Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 24. forduló

Szombaton rendezik a magyar férfi NBI/A-csoport 2015/16-os alapszakaszának 24. fordulóját - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

 

MAFC (7-16, 12.) - JP-TOP COP Jászberény (4-19, 14.)
2016.03.12., szombat, 16:00

Mindkét csapat kifejezetten jól játszott az utóbbi időben, hiszen a MAFC a Szedeák legyőzését követően alig kapott ki a Körmendtől, a Kecskemétet viszont idegenben is verték, míg a Jászberény fontos meccset nyert Nyíregyházán, és a ZTE-t is megszorongatták. A fővárosiak odáig jutottak, hogy ha a Pécs kikap, ők pedig nyernek holnap, már a 10. helyezett baranyaiakkal állnak azonos mérleggel - az a pozíció már középházat jelent. Hozzá kell tenni, hogy az egymás elleni eredmény a Pécsnek kedvez (88-62, 87-71), ráadásul a hátralévő sorsolása is kedvezőbb Csirke Ferencéknek (KTE otthon, JKSE idegenben), mint a MAFC-nak (Sopron és ASE otthon), úgyhogy jó eséllyel még mindig a kiesés elkerülése lebeg leginkább Garai Péterék szeme előtt. Ennek eléréséhez fontos ez a találkozó, a vendégek ugyanis már így is 3 győzelemmel vannak lemaradva ellenfelüktől, a középszakasz és az alapszakasz utolsó két köre (tehát összesen 8 játéknap) előtt 4 győzelemnyi különbség borzasztóan sok lenne. A külső sorban jó kis csatára számíthatunk a Rakics-Cohn-Caffey trió és a Smith-Misek-Mócsán-Anderson kvartett között, a palánk alatt viszont Shermannel némileg fölényben van a Jászberény, főleg támadásban. A MAFC tűnik egységesebb csapatnak, és hiába tapasztalatlanabbak papíron, ők megtanultak az idény közben nyerni, míg Szrecsko Szekulovicsék sokszor tartják jól magukat, de hiába. Esélyesebbek a vendéglátók - hiába korlátozódnak a pontok a periméterjátékosokra, sokkal jobban, és kevesebb hibával dolgoznak, mint a sokszor pontatlan Jászberény -, még ha a tét miatt szerintem szoros meccsre is lehet számítani. 

MARSO Nyíregyháza (4-19, 13.) - Atomerõmû SE (18-5, 2.)
2016.03.12., szombat, 16:30

Ezt a meccset nem nagyon kell ragozni szerintem, a Nyíregyháza zsinórban 5 vereséggel a bajnokság leggyengébb formában lévő alakulata - Sopronban legalább nem egy sorsdöntő mérkőzésen vagy egy fájó zakót könyvelhettek el, "csak" egy simát, amivel előre lehetett is kalkulálni. A Paks kikapott Fehérváron, de a találkozó első 6-7 percét és az utolsót leszámítva jól játszottak ott is. Egyértelműen sokkal jobb és hosszabb az állományuk, fontos számukra a siker a "továbbgörgetett" mérleg miatt, úgyhogy elvileg nem lehet gondjuk.

KTE-Duna Aszfalt (9-14, 9.) - Kaposvári KK (11-12, 8.)
2016.03.12., szombat, 17:00

Annál nagyobb lehet a csata ezen az összecsapáson, hiszen a rájátszásba jutás szempontjából kulcsfontosságú meccset vív egymással a KTE és a KKK - viszik tovább a mérleget, és elég jó esély van arra, hogy ez a két csapat fog megvívni egymással a 8., még éppen PO-ot érő helyért. A Kecskemét a MAFC ellen egy elég nehezen feldolgozható vereséget szenvedett Ivosev elképesztő meccse ellenére is - hogy sikerült-e ezen túllépni, az most ki is derül gyorsan. A Kaposvárnál Ubillla és Puljko sem játszott a Körmend ellen, de másfél negyedig nélkülük is előnyben kosaraztak a Somogy megyeiek - más kérdés, hogy idegenben azért jelentősen gyengébbek szoktak lenni (otthon 8-4, idegenben 3-8), úgyhogy ha egyikük sem épült fel, nagy hátrányba kerülnek. Sok múlik Ubilláék játékán - velük teljesen kiegyenlített lehet a küzdelem (még ha Kmézics Zoranék mostanában a védekezéssel nem is nagyon törődtek), nélkülük egyértelműen a hazaiaknak áll a zászló, amivel az alapszakasz vége előtt minimálisra csökkentenék a 8. helyért vívott küzdelemben a hátrányukat.

Egis Körmend (15-8, 5.) - PVSK-PANNONPOWER (8-15, 10.)
2016.03.12., szombat, 18:00

A Körmend legutóbb a Kaposvár ellen már mindenkit be tudott vetni, Dickerson is visszatért, ami újabb "dimenziót" nyitott meg a Vas megyei alakulatnál. A Pécsnél már "csak" Walker nem játszott a Szedeák ellen, ez az ő idei kórtörténetük fényében nem is rossz arány, de most egy idegenbeli bravúrhoz szükség lenne az ő játékára is - a Körmendet a külső dobásokkal meg lehet fogni, úgyhogy ha sül a keze a pécsieknek, egy szoros, jó meccs adott lehet, volt erre példa a Pécs esetében jó ideig Fehérváron, Zalaegerszegen és Pakson is. Alapvetően esélyesebb a körmendi együttes azért, Dickerson visszatérésével öt kitűnő és a csapat szempontjából is hasznos külföldijük van (Duinker az utóbbi két meccsen kezdett jobb formát mutatni), és azt se feledjük, hogy nem olyan rég nyertek kupát a védekezésüknek és a második félidei fordításaiknak köszönhetően. A Pécs viszont a már említett esetekben bizonyította, hogy topcsapatok ellen is kitűnően helyt tud állni 2-9-es mérleg idegenben ide vagy oda, úgyhogy most sen lesz egyszerű Teo Cizmicék dolga, de elvileg hozniuk kell ezt a találkozót. A Pécs matematikailag bejut a középházba, ha a MAFC és a Szedeák is kikap, ők pedig nyernek, a Körmend pedig a felsőházi tagságát biztosítaná egy győzelemmel, ha a Sopron is kikap Zalaegerszegen.

Falco-Trend Optika KC Szombathely (12-11, 7.) - TLI-Alba Fehérvár (16-7, 4.)
2016.03.12., szombat, 18:00

Még mindig nehezen megítélhető a Falco, hiszen az új játékosai nélkül felálló MAFC-ot, illetve az éppcsak visszatérő Nelsonnal kiálló, de Walkert nélkülöző Pécset megverték hazai pályán, idegenben viszont Kaposváron védekezés nélkül, Szolnokon pedig egy szintén szoros, de kevéspontos meccsen kaptak ki. Az új légiósaikról annyit azért meg lehet mondani, hogy nem rosszabbak, mint a korábbi garnitúra - Burgess például erőcsatárként érkezett, Hendleint fogta is a KKK ellen, de simán játszhat hármast is, elég univerzális játékosnak tűnik. Thomas nem játszott Szolnokon, ő az Alba ellen egyértelműen kell, mert teljesen más összképre lehet számítani, mint az Olaj otthonában. A Fehérvár megpróbál majd rohanni, amennyire csak lehet, és a Kaposvár ellen látható volt, hogy a Falco abba is belemegy, csak ezzel egy időben hátul esnek szét - ez a forgatókönyv a székesfehérvári meccsen egy kiütéses vereséget ért Kálmán Lászlóéknak. Felállt védelem ellen már jóval kevésbé potens az Alba, de kérdés, hogy ezt meg tudja-e valósítani a hazai alakulat - az Olaj ellen ment, de Dzunicsék más stílusú csapat, mint a címvédő. A vendégek egy önbizalomnövelő győzelemből érkeznek, hiszen a listavezető ASE-t verték a végjátékban fordítva, mindenképp mélyebb az állományuk, úgyhogy ők az esélyesek, de a Falco Szolnokon már közel volt a bravúrhoz, itt sincs sok veszítenivalójuk. Az Alba egy győzelemmel vagy a Sopron vereségével bent van a felsőházban minden más eredménytől függetlenül.

Naturtex-SZTE-Szedeák (7-16, 11.) - Szolnoki Olaj KK (18-5, 1.)
2016.03.12., szombat, 18:00

A Szedeák fontos mérkőzést veszített a Pécs ellen idegenben szerdán, úgyhogy utolsó esélyeik egyikét kellene itt megragadniuk a középházba jutásért folytatott küzdelemben - két győzelemmel kell többet szerezniük három forduló alatt, mint a Pécsnek, úgyhogy ha Csirke Ferencék nyernek, ők pedig kikapnak, elszállt minden esélyük. Az Olaj Sztojan Ivkoviccsal még nem kapott ki, és a két gárda állományát, formáját nézve ez nem most fog megváltozni - jelentős a különbség a keretek és nyilván az anyagi lehetőségek között is. A kétszeres címvédő az elmúlt két fordulóban összesen 136 pontot dobott testvériesen elosztva, de 129 kapott pontnál megálltak - az új irány egyértelműen belőhető volt a két hazai rangadón. Az ASE-hoz hasonlóan az Olajnak sem lehet gondja ebben a körben.

Zalakerámia ZTE KK (18-5, 3.) - Sopron KC (14-9, 6.)
2016.03.12., szombat, 18:00

A játéknap rangadóját Zalaegerszegen rendezik. Bencze Tamás együttese a Jászberény elleni kötelező idegenbelit is túlélte, zsinórban 7 sikernél járnak, ezzel a liga legjobb formában lévő alakulatának számítanak. A Sopron a Nyíregyháza ellen tudott egy kicsit kimászni abból a gödörből, amit saját magának ásott azzal, hogy 25 pontos előnyről bukta el az ASE elleni idegenbeli derbit. Hogy ténylegesen mennyire sikerült fejben lezárni ezt a paksi fiaskót, az persze nem Sitku Ernőék ellen derül ki, hanem holnap este, hiszen gyakorlatilag a felsőházi tagságáért lép pályára Sabáli Balázs együttese - ha kikapnak és a Körmend megveri a Pécset, elszállt minden esélyük a legjobb 5-re. A hazaiak tanári játékot mutatnak be idén szinte megingások nélkül, ráadásul a rangadókon egészen parádés eddig a mérlegük: oda-vissza verték a Körmendet, a Szolnokot és az Albát, egyből egyszer pedig az ASE-t. A Top6-ból egyedül az SKC tudta őket legyőzni, de ők is csak hosszabbításban, viszont a kupában is a Sopron ütötte ki a Zalaegerszeget a negyeddöntőben - alapvetően is egy jó szellemű, saját korlátait és erényeit egyaránt tudó társaságnak tűnik a ZTE, de ha szükségük van egy kis plusz motivációra, akkor ezzel meg is van az is. Mivel a mérleget viszik tovább a csapatok, így nyilvánvalóan nem engedhetnek ki fejben a hazaiak sem, hiába van meg a felsőház, és esélyesebbnek is számítanak szerintem, a Sopront azonban hiba lenne leírni, nagyon sokszor csak épphogy kaptak ki a rangadókon (Alba otthon, ASE idegenben, Körmend idegenben). Ha a jobbik formájukat hozzák, ez egy kifejezetten színvonalas ütközet lehet.

Foto, Slide - zaol.hu, Szekeres Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus