Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 25. forduló

Szerdán rendezik a magyar férfi NBI/A-csoport 2015/16-os alapszakaszának 25. fordulóját - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

 

Atomerőmű SE (18-6, 2.) - Zalakerámia ZTE KK (18-6, 3.)
2016.03.16., szerda, 18:00

A forduló egyik rangadóját Pakson rendezik, hiszen két azonos mérleggel álló topgárda csap majd össze. A ZTE ugyan megtorpant az előző fordulóban, a Sopron ebben a szezonban már harmadjára is megverte Bencze Tamásékat, de a hazaiak sincsenek éppen csúcsformában, és akkor még finoman fogalmaztunk. Az ASE saját magát is legyőzte Fehérváron, hiszen a rendes játékidő utolsó percében a kezében volt a győzelem, de hagyta kicsúszni onnan, Nyíregyházán pedig egy hatalmas pofonba szaladtak bele. Vészharangot persze egyik oldalon sem érdemes kongatni, a hazaiaknál kifejezetten jól jöhetett egy nagyobb pofon, lehet, hogy fejben ettől megint összeszedik magukat, de sok idejük erre nincs, annyi biztos. A Paks ebben az idényben még nem kapott ki hazai pályán, 12-0 a mérlegük otthon, a ZTE viszont még nem veszített egyetlen mérkőzést sem a Top5 másik négy csapata ellen - a Szolnokot, az Albát és a Körmendet már oda-vissza megverték, az ASE-t pedig hazai pályán. Óriási csatára van kilátás, mert hiába rövidebb a ZTE kispadja, ebből előnyt más sem tudott még ellenük kovácsolni, játékerőben pedig a két gárda nagyjából ugyanazt tudja. Kulcsfontosságú lesz a vendégek két amerikai hátvédjének játéka - a Sopron ellen voltak gondjaik, és az ő játékuk a támadások alfája és omegája -, illetve az, hogy a palánk alatt mi kerekedik felül, a rutin vagy a mennyiség - Pantelics általában ki tudja hozni a sodrából Tóth Ádámot, de Watkinst és Eilingsfeldet is lehet forgatni a szerben, ez azért jelentős rotációbeli fölény. Megjósolhatatlan a végeredmény.

PVSK-PANNONPOWER (8-16, 10.) - KTE-Duna Aszfalt (10-14, 9.)
2016.03.16., szerda, 18:00

A PO-helyek miatt ez a mérkőzés kulcsjelentőséggel bírhat, nemcsak a középszakasz szempontjából. A Pécsnek a MAFC miatt egy vereség akár alsóházat és a biztos PO nélküli évet jelentheti, a győzelem viszont azt, hogy közelítenek a riválisokhoz, és jó eséllyel megvan a középház is számukra a középszakaszban. A KTE-nek ez utóbbi már nem cél, hiszen már biztosan ott vannak a középházban, viszont a rájátszás miatt nekik is fontos ez az összecsapás. A legutóbbi, Körmend elleni találkozón hiányzott a PVSK-tól Budimir, akinek fontos szerepe lesz a mostani mérkőzésen, ha játszik, Tomiszlav Ivosev ugyanis bombaformában van az utóbbi hetekben, az ő őrzése lehet kulcs - a hazaiak bizonyították már, hogy ellenféltől függően a palánk alatt (Horti) és a külső sorban (Nelson, Popadics) is tudnak olyan produkciót nyújtani, ami győzelmet ér. A Pécs egy hete a Szedeák ellen hozott egy borzasztóan fontos mérkőzést tartalékosan is, most is van esélyük erre még akkor is, ha ezúttal sem tudnak teljes állománnyal kiállni - otthon ők kifejezetten jók, a KTE pedig a feljavult tavaszi szezon ellenére is 2-10 összességében saját pályájától távol. Ki-ki meccsre lehet számítani itt is.

Szolnoki Olaj KK (19-5, 1.) - Egis Körmend (16-8, 5.)
2016.03.16., szerda, 18:00

A kupadöntő "visszavágóját" rendezik meg a Tiszaligetben. A Körmend a kupaarany után némileg visszavett, Dickerson sérülése is hátráltatta őket, de az amerikai négyes visszatért egy hete, egyre inkább lehet rá is számítani, úgyhogy megint felfelé ívelő a Vas megyei gárda teljesítménye. Az Olaj Sztojan Ivkovics irányítása alatt még nem kapott ki, 5-0-ra állnak Vojvoda Dávidék a válogatott szövetségi kapitányának vezetésével, de legutóbbi két meccsük azért nem volt éppen a legmeggyőzőbb - az Alba elleni találkozón lehetett számítani a nagy csatára, de a Falco meglepetésre tartotta magát végig látótávolságon belül, a Szedeák pedig csak saját magának köszönheti, hogy nem tudta megverni a kétszeres címvédőt. A két gárda között szerintem semmilyen lényegi különbség nincs játékerő szempontjából, főleg úgy, hogy Dickerson is hadra fogható, a vendégek pedig a kupadöntőn megmutatták, hogy lényegtelen, hogy valamivel hosszabb az Olaj kispadja. Nagyon jó párharcokra van kilátás minden poszton, és valószínűleg a védekezés lesz előtérben - mindkét alakulat akkor igazán jó, mikor hátul megfojtják az ellenfelet. Az Alba elleni meccshez hasonló pontmennyiség várható, hasonlóan kiélezett küzdelemmel, megmondhatatlan végeredménnyel. A Körmend győzelmével biztosítaná helyét a felsőházban, de akkor is biztosan a Top5-ben lesznek, ha a Sopron kikap a fővárosban.

Falco-Trend Optika KC Szombathely (13-11, 7.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (7-17, 12.)
2016.03.16., szerda, 18:30

A kupahétvége utáni átalakítás jól sikerült a hazaiaknál, a Kaposvár elleni szörnyű védekezést sikerült rendbe rakniuk, Szolnokon alig kaptak ki, az Albát pedig otthon le is győzték, így most az önbizalmuk is a helyén lehet. A Szedeák az előző körben mutatott végre valamit, az Olajt csak saját maguknak köszönhetően nem tudták megverni (+16 egy negyeddel a vége előtt, két kihagyott büntető a rendes játékidő legvégén), de így is nagy dolog volt ez, hiszen Armelin és Kiss Zsolt nem léphettek pályára. Tucker jó mérkőzéseket hoz most már sorban, az ő csatája Thomasszal kifejezetten jó lehet, de amíg a Falcónál mindig van 2-3 ember, akinek megy támadásban, hátul pedig az előző két meccsen villantottak már valamit, addig a vendégeknél volt bőven gond eddig azzal, hogy egyszerre teljesítsenek jól többen is, védekezésben pedig sokszor esnek szét teljesen. Kálmán Lászlóék hazai pályán 11-1-re állnak, és bár ennek a mérlegnek nagy részét nem ez a keret hozta össze, az Arena Savariában azért esélyesebbnek számítanak Nikola Lazicséknál.

TLI-Alba Fehérvár (16-8, 4.) - MARSO Nyíregyháza (5-19, 13.)
2016.03.16., szerda, 18:30

Ez a forduló legegyértelműbb mérkőzése kell, hogy legyen. Sitku Ernőék óriási meglepetést okoztak az előző körben a Paks leiskolázásával, az Alba pedig kikapott Szombathelyen, de pont ez kell, hogy intő jel legyen Dzunics Braniszlavék számára. Alapvetően sokkal jobb csapatuk van a Nyíregyházánál, ellenfelük ASE elleni győzelme miatt pedig szerintem jóval kisebb az esély arra, hogy lenézik őket, túl könnyelműen veszik ezt a találkozót. Ha így lesz, akkor lehet probléma Lóránt Péteréknél, de az Alba atletikus játéka szerintem kifejezetten nem fekszik a kelet-magyarországi együttesnek, így szerintem sima hazai győzelem várható.

JP-TOP COP Jászberény (4-20, 14.) - Kaposvári KK (11-13, 8.)
2016.03.16., szerda, 19:00

A Kaposvárnak nagyon össze kell szednie magát, mert a középszakasz előtt kezdenek egy kicsit szétesni - korábbi jó formájukat egy 1-4-es sorozattal tették szinte semmissé, legutóbb három találkozójukat pedig elvesztették. Sérülésekkel is küszködtek, Ubilla és Puljko is hagyott ki meccset, így azért annyira nem meglepőek a vereségek - idegenben továbbra sem megy a gárdának, 3-9-re állnak csak saját pályájuktól távol. A hazaiaknál Travis Cohn mellé általában 1-1 játékos fel tud nőni a külső sorból (Miljan Rakics ez az illető az utóbbi időben, ő hasznosan játszik visszatérése óta), Sherman pedig folyamatosan szállítja a pontokat, pattanókat, dupla-duplákat a palánk alól. A gond ott van, hogy a center nem mindig hatékony, hogy rengeteg pont is jön róla, illetve hogy alapvetően a védekezéssel még mindig vannak problémák Szrecsko Szekulovicséknál - ehhez hozzájön, hogy szombaton, a MAFC ellen egyik pillanatról a másikra estek szét a harmadik negyedben, 16 pontos vezetés után. Sokpontos meccsre van kilátás ennek megfelelően, mivel a Kaposvár sem a hátul nyújtott teljesítményéről híres - amennyiben Ubilláék jobb állapotban vannak, mint legutóbb Kecskeméten, úgy Kmézics Zoránék esélyesebbek, de ha nem, akkor ezen a meccsen sincs kifejezetten favorit. Érdekesség, hogy Szekulovics az idény elején még a Kaposvár trénere volt, ex-csapata ellen irányítja majd a Berényt.

MAFC (8-16, 11.) - Sopron KC (15-9, 6.)
2016.03.16., szerda, 19:00

A MAFC hazai pályán parádésan játszik, mióta a felújított Gabányiban szerepelhetnek, minden nagyobb ellenfelüket megszorongatták, a többieket pedig meg is verték, így óriási küzdelem várható most is. A Sopron 8-9 fős rotációja minőségibb összességében, papíron erősebb csapatot alkotnak, ráadásul a ZTE elleni idegenbeli győzelemmel visszajött a reményük a felsőházra is, az önbizalmukat rendbe tehette ez a siker. Smith és Laroche, valamint Ruják csatája csemege lehet - a hazaiak amerikaija a csapat egyik motorja, az ő semlegesítése lehet az egyik kulcs Sabáli Balázsék számára. A másik Rashad Anderson lesz, aki 2-től 4-es posztig bevethető, főleg Rancicnak lehetnek vele problémái, a túloldalon viszont főleg centerposzton jóval jobban állnak Bavcic-csal és Taylorral még Johnson legutóbbi, JKSE elleni egész jó teljesítménye ellenére is. Az SKC azért esélyesebbnek számít a keret minősége miatt, de azt nyilván ők is tudják, hogy minden lesz ez a meccs, csak sétagalopp nem. A Sopron számára egyébként egyszerű a képlet: nekik mindkét mérkőzésüket meg kell nyerniük, hogy a Top5-be kerüljenek, és vagy a Körmendnek, vagy az Albának el kell veszítenie mindkét hátralévő találkozóját, csak ekkor jutnak a felsőházba. A MAFC-nak is adott a lehetőség: nekik 1-gyel több győzelmet kell szerezniük a Pécsnél a hátralévő két körben ahhoz, hogy a középházban játszhassanak - egy pécsi győzelem és az ő vereségük már garantáltan alsóházi folytatást jelentene számukra, a Kecskemét pécsi sikere és egy Sopron elleni győzelem viszont helycseréhez vezetne az utolsó forduló előtt.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus