Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 26. forduló

Vasárnap lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 26. körét - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

Az utolsó játéknap forgatókönyveit tegnap részleteztük már.

Atomerőmű SE (9-16, 11.) - Zalakerámia ZTE KK (16-9, 5.)
2017.03.26., vasárnap, 18:00

A paksiak elvesztették esélyüket a középházra az előző fordulóban, így leginkább az a kérdés, hogy mennyire tudnak felpörögni egy olyan meccsre, amin gyakorlatilag semmi nem múlik már (a Play-outra is minimális, lényegében csak matematikai esélyük van, pedig még el sem kezdődött a középszakasz, előrébb pedig nem kerülhetnek már). A ZTE ezzel szemben győzelmi kényszer alatt játszik, viszont amennyiben győznek Bencze Tamásék, úgy a Kaposvár-Falco-Szolnok trióból bármelyik veresége azt jelenti, hogy meg is van a felsőházi középszakasz számukra - ha kikapnak, a Kaposvárnak is ki kell, hogy a legjobb 5 között végezzenek. Óriási tehát a differencia a két gárda motivációja között - egyébként jó formában vannak a vendégek, bár az ASE hazai pályán legyőzte a Körmendet és a Szolnokot is az elmúlt hetekben, eléggé kétesélyes meccs lenne ez alapvetően, de a jelenlegi körülmények között jóval jobb sanszai vannak a Zalaegerszegnek.

Egis Körmend (17-8, 2.) - Szolnoki Olaj KK (17-8, 3.)
2017.03.26., vasárnap, 18:00

Olyan hatalmas tétje már nincs ennek a meccsnek, mindössze annyi, hogy melyik csapat kezdi egy győzelemmel többel a középszakaszt - mindkét gárda a felsőházban folytatja, ez már biztos. A hazaiak legutóbb, a Vasas ellen nagyarányú győzelmet arattak, úgy tűnik, hogy össze tudták magukat szedni az Alba ellen 22 pontos előnyről elbukott rangadóból, otthon ráadásul 11-1-re állnak összességében. Az Olaj összeszedte magát az edzőváltással, sorozatban 4 győzelemmel a legjobb formában lévő csapatot alkotják "statisztikailag", de ingadozó formát mutatnak - legutóbb, a Szedeák ellen is sokáig csak szenvedtek, idegenben pedig ezt csinálták az ASE és három és fél negyedig a Vasas ellen is. A vasiak a hazai pálya miatt esélyesebbnek tekinthetőek, de érdekes lesz látni, hogy az Alba után esetleg a Körmendre is rá tudja-e erőltetni az akaratát a Szolnok, vagy nagyobb tempó lesz-e belőle, ami egyértelműen Gasper Potocnikéknak kedvezne.

JP Auto - JKSE (7-18, 12.) - Falco KC Szombathely (16-9, 4.)
2017.03.26., vasárnap, 18:00

Az ASE-ZTE meccshez hasonlóan itt is csak a vendégek számára van tétje a meccsnek, annyi a könnyebbség a Falco számára, hogy ők biztosan a felsőházba jutnak egy sikerrel, függetlenül a többi eredménytől - az is elég nekik, ha a ZTE vagy a Kaposvár közül valaki kikap, akkor győzniük sem kell. A szombathelyiek egyébként az utolsó két találkozón megint teljes csődöt mondtak idegenben, a Kaposvár gálázott ellenük, a MAFC pedig 10 vesztes meccs után, 3 légióssal is legyőzte őket - megint az van, ami az idény elején, hogy teljesen mindegy a játékosállomány vagy az otthoni eredményeik, idegenben vérszegények. A Jászberénynél Sztamenkovics kiesése, illetve sérülten való játéka meglátszódott az utóbbi időben, hat vereséget gyűjtöttek be zsinórban, és a Pécs elleni nagyon tisztes helytállás mellett volt több meccs is, amin szétestek. Andrija Bojics Shaqtin'-sztár lett, de ez sok befolyással nem lesz a meccsre - megint az a kérdés, hogy látunk-e a Falcótól valamit abból, amit tudnak, vagy megint nem.

KTE-Duna Aszfalt (12-13, 9.) - Alba Fehérvár (20-5, 1.)
2017.03.26., vasárnap, 18:00

A Kecskemét bekerült a középházba, miután az ASE ellen ki-ki meccset tudott nyerni az előző körben, ráadásul sorozatban 4 győzelmével Forray Gábor csapata a Szolnok mellett a legjobb formában lévő gárda az egész mezőnyben. Az Alba a Körmend elleni nagy fordítás után egészen pocsék, lendület és sokszor akarat nélküli játékot nyújtott a Pécs ellen, tükörsima vereséget szenvedtek hazai pályán. Kérdés, hogy túlságosan megnyugodtak-e az alapszakasz-győzelemtől (alapvetően ennek nem sok értelme lenne, hiszen csak a mérleg és az számít, hogy Top5-ben legyenek), vagy csak egyszeri kisebb kisiklás volt, ami után összeszedik magukat. Természetesen esélyesebbek még idegenben is, még Burgess és Tóth Péter kiválásával is erősebb az állományuk, de könnyű dolguk biztosan nem lesz a masszívan védekező Kecskemét otthonában, egy Pécs elleni produkció pedig itt sem fog beleférni - persze ha hozzák a Pécs elleni meccs előtt hetekig látott játékukat vagy azt megközelítőt, ezt a mérkőzést is behúzzák.

Naturtex-SZTE-Szedeák (12-13, 8.) - Kaposvári KK (16-9, 6.)
2017.03.26., vasárnap, 18:00

Ez kulcsmeccs lesz a fordulóban, hiszen a még felsőházért hajtó Kaposvár a PO miatt minden győzelemért kaparó Szedeákhoz látogat. A házigazdák jó formában vannak, otthoni 9-3-as mérlegük több mint meggyőző, a támadójátékuk nagyon működik saját közönségük előtt, legutóbb ráadásul Szolnokon is szinte végig vezettek, csak a mérkőzés legvégén engedték át a vezetést és kaptak ki. A Kaposvár elég hullámzó produkciót nyújt mostanában, legutóbb pedig Hendlein Roland nem tudta vállalni a játékot - nagy kérdés, hogy most ott lesz-e a többiekkel, nagy szükség lenne rá a pattanózás miatt (is). A somogyiak a szezon egészét nézve jóval jobban szerepelnek, de nincs olyan túl nagy különbség a két fél között - a vendégek mélyebb állománnyal rendelkeznek, de a Szedeák a hazai pálya miatt talán így is esélyesebb valamivel. A Kaposvár vereség esetén lemondhat a felsőházról, ha viszont nyer, akkor is kell nekik a ZTE vagy a Falco veresége, vagy ha egyik se jön össze, akkor a Körmend zakója.

PVSK-PANNONPOWER (14-11, 7.) - Vasas Budapest (4-21, 14.)
2017.03.26., vasárnap, 18:00

Itt teljesen egyértelműek az erőviszonyok, miután legutóbb Csirke Ferencék kihasználták az Alba gyengébb napját, és okos, fegyelmezett játékkal győzni tudtak a listavezető otthonában is, míg a pasarétiek 8 mérkőzés óta nem tudtak legyőzni senkit. A Pécsnél tudatosítani kell, hogy a feldobás előtt nem nyerték még meg a mérkőzést, illetve hogy akkor ért valamit az előző sikerük, ha ezt most még 1-gyel megfejelik. A Vasas hazai pályán jó meccseket játszott, de előző két körben kicsit szétestek, a középszakasz előtt muszáj összeszedniük magukat és a korábbi tartásukat. A Pécsnek a rájátszásba jutás, a Vasasnak pedig a Play-out elkerülése vagy az ottani pályaelőny miatt kellene a győzelem nagyon, de top favorit a hazai alakulat.

Sopron KC (11-14, 10.) - MAFC (4-21, 13.)
2017.03.26., vasárnap, 18:00

Itt is egyértelműek lennének az erőviszonyok, hiszen a MAFC-nál Duvnjak nélkül csak három légiós van, és 1-1 mérkőzést leszámítva nincs is nagy formában se Smith, se Sihota (Poscic pedig sérült (volt)), de a Sopron sem sziporkázik az utóbbi hetekben, zsinórban két vereséggel visszacsúsztak a 10. helyre. Nincsenek visszafordíthatatlanul rossz helyzetben, mindössze egy győzelemre vannak a nyolcadik pozíciótól, de az ilyen meccseket nem bukhatják el, ha be akarnak még kerülni a PO-ba, és az utóbbi hetekben nem sok kiegyensúlyozottság mutatkozott rajtuk. Papíron az öt külföldivel és a magyar magjukkal jóval mélyebbek, mint a fővárosiak, de Garay Péterék a kaposvári vereség előtt több kiváló produkciót is bemutattak (igaz, egy kivételével mindet Duvnjakkal), úgyhogy ha Dragan Alekszicsék nem szedik össze kicsit magukat (Mills és Johnson mellett óriási hullámzásokat élnek át a többiek, ezt kellene belőni egy középszintre legalább), könnyen megéghetnek most is.

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus