Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 22. forduló

Ma lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 22. fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

DEAC (6-15, 12.) - Sopron KC (4-17, 13.)
2018.03.10., szombat, 17:00

Délután 5 órakor rögtön egy fontos mérkőzést játszanak, hiszen a két együttes a kiesés és a playout elkerüléséért vív nagy harcot. A DEAC a jó szezonkezdetének köszönhetően 12., egyébként sorozatban 10 meccsen nem nyert a hajdúsági alakulat, a Falco otthonában azonban 25 percig kiválóan tartották magukat Berényi Sándor fiai, és egyértelműen sokkal mélyebb lett a rotációjuk Martinics érkezésével és Lauderdale visszatérésével. A Sopron az ASE ellen szenvedett vereséget, miután Tarrant szétdobta Sabáli Balázs együttesét az elején, de a válogatott és a kupaszünet előtt a vendégek is felfelő ívelő formát mutattak. Hazai pályán alapvetően a DEAC esélyesebb lenne, és az új játékosok miatt talán meg is törik kicsit az a nyomás, ami zsinórban 10 vereség után egy csapaton egyébként lenne, de szoros mérkőzésre van kilátás.

Alba Fehérvár (14-6, 4.) - Atomerőmű SE (12-9, 6.)
2018.03.10., szombat, 18:00

A forduló legmegtippelhetetlenebb mérkőzése, mert mindkét gárda nagyon hullámzó produkciót mutat. Az ASE-nál ez már megszokott idén, a Szolnok elleni nagy zakót egy egészen könnyed soproni sikerrel feledtették Teo Cizmicék, az Alba viszont mérkőzéseken belül tud váltani az egészen parádés és a rettenesen izzadtságszagú játék között. A hazaiak alapvetően azért erősebbek papíron, az állományuk jobb, de nagy kérdés, most mit látunk majd tőlük, át tudnak-e rohanni a Pakson. Érdekesség, hogy a két együttes a kupában is összecsapott, a bronzmeccset az ASE nyerte, de több sérült, pihentetett játékos is volt, a paksiaknál is bevethető Tarrant, aki a kupában még csak a kispadon ült, úgyhogy abból a mérkőzésből túl sok következtetést nem lehet levonni.

JP Auto - JKSE (7-14, 11.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (8-12, 10.)
2018.03.10., szombat, 18:00

Ez egy kifejezetten jó találkozó lehet, miután a Szedeáknál Csirics és Boltics már játékra kész állapotban van (Juhos még nem), és így jelentősen masszívabb lehet Andjelko Mandics csapata, mint az elmúlt két hónapban, a Jászberény pedig Kecskeméten nyert legutóbb. A hazaiak első idegenbeli sikerüket aratták, ami nyilván dobhatott az önbizalmon és az öltözőn belüli hangulaton is. Nagy kérdés, hogy Juhos hiányában hogyan oldja meg a vendég gárda Sejfic és Lucsics őrzését, de a túloldalon Sulovics is nyerőember szokott lenni, márpedig Sejfic ellen támadásban most is villoghat a szerb. A periméteren szintén van két érdekes párharc, a Boltics-Fortune kettős a Nelson-Wallace párossal néz szembe - aki itt a másik fölé tud kerekedni, az jó eséllyel nyerhet is. Hogy ez melyik gárda lesz, azt viszont nagyon nehéz megtippelni - a Szedeák egy fokkal jobb állománnyal rendelkezik, pihentebb is, hiszen szerdán nem játszott, de saját pályáján a JKSE 6-5-re áll, kiegyenlített összecsapásra lehet itt is számítani.

MAFC (4-17, 14.) - KTE-Duna Aszfalt (11-10, 7.)
2018.03.10., szombat, 18:00

A fővárosiak legutóbb Szolnokon 28 percig teljesen egál mérkőzést játszottak Szolnokon, ha azt a produkciót meg tudják ismételni, itt meglepetést okozhatnak. A Kecskemét ugyanis legutóbb hazai pályán kapott ki a Jászberénytől, ez megint meglepő volt Forray Gáboréktól, és nem tudni, ma mennyire tudja összeszedni magát a KTE - azt hozzá kell tenni, hogy a szezon korábbi szakaszában az ilyen zakók után nagyon szépen összeálltak Wittmannék, jól reagálták le ezeket a kisiklásokat. Jobb a vendégek állománya, mint a MAFC-é, ez nem kérdés, de a MAFC külső sora sokat javult McCray érkezése óta, és ha az alacsony posztokon fel tudják venni a versenyt a Kecskeméttel, lehet esélyük a győzelemre.

Pécsi VSK-VEOLIA (9-11, 8.) - Kaposvári KK (9-12, 9.)
2018.03.10., szombat, 18:00

A Pécs nem játszott a hét közben, egy hete pedig Székesfehérváron kaptak ki egy kifejezetten biztató első félidő után - itt kérdés, hogy Budimir tudja-e most vállalni a játékot. Kulcsszerepe lenne a horvátnak, miután az Ivosev által vezérelt Kaposvár lesz az ellenfél, és Chris Dunn több hétre történő kiesését követően várhatóan még inkább a honosított szerb kerül majd előtérbe a somogyiaknál. Nagy kérdés, hogy az amerikai játékmester nélkül meg tudja-e oldani Fekete Ádám gárdája a védelemmegbontást, mert ha nem, nagyon statikusak lehetnek - Gibbsnek egyértelműen többet kell vállalnia, és Tóth Péterre is sokkal nagyobb szerep hárul majd. A vendégek kikaptak a ZTE-től a hétvégén, de Dunn kiválása jóval nagyobb faktor ennél - ha a Pécs be tudja tartani a mérkőzés előtt megbeszélt taktikát (ahogy Székesfehérváron többé-kevésbé betartották az első félidőben, utána rohant át a mecsekaljaiakon az Alba), és Ivosevet legalább limitálni tudják Csirke Ferenc fiai, akkor jó esélyeik vannak a Lauber Dezső Sportcsarnokban, saját közönségük előtt.

Szolnoki Olaj KK (18-3, 1.) - Egis Körmend (15-5, 3.)
2018.03.10., szombat, 18:00

Ez egyértelműen a forduló egyik rangadója, hiszen a listavezető és kupagyőztes Szolnok a tabellán harmadik helyen álló Körmendet fogadja. A két gárda közül a hazaiak 28 perc után robbantottak a MAFC elleni bajnokin, és végül nagy különbségű sikert arattak, a vendégek viszont a regnáló olasz bajnok és listavezető Venezia vendégei voltak a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjének első meccsén, és 32 pontos vereséget szenvedtek. A Szolnok kitűnően időzítette a formáját, és itt, az alapszakasz végén komoly előnybe kerülhet a középszakaszra, úgyhogy várhatóan ezúttal is motivált lesz Dragan Alekszics együttese. A Körmend fáradtabb vendéglátójánál, hiszen utaznia is kellett külföldről, ezúttal is idegenben kell szerepelnie Gasper Potocnikéknak, úgyhogy az Olaj a favorit ezen a mérkőzésen, de ha a Körmend a szombathelyi első három negyedet hozza, akkor jó mérkőzés lehet még ebből.

Zalakerámia ZTE KK (12-9, 5.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (16-5, 2.)
2018.03.10., szombat, 18:00

Ez meg a forduló másik rangadója. A Falco idegenben is nyert már öt mérkőzést ebben az idényben, de a bajnokság utolsó négy helyezettjét és a Kaposvárt sikerült legyőznie Szrecsko Szekulovics alakulatának, ez most egy más szint. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a ZTE a sérülésekkel teli Albát ugyan legyőzte hazai pályán, de a tabella első hat helyezettjéből a másik négytől rendre kikapott eddig - szoros meccseket játszottak Bencze Tamásék az ASE, a Körmend és a Szolnok ellen is, de vereséget szenvedtek mindhárom gárdától, az élmezőnnyel szemben egyértelműen egy lépés hátrányban voltak eddig. A kérdés az, hogy a hazaiak hogyan oldják meg Govens és Perl őrzését, amit nagyon ritkán sikerült eddig bárkinek, főleg egy teljes meccsre - ugyanígy a túloldalon Radic védése is érdekes lesz. Alapvetően a vendégek állománya jobb, és az ő támadójátékuk dominánsabbnak tűnik a ZTE védekezésénél, de Zalaegerszegen nagyjából kiegyenlítíttek az esélyek.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus