeikre építő kosárlabdát - keretük erősségét mutatja az így is elért 12-4-es mérleg -, ami Szolnokon csúcsosodott ki egy elég gyenge teljesítményben. A Falco Sopronban jól kezdett, majd a végén nagyot is hajrázott, de összességében ez nem ért győzelmet nekik - egylabdás meccsen kaptak viszont csak ki a bajnokság legjobb formájában lévő csapatától, ez az eredménytől függetlenül a jövőre nézve biztató lehet számukra. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az ASE 9-0-ra áll otthon, a Falco pedig 2-6-ra idegenben, ez alapján egyértelműen a tolna megyei gárda az esélyesebb, de Kálmán Lászlóék soproni teljesítménye egy közepes arcát mutató Paks ellen már elég lehet egy szoros mérkőzésre, amiből elképzelhető, hogy ezúttal ők jönnek ki jobban - ettől függetlenül azért az ASE veresége meglepetés lenne.

MAFC (3-12) - Kaposvári KK (7-9)
2016.02.06., szombat, 17:30

Nem egyszerű kötelező előtt a Kaposvár, amely az utóbbi egy hónapban kifejezetten pozitív összképet mutat - Puljko leigazolása után előbb játékban álltak össze, aztán az utóbbi két fordulóban már a győzelmek is jöttek, otthon ráadásul a ZTE-t is sikerült elkapniuk. Idegenben 7 meccsen összesen 1 győzelmük van, de az a két héttel ezelőtti Nyíregyháza elleni összecsapásról, folytatniuk kell a jó sorozatot. A MAFC-ról jó ideje ugyanazt tudjuk már mondani: kellemetlen csapat mindenkinek, hajtanak is becsülettel, de sosem lehet tudni, melyik arcát mutatja éppen a gárda. A KKK-nak sem lesz egyszerű dolga a fővárosban - ők nem az az atletikus, fizikális csapat, mint az Alba, annyira szétfutni biztos nem fogják a MAFC-ot, mint a székesfehérváriak, így szorosabb mérkőzésre lehet számítani -, de a 8. helyért folytatott harcban nagy szükségük van a győzelemre, már csak azért is, mert három ellenfelüknek (Pécs, Szedeák, KTE) sokkal nehezebb meccse van ebben a fordulóban, lépéselőnybe kerülhetnek.

Egis Körmend (10-6) - JP-TOP COP Jászberény (2-14)
2016.02.06., szombat, 18:00

Ez egy jóval könnyebb kötelező a Körmendnek, amely gödörben van 2016-ban - sem Perry pótlása nem sikerült, sem az új légiós, McKinney-Jones nem tudott olyan pluszt hozni egyelőre a csapatba, amely pozitív irányba terelte volna az együttest, Dickerson kiesését pedig egyelőre nem tudta megoldani a Vas megyei alakulat, így az idegenbeli rangadók (Falco, Alba) után Kecskeméten is kikaptak, elég simán. A Jászberény épp ellenkezőleg, az előző körben megverte a Szedeákot, így összesen második győzelmét zsebelte be 16 forduló alatt. Azért az összképhez hozzá kell tenni, hogy a Körmend otthon 7-1-re áll - a ZTE-hez hasonlóan ők is csak a MAFC-tól kaptak ki hazai pályán -, a Berény pedig idegenben 0-8, az egyetlen nyeretlen csapat a ligában saját pályájától távol, ráadásul a Szedeák ellen is úgy nyertek, hogy az ellenfélnél nem játszott Jereminov és Armelin sem. Az erőviszonyok egyértelműek: bármekkora bajban is van a Körmend, ezt a találkozót simán hozniuk kell.

MARSO Nyíregyháza (3-12) - Szolnoki Olaj KK (12-4)
2016.02.06., szombat, 18:00

A Szolnoknak szintén egy papíron könnyebb megoldandó feladat jutott. Az Olaj nincs túl nagy formában ebben a naptári évben, de az utolsó két mérkőzésen már egyrészt helyt álltak egy Euroliga szintű csapat ellen, másrészt legyőzték egyik legnagyobb riválisukat a bajnokságban, a védekezés kezd a decemberi szintre hasonlítani. Ma este játszik még a Szolnok Olaszországban egy EuroCup mérkőzést, de utazással, fáradtsággal és az eddigi 4-3-as idegenbeli mérlegükkel együtt sem lehet gondjuk Nyíregyházán. Sitku Ernőék hat mérkőzéses vereségsorozatban vannak, ez természetesen a leghosszabb ilyen szakasz, miután a Jászberény megszakította a sajátját az előző körben. Továbbra sem képes a gárda egy teljes mérkőzésen keresztül 100%-ot nyújtani, és egyszerre a húzóemberek képtelenek jól teljesíteni - ha ezt összerakjuk az Olaj védekezésével, akkor elvileg borzasztóan könnyedén kell nyernie a vendégeknek szombat este.

Naturtex-SZTE-Szedeák (6-10) - Sopron KC (11-5)
2016.02.06., szombat, 18:00

A Szedeák az előző körben Jászberényben is kikapott: Jereminov és Armelin nélkül azért nem akkora meglepetés a dolog, viszont a másik oldalról nézve az a vereség borzasztóan sokba kerülhet a Tisza-parti együttesnek, könnyen elképzelhető, hogy a Berény ellen nem bukik majd egyik riválisuk sem meccset. Itt a lehetőség a javításra, de a zsinórban 7 győztes meccsből érkező Sopron ellen papíron nem sok esélyük van, a rangadókon 2016-ban egyébként is kiütéses vereségeket szenvedtek, igaz, azokat idegenben (Alba, Körmend). Sabáli Balázsék pazar formában vannak és annyit minden mérkőzésen kiadtak magukból az előző két hónapban, amennyi kellett - nem mindig nyertek sziporkázó játékkal, az előző körben a Falco ellen a végét maguknak tették szorossá és szerencséjük is volt, de megvolt ott is a győzelem. Ha Jereminovék most sem tudnak játszani, szinte semmi esélye nincs a Szedeáknak papíron, de ha pályára is lépnek, akkor is a Sopron a masszív esélyes a két gárda formáját nézve.

TLI-Alba Fehérvár (11-5) - KTE-Duna Aszfalt (7-9)
2016.02.06., szombat, 18:00

Az Alba azt a Kecskemétet fogadja, amely egész jó formába lendült ebben a naptári évben - igaz, leginkább csak hazai pályán, ott verték a Falcót és legutóbb a Körmendet is, idegenben még mindig nem megy az együttesnek. Székesfehérváron nincsenek túl nagy esélyeik, hiába Ivosev MVP-címet érő játéka a múlt héten, az Alba ugyanis idén szétfutja a Top6 alatt elhelyezkedő gárdákat - idegenben is simán nyernek az alsóház ellen, otthon pedig még magabiztosabbak Dzunics Braniszlav tanítványai. A KTE szépen összekapta magát a téli szünet után, de a fizikálisan a mezőnyből kiemelkedő hazaiakkal szinte kizárt, hogy 40 percig tudják tartani a lépést rohanásban. Országos egyes ez a találkozó, bombameglepetés lenne, ha az utóbbi fordulókban szintén jobbik arcát mutató Fehérvár kikapna. A szoros mérkőzésre is maximum úgy van esélye a Kecskemétnek, ha hibátlanul zárnak vissza az egész mérkőzésen, megakadályozzák a gyorsindításokat, de bármennyire is jók hátul, szerintem ezt ők nem tudják megvalósítani az Alba ellen.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus