Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 7. forduló

Hosszú idő után újra teljes fordulót rendeznek a hétvégén a magyar férfi A-csoport alapszakaszában - a 7. forduló meccseinek beharangozóit olvashatjátok.

Naturtex-SZTE-Szedeák (2-2) - Sopron KC (4-2)
2016.11.12., szombat, 16:00

A Szedeák az elmúlt két meccsét megnyerte, mindkettőt hazai pályán, de azért a Falco és a MAFC nem a Sopron súlycsoportja az eddig látottak alapján. A vendégek is szépen menetelnek a bajnokságban, de nemzetközi kupáznak, most már negyedik hete, szerdán Franciaországban játszottak, és egy elég nagy verést kaptak - ha a fáradtsági faktor számít (így a szezon elején még nem biztos), akkor most befolyással lehet a találkozóra. Millsnek kulcsszerepe lesz, valószínűleg ő fogja majd a hazaiak eddigi legponterősebb játékosát, Lilovot - a Sopronnak őt, Bolticsot és Csiricset kellene limitálnia, mert hazai pályán a Szedeák az ő vezetésükkel elég kombinatív és hatékony támadójátékot játszott eddig, a védelmüket pedig csak ideig-óráig tette próbára a MAFC és a Falco is. A vendégek papíron egy fokkal esélyesebbek, de bőven ketesélyes mérkőzés lehet ebből, ha az SKC megérzi a FIBA Europe Cup okozta nehézségeket, és mondjuk Tóth Gergely most sem tud pályára lépni.

Egis Körmend (4-0) - MAFC (1-5)
2016.11.12., szombat, 18:00

Tavaly óriási meglepetésre nyert a MAFC Körmenden, most talán még nagyobb szenzáció lenne ez, de a budapesti csapat pont erre építkezhet. A fővárosiak a Szolnok legyőzése után szétestek a Szedeák otthonában, azzal a játékkal esélyük sem lesz Vas megyében, de rájuk tavaly is jellemző volt, hogy a nagyok ellen még inkább összeszedték magukat, ezt bizonyították az Olaj ellen. Szükségük is lesz rá, mert az eddig hibátlan listavezető lassan teljes fegyverzettel állhat ki a meccsekre, és Saddler nélkül is iskolajátékot mutattak be a Limburg otthonában kedden, és Loveridge-en kívül már minden légiósuk megmutatta, hogy tud nyerőember lenni akár a hazai bajnokságban, akár a nemzetközi porondon - Loveridge is hasznos játékot hoz, de nem annyira kiemelkedő, mint a szezon elején Smith, gyakorlatilag állandóan Petty és Saddler, vagy a héten a FIBA Europe Cup 4. fordulójában a legjobb játékosnak választott Allen. Egyedül a fáradtsági tényezőt és az esélytelenek nyugalmát lehet a MAFC mellé felírni, alapvetően a Körmendnek győznie kell, Saddlerrel vagy nélküle. 

JP Auto - JKSE (3-3) - Szolnoki Olaj KK (3-2)
2016.11.12., szombat, 18:00

Megyei rangadó lesz Jászberényben, ahol a hazaiak első sikerükre készülnek saját közönségük előtt. A JKSE-nek pocsék sorsolása van a hazai találkozókat nézve, hiszen eddig az Albát és a Sopront fogadták (most meg érkezik hozzájuk az Olaj), idegenben azonban húzogatják befelé a nyerhető meccseiket, győztek Pakson, illetve kétszer Budapesten. A Szolnok egyértelműen más szint, mint az eddig legyőzött csapatok, még akkor is, ha borzalmas formában van a címvédő, zsinórban négy mérkőzést veszítettek, és a hét közben a védekezés ugyan valamivel jobban nézett már ki a Partizan ellen, most azonban a támadójátékra nem maradt erő. Az Olajnak voltak gondjai, hiszen Kinney kéztörés miatt nem játszott (és látszik is rajta rendesen a kihagyás, egyelőre finoman szólva sem találja a játék ritmusát és a dobásokkal is többször gondja van), Vojvoda eltiltás miatt nem játszott a ZTE ellen, a nemzetközi kupa miatt fáradtabbak is, mint mostani ellenfelük, de ezt a meccset szinte kötelező hozniuk. Nem lesz könnyű feladatuk, a Jászberény 5 légiósa közül legalább 2 mindig hozza magát, és a magyarok közül is előlépett már Czirbus József és Cseh György is 1-1 alkalommal, de mindettől függetlenül Sztojan Ivkovicséknak nyerniük kell ezt az összecsapást.

Kaposvári KK (4-2) - Alba Fehérvár (5-1)
2016.11.12., szombat, 18:00

Az eddigiek alapján ez lesz a forduló rangadója. A Kaposvár hazai pályán a szokásos eddig, hol gyengébb, hol jobb játékkal, de hozzák a győzelmeket, legutóbb pedig a pocsék idegenbeli meccseik után egészen magabiztosan nyertek Kecskeméten. Az Alba ennél is jobb formában van, a FIBA Europe Cupban három meccset nyertek zsinórban, mindet otthon, a bajnokságban pedig két mérkőzéses győzelmi sorozatban vannak, az ASE elgázolása előtt nehezen, de nyertek Berényben. Az Alba olyan formát mutatott a Chalon és a Benfica ellen (a Paksot most hagyjuk...), hogy nem lehet nem őket tekinteni a meccs esélyesének, a támadójátékuk szárnyal, és védekezésben is egészen jól zárnak, ha nem is végig, a találkozó teljes hosszában, de fontos szakaszokban. A Kaposvárt otthon akkor sem lehet viszont leírni, ha alapvetően a forma mellett az állomány is a székesfehérváriak mellett szól, úgyhogy ebből egy kifejezetten jó és izgalmas meccs kerekedhet.

PVSK-PANNONPOWER (2-2) - Falco KC Szombathely (2-3)
2016.11.12., szombat, 18:00

Két érdekes csapat találkozik majd Pécsett. A hazaiak Körmenden a második negyedben szálltak el, akkor nem tudták betartani Csirke Ferenc taktikai utasításait, rengeteg gyors kosarat kaptak, alapvetően azonban egy összeszokott, fegyelmezett társaság képét mutatják idén, Körmenden 10 ponttal kikapni pedig nem szégyen ebben az idényben (sem). A Falco ezzel szemben jól kezdett, úgy tűnt, hogy a Medford-Govens-Váradi hármasra építve lehet egy gyors és hatékony támadójátékuk, ami többé-kevésbé így is van, de Govens kezd egyre inkább one man show-ba átmenni, a szombathelyiek védekezése pedig idegenben eddig csak papíron létezett az Alba elleni összecsapást leszámítva, és az volt a legrégebben. Legutóbb Szegeden teljesen szétestek, és úgy tűnt, hogy akarati gondjaik vannak hátul, amit nem egyszerű orvosolni... Ha nem szedi össze a védekezését a Falco, akkor a Pécs ezt a hazai meccsét is behúzza, ahogy az előző kettőt - ha jobban odateszik magukat Szrecsko Szekulovics tanítványai, akkor lehet esélyük.

Atomerőmű SE (1-5) - Vasas Budapest (1-4)
2016.11.13., vasárnap, 15:00

Ez egy borzasztóan fontos meccs lehet még a végelszámolásban, tekintve hogy eddig az ASE is erősen kiesőjelöltnek tűnik a játék alapján. A Paksnál megjött elvileg az új légiós Forte helyére, de ettől még se több használható magyar játékosuk nem lett, se összeszokottabb játékuk, úgyhogy érdekes kérdés lesz, miként sikerült beépíteni az elmúlt pár napban Lawrence Gilbertet. A Vasas eddig az idegenbeli meccseken a harmadik negyedet rendre elrontotta, ez lehet most is a kulcs, mert az első két negyedben kifejezetten jól kosárlabdáztak az eddiek során. Az ASE annyira szét van esve jelenleg, hogy az meglepetés lenne, ha nagyobb előnyre tudnának szert tenni az első 20 percben - a fővárosiaknak még 3 légióssal is reális nyerési esélyeik vannak, ha meg tudják oldani, hogy a fordulás után ne ragadjanak be.

KTE-Duna Aszfalt (1-2) - Zalakerámia ZTE KK (2-2)
2016.11.13., vasárnap, 17:00

Ez is érdekes összecsapás lehet. A ZTE három gyengébb teljesítmény után a Szolnok ellen kihasználta Vojvoda hiányát, pontos támadójátékkal győztek az Olaj otthonában, így valószínűleg az önbizalomban nincs hiány náluk - amennyiben úgy tudnak dobni kintről, ahogy a Tiszaligetben, úgy ezúttal is bőven esélyesek. A KTE sokáig nem játszott, az elmúlt két mérkőzésén pedig gyakorlatilag végig futott az eredmény után - ez volt a helyzet a Pécs és legutóbb a Kaposvár ellen is, a kezdés épp ezért kulcsfontosságú lesz ezúttal Forray Gáboréknak. Érdekes kérdés lesz, hogy Drungilas melyik arcát veszi elő - ha a hasznosabbikat, és tudja tartani Karahodzsicsot, akkor Bencze Tamásék nyerő helyzetben lehetnek, ellenkező esetben az ő posztján lehet a kecskemétiek nagy esélye.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus