Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 24. forduló

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 24. körét - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

PVSK-PANNONPOWER (13-10, 7.) - Atomerőmű SE (8-15, 11.)
2017.03.18., szombat, 18:00

Ma este megkezdőik a forduló egy Pécs-ASE meccsel. A hazaiak legutóbb nagy nehézségek árán győzték csak le a három magasemberét is nélkülöző Jászberényt - legalább annyira megzavarta őket ellenfelük furcsa szerkezete, mint amennyire hátrány lehetett a JKSE-nek két légiósa és Cseh hiánya. Ettől függetlenül a Pécs saját közönsége előtt összességében pazar eredményeket szállít eddig, csak a Szolnok és az Alba tudott győzni Csirke Ferencék otthonában, 9-2-vel állnak hazai parketten. Az ASE sokat lépett előre Teo Cizmic kinevezése óta, az előző három fordulóban legyőzték hazai pályán a Szolnokot, legutóbb pedig a Körmendet is, de idegenben ettől függetlenül nem megy a paksiaknak - 2-9-es mutatójuk van saját pályájuktól távol, a két győzelmük pedig a fővárosból, a tabella utolsó két helyezettje ellen érkezett. Szoros, jó meccsre van kilátás, de a hazai pálya némileg a pécsiek felé dönti az előzetes esélyeket. A Pécsnek a PO miatt fontos minden győzelem, az ASE pedig még kapaszkodik a középházért.

Egis Körmend (16-7, 2.) - Alba Fehérvár (19-4, 1.)
2017.03.19., vasárnap, 18:00

Szuperrangadót rendeznek ebben a körben Körmenden, hiszen a második helyezett vasi együttes a kupagyőztes és listavezető Alba Fehérvár gárdáját fogadja. A vendégek az egy szolnoki kisiklásukat leszámítva nagyon magabiztosak az utóbbi időben, míg a hazaiak legutóbb Pakson szenvedtek vereséget gyenge játékkal, már a MAFC ellen is volt problémájuk idegenben, saját pályájukon azonban ellenállhatatlanok, 11-0-lal állnak a körmendi közönség előtt. A két együttes stílusa alapvvetően hasonló, mindketten jó védekezésekből minél előbb próbálják befejezni a támadásokat, úgyhogy óriási iramra van kilátás. Az Olaj lelassította az Albát, azzal tudtak győzni, de ez a taktika nem a Körmend (és Petty) sajátja, úgyhogy borzasztóan érdekes lesz látni, hogy nagy tempóval is le lehet-e győzni az Albát. Az első egymás elleni meccsen nagyon tudatos játékkal sikerült Gasper Potocnikéknak győzni Fehérváron, de akkor ellenfelük egy kis gödörben volt játékban, most jelentősen jobb előjelekkel várja az összecsapást az Alba. A hazai pálya miatt esélyesebb a Körmend, és ha sikerül nyerniük, akkor a középszakaszban még előzhetnek, ha azonban a Fehérvár nyer, óriási előnyre tesz szerint a felsőházi középszakasz előtt, ami a rájátszásra az első kiemelés miatt fontos.

JP Auto - JKSE (7-16, 12.) - KTE-Duna Aszfalt (10-13, 10.)
2017.03.19., vasárnap, 18:00

A vendégek két győzelmet arattak zsinórban hazai pályán, amivel egyrészt rámásztak a 8-9. helyezett Szedeák-Sopron duóra, másrészt két meccsre vannak még mindig az előző három körben két nagy győzelmet is szerző ASE előtt, ez a mérkőzés azonban borzasztóan fontos a Kecskemét számára. Forray Gáborék idegenben eddig az ASE-t, illetve a két pesti csapatot győzték le, tehát az alsóház három másik együttesét, de itt is győzniük kell, különben komoly bajba kerülhetnek még - játszanak az ASE-vel egy ki-ki mérkőzést, illetve az Albával találkoznak még. A Berény legutóbb kiválóan tartotta magát Sztamenkovics, Cseh és Bojics nélkül is. Utóbbi szinte biztosan játszik most, és ha a másik kettő közül is ott lesz legalább az egyik, akkor nagyon megnehezíthetik a KTE dolgát - sorozatban négy vereségből érkezik ugyan Stevan Tot gárdája, de a Pécs előtt a Szolnoktól, a Szedeáktól és a Körmendtől kaptak ki. A Jászberény reálisan nézve a minél jobb mérlegért küzd már csak az alsóházban, ezt is hozzá kell tenni, de a hazai pálya és a Kecskemét gyengébb idegenbeli eredményei miatt ez erősen kétesélyes találkozó.

Naturtex-SZTE-Szedeák (11-12, 8.) - Vasas Budapest (4-19, 13.)
2017.03.19., vasárnap, 18:00

Ez egy kötelező a Szedeák számára, a rájátszásért küzdő Tisza-parti legénység nem hibázhat az utolsó előtti helyezett ellen saját közönsége előtt. Hazai pályán Nikola Lazicsék egyébként is kiválóan játszanak, a támadójátékuk flottul működik, és 8-3-as otthoni mérlegük úgy jött össze, hogy csak az Alba és a Körmend tudott náluk nyerni, illetve a ZTE, de azon a meccsen se Juhos, se Sulovics nem volt bevethető. Előre azért nem bízhatják el magukat, mert a Vasas masszív produkciókkal rukkolt ki hazai pályán az utóbbi fordulókban, a Kapsovár és a Szolnok ellen is egál mérkőzést játszottak, mindkét jelenleg felsőházi helyen álló gárda csak az utolsó negyedben tudta eldönteni az összecsapást a maga javára, így a 13. hely és a 6-os vereségsorozat némileg csalóka a pasarétieknél. Ettől függetlenül egyértelműen a Szedeák a favorit ezen a találkozón.

Sopron KC (11-13, 9.) - Zalakerámia ZTE KK (14-9, 6.)
2017.03.19., vasárnap, 18:00

Ez is nagyon fontos mérkőzés lesz mindkét gárda szempontjából. A Sopronnak idegenben egyáltalán nem megy, legutóbb a Kecskemét otthonában zakóztak, de hazai pályán teljesen más a helyzet - a játékuk továbbra sem állt össze, de saját közönségük előtt behúzzák többnyire a győzelmeket, csak a Falco, a Szolnok és a Körmend győzött náluk. A ZTE sem éppen kiegyensúlyozott, egy jobb időszak után előbb kikaptak a Falco otthonában (ez még nem is lenne olyan meglepő, miután mindenki ezt tette eddig), majd a MAFC-ot nagy nehézségek árán verték csak meg, nagy hátrányt kellett ledolgozniuk. A két együttes állománya egyébként nem sokban különbözik, papíron mindkettő elég mély keret meghatározó külföldiekkel. A ZTE valamivel erősebbnek is tűnik az eddigiek alapján, az ő játékuk jobban kivehető, mint vendéglátójuké, de a hazai pálya nagyon könnyen döntő lehet ezen a meccsen a Sopron javára - azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a ZTE nemrég a Kaposvár otthonában hasonlóan fontos mérkőzésen győzni tudott, ez most is simán bennük van. A vendégeknek nagyon kellene a győzelem a felsőházi középszakaszhoz, mert 1 győzelemmel le vannak maradva az előttük állóktól, a Sopronnak pedig a rájátszás miatt minden győzelem úgy kell, mint egy falat kenyér.

Szolnoki Olaj KK (15-8, 4.) - Kaposvári KK (15-8, 5.)
2017.03.19., vasárnap, 18:00

Két azonos mérleggel álló gárda csap össze a Tiszaligetben, a tét pedig nem kicsi, a vesztes ugyanis nagyon könnyen kicsúszhat a végelszámolásnál a felsőházi középszakaszból - valószínűleg mindketten szorítanak kicsit a Sopronnak is, mert a ZTE veresége mindkettejüknek jól jönne. Az Olaj az ASE elleni blamát követően legyőzte az Albát, legutóbb pedig a Vasast - utóbbit ugyanolyan nehezen, ahogy egy fordulóval korábban a Kaposvár tette. A vendégek legutóbb kiütötték a Falcót, egyáltalán nincsenek rossz formában, idegenben ráadásul 6-5-ös mérlegük van, és sokkal inkább feküdhet nekik a Szolnok stílusa, mint az Alba rohanós játéka - pár hete Székesfehérváron elég sima vereséget szenvedtek egy másik élcsapat ellen, de ez egy másfajta meccs lesz. Ettől függetlenül nyomás nélkül játszhatnak, az esélyesség terhe ugyanis nem nagyon nyomja őket - Szolnokon egyértelműen az Olaj az esélyesebb, hiszen hazai pályán 11 meccsből 10-szer győztek, csak a ZTE-től kaptak ki, de akkor Vojvoda Dávid eltiltását töltötte.

MAFC (3-20, 14.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (16-8, 3.)
2017.03.19., vasárnap, 19:00

Ez papíron egy teljesen egyesélyes mérkőzés lenne, hiszen a ligautolsó a tabella harmadikat fogadja, de a Falco legutóbb megint olyan produkciót nyújtott idegenben, hogy félve lehet velük kapcsolatban bármit is mondani. A MAFC legutóbb nagyon jó meccset játszott Zalaegerszegen, és bár 10 mérkőzés óta nem tudtak legyőzni senkit, nagyon érik (vagy legalábbis érett), hogy megszületik az újabb sikerük, a ZTE elleni összecsapás végén azonban lesérült Duvnjak, ez pedig óriási vérveszteség lehet Garai Péterék számára. A fővárosiakban ettől függetlenül lehet egy "csak azért is" mentalitás, többször szerencséjük sem volt, úgyhogy Szrecsko Szekulovicsék nem dőlhetnek hátra Duvnjak kiesése ellenére sem, az állományuk azonban annyival jobb, mint a MAFC-é, hogy hatalmas blama lenne tőlük, ha itt dobnának el egy győzelmet - adott esetben még a felsőházi középszakaszukba is kerülhet ez, hiszen utolsó meccsüket a Jászberény ellen játsszák, de szintén idegenben.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus