Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 17. forduló

Ma és holnap lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának tizenhetedik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Alba Fehérvár (11-5, 4.) - Zalakerámia ZTE KK (9-7, 7.)
2018.01.26., péntek, 18:00

A játéknap legnagyobb rangadójával kezdődik a kör ma este, az M4 által is közvetített Alba-ZTE összecsapással. A vendégek egyre jobb játékot mutattak az elmúlt hetekben, aminek eredménye ugyan nem mindig volt, de szoros meccseken jó csapatoktól kaptak ki, a Szedeák elleni kötelezőt behúzták, legutóbb pedig Pakson tudtak nyerni. Van egy új magasemberük is, aki elvileg be is mutatkozik ma este, ő megkavarhatja még a dolgokat, de az azért elmondható, hogy Székesfehérváron nem lesznek esélyesek még Mikovic pályára lépésével sem - a hazaiak megint kezdenek belelendülni, a nemzetközi kupában is a továbbjutás kapujába léptek, és a hazai pontvadászatban is hozzák az eredményeket. A hírek szerint Pointer nem lép pályára még a bajnokságban, úgyhogy vele nem kell most számolnia Bencze Tamáséknak, de amit az utóbbi hetekben leírtunk, az ezúttal is igaz - attól függ a mérkőzés kimenetele, hogy az Alba mekkora periódusban tudja hozni azt a védekezést, amely az elmúlt hetekben például a Körmendet és a Büyükcekmecét is meg tudta fojtani. Dzunics Braniszlavéknak nehéz dolguk lesz ma, de ők az esélyesebbek papíron.

JP Auto - JKSE (4-12, 12.) - DEAC (6-10, 11.)
2018.01.26., péntek, 19:00

A másik mai találkozón a Jászberény a nem túl jó formában lévő Debrecent fogadja. Ez a meccs másfél hónapja még sima vendég lett volna, de Nikola Lazicsék egyre jobban összeállnak az elmúlt hetek játéka és eredményei alapján is, míg a vendégek egy kicsit kifulladtak, és a sérülésekkel sem volt szerencséjük. Elvileg most a hajdúságiak minden légiósa játszhat majd, így pedig borzasztóan kiegyenlítettnek tűnnek a viszonyok - a palánk alatt rutinból és tömegből több van hazai oldalon, de a mozgékonyság a vendégek javára billentheti a mérleg nyelvét, ráadásul Farkas Attiláékkal ki kellene mozdulni a triplavonalig, ez pedig abszolút nem a Sejfic-Lucsics kettős sajátja, ez egy nagyon érdekes csatát vetít előre négyes és ötös poszton. A hátvédeknél a DEAC nagyobb kérdőjelnek tűnik, mert a Nelson-Wallace kettős most már rendre hozza magát, a debrecenieknél viszont Jones legutóbb nem sok mindent csinált, és DeShields bemutatkozása sem volt eget rengető - ha ők javulnak, bármi lehet ezen a meccsen, és egyébként is nagyon kétesélyesnek tűnik ez az összecsapás.

Egis Körmend (12-4, 2.) - Kaposvári KK (7-9, 9.)
2018.01.27., szombat, 18:00

Holnap a megint formába kerülő Körmend fogadja a kétarcú Kaposvárt. A vendégeknél újfent kérdés, hogy képesek-e idegenben is megközelíteni azt, amit hazai környezetben - a tartalékos MAFC elleni sikerből kár kiindulni, de előtte legyőzték otthon az Albát, majd pocsék játékkal hasaltak el Jászberényben. Ha megint visszaesik a teljesítményük, vajmi kevés esélyük lesz a Dillarddal egy újabb fazonszabászt kapó Körmend ellen - az új irányító parádés első félidőt produkált a törökök elleni hétközi kupameccsen, aztán elég sokat erőlködött a második 20 perc során, úgyhogy láthattuk tőle a pozitív és a negatív végletet is, de összességében nagyon kellett az ő teljesítménye is a sikerhez. Visszatért Wright, aki rögtön nyerőember is tudott lenni, jelentősen bővebb is a hazaiak rotációja, úgyhogy alapvetően minden körmendi sikert ígér.

MAFC (3-13, 13.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (11-5, 3.)
2018.01.27., szombat, 18:00

Ez tűnik a forduló legsimább meccsének, miután a MAFC-nál a hírek szerint Davis továbbra sem játszhat majd, nélküle pedig legutóbb is teljesen szétestek védekezésben. Hot visszatérhet majd, de az amerikai magasember nélkül egészen elképesztő támadójátékra lenne szüksége a fővárosiaknak ahhoz, hogy meg tudják szorongatni az egyik legnagyobb bajnokesélyest. A Falcónak vannak gondjai idegenben idén is (3-5), eddig nem sokszor tudták megközelíteni a Szombathelyen látott teljesítményeiket, ha el kellett hagyniuk saját pályájukat, viszont akkora a különbség a két állomány között, hogy meglepő lenne, ha Perlék nem tudnák behúzni ezt a találkozót - lehet, hogy szenvedniük kell érte, a MAFC már sokszor bizonyított ebben a szezonban küzdésből, de Perl többször is kihúzta már csapatát a bajból ilyen helyzetekben. A MAFC-nak csak akkor lehet esélye, ha teljesen szét tudja tördelni Szrecsko Szekulovics csaptának játékát és ritmusát, egy nagytempójú mérkőzésnek szinte biztosan Falco-gála a vége.

Pécsi VSK-VEOLIA (8-8., 8.) - Atomerőmű SE (9-7, 6.)
2018.01.27., szombat, 18:00

Ez a kör egyik legnagyobb kérdőjele, tekintve hogy az ASE meccséről van szó, amiről soha nem lehet előre megmondani, mit fog hozni. A Pécs továbbra is szállítja az eredményeket, a jobb és a rosszabb meccseik gyakorlatilag teljesen egálban vannak, nem véletlen a 8-8-as mérleg, és még ha van is hullámzás természetesen az ő játékukban is, sokkal jobban belőhető az, hogy tőlük mire lehet számítani, ez a kiegyensúlyozottság pedig most elég is lehet a győzelemhez. A paksiak ugyanis megint egy kicsit szétesőben vannak - a nagyarányú, Kaposvár és tartalékos DEAC elleni sikerek mellett becsúszott egy mínusz 31 Szombathelyen, és legutóbb a ZTE is szétszedte a nem igazán létező védekezésüket. Az állománya elvileg masszívabb a vendégeknek, de egészen elképesztő skálán tud mozogni a játékosok teljesítménye lényegében csak és kizárólag Eilingsfeldet leszámítva, aki folyamatosan hozza, amit tud. Megint megjósolhatatlan, melyik arcukat látjuk majd, de Csirke Ferencék hazai környezetben több nagy, az ASE-nál nagyobb skalpot is begyűjtöttek már idén, úgyhogy még akkor sem egyértelmű a vendégek esélyessége, ha a jobbik formájukat hozzák ezúttal.

Szolnoki Olaj KK (14-2, 1.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (6-10, 10.)
2018.01.27., szombat, 18:00

Van gond az Olajnál, ez a Kecskemét elleni szép győzelem ellenére is látszik, a nemzetközi kupában ugyanis 192 pontot kapott az együttes az előző két találkozón, ami elképesztően sok - minden egyéni problémát megelőzve ez most a gárda legnagyobb gyengesége, hiába radírozta le egy héttel korábban a Minszket. A Szedeák azonban a sérülések miatt nem ugyanaz az alakulat, amely az alapszakasz első felében volt, így a szolnokiak számára ez egy kötelező győzelem. Andjelko Mandicsék egészen biztosan kaparni fognak, a Pécs ellen sem adták fel, a DEAC-ot le is győzték hazai pályán, és Szombathelyen és Zalaegerszegen is sokáig kitűnően tartották magukat. Ettől függetlenül most elég nagy a két állomány közötti különbség - az lehet a vendégek előnye, ha a nem létező nyomást, illetve az Olaj fáradtságát a maguk javára tudják esetleg fordítani.

Sopron KC (3-13, 14.) - KTE-Duna Aszfalt (9-7, 5.)
2018.01.27., szombat, 19:00

Ebből még egy elég jó meccs is kikerekedhet annak ellenére, hogy szakadéknyi távolság van a tabellán a két gárda között. A Sopron a Körmend ellen esélytelen volt, az azt megelőző hetekben azonban kifejezetten jó játékot és tartást mutattak, még a Szolnok elleni vereség alkalmával is szépen tartották a lépést az Olajjal. A Kecskemét is kikapott Vojvodáéktól, csak a KTE az előző körben, azzal szakadt meg egy ötmeccses győzelmi sorozatuk, ettől függetlenül Forray Gáborék még jobb formát mutatnak, mint az SKC. A KTE kerete mélyebb, jobb szerkezetű együttesről van szó, amely sokkal-sokkal összeszokottabb, mint Sabáli Balázs gárdája, de a ZTE-ből ismert, a múlt héten igazolt Esian Henderson még kavarhat a dolgokon (rögtön egészségesebb szerkezetben tudnak felállni a hazaiak), az utóbbi hetekben kiváló formában kosarazó Mészáros Máté pedig plusz motivációval léphet pályára, hiszen Kecskemétről jött el - és eddig úgy tűnik, szépen ki is tud bontakozni új állomáshelyén. Hendersontól függetlenül azért Djeraszimovicséknak áll a zászló előzetesen.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus