Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 19. forduló

Hétvégén a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának tizenkilencedik fordulóját rendezik - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

MARSO Nyíregyháza (3-14) - Naturtex-SZTE-Szedeák (6-12)
2016.02.13., szombat, 16:30

Fontos találkozó lesz ez mindkét együttes szempontjából. a bajnokság két leggyengébb formában lévő együttese találkozik majd Nyíregyházán. A hazaiak 8 meccs óta nyeretlenek és kezd teljesen kilátástalan lenni a helyzetük, ráadásául mivel a Jászberény elindult felfelé, nekik pedig a MAFC ellen még idegenben lesz fellépésük a Kupa-hétvégén, így nagyon könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben az utolsó helyre csúsznak vissza. A Szedeák három meccs óta nem tud nyerni, Jereminov (és mások ideiglenes) kiesése teljesen megborította őket, de elvileg az új amerikai irányítójuk holnap már bemutatkozhat és nagyon fog is kelleni. Nekik ugyan nem a "kiesés" elkerülése a cél, de jelenleg a 11. helyen szerénykednek, ez pedig már csak alsóházat ér számukra a középszakasztól - ha nem akarnak leszakadni a Kecskemét-Pécs duótól és a középházba jutás lehetőségétől, akkor ezt a mérkőzést kötelező hozniuk. A vendégek esélyesebbek alapvetően, de nagyon sok a gond mind a két oldalon.

MAFC (4-13) - Szolnoki Olaj KK (13-4)
2016.02.13., szombat, 17:30

A MAFC a ZTE és a Kaposvár megszorongatása után a Pécset már le is tudta győzni hazai parketten - kijelenthető, hogy az új Gabányiban nagyon masszív gárdát alkotnak. Legutóbb kiváló csapatmunkával tudtak nyerni, az viszont nem túl jó előjel holnapra, hogy összesen 6 emberük lépett pályára szerdán, valószínűleg nem ők lesznek a pihentebbek. Az Olaj is játszott, befejezte a EuroCup-szereplését a Zaragoza ellen, és az utóbbi 2.5 hétben kezdtek már formába lendülni. Az nem lehet kérdés, hogy a hosszabb és a jobb állomány is a vendégek oldalán van, jobb fizikai állapotban lehetnek a EuroCup-indulás ellenére is, mint mostani ellenfelük, hiszen a fővárosiak jóval kevesebb emberrel hozták le az előző szombat-szerda kombót, és most sincs több idejük pihenni és készülni, mint 3 nap, de a MAFC az elmúlt 3 hazai mérkőzésen mutatott játékával okozhat kellemes perceket drukkereinek most is - Szolnokon is jól játszottak 1.5 negyedig. Ettől függetlenül bombameglepetés lenne még szerintem egy szorosabb meccs is.

Egis Körmend (12-6) - Atomerõmû SE (14-4)
2016.02.13., szombat, 18:00

A szerdai mérkőzésnek a Körmend még úgy vágott neki, hogy 2016-os játéka finoman szólva is hagyott maga után kívánnivalót. A Sopron ellen azonban olyat védekeztek, amit talán még a szezon elején sem, borzasztóan megfogták a liga legjobb formában lévő csapatát - akkor is nagy szó ez, ha nem játszott a túloldalon Bavcic. A Paks legutóbb nyert Szegeden Dunn nélkül is, de azt nem szabad elfelejteni, hogy idegenben csak 4-4 a listavezető mérlege, a topcsapatok ellen pedig csak 1-3 - azt a Sopront verték még meg, amelyik a FIBA Europe Cup idején bekerült egy "kisebb" gödörbe, de a ZTE, a Falco és az Olaj otthonában is simán kapituláltak. Egy meccsből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, de az látható volt az SKC ellen, hogy milyen lehetőség van a hazaiakban. A Körmend szerdai védekezésével az ASE jelenlegi állapotában szerintem nem tudja felvenni a versenyt elöl, főleg idegenben, de az egyáltalán nem biztos, hogy tud megint így játszani a Vas megyei alakulat. Kétesélyes rangadó ez, de a Paks annyira gyenge volt eddig a rangadók többségén hazai pályájától távol, hogy valamivel azért a hazaiak esélyesebbek szerintem.

KTE-Duna Aszfalt (7-11) - Sopron KC (12-6)
2016.02.13., szombat, 18:00

A Sopronnak adott a feladat a javításra a Körmend ellen elszenvedett vereség után, de nem lesz kellemes ellenfelük a Kecskemét, amely ebben a naptári évben otthon már megverte a Falcót és Sabáli Balázsék hétközi legyőzőjét is. A Kecskemétet nagyon nehéz belőni az utóbbi időben is. Idegenben például rendre jelentősen elmaradnak hazai teljesítményüktől, és azt is hozzá kell tenni, hogy az általuk legyőzött Körmend nagyon messze volt még a szerdaitól, a Falco pedig szintén nincs az elmúlt három hónapban látott Sopron szinjtén - az, hogy őket legyűrték, még nem jelent túl sok mindent a holnapi találkozóra nézve. Kulcskérdés lesz, hogy Djeraszimovicsot hogyan tudja kikapcsolni a vendég gárda, mert a szerb swingman legalább 20 pontja nélkül nem nagyon van KTE-győzelem, másrészt az, hogy Bavcic nélkül ki fogja őrizni az utóbbi időben jó formában lévő Karahodzsicsot. Jobbak a vendégek alapvetően, hosszabb is az állományuk még Bavcic nélkül is, de ez egy kifejezetten szoros mérkőzés lehet Maljkovicsék hazai meccseit látva. 

TLI-Alba Fehérvár (12-6) - JP-TOP COP Jászberény (3-15)
2016.02.13., szombat, 19:00

A Jászberény az utóbbi hetekben elkezdett kimászni a gödörből - igaz, a középház eléréséhez komoly csoda kellene most már -, három forduló alatt 2 győzelmet is szereztek és Körmenden is jól tartották magukat, ettől függetlenül hatalmas meglepetés lenne, ha nem szenvednének nagy arányú vereséget az Alba otthonában. A székesfehérváriak ugyan a hét közben megint kikaptak idegenben, ezúttal a Kaposvár otthonában szenvedtek vereséget, de idén kifejezetten az ilyen kiscsapatok elleni gálázásra álltak be, a Berényt, illetve a hozzájuk hasonló szintű gárdákat nagyon könnyedén intézték el eddig. Most is ez várható, a kötelezőt könnyedén kell hoznia Dzunics Braniszlavéknak.

Zalakerámia ZTE KK (12-5) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (10-8)
2016.02.13., szombat, 19:00

Kifejezetten jó mérkőzésre lehet számítani Zalaegerszegen. A ZTE az egyetlen csapat, amely az NBI/A mezőnyéből nem játszott a hétközben, ez mindenképpen előnyükre válhat, főleg abból a szempontból, hogy végig a Falcóra készülhettek. Az más kérdés, hogy Krapic elküldésével 1-gyel kevesebb lett a bevethető emberük, és eddig sem a mély rotációjukról voltak híresek, de eddig is megküzdöttek minden ilyen jellegű problémával - négy légióssal alig-alig tudtak kiállni az eddigi 17 meccsük alatt. A Falco nagyon simán kiütötte a Nyíregyházát hét közben, de összességében 2-7-re állnak csak idegenben, és a Sopront leszámítva minden topcsapat nagyon simán kiütötte őket az ellenfél otthonában (Sabáli Balázsék "csak" 1 ponttal nyertek a Hűség Városában). A Falco pont Sopronban mutatott már valamit abból, hogy a legjobbakkal is fel tudja venni a versenyt akár, állományban szerintem mélyebbek, mint a ZTE, viszont a minőségi(bb) légiósok és az eddigi összeszedett, sokkal tudatosabb és nagyon eredményes játék a hazaiak oldalára billentik a mérleget - esélyesebbek Bencze Tamásék.

PVSK-PANNONPOWER (7-11) - Kaposvári KK (9-9)
2016.02.14., vasárnap, 18:30

Borzasztóan fontos mérkőzés következik mindkét gárda szempontjából. A Pécs jó periódusban volt, de Nelson sérülése és több más játékos betegsége a MAFC elleni mérkőzésen kiütközött, így már két meccsnyi hátrányban vannak a 8. helyezett Kaposvárhoz képest. A Somogy megyei alakulat egészen kiváló formában van, sorozatban négy mérkőzést nyertek, így ők most a legjobb passzban lévő együttes az egész bajnokságban - ebben a négy sikerben volt egy ZTE és egy Alba elleni győzelem is. A KKK idegenben továbbra sem acélos, 2-6-ra állnak csak saját pályájuktól távol, de azt is hozzá kell tenni, hogy ez a két győzelem az előző négy forduló másik két sikere volt számukra (MAFC, Nyíregyháza) a két topcsapat elleni diadalok mellett - mostanában nagyon összejönnek a dolgaik. Nagy kérdés lesz, hogy Ubillát, illetve az irányító és a magasemberek kapcsolatát hogyan állítja meg a hazai alakulat (Ubilla és Hendleinék is bombaformában vannak már hetek óta), illetve hogy kintről hogyan céloznak a pécsiek, ezzel a fővárosban komoly gondjuk volt. A hazai pálya mellettük szól, a közelmúltban mutatott játék a KKK oldalán van, izgalmas mérkőzésre lehet számítani.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus