Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 24. forduló

Ma és holnap lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 24. fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Szolnoki Olaj KK (18-4, 1.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (17-5, 2.)
2018.03.16., péntek, 17:00

Ma este az M4 közvetíti a forduló szuperrangadóját, amin az első helyezett fogadja a másodikat. A Szolnok az előző körben kikapott a Körmendtől, és mivel az Alba is legyőzte már a bajnokságban, így elmondható, hogy a top csapatok ellen eddig a hazai pálya nem jelentett győzelmet. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a FIBA Europe Cupban már játszott a két gárda egy találkozót a Tiszaligetben, akkor elég könnyedén nyertek a piros-feketék még annak ellenére is, hogy a Falcónak volt egy komoly feltámadása a meccsen. Emellett az a tény sem törpülhet el, hogy ötödik alkalommal néznek farkasszemet egymással, és az eddigi négy ütközetből 2-2-re állnak - Szombathelyen a hazaiak győztek, az Olaj pedig a tiszaligeti EC-meccs mellett a kupadöntőt is a Falco ellen nyerte Debrecenben. Nagyon sok újdonságot nem tud mutatni a két gárda a másiknak, de a Szolnoktól is láttunk már elég nagy formabeli különbségeket (mondjuk a kupadöntőn és a Körmend elleni összecsapáson), és a Falco sem kivétel ebből a szempontból, bár ők mostanában egyértelműen kiegyensúlyozottabbak, hetes győzelmi szériával érkeznek erre az összecsapásra. A hazai pálya miatt még mindig esélyesebb egy fokkal a Szolnok, de kifejezetten jó és szoros mérkőzésre lehet számítani.

Egis Körmend (16-5, 3.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (9-12, 9.)
2018.03.17., szombat, 18:00

Ez is egy borzasztóan jó összecsapás lehet még akkor is, ha alapvetően saját közönsége előtt a Körmend egyértelműen esélyesebb. A Szedeáknál Juhos Levente még nem lépett pályára legutóbb, minden más sérült azonban felépült az aktív rotációból, és győztek is Andjelko Mandicsék Jászberényben - méghozzá simán, amit sokan nem mondhattak el magukról eddig idén. A Körmend ennél is komolyabb érzelmi és teljesítménybeli pluszból érkezik, hiszen előbb a listavezető és kupagyőztes Olajt verte idegenben, majd hazai pályán győzték le a vasiak a regnáló olasz bajnokot és listavezetőt, ennél sokkal jobb előjelekkel nem készülhetnének erre a csatára. A két gárda között döntő tényező lehet a rotáció hossza, ebben a Körmend jelentősen jobb, és az elmúlt egy hete alapján topfavorit, de a Szedeák megnehezítheti a vendéglátó dolgát, ha a jobbik énjét mutatja.

JP Auto - JKSE (7-15, 11.) - Alba Fehérvár (15-6, 4.)
2018.03.17., szombat, 18:00

Az Alba egy nem egyszerű kötelező előtt áll, hiszen Jászberénybe kell látogatnia - Nikola Lazics gárdája a pocsék szezonkezdetet követően hazai pályán összeszedte magát, szépen gyűjtögette a győzelmeket, igaz, legutóbb kikapott a Szedeáktól. Az Alba kezd rendbe jönni egy kisebb hullámvölgyet követően - a hétközben kiesett ugyan a székesfehérvári alakulat a FIBA Europe Cupból, de legyőzte a Juventus Utenát, így hárommeccses sikersorozatból érkezik. Ami továbbra is probléma a vendégeknél, az a védekezés, amelyben nem tud olyan szintet hozni Dzunics Braniszlav gárdája, mint a szezon korábbi szakaszában, és ezzel most is lehet problémája, de ha Lóránték huzamosabb ideig össze tudják szedni magukat hátul, akkor könnyedén nyerhetnek, mert a Lucsics-Sejfic duót szétfuthatják. A hazaiakon nincs teher, ez lehet az esélyük, de egyébként a topcsapatok ellen nem sok babér termett számukra az eddigiek során, így egyértelmű favorit az Alba.

KTE-Duna Aszfalt (12-10, 5.) - Kaposvári KK (9-13, 10.)
2018.03.17., szombat, 18:00

Nagyon érdekes mérkőzés lehet ebből. A Kaposvár Chris Dunn kidőlését követően szépen összeszedte magát, többen is jó teljesítményt nyújtottak Pécsen, de így is kikapott a somogyi alakulat. A KTE legutóbb győzni tudott Budapesten, de a múlt heti, kecskeméti mérkőzése sem úgy alakulat Forray Gábor együttesének, ahogy azt tervezte, kikapott a Jászberénytől, és saját közönsége előtt csak 4-6-os mérleggel bír a Duna-Aszfalt. Külön pikantériát ad a mérkőzésnek Ivosev személye, aki idén egészen parádésan játszik, de a Kecskemét sem járt rosszul a váltással összességében - idegenbeli 8-4-ével a KTE ott van egyelőre a felsőházi középszakaszt jelentő ötödik helyen. Akárhogyan is szerepelt eddig hazai pályán a Kecskemét, a találkozó favoritjának tekinthető a gárda, mert a Kaposvár sem villog idegenben - a kérdés az, hogy Ivosev mellé megint fel tud-e nőni legalább 1-2 ember, mert ha igen, akkor a vendégeknek is lesz esélyük, ahogy a múlt héten is volt.

MAFC (4-18, 14.) - Atomerőmű SE (12-10, 7.)
2018.03.17., szombat, 18:00

Megjósolhatatlan az összecsapás, hiszen az egyik résztvevő fél az ASE - a paksiak legutóbb megint jók voltak, kifejezetten szépen tartották magukat Székesfehérváron, és bár minimális vereséget szenvedtek, ebből megint lehetne építkezni... Csakhogy a Paksról van szó, amely idén egyik hétről a másikra tud kategóriákat javulni vagy éppen romlani, és ha utóbbi megint előfordul, akkor a Gabányiban simán kikaphatnak. A MAFC a szolnoki veresége után a Kecskeméttől hazai pályán kapott ki, és összességében négy meccs óta nem tudott nyerni. Cvetkovics jó formában van, de a palánk alatt nyomasztó fölényt alakíthatnak ki a vendégek - ott eldőlhet a mérkőzés, de ha nem fog, akkor a külső sorban a budapestiek könnyedén felvehetik a versenyt a felsőházért küzdő vendégekkel szemben. Esélyesebb az ASE, de velük kapcsolatban nem lehet semmit sem kijelenteni.

Pécsi VSK-VEOLIA (10-11, 8.) - DEAC (6-16, 12.)
2018.03.17., szombat, 18:00

Ez egy kötelező mérkőzés a Pécs számára, hiszen azt a DEAC-ot fogadja a gárda, amely zsinórban 11 zakót szedett be. Csirke Ferenc együttese kulcsmeccset nyert meg legutóbb a Kaposvár ellen, ami nyilván jót tett az önbizalomnak, de túlságosan nem nyugodhatnak meg - a DEAC állománya sokat erősödött Martinics és Lauderdale érkezésével, igaz, ez eddig eredményekben nem mutatkozott meg. A Pécsnek nem szabad előre elhinnie, hogy ez a találkozó már megvan - jóval előrébb járnak csapatépítésben, sokkal jobb formában vannak, még ha nem is tudnak mindig kiegyensúlyozott produkciót nyújtani, és borzasztóan hiányozhat később a PO-ért folytatott küzdelemben is, ha most esetleg kikapnak a DEAC-tól, és nem tudják begyűjteni azt a sikert, amit egyébként mindenki más begyűjtött rajtuk kívül. Teher is csak a hazaiakon van, de a favoritok is egyértelműen ők.

Zalakerámia ZTE KK (12-10, 6.) - Sopron KC (5-17, 13.)
2018.03.17., szombat, 19:00

A ZTE legutóbb megint nem tudott nyerni egy topcsapat ellen, ez viszont egy teljesen más jellegű összecsapás lesz, hiszen a kiesőjelölt Sopront fogadja Bencze Tamás alakulata. Sabáli Balázsék legutóbb Debrecenben győztek, de ahogy a hazaiaknál, úgy náluk is elmondható: teljesen más jellegű és minőségű ellenfél vár rájuk, mint egy héttel ezelőtt. Az SKC főleg Henderson érkezése óta szépen összeszedte magát, Watkins MVP-formában játszik, és az ő Radic-csal vívott ütközete csemege lehet. Egyrészt itt dőlhet el a mérkőzés, ha az egyikük ki tudja kapcsolni az ellenfél legnagyobb fegyverét támadásban, másrészt a külső posztokon elég nagy ingadozások vannak teljesítményben - a hazaiaknál valamivel jobban el vannak osztva a szerepek és a teljesítmények is, viszont a túloldalon El-Amin nyerőember tud lenni. Zalaegerszegen Benkéék esélyesebbnek számítanak, és jobb csapatot is alkotnak az eddigiek alapján, de nem annyival, hogy egy esetleges gyengébb napjukat ne tudná kihasználni a Sopron.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus