Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 22. forduló

Szombaton rendezik a magyar férfi NBI/A-csoport 2015/16-os alapszakaszának 22. fordulóját - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

 

Atomerõmû SE (17-4, 1.) - Sopron KC (13-8, 6.)
2016.03.05., szombat, 16:00

Alapvetően rangadó ez az összecsapás, most mégis komoly meglepetés lenne, ha a Paks kikapna. Az ASE ötös győzelmi sorozatban van, mindkét meccsét megnyerte a kupaszünet óta, otthon pedig 11-0-ra áll a listavezető, ez meg is adja az alaphangot a találkozó előtt. A Sopron szerintem alapjában véve nem (sokkal) rosszabb csapat mostani vendéglátójánál - valamivel rövidebb a keretük, de ők is tudnak 9 embert forgatni, ezért ez olyan rettenetesen nagy negatívumként nem említhető -, viszont az Alba ellen szerdán pocsék teljesítményt nyújtottak, támadásban nagyon gyenge napot fogtak ki, az nem volt túl jó előjel erre a találkozóra sem. Az ASE azért nem ugyanaz az atletikus csapat, mint az fehérváriak, viszont hasonlóan sok opciójuk van, főleg így, hogy visszatért Dunn is, úgyhogy Sabáli Balázséknak fejben össze kell kapniuk magukat, különben a felsőházi középszakaszuk elég komoly veszélybe kerülhet. A Paks mindent egybevetve esélyesebb, még ha az is meglepetés lenne, ha az SKC négy napon belül másodjára is úgy leolvadna egy rangadón, ahogy Székesfehérváron. Egy ASE-győzelem azt is jelentené egyébként, hogy Schmidt Béláék matematikailag is biztosan bejutnak a felsőházi középszakaszba.

MAFC (6-15, 12.) - Egis Körmend (13-8, 5.)
2016.03.05., szombat, 16:00

A MAFC idegenben megverte a Körmendet az ősz folyamán, úgyhogy fűtheti a visszavágás vágya a vasi alakulatot. A fővárosiakról mindenki tudja már, hogy a Gabányiban nem(/sem) lehet biztosra menni ellenük - 3-6-ra állnak otthon Garai Péterék, de legutóbbi négy hazai meccsükből 3-at hoztak, a Szolnoktól pedig csak 6 ponttal kaptak ki. A kupagyőztes körmendieknél Cole Dickerson játékáról egyelőre nem tudni semmi biztosat, de nélküle is helyre kell tenniük a gyenge kezdéseket - a kupában és Nyíregyházán tudtak fordítani, a ZTE ellen viszont már kevés volt a fel- és letámadás a negyedik negyedben. Sihota távozásával és Anderson, valamint Nwakamma érkezésével kicsit átalakult a MAFC játéka - utóbbi posztban átvette Sihota szerepkörét, támadásban nem és nem is erről híres, előbbivel viszont 2-3-as posztra jött egy újabb kiváló pontszerző. Alapvetően azért hozni kell ezt a meccset Teo Cizmicéknek a papírforma alapján (még ha egyszerű szinte biztosan nem is lesz), ellenkező esetben a Sopronhoz hasonlóan ők is bajba kerülhetnek. 

MARSO Nyíregyháza (4-17, 13.) - JP-TOP COP Jászberény (3-18, 14.)
2016.03.05., szombat, 16:30

Igazi kiesési rangadó, és nagyon idézőjelet sem kell használnunk - 2, illetve 3 győzelemmel szerzett kevesebbet egyelőre ez a két együttes, mint az előttük álló MAFC-Szedeák kettős, és mivel a középszakaszba is viszik az eredményeket a csapatok, reális esély mutatkozik arra, hogy ez a két gárda játssza majd a Play-outot az idény végén. Persze addig még sok minden történik majd, ezt a találkozót pedig mindkét csapat lehetőségként foghatja fel, hiszen mikor, ha most nem. A Nyíregyháza a MAFC és a Körmend elleni fájó vereségek után Kecskeméten is egészen jól tartotta magát, de újabb zakó lett a vége, zsinórban a harmadik. Ugyanígy sorozatban 3 vereségnél jár a Jászberény, amelynek azért a sorsolása sem volt éppen baráti az utóbbi időben (Alba, Sopron idegenben, ASE otthon). Szrecsko Szekulovicsék ebben a szezonban még nem nyertek saját pályájuktól távol (0-11), de nincs nagyon különbség a két állomány között. A győzelem mindkét együttesnek úgy kellene, mint egy falat kenyér, hiszen közelíthetnek az előttük állókra - megtippelhetetlen, hogy ez kit motivál majd jobban.

Falco-Trend Optika KC Szombathely (11-10, 7.) - PVSK-PANNONPOWER (7-14, 10.)
2016.03.05., szombat, 18:00

A szombathelyiek másfél hete cseréltek le öt légióst négy új emberre, így azért játékukról továbbra sem lehet olyan sok mindent mondani. Az látszott a kaposvári vendégjáték alkalmával, hogy a pontszerzéssel nincs gondjuk, most Relphorde gyengébb napját Burgess és Váradi kintről kompenzálták, de Thomasnak is ment a játék elöl. Az más kérdés, hogy védekezésben borzasztóan gyenge produkciót nyújtottak, sokszor nem is tették oda magukat, ami mélyebben gyökerező problémát jelez, mint egy-egy rossz váltás mondjuk. A Pécsnek továbbra is rengeteg a gondja a sérülésekkel, az Olaj ellen már Walker sem játszott Nelson mellett. Alapvetően sokkal inkább megcsinálják azt szerintem Csirke Ferencék, amit szeretnének (az Alba ellen sérült meg Walker az első negyedben, mégis a legvégén kaptak csak ki egy bajnokesélyestől), de két húzóemberük, a támadójátékukat nagyban befolyásoló játékosuk kiválását egyszerűen nem bírják el, tegyük hozzá, nem sok olyan csapat van, amelyik elbírná. Sok fog múlni azon, játszhat-e valamelyikük (esetleg mindketten), de Szombathelyen azért a Falco esélyesebb szerintem - hozzátéve, hogy a hazai mérlegük mindegy, hiszen nem ez a csapat hozta össze a 9-1-et. A Pécs azonban nem egyszer bizonyította már idén, hogy papíron esélyesebb csapatokat meg tud szorongatni, akár idegenben is.

Naturtex-SZTE-Szedeák (6-15, 11.) - Kaposvári KK (11-10, 8.)
2016.03.05., szombat, 18:00

Ez még a naptári év elején középházi rangadónak számított volna, mindkét csapat ott toporgott a 8. hely környékén, azóta azonban teljesen ellentétes utat jártak be. A KKK összerakott egy újabb versenyképes csapatot, megtalálták azt a negyedik külföldit, aki hasznosan is játszik, így 6-1-es szakaszt produkáltak az elmúlt két és fél hónapban - az Olaj verte meg őket a kupahétvége után. A Szedeák ezzen szemben sok sérüléssel bajlódott, Jereminov kidőlt egész idényre, és mióta nincs a szerb irányító, a csapat nem tud nyerni - jelenleg zsinórban 6 zakóval a bajnokság leggyengébb formában lévő együttesének számítanak. A vendégek idegenben azért csak 3-7-re állnak, ráadásul a Falco elleni meccsen nem lehetettek büszkék a védekezésükre ők sem, mindent összevetve azonban a Szedeák akkora gödörben van, hogy meglepetés lenne, ha a Kaposvárt meg tudnák verni. Kmézics Zoránék még a felsőházzal is szemezhetnek, hiszen otthon fogadják még mindkét előttük álló gárdát, a Körmendet és a Sopront is, az ő előzésükhöz azonban ez a győzelem kötelező. A vendéglátóknál óriási fordulatnak kellene történni ahhoz, hogy ne az alsóházban folytassák.

Szolnoki Olaj KK (16-5, 2.) - TLI-Alba Fehérvár (15-6, 4.)
2016.03.05., szombat, 18:00

A kör szuperrangadóját a Tiszaligetben rendezik, ahol a két ősi rivális, az Olaj és az Alba csapnak majd össze. A két csapat a kupa negyeddöntőjében találkozott nemrég, akkor egy nagyon színvonalas, végig kiélezett találkozón győzött a Szolnok, de azóta edzőváltás történt náluk. Sztojan Ivkovics csapatának itt jön az első igazi erőpróba az új tréner kinevezése óta  - a Pécsből két húzóember, a Kaposvárból pedig Spica hiányzott -, eddig két könnyed sikeren vannak túl a ZTE elleni blama óta. Az Alba Pécsen egylabdás meccset nyert, ami az Olaj 35 pontos győzelméhez képest soványnak tűnik, de a szoros végjáték behúzását így is lehetett pozitívan értékelni a székesfehérváriaknál, a Sopront pedig nagyon könnyedén intézték el hét közben. A kupa óta a vendégeknél is volt változás, Wright személyében új centere van az együttesnek, de egyébként is nagyon kis különbség volt a két gárda között. Parázs csatára van kilátás - bár jó eséllyel mindkét alakulat ott lesz a felsőházban, a mérleget viszik tovább, ezért sem mindegy egyetlen mérkőzés sem, főleg nem egy ilyen egymás elleni. Az egyetlen meglepetés az lenne, ha bármelyik csapat simán tudna nyerni.

Zalakerámia ZTE KK (16-5, 3.) - KTE-Duna Aszfalt (9-12, 9.)
2016.03.05., szombat, 19:00

A kör zárómeccsén a ZTE a felsőházba jutás küszöbére léphet: amennyiben nyernek, a Körmend pedig kikap, már csak egy ZTE-Körmend-SKC hármas holtversennyel "eshetnek ki" a legjobb 5-ből, de arra minimális esély van - az is igaz, hogy jelenleg is elég biztosnak tűnik, hogy Bencze Tamásék ott lesznek a Top5-ben az alapszakasz végén. A hazaiak a hét közben Körmenden is tudták hozni játékukat - rangadókon idegenben is szinte ugyanarra a teljesítményre képesek, amire hazai pályán, a bajnokesélyesek közül eddig ebben ők a legjobbak. A Kecskemét hazai pályán 2016-ban még nem szenvedett vereséget, idegenben viszont még nem nyert, ez nem túl jó előjel a szempontjukból. Azt is hozzá kell tenni, hogy az utóbbi hetekben jóval masszívabbak, mint a szezon korábbi részében, már nemcsak Djeraszimovicsra tudnak támaszkodni támadásban, Ivosev is jó formában van, legutóbb pedig Pongó Máté nagy meccse hozta a sikert. Ettől függetlenül nagyon egyben van a ZTE, hazai pályán 9-1 a mérlegük, míg a KTE csak 2-9 idegenben, zsinórban 5 győzelemmel az ASE mellett a legjobb formában lévő alakulatnak tekinthetjük a hazaiakat, így egyértelműen ők az esélyesek ezen a derbin.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus