Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 25. forduló

Csütörtökön lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 25. körét - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

Szolnoki Olaj KK (16-8, 3.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (12-12, 8.)
2017.03.23., csütörtök, 18:00

A Szolnok a bajnokság egyik legjobb formában lévő csapata zsinórban három sikerrel, és otthon nagyon magabiztos Kmézics Zorán együttese, hiszen a legutóbbi három fordulóban a listavezető Albát és a felsőházért küzdő Kaposvárt is két vállra fektették, nem is túlságosan szoros meccseken. A vendégek is győzelemből érkeznek, a Vasast verték hazai pályán, de egy körrel korábban egy hasonló kaliberű ellenfél, a Fehérvár otthonában sima vereséget szenvedtek. Ettől függetlenül érdekes lesz az összecsapás, hogy a Sulovics-Boltics "irányítótengelyre" mit talál ki Kmézics, illetve hogy a Szedeák támadójátéka mennyire fog működni idegenben, mert megvan bennük a lehetőség, hogy ha működik, nagy csatára késztessék a házigazdát, de az Olaj hazai pályán egyértelműen esélyesebbnek számít. A Szedeáknak a rájátszás miatt kell a siker, az Olajnak viszont még mindig nem 100% a felsőház - egy győzelem mellett a ZTE vagy a Kaposvár zakója kellene ehhez az Olajnak. A meccs "pikantériája" lehet még, hogy az első egymás elleni összecsapást a Szedeák hosszabbítás után nyerte, és azt követően mondott le az Olaj éléről Sztojan Ivkovics.

Kaposvári KK (15-9, 6.) - MAFC (4-20, 13.)
2017.03.23., csütörtök, 18:00

A Somogy megyei gárda az előző fordulóban kikapott a Tiszaligetben, de előtte két győzelmet is begyűjtöttek, egyáltalán nincsenek rossz formában, ez pedig egy létfontosságú összecsapás számukra, ha a felsőházba akarnak jutni. A MAFC legutóbb egy 10 meccses vereségsorozatot zárt le a Falco elleni diadallal, ami egészen biztosan jó hatással volt a fővárosi alakulatra, nem kis mértékben megnőhet ettől az önbizalmuk - a kiegészítők is jobban felléptek a légiósok mellé, Smith pedig magasan legjobb idei teljesítményét hozta Duvnjak kiválását követően. Ha hasonló játékot hoznak, képesek lehetnek egy meglepetésre, de alapvetően itt is igaz az, ami a Szolnok-Szedeák meccsen: a hazaiak esélyesebbek. A Kaposvárnak ráadásul a motivációja is sokkal nagyobb, egy vereséggel ugyanis matematikailag is elszállhatnak az esélyeik a felsőházra (ha nyer a ZTE, a Körmend és a Szolnok is), mivel se a ZTE, se a Falco, se a két csapat ellen egy hármas holtversenyben nem jobbak az egymás elleni eredményekkel.

KTE-Duna Aszfalt (11-13, 9.) - Atomerőmű SE (9-15, 11.)
2017.03.23., csütörtök, 18:00

Ez lényegében egy ki-ki mérkőzés még akkor is, ha az utolsó forduló is dönthet a két együttes sorsáról. Jelenleg 11 győzelme van a Kecskemétnek, 9 a Paksnak, de a KTE az utolsó fordulóban az Albát fogadja, míg az ASE hazai pályán játszhat a ZTE-vel, a két együttes első egymás elleni mérkőzését pedig csak egyetlen ponttal nyerte Pakson Forray Gábor együttese. Ez azt jelenti, hogy ha az ASE legalább két ponttal győz most, majd megveri a ZTE-t is, a Kecskemét pedig kikap a Fehérvártól, akkor a jelenlegi 2 győzelemnyi különbség ellenére az ASE a középházban folytathatja, a Kecskemét pedig az alsóházban - és még ezt a forgatókönyvet is romba döntheti, ha a Sopron az utolsó körben kikap a MAFC-tól, mert a hármas holtverseny nem jó a paksiaknak, hiszen kétszer is kikaptak az SKC-től, míg a KTE egyszer megverte a soproniakat. A hazaiak három, a vendégek zsinórban két győzelemből érkeznek, Teo Cizmicék ráadásul megverték az előző négy fordulóban a Körmendet, a Szolnokot és idegenben a Pécset is. Valamivel meggyőzőbbnek tűnnek, mint házigazdáik, de a KTE is nagyon jó formában van, és mellettük szól a hazai pálya - itt egyértelműen azon dől el majd a meccs, ki bírja el jobban fejben, hogy kis túlzással itt eldől a két gárda idei sorsa.

Vasas Budapest (4-20, 14.) - Egis Körmend (16-8, 2.)
2017.03.23., csütörtök, 18:00

A vendégeknek össze kell magukat szedniük, mert zsinórban két vereséget szenvedtek el - igaz, mostanában az ASE otthonába nem nyerni járnak az ellenfelek, a kupagyőztes és listavezető Alba ellen pedig ki lehet kapni, de utóbbi mérkőzést otthon veszítették el és +22-ről. Kezd egy kicsit akadozni a gárda játéka, ami elképzelhető, hogy az új emberek beépítésének is betudható, de mint mindig, úgy most is Petty játéka lehet döntő, mert ha neki nem megy, akkor a csapatnak se, és elég látványos a szenvedés, főleg ahhoz képest, amire egyébként ez a keret jó felfogásban képes. A Vasas otthonában azért így is egyértelmű esélyesnek számítanak természetesen, a két gárda játékosállományát nehéz egy lapra helyezni és összehasonlítani, de az elmúlt két meccs mellett van még 1-2 intő jel Gasper Potocnikék számára. Egyrészt legutóbb Pesten, a MAFC otthonában majdnem megégtek, csak a negyedik negyedben fordítottak. Másrészt a Vasasnak saját pályáján egyáltalán nem megy rosszul az utóbbi időben - Szegeden simán kikaptak a hétvégén, de előtte a Szolnok és a Kaposvár is csak a negyedik negyed második felében tudta őket legyőzni, nem nagyon játszhat tehát a tűzzel a vasi alakulat.

Alba Fehérvár (20-4, 1.) - PVSK-PANNONPOWER (13-11, 7.)
2017.03.23., csütörtök, 18:30

Bár a hazaiak most már biztosan az első helyről várhatják a középszakaszt, a vendégek helye pedig biztos a középházban, azért természetesen így sem lesz érdektelen a meccs, hiszen a mérlegeket viszik tovább a csapatok - az Albának kell a minél nagyobb előny, hogy a rájátszásra az első kiemelést minél előbb tudják biztosítani, a Pécsnek pedig a PO-ba jutás szempontjából nagyon nem mindegy, milyen mutatóval zárja az alapszakaszt. Ha Csirke Ferencék a jobbik arcukat mutatják, a konrollált játék, jó védekezés mellé esetleg egy jobb dobóforma is párosul, akkor megnehezíthetik a vendéglátók dolgát, volt már erre példa korábban is a részükről, de papíron az Alba egyértelmű favorit, hiszen egy kisebb megingást is simán tudnak büntetni, végig koncentrálni és fizikálisan felvenni velük a versenyt pedig borzasztóan nehéz. Az azért érdekes kérdés lesz, hogy az utóbbi időben támadásban is hasznos, védekezésben pedig kulcsfeladatokat kapó Burgess nélkül mit veszítenek Dzunics Braniszlavék az eddigi teljesítményből, illetve hogy Mohammedet mennyire sikerül beépíteni a továbbiakban, de a 22 pontos hátrányból való, Körmenden elért fordítás után nem lehet azt mondani, hogy ne lennének egyértelmű esélyesek.

Zalakerámia ZTE KK (15-9, 5.) - JP Auto - JKSE (7-17, 12.)
2017.03.23., csütörtök, 19:00

A ZTE ugyanolyan kötelező előtt áll, ahogyan a Kaposvár is, hiszen alsóházi ellenfelet kell legyőzniük hazai pályán, egész egyszerűen nem hibázhatnak. Egyébként sincsenek rossz formában, az előző 5 meccsükből 4-et megnyertek, volt két borzasztóan fontos idegenbeli sikerük például Kaposváron és legutóbb Sopronban. Az azért intő jel lehet Bencze Tamásék számára, hogy hazai parketten ebben a jobb periódusban is szenvedtek egy kicsit, a Kecskemétet is visszaengedték egy már megnyert meccsen a negyedik negyed második felére, a MAFC ellen pedig egy nagyon elrontott első felvonás után fordítaniuk kellett. Ha kicsit stabilizálni tudják a játékukat, akkor simán kell behúzniuk ezt az összecsapást attól függetlenül, hogy a Berény egyáltalán nem rossz csapat, ha mindenki bevethető, de hogy Cseh és Sztamenkovics közül ki és mennyire lesz játékra fogható, az még kérdés. Az alacsony szerkezettel talán itt is okozhatnának gondokat a vendégek, ahogy tették azt Pécsett, de Bojics ezúttal valószínűleg ott lesz a parketten, ahogy a Kecskemét ellen is.

 Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus